Leczenie mężczyzn za "niski poziom testosteronu": systematyczny przegląd (2016)

 

Abstrakcyjny

Produkty testosteronowe są zalecane przez niektórych lekarzy w odpowiedzi na diagnozę lub domniemanie „niskiego poziomu testosteronu” (niski T) w odniesieniu do zdrowia sercowo-naczyniowego, funkcji seksualnych, osłabienia lub wyniszczenia mięśni, nastroju i zachowania oraz zdolności poznawczych. Przeprowadziliśmy systematyczny przegląd randomizowanych kontrolowanych badań kwalifikujących się do 156, w których testosteron porównywano z placebo dla jednego lub więcej z tych stanów. Uwzględniliśmy badania w bibliograficznych bazach danych między styczniem 1, 1950 a kwietniem 9, 2016, a wyklucziliśmy badania dotyczące kulturystyki, skuteczności antykoncepcyjnej lub leczenia jakiegokolwiek stanu u kobiet lub dzieci. Badania z wieloma istotnymi punktami końcowymi zostały uwzględnione we wszystkich odpowiednich tabelach. Suplementacja testosteronu nie wykazała stałej korzyści dla ryzyka sercowo-naczyniowego, funkcji seksualnych, nastroju i zachowania lub zdolności poznawczych. Badania, w których badano kliniczne parametry sercowo-naczyniowe, nie faworyzowały terapii testosteronem w porównaniu z placebo. Testosteron jest nieskuteczny w leczeniu zaburzeń erekcji, a kontrolowane badania nie wykazały spójnego wpływu na libido. Suplementacja testosteronu konsekwentnie zwiększała siłę mięśni, ale nie miała korzystnego wpływu na sprawność fizyczną. Większość badań dotyczących punktów końcowych związanych z nastrojem nie wykazała korzystnego wpływu leczenia testosteronem na osobowość, samopoczucie psychiczne lub nastrój. Recepta na suplementację testosteronu dla niskiej T dla zdrowia sercowo-naczyniowego, funkcji seksualnych, funkcji fizycznych, nastroju lub funkcji poznawczych nie jest wspierana przez randomizowane badania kliniczne.

1. Wprowadzenie

Testosteron i metylotestosteron są sprzedawane w Stanach Zjednoczonych dla mężczyzn z wrodzonym lub nabytym hipogonadyzmem. Niektórzy praktykujący stosowali preparaty testosteronu do leczenia różnych objawów zidentyfikowanych jako „niski testosteron” (niski T), termin, który nie został jednoznacznie zdefiniowany. Prezentujemy systematyczny przegląd randomizowanych badań kontrolowanych (RCT), w których oceniano zastosowanie terapii testosteronem przeciwko placebo lub nieaktywnemu lekowi porównawczemu u dorosłych mężczyzn w celu poprawy zdrowia sercowo-naczyniowego, funkcji seksualnych, osłabienia / wyniszczenia mięśni, nastroju i zachowania lub poznania. Nie uwzględniliśmy badań testosteronu u mężczyzn z brakującymi lub uszkodzonymi jąderami lub z zespołem Klinefeltera lub innymi anomaliami genetycznymi. Nie uwzględniliśmy badań dotyczących stosowania testosteronu w jakichkolwiek wskazaniach u kobiet lub dzieci, stosowania androgenów w antykoncepcji lub stosowania androgenów w kulturystyce lub w sporcie.

2. Metody

Wyszukiwanie, synteza i analiza danych 2.1

Skomputeryzowane poszukiwania literatury przeprowadzono w PubMed, Embase i APA PsycNET. Wyszukiwania były ograniczone do mężczyzn, ale nie były ograniczone językiem ani datą. Wyszukiwanie PubMed przeprowadzono przy użyciu terminu MeSH „testosteron” oraz modyfikatorów „podawanie i dawkowanie”, „działania niepożądane”, „niedobór”, „standardy”, „zastosowanie terapeutyczne” lub „terapia”. Przeprowadzono oryginalne wyszukiwanie PubMed dla badań opublikowanych między styczniem 1, 1950 i listopadem 26, 2013. Poszukiwanie Embase przeprowadzono przy użyciu kluczowego terminu Emtree „testosteron”, zmodyfikowanego przez „niepożądaną reakcję na lek”, „niedobór androgenu”, „terapię”, „dawkę leku” lub „badanie kliniczne”. Pierwotne poszukiwanie Embase przeprowadzono dla badań opublikowane między styczniem 1, 1974 a listopadem 26, 2013. Wyszukiwanie PsycNET przeprowadzono za pomocą terminu „testosteron” zmodyfikowanego przez „uzależnienie”, „uzależnienie od narkotyków”, „terapia”, „leczenie” lub „niedobór”. Pierwotne wyszukiwanie PsycNET przeprowadzono dla badań opublikowanych między styczniem 1, 1806 i Listopad 26, 2013. Wszystkie wyszukiwania zostały powtórzone w kwietniu 9, 2016, aby zidentyfikować badania kliniczne, które zostały opublikowane od pierwszego wyszukiwania, więc końcowe wyszukiwanie obejmowało ponad cztery dekady badań ze wszystkich baz danych.

Wybór badania 2.2

Wyniki wyszukiwania zostały połączone przy użyciu EndNote i duplikaty zostały usunięte. Te wyniki zostały przefiltrowane przy użyciu kluczowego terminu „badanie kliniczne”. Tytuły i streszczenia zostały przejrzane w celu zidentyfikowania RCT i wyeliminowania nieistotnych badań. Odpowiednie badania zostały pobrane.

Ekstrakcja danych 2.3

Dane zostały wyodrębnione do tabel przez niezależnych recenzentów 4 zgodnie z obecnością informacji na temat zdrowia układu sercowo-naczyniowego, funkcji seksualnych, osłabienia / zaniku mięśni, nastroju i zachowania lub poznania. Badania z wieloma istotnymi punktami końcowymi zostały uwzględnione we wszystkich odpowiednich tabelach. Artykuły przeglądowe zostały zidentyfikowane i pobrane, a ich listy referencyjne zostały przeszukane w poszukiwaniu podstawowych publikacji RCT.

Niektóre badania, które obejmowały losowo kontrolowane projekty, obejmowały również otwarte fazy kontynuacji. Oceniliśmy i podsumowaliśmy losowo kontrolowane części tych badań. Chociaż naszym głównym zainteresowaniem było zastosowanie testosteronu w leczeniu hipogonadyzmu, jakkolwiek zdefiniowane przez autorów badań, uwzględniliśmy próby testosteronu u mężczyzn z eugonadalem. W niektórych badaniach podmioty eugonadalne były losowo przydzielane do grupy otrzymującej testosteron lub lek porównawczy (zwykle placebo), a osoby z hipogonadyzmem były leczone tylko testosteronem. Oceniliśmy i podsumowaliśmy tylko randomizowane części tych badań.

Ocena jakości 2.4

Oceniliśmy jakość badań za pomocą punktacji Jadad w punkcie 5. Aby być jak najbardziej włączającym, uwzględniliśmy wszystkie badania zidentyfikowane niezależnie od wyniku Jadad. Tylko w przypadku klinicznych punktów końcowych (dławica piersiowa / niedokrwienie, zastoinowa niewydolność serca i zaburzenia erekcji) zawarliśmy również analizę badań ograniczonych do wyników Jadad w 4 lub 5. Zaakceptowaliśmy wszelkie kryteria stosowane przez poszczególnych autorów badań w celu zdefiniowania niskiego poziomu testosteronu.

3. Wyniki

Rys. 1 wymienia kryteria wykluczenia stosowane do wyboru prac kwalifikujących się do 226 z streszczeń recenzowanych przez 11,417. Chociaż większość badań została opisana przez ich autorów jako randomizowana, nie wszystkie wskazywały na charakter procedur randomizacji. Niektóre badania obejmowały identyczną liczbę pacjentów leczonych i narażonych, co sugeruje, że przydział nie był przypadkowy. Po dalszym badaniu dokumenty 70 nie spełniały naszych kryteriów, więc ostateczny zestaw danych obejmował dokumenty 156.

Rys. 1 

Wyszukiwanie literatury i wybór badań.

3.1 Zdrowie sercowo-naczyniowe

Tabela 1 podsumowuje wyodrębnione badania, które koncentrowały się na wpływie testosteronu na punkty końcowe sercowo-naczyniowe, w tym badania 17 na niedokrwienie / dusznicę bolesną, 6 na zastoinową niewydolność serca (CHF), 25 na lipidy i 11 na markery zapalne i krzepnięcia.

Tabela 1 

Wpływ testosteronu na punkty końcowe sercowo-naczyniowe.

3.1.1 Choroba wieńcowa

W badaniach, w których badano wpływ testosteronu na pacjentów z chorobą wieńcową (CAD), kwalifikujących się mężczyzn na ogół identyfikowano na podstawie stabilnej dusznicy bolesnej, dowodów angiograficznych pewnego stopnia niedrożności tętnicy wieńcowej lub wywiadu z zawałem mięśnia sercowego (MI). W sześciu badaniach uczestniczyli mężczyźni, u których autorzy badania zgłosili objawy hipogonadyzmu klinicznie [] lub na podstawie stężenia testosteronu w osoczu [-]; pozostała część obejmowała mężczyzn bez względu na stężenie testosteronu w osoczu. Wszystkie z wyjątkiem trzech badań oceniały depresję odcinka ST w teście wysiłkowym przy użyciu modyfikacji protokołu Bruce'a. W jednym z badań, w których nie wykorzystano protokołu Bruce'a, dokonano oceny ustaleń dotyczących elektrokardiografii (EKG) i monitorowania Holtera, bez określenia protokołu ćwiczenia [] W innym badaniu dodano tomografię emisyjną z pojedynczym fotonem (SPECT), aby ocenić deficyty w poborze mięśnia sercowego przez znakowany wskaźnik perfuzji [] W jednym badaniu wykorzystano oszacowania obrazowania rezonansu magnetycznego (MRI) perfuzji mięśnia sercowego [] W jednym badaniu oceniano zmianę wyniku wapnia w tętnicy wieńcowej w czasie, nie wykazując różnicy między testosteronem a placebo. []

W dwóch badaniach oceniono odpowiedź tętnicy ramiennej na uwolnienie okluzji jako wskaźnik wrażliwości na miejscowe leki rozszerzające naczynia u mężczyzn z CAD i nie dotyczyły one bezpośrednio tętnic wieńcowych; oba wykazały wyniki sprzyjające terapii testosteronem [, ] Dwa badania na pozornie zdrowych mężczyznach z biodostępnym testosteronem <4.44 nM (128 ng / dl) lub całkowitym testosteronem ≤15 nM (432 ng / dl) nie wykazały zmian w reaktywności tętnicy ramiennej w odpowiedzi na przezskórną terapię testosteronem lub dihydrotestosteronem. [, ] Badanie, w którym zastosowano MRI, nie wykazało wpływu tygodniowego doustnego leczenia undekanianem testosteronu 8 na perfuzję mięśnia sercowego, chociaż nastąpiła zwiększona perfuzja tych segmentów dostarczanych przez niedrożną tętnicę wieńcową []

W trzech badaniach zastosowano ostre leczenie testosteronem dożylnym (IV) tuż przed testem wysiłkowym. Dwa badania wykazały korzystny wpływ leczenia na czas do depresji segmentu ST [, ] Jedno badanie nie wykazało wpływu na EKG ani SPECT na niedokrwienie [] Roczne badanie wykazało korzyści z leczenia testosteronem w depresji odcinka ST [] W pozostałych ośmiu badaniach oceniano leczenie 2 do 24 tygodni. [, , , , -] Badania 3, które badały czas do depresji segmentu ST, wykazały korzyść z suplementacji testosteronem [, , ]

Chociaż w badaniach 2 odnotowano poprawę objawów dławicy piersiowej podczas leczenia testosteronem lub po nim, [, ] Badania 4 nie wykazały wpływu leczenia na dusznicę bolesną. [, , , ] W większości badań nie stwierdzono żadnych objawów objawów dusznicy bolesnej. Badanie przeprowadzone na mężczyznach z chromaniem nóg lub owrzodzeniami troficznymi przypisywanymi miażdżycy nie wykazało poprawy w subiektywnych objawach, chodzeniu ani pletyzmograficznej ocenie punktów końcowych przepływu krwi po miesiącach 3 terapii testosteronem []

W badaniu 1 zaobserwowano zmniejszoną częstość cichego zawału serca podczas leczenia testosteronem [] Inne badanie, mające na celu określenie wpływu suplementacji testosteronu na siłę kończyn dolnych i funkcję fizyczną u mężczyzn w wieku 65 i starszych, zostało wcześnie przerwane przez Radę Monitorowania Danych i Bezpieczeństwa z powodu nadmiaru zdarzeń niepożądanych sercowo-naczyniowych [] Te zdarzenia niepożądane obejmowały między innymi ostry zespół wieńcowy (OZW), zawał serca, zaburzenia EKG i zaburzenia rytmu serca.

Jedenaście badań choroby wieńcowej uzyskało ocenę 4 lub 5 w skali Jadad. Spośród nich tylko jedno z pięciu badań, które obejmowały anginę jako wynik, przyniosło korzyści. Cztery z pięciu badań oceniających depresję odcinka ST znalazły korzyść.

3.1.2 Zastoinowa niewydolność serca

W sześciu badaniach oceniano wpływ leczenia testosteronem na CHF [-] W dwóch artykułach z tej samej grupy [, ] nie jest jasne, czy zabiegi zostały przydzielone losowo. Podanie testosteronu drogą podpoliczkową wiązało się z korzystnym działaniem na indeks sercowy i ogólnoustrojowy indeks naczyniowy w ostrym cewnikowaniu, co jest zgodne z ostrym działaniem rozszerzającym naczynia [] Domięśniowe leczenie testosteronem przez tygodnie 12 poprawiło wydolność wysiłkową i obniżyło wyniki objawów niewydolności serca bez widocznego wpływu na wielkość lewej komory lub frakcję wyrzutową [EF] [] Inne badanie IM testosteronu u mężczyzn z CHF wykazało poprawę zużycia tlenu, wydolności oddechowej (wentylacja / zużycie dwutlenku węgla) i odległości przebytej w minutach 10 bez zmian EF lub średnicy końcowo-rozkurczowej lewej komory [] Poprawa funkcji wysiłkowej wydaje się być przypisana odpowiedzi mężczyzn z wyjściowym stężeniem testosteronu w osoczu <12 ng / ml (~ 4 nM). Badanie plastra testosteronu wykazało poprawę w teście marszu wahadłowego. [] Inne badanie nie wykazało wpływu enantanu testosteronu w postaci IM na frakcję wyrzutową, chociaż nastąpiła poprawa wskaźnika wydajności mięśnia sercowego opartego na Dopplerze []

Jedyne badanie, które uzyskało wynik powyżej 3 na Jadad, wykazało korzyści w zakresie miar CHF []

3.1.3 Lipidy

Stężenia frakcji cholesterolu, trójglicerydów i lipoprotein w surowicy lub osoczu zastosowano jako zastępcze punkty końcowe dla ryzyka sercowo-naczyniowego, chociaż nie należy ich mylić z markerami niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych. W badaniach 25 leczenie testosteronem wiązało się z korzystnym, niekorzystnym lub brakiem wpływu na lipidy, jak podsumowano w Tabela 1. Korzystne efekty w badaniach 11 obejmowały zmniejszenie 5 – 11% całkowitego stężenia cholesterolu oraz zmienne i niekonsekwentne obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). W jednym z badań uznanych za wykazujące korzystny efekt nie wykazano zmiany całkowitego cholesterolu lub trójglicerydów lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), ale zgłoszono obniżenie poziomu cholesterolu LDL o 13. [] Ustalenie to opierało się raczej na średnich kilku powtarzanych pomiarach w ciągu roku 1, a nie na ustaleniu ulepszonych pomiarów lipidów na koniec okresu leczenia.

Niekorzystne zmiany odnotowano w badaniach 2 [, ] i obejmował wzrost całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz obniżenie poziomu cholesterolu HDL u mężczyzn, ocenionych jako hipogonadalne przed terapią androgenową. Większość badań, w których nie zgłoszono korzystnego wpływu testosteronu na lipidy, nie dała żadnego efektu. Jedno z tych badań [] zgłosił spadek lipoproteiny-a (LP-a), ale to odkrycie było przejściowe i wystąpiło w badaniu z wieloma pomiarami w wielu punktach czasowych w wielu podgrupach pacjentów bez korekty dla wielu porównań. Dziewięć z badań 11, które miały korzystny wpływ na lipidy, uzyskało wyniki Jadad w 4 lub 5. Dziewięć badań 14, w których brakowało korzystnego wpływu na lipidy, miało wyniki Jadad w 4 lub 5.

Rozbieżność między badaniami nad efektami lipidowymi leczenia testosteronem nie wydawała się zależna od drogi. W siedmiu badaniach 11 wykazujących korzystne efekty zastosowano iniekcję domięśniową enantanu testosteronu, estrów lub undekanianu. W pięciu badaniach 14, w których nie wykazano korzystnego wpływu na lipidy, zastosowano iniekcję estrów testosteronu, cypionianu lub undekanianu.

3.1.4 Markery zapalne lub krzepnięcia

Zidentyfikowano jedenaście badań, w których markery związane z ryzykiem miażdżycy sercowo-naczyniowej mierzono u mężczyzn stosujących terapię testosteronem lub dihydrotestosteronem. W trzech badaniach opisano korzystny wpływ testosteronu na czynnik martwicy nowotworów α (TNF-α), marker stanu zapalnego [, , ] Jedno badanie z udziałem mężczyzn z CHF nie wykazało wpływu leczenia testosteronem drogą policzkową, domięśniową lub przezskórną na stężenie TNF-α w surowicy [] W jednym z badań stwierdzono, że nastąpił spadek markera zapalnego interleukiny-1β (IL-1β), ale nie wykazano statystycznie istotnego efektu [] W innym badaniu wykazano zmniejszenie stężenia interleukiny-6 (IL-6) i białka C-reaktywnego, dodatkowych markerów zapalnych [] Dwa badania przeprowadzone u starszych mężczyzn, którzy w dużej mierze nie mieli diagnozy CAD, nie wykazały korzystnego wpływu terapii testosteronem na białko C-reaktywne [, ], podobnie jak dwa badania mężczyzn z cukrzycą typu 2. [, ] Przezskórny dihydrotestosteron nie wpływał na markery stanu zapalnego u mężczyzn z niskim całkowitym stężeniem testosteronu przed leczeniem [] Nie wykazano zmian w fibrynogenie, inhibitorie aktywatora plazminogenu - 1 lub tkankowym aktywatorze plazminogenu u mężczyzn z CAD, którzy stosowali plastry testosteronu lub dawki doustne [, ]

Funkcja seksualna 3.2

Badania 48, w których oceniano funkcje seksualne lub libido jako główny lub wtórny punkt końcowy, podsumowano w Tabela 2. Badane populacje obejmowały mężczyzn zidentyfikowanych przez autorów badania jako „hipogonadalnych”, normalnych mężczyzn oraz mężczyzn z zaburzeniami erekcji (ED). Badania obejmowały mężczyzn z depresją [-] przewlekła choroba nerek, [] marskość wątroby, [] niewydolność tętnicza, [] rak,[] cukrzyca, [] HIV, [, ] Choroba Alzheimera,[] oraz przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). [] Preparaty obejmowały preparaty IM (n = 16), doustne (n = 11), miejscowy żel lub roztwór (n = 14), plaster (n = 5) i dopoliczkowy (n = 1). W badaniach wykorzystano różnorodne kwestionariusze, w tym Międzynarodowy Indeks Funkcji Erekcji (IIEF), skale doświadczeń seksualnych Frenkena, Skalę Derogatis wydajności seksualnej (DSPS), skalę objawów starzenia się mężczyzn (AMS), Kwestionariusz zdrowia seksualnego mężczyzn, Kwestionariusz psychoseksualny codziennie, oraz kwestionariusze dla poszczególnych badań. W raportach z badań używano różnych języków jako symptomów, dlatego pogrupowaliśmy na przykład: „libido”, „zainteresowania seksualne” i „pożądanie seksualne”.

Tabela 2 

Wpływ testosteronu na funkcje seksualne.

Spośród badań 47, które oceniały funkcje seksualne lub satysfakcję seksualną, badania 23 wykazały korzystne efekty leczenia testosteronem dla co najmniej 1 pomiaru funkcji seksualnej lub satysfakcji [, , , , , -] i badania 24 nie wykazały poprawy związanej z testosteronem w żadnym punkcie końcowym funkcji seksualnych [, , , , , , -] Trzy badania, które uznaliśmy za pozytywne, były mieszane: Steidle i wsp. Stwierdzili poprawę w stosunku do 100, ale nie 40 mg żelu, Legros i wsp. [] przetestował poziomy dawek 3 doustnie podawanego undekanianu testosteronu (60 mg, 160 mg i 240 mg) i stwierdził korzyść tylko dla środkowej dawki, a Hackett i in. [] stwierdził, że testosteron działał w grupie z testosteronem ≤8.0 nM dla satysfakcji z stosunku, ale nie w grupie z testosteronem 8.1 – 12 nM. Jedno z badań „zgłosiło subiektywne uczucie zwiększonej energii mięśniowej i pożądania seksualnego u niektórych osób” [] Nie było różnicy między grupami według dokładnego testu Fischera (przeprowadzonego przez nas) i wyklucziliśmy to badanie z dalszej analizy. Ograniczenie analizy do badań 30 z wynikami Jadad 4 lub 5 dało podobne wyniki; 14 były dodatnie, a 16 ujemne.

Spośród badań 31, w których oceniano funkcję erekcji, 15 nie stwierdził poprawy w terapii testosteronem [, , , , , , , , , , -, , ] i 16 zgłosiły korzyść. [, , -, , , ] Chociaż badanie przeprowadzone przez Chiang i in. [] zgłosiło korzyść zarówno z testosteronu, jak i placebo w porównaniu do wartości początkowej; jednak nasza analiza nie wykazała różnicy między grupami leczenia. Ograniczenie analizy do badań 17 z wynikami Jadad 4 lub 5 dało podobne wyniki; 9 były dodatnie, a 8 było ujemne.

Dwanaście badań obejmowało mężczyzn z zaburzeniami erekcji; 8 nie znalazł przewagi testosteronu nad placebo [, , , , , , , ], a 4 znalazł korzyść. [, , , ] W jednym negatywnym badaniu stwierdzono, że testosteron zmniejsza funkcję erekcji w porównaniu z placebo; nie było jednak żadnej zmiany, gdy każdą grupę porównano z jej wartością początkową []

Spośród badań 23, które konkretnie zgłosiły zmiany w libido, 13 stwierdził, że leczenie testosteronem zwiększa libido, [, , , , , , , , , , , , ] osiem nie znalazło żadnego efektu, [, , , , , , , ], a 1 znalazł efekt po 3, ale nie po miesiącach leczenia 6. [] Hackett i in. [] stwierdzono, że testosteron poprawił pożądanie seksualne w grupie z początkowym testosteronem ≤8.0 nM, ale nie w grupie z początkowym testosteronem 8.1 – 12 nM.

W jedenastu badaniach wykorzystano skalę objawów starzenia się mężczyzn, która obejmuje pytania 3 dotyczące libido i funkcji seksualnych. W pięciu badaniach nie stwierdzono różnicy między testosteronem a placebo w całkowitych wynikach [, , , , ] i badania 4 wykazały korzyść z testosteronu [, , , ] Jeden artykuł [] zgłosił tylko podskale płciowe, ale nie całkowite wyniki AMS. W podskali seksualnej w skali AMS badanie to wykazało korzyść, Ho i wsp. [] nie znalazł żadnych korzyści, a Legros i in. [] stwierdzono korzyść z testosteronu w podskali seksualnej AMS tylko w środku (160 mg) poziomów dawki 3 w 3 w punktach czasowych 4. Hackett i in. [] stwierdzono, że testosteron poprawił wyniki AMS w grupie z początkowym testosteronem ≤8.0 nM, ale nie w grupie z początkowym testosteronem 8.1 – 12 nM.

Dziesięć z 13 badań dotyczących libido lub pożądania z wynikiem Jadad 4 lub 5 znalazło korzyść. Siedem badań 12 dotyczących zaburzeń erekcji z wynikiem Jadad w 4 lub 5 znalazło korzyść.

3.3 Osłabienie / marnowanie mięśni

Tabela 3 podsumowuje badania 39, w których oceniano wpływ testosteronu na funkcję fizyczną, siłę mięśni lub zanik mięśni związanych z HIV, w tym 19 u mężczyzn ocenianych jako niski poziom testosteronu w surowicy, 9 u mężczyzn z ujemnym wynikiem HIV z normalnym testosteronem w surowicy, 1 u zdrowych mężczyzn z normalny testosteron w surowicy i 10 u mężczyzn zakażonych HIV. Wykluczono badania, w których mierzono wpływ testosteronu tylko na skład ciała (inny niż wyniszczenie związane z HIV) bez pomiarów funkcji fizycznej lub siły mięśni. Badani objęli zarówno osoby zdefiniowane przez autorów jako hipogonadalne, jak i osoby uważane za mające normalne stężenie testosteronu. Wspólne pomiary siły mięśni obejmowały dynamometrię siły chwytu i maksimum powtórzeń 1 dla ćwiczeń, w tym wyciskania na ławce i wyciskania na nogi. Funkcję fizyczną często mierzono za pomocą testu marszu 6, czasu i liczby kroków wymaganych do chodzenia stóp 25 oraz testu wstawania i chodzenia, który ocenia zdolność wstawania z krzesła, chodzenie na krótki dystans i wróć do siedzenia.

Tabela 3 

Wpływ testosteronu na osłabienie / marnowanie mięśni.

W dwudziestu badaniach oceniano osoby określane jako hipogonadalne, a 11 oceniano zdrowych. Pięć badań analizowało wpływ suplementacji testosteronu na osłabienie fizyczne, ograniczenia funkcjonalne lub klasyfikację jako „siedzący tryb życia” [, -] oraz w pojedynczych badaniach oceniano osoby z POChP [] zaawansowany rak, [] i choroba Parkinsona [] W dziesięciu badaniach oceniono osoby, u których stwierdzono prawidłowe stężenie testosteronu; Badanie 1 obejmowało zdrowych, starszych mężczyzn, a pozostała część obejmowała pacjentów z planowaną operacją wymiany stawu kolanowego, [] stabilny CHF, [, , ] chromanie nóg lub wrzody, [] długoterminowa terapia glikokortykosteroidami, [] dystrofia miotoniczna, [] niewydolność tętnicza, [] POChP, [] lub którzy planowali lub przechodzili rehabilitację fizyczną []

Dziesięć badań oceniało osoby z HIV; 8 z tych badań obejmował pacjentów z wyniszczeniem HIV, 1 obejmował pacjentów z otyłością brzuszną, a 1 nie stosował kryteriów masy. Większość z tych prac dotyczyła starszych mężczyzn. W niewielu badaniach badano stosowanie suplementacji testosteronu u mężczyzn w wieku poniżej 60.

W 27 badaniach mierzono wpływ leczenia testosteronem na masę mięśniową, przy czym 22 (81%) tych badań wykazał znaczny wzrost masy mięśniowej związany z leczeniem [, , , -, , , -] Dziewiętnaście z 22 (86.3%) w tych badaniach miało wynik Jadad w 4 lub 5. W dwudziestu pięciu badaniach oceniono wpływ leczenia testosteronem na masę tłuszczu, przy czym 15 (60%) tych badań wykazał spadek masy tłuszczu związany z leczeniem [, , , , , , , , , , , , , , ] W 12 z tych badań wynik Jadad wynosił 4 lub 5.

Niektóre badania nie mierzyły konkretnie masy mięśniowej i tłuszczowej, ale wykorzystywały inne punkty końcowe dotyczące składu ciała. Dwa badania wykazały brak zmian masy ciała lub BMI [, ], ale inny wykazał wzrost masy ciała i BMI [] W jednym badaniu z wynikiem Jadad wynoszącym 3 nie stwierdzono zmiany masy ciała ani oszacowań tkanki tłuszczowej (grubość fałdów tricepsa i łopatki). [] W badaniach mężczyzn zakażonych HIV z utratą masy ciała, 3 w badaniach 6 (wszystkie z ocenami Jadad w 4 lub 5) wykazały wzrost masy ciała podczas leczenia testosteronem [, , ] i wszystkie badania 4, które mierzyły masę mięśniową, wykazały wzrost [, -]

Spośród badań 30, w których oceniano siłę mięśni jako pierwszorzędowy lub wtórny punkt końcowy, badania 13 (43%) wykazały poprawę co najmniej 1 siły mięśni [, , , , , , , , , , , , ] Jedenaście 13 z tych badań miało wynik Jadad w 4 lub 5. W trzech z tych badań 12 (wszystkie z wynikami Jadad 4 lub 5) odnotowano poprawę w mniej niż 25% pomiarów [, , ] W badaniach mężczyzn bez HIV, 11 w badaniach 24 (45.8%) zgłosił poprawę co najmniej 1 siły mięśni. W badaniach mężczyzn z HIV 2 [, ] badań 5 zgłosiło poprawę co najmniej 1 siły siły mięśni; 3 nie wykazał żadnego efektu. [, , ]

W dwudziestu czterech badaniach oceniano wpływ leczenia testosteronem na punkty końcowe funkcji fizycznych, a spośród nich 5 wykazał poprawę co najmniej 1 pomiaru funkcji [, , , , ] Żadne z badań 2 u pacjentów z HIV mierzących funkcje fizyczne nie wykazało poprawy funkcji [, ] W sześciu z tych badań wynik Jadad wynosił 4 lub 5. [, , , , , ]

Podsumowując, większość badań wykazuje zwiększoną masę mięśniową, ale nie ma wpływu testosteronu na siłę ani funkcję mięśni.

3.4 Nastrój i zachowanie

Podsumowano czterdzieści pięć badań oceniających wpływ testosteronu na nastrój i zachowanie Tabela 4. Dwadzieścia dziewięć z tych badań dotyczyło mężczyzn bez zaburzeń psychicznych, a 16 - mężczyzn z zaburzeniami psychicznymi.

Tabela 4 

Wpływ testosteronu na nastrój i zachowanie.

3.4.1 Zdrowi mężczyźni

Niektóre badania nastroju i zachowania zostały zaprojektowane w celu oceny potencjalnych negatywnych skutków nadużywania sterydów anabolicznych. Na przykład mężczyźni nadużywający sterydy anaboliczne opisywani są jako „Roid Rage”. Nie ocenialiśmy badań nad nadużywaniem sterydów, ale sprawdziliśmy badania nad preparatami testosteronu i ich związkami z gniewem, agresją i innymi zmianami nastroju. Przegląd badanych przez nas badań był niewielki.

Pięć badań zgłosiło związany z leczeniem wzrost gniewu, agresji lub wrogości [, -] Tylko dwa z tych badań miały wynik Jadad w 4 lub 5. [, ] Jedno badanie, [] z wynikiem Jadad 3, ustalono, że żel testosteronowy nałożony na skórę zwiększył wrogość na podstawie ocen przeprowadzonych przez studentów 2 na podstawie niezależnego akapitu napisanego przez każdego z osobników, opisującego jego nastrój pod koniec leczenia. Nie znamy wiarygodności tej oceny. W dwóch badaniach (ocena Jadad 3 i 5) stwierdzono zmniejszenie lęku po leczeniu testosteronem [, ]

W siedemnastu badaniach 29 nie stwierdzono wpływu leczenia testosteronem na osobowość, samopoczucie psychiczne ani nastrój [, , , , , , , -] W siedmiu badaniach 17 wynik Jadad wynosił 4 lub 5. Jedno z tych badań nie mogło zostać ocenione, ponieważ zgłoszono jedynie łączny wynik dla nastroju i funkcji seksualnych [] W badaniu, w którym zastosowano oceny wrogości dokonane przez sędziów studiów licencjackich, nie stwierdzono zmiany osobowości ocenianej na podstawie przymiotnikowej listy kontrolnej Gougha i Heilbruna [] W innym badaniu z tej grupy stwierdzono, że podniesienie stężenia testosteronu w surowicy powyżej normy przy użyciu żelu testosteronowego było związane ze wzrostem samolubstwa w grze komputerowej, która oceniała gotowość do rozdawania niewielkich ilości pieniędzy [] Dwa dodatkowe badania z tej samej grupy u mężczyzn bez depresji z CHF nie wykazały wpływu testosteronu na Inwentarz Depresji Becka (BDI), [, ], chociaż wcześniejsze badania wykazały inaczej na podstawie wyników, które nie były istotne statystycznie. W badaniu z udziałem mężczyzn bez depresji z zespołem metabolicznym odnotowano poprawę BDI u pacjentów leczonych testosteronem w porównaniu do pacjentów otrzymujących placebo [] W badaniu stwierdzono, że mężczyźni bez depresji w wieku powyżej 60 mają średni spadek 5% w skali depresji geriatrycznej po podaniu testosteronu [] W badaniu tym wynik Jadad wynosił 1. Inne badanie [] stwierdzono, że leczenie testosteronem nie miało wpływu na wynik lęku w szpitalnej depresji (HADS) u mężczyzn z testosteronem ≤8.0 nM, ale poprawiło podzbiór depresji HADS u mężczyzn z testosteronem 8.1 – 12 nM. Malkin i wsp. [] stwierdzono, że testosteron w mg 100 co 2 tygodni poprawiał wynik BDI. W badaniu tym wynik Jadad wynosił 5.

3.4.2 Mężczyźni z diagnozą psychiatryczną

Dwanaście badań (3 u mężczyzn z dodatnim wynikiem HIV) oceniało suplementację testosteronu u mężczyzn z rozpoznaniem depresji lub dystymii (czasami nazywanej również „niewielką depresją”), badanie 1 oceniało stosowanie testosteronu u mężczyzn ze schizofrenią i przeprowadzono badania 2 u mężczyzn z chorobą Alzheimera lub zaburzeniami poznawczymi. Badanie przeprowadzone na mężczyznach ze schizofrenią stosowało testosteron lub żel żelowy jako uzupełnienie leczenia, które pacjent już stosował [] Nastąpiła poprawa w ujemnych wynikach objawów w standardowej skali, ale brak zmian w Skali Depresji Calgary dla schizofrenii. Autorzy wykorzystali analizę ITT i sugerowali, że lepsze wyniki zaobserwowano wśród osób, które ukończyły badanie; jednak nie było istotnych różnic w wynikach depresji między testosteronem a placebo wśród osób uzupełniających. Dwa badania z udziałem mężczyzn z zaburzeniami poznawczymi lub chorobą Alzheimera (ocena Jadad 3) nie wykazały wpływu leczenia na objawy neuropsychiatryczne, depresję, zachowanie lub jakość życia [QoL] [, ] QoL oceniana przez opiekuna uległa poprawie w 1 tych badań. []

Reakcja depresji i dystymii na testosteron była mieszana i niespójna. Wśród mężczyzn z ujemnym wynikiem HIV cztery badania (wszystkie z oceną Jadad 4 lub 5) wykazały związaną z testosteronem poprawę standardowych systemów punktacji dla depresji i / lub odsetka pacjentów, którzy osiągnęli remisję swojego zaburzenia psychicznego [, , , ] Cztery inne badania (2 z oceną Jadad dla 4 lub 5) nie wykazały poprawy w depresji lub dystymii przy testosteronie w porównaniu z placebo [, , , ] Jedno badanie (ocena Jadad 4) wykazało przejściową poprawę depresji i melancholii po miesiącach leczenia 3, które nie było już widoczne po miesiącach leczenia 6. []

Ponieważ zauważono, że mężczyźni zarażeni wirusem HIV mogą mieć depresję i „hipogonadyzm”, badania 3 podawały testosteron mężczyznom zarażonym HIV z depresją lub dystymią [, , ] W dwóch badaniach uzyskano wynik Jadad na poziomie 4 [, ], a jedno badanie miało wynik Jadad w 3. [] Leczenie testosteronem miało niespójny wpływ na mierniki depresji; jedno badanie wykazało punktową poprawę 5.8 w Inwentarzu Depresji Becka (BDI) u mężczyzn z wyniszczeniem związanym z HIV, chociaż poprawę tę można było wyjaśnić wzrostem masy ciała [] Inne badanie wykazało poprawę związaną z testosteronem u mężczyzn z dodatnim wynikiem HIV w skali Clinical Global Impression (CGI), ale nie u osób z diagnozą depresji [] Badanie to wykazało również poprawę w całkowitych i objawach wegetatywnych w skali oceny depresji Hamiltona (HAM-D), ale nie w skali afektywnej, i nie stwierdzono istotnej zmiany w wynikach BDI. Kolejne, większe badanie tej samej grupy nie wykazało żadnej różnicy w odpowiedzi na depresję mierzonej HAM-D lub BDI u mężczyzn otrzymujących testosteron w porównaniu z placebo []

Autorzy przypisali mieszane odpowiedzi w literaturze znacznej odpowiedzi placebo w większości badań oraz możliwości idiosynkratycznej odpowiedzi na testosteron, z przypuszczalnymi podgrupami respondentów, którzy byli trudni do zidentyfikowania apriorycznie.[, ] Jednak badania nie wykazały spójnych odpowiedzi w podgrupach mężczyzn, którzy mieli niskie stężenie testosteronu w surowicy, depresję oporną na standardowe leczenie lub mężczyzn scharakteryzowanych jako osoby w średnim lub starszym wieku. W badaniach, w których mierzono stężenie testosteronu w surowicy podczas leczenia (oba z wynikiem Jadad 5), odpowiedź na depresję lub dystymię nie była konsekwentnie związana ze stężeniem hormonu w surowicy.

3.5 Cognition

Podsumowano 22 badania oceniające wpływ testosteronu na funkcje poznawcze Tabela 5. Siedemnaście koncentrowało się na mężczyznach bez zaburzeń poznawczych, a 4 koncentrowało się na mężczyznach z zaburzeniami poznawczymi.

Tabela 5 

Wpływ testosteronu na funkcje poznawcze.

3.5.1 Mężczyźni opisane jako normalne

W dziesięciu badaniach oceniono wpływ leczenia testosteronem na poznawcze punkty końcowe u zdrowych mężczyzn. W badaniach 3 odnotowano poprawę poznania / pamięci przestrzennej dzięki suplementacji testosteronu [, , ] bez zmian w badaniach 2, [, ] i gorzej z suplementacją w badaniu 1. [] Chociaż badanie 1 wykazało poprawę pamięci roboczej [] i badanie 1 wykazały poprawę płynności werbalnej [] w większości innych badań nie stwierdzono poprawy płynności werbalnej, pamięci ani innych poznawczych punktów końcowych u zdrowych mężczyzn otrzymujących testosteron [, , , , , , ] W dwóch badaniach 5, które wykazały poprawę i 4 w przypadku 7 badań, które nie wykazały poprawy, wynik Jadad wynosił 4 lub 5.

Mężczyźni 3.5.2 określani jako hipogonadalni

W badaniu 1 stwierdzono, że mężczyźni z hipogonadyzmem, różnie zdefiniowani, mają lepsze uczenie się werbalne i odwracanie cyfr w sekwencjonowaniu liczb z suplementacją testosteronem [], ale w innym badaniu nie stwierdzono wpływu na tę samą domenę [] W badaniu wykazującym korzyść wykorzystano wstrzyknięty enanthate testosteronu 200 mg, podczas gdy w badaniu ujemnym zastosowano codzienną łatkę 5 mg. W innym badaniu iniekcyjnym nie stwierdzono wpływu suplementacji na pamięć u mężczyzn z hipogonadyzmem [] W jednym badaniu stwierdzono możliwą wadę leczenia dihydrotestosteronem w porównaniu z placebo w zakresie zmodyfikowanego mini-stanu psychicznego (MMSE), [], ale dane nie zostały pokazane i domniemana różnica nie mogła zostać oceniona. Inne badanie nie wykazało poprawy poznania wzrokowo-przestrzennego ani MMSE podczas leczenia testosteronem przez miesiące 12 [] Wszystkie badania miały wyniki Jadad w 4 lub 5.

3.5.3 Mężczyźni z zaburzeniami poznawczymi

Leczenie mężczyzn z podejrzeniem lub zdiagnozowaną chorobą Alzheimera lub upośledzeniem funkcji poznawczych zgłoszono w pięciu badaniach, z których dwa miały wynik Jadad powyżej 3. Chociaż badanie iniekcji 1 wykazało poprawę skali oceny choroby Alzheimera w podskali poznawczej (ADAS-COG), [] w innym badaniu z użyciem żelu testosteronowego nie stwierdzono wpływu na ten sam instrument ani na inne testy funkcji poznawczych [] Pamięć przestrzenna i werbalna uległa poprawie po cotygodniowych iniekcjach 6 enantanu testosteronu w badaniu 1, ale efekt nie utrzymał się podczas okresu wypłukiwania 6 bez leczenia [] Czwarte badanie nie wykazało wpływu wstrzyknięć testosteronu na zachowanie, czynności życia codziennego (ADL) lub funkcje poznawcze [] Piąte badanie wykazało, że przezskórny żel testosteronowy nie był związany ze statystycznie istotnymi zmianami w pomiarach poznania, nastroju lub jakości życia []

3.5.4 Proponowane wyjaśnienia niespójnych wyników

Ponieważ wyniki badań były zróżnicowane i niespójne, niektórzy autorzy sugerowali, że testosteron nie jest jedynym czynnikiem, a nawet najważniejszym czynnikiem funkcji poznawczych. Janowsky i in. [] stwierdzono poprawę rozpoznawania przestrzennego u mężczyzn leczonych mosznowymi plastrami testosteronu, ale występowała nierównowaga między grupami placebo i grupami testosteronu w początkowych stężeniach 17β-estradiolu, co autorzy ci przypisali przypadkowi. Badano wpływ testosteronu i 17β-estradiolu na testowanie poznania przestrzennego post-hoc testowanie, a przypuszczalny wpływ testosteronu na poznanie przestrzenne wydaje się być związany z supresją 17β-estradiolu poprzez suplementację testosteronu, a nie z bezpośrednim działaniem testosteronu. W badaniu tym wynik Jadad wynosił 3.

Większość autorów zainteresowanych 17β-estradiolem sugeruje, że skuteczność testosteronu, gdy wykazuje skuteczność, wynika z aromatyzacji do 17β-estradiolu. Cherrier i in. [] zmierzyli stężenie testosteronu i 17β-estradiolu po wstrzyknięciu suplementów testosteronu zdrowym mężczyznom i zgłosili, że zarówno stężenie testosteronu, jak i 17β-estradiolu były związane z przywołaniem historii testu, ale tylko stężenia 17β-estradiolu były powiązane z wydajnością testu Stroopa. W innym badaniu Cherrier i wsp. Donoszą, że tylko mężczyźni ze wzrostem stężenia 17β-estradiolu po suplementacji testosteronem wykazują poprawę w testach pamięci werbalnej [] W tym badaniu zastosowano podawanie anastrozolu, inhibitora aromatazy, w celu rozróżnienia między działaniami przypisywanymi testosteronowi a działaniami, które mogą być spowodowane przez 17β-estradiol. Inne badanie bez anastrozolu wykazało, że stężenie 17β-estradiolu w surowicy po terapii testosteronem jest znaczącym predyktorem wydajności w testach pamięci werbalnej [] We wszystkich trzech badaniach wynik Jadad wynosił 5.

Zasugerowano również, że suplementacja testosteronu dała niespójne wyniki w badaniach funkcji poznawczych, ponieważ stężenia we krwi osiągnięte przez suplementację muszą znajdować się w optymalnym zakresie dla skuteczności. Zgodnie z tą hipotezą nadmierna suplementacja jest tak samo nieskuteczna, jak niewystarczająca suplementacja. Cherrier i in. [] podawali testosteron enanthate IM w dawce 0, 50, 100 lub 300 mg tygodniowo i podawali testy pamięci werbalnej i przestrzennej. Wyniki nie zostały przedstawione według grupy leczonej; raczej, osobników podzielono na tych bez, umiarkowanych lub dużych wzrostów stężenia testosteronu w surowicy w stosunku do wartości wyjściowej. Te kategorie odpowiedzi zdefiniowano na podstawie 1 odchylenia standardowego powyżej odpowiedzi kontrolnej i 1 odchylenia standardowego powyżej odpowiedzi na 100 mg. Osoby z umiarkowanym wzrostem stężenia testosteronu w surowicy w stosunku do wartości wyjściowej (zdefiniowane jako 11–50 nM) wypadły lepiej w testach poznawczych niż osoby z „brakiem wzrostu” (0–10 nM) lub dużym wzrostem (> 51 nM). Siedemnastu z 22 mężczyzn w tej grupie o umiarkowanym wzroście otrzymywało testosteron w dawce 100 mg / tydzień, a równowaga była równo podzielona między dawki 50 mg i 300 mg. Autorzy wyjaśnili, że nie używali tercyli ani kwartyli, ponieważ stosowanie kwartyli lub tercyli powodowało, że niektórzy pacjenci z placebo wykazywali znaczące zmiany w stosunku do wartości wyjściowej, podnosząc pytanie, czy mężczyźni otrzymujący placebo ze wzrostem stężenia testosteronu w surowicy można było odróżnić w badaniach mężczyzn, którzy otrzymali suplementację testosteronem. W tym badaniu uzyskano 5 punktów w skali Jadad.

Podsumowując, nie ma wsparcia dla stosowania testosteronu w celu poprawy zdolności poznawczych u normalnych lub upośledzonych umysłowo mężczyzn.

4. Dyskusja

W tym systematycznym przeglądzie badano opublikowane RCT suplementacji testosteronu w chorobach sercowo-naczyniowych lub substytutach chorób sercowo-naczyniowych, funkcji seksualnych, siły mięśni, nastroju i funkcji poznawczych. Przegląd był ograniczony do opublikowanych badań w języku angielskim oraz do badań indeksowanych przed kwietniem 9, 2016. Dowody przemawiające za zastosowaniem testosteronu do zapobiegania lub leczenia chorób sercowo-naczyniowych są niespójne i, w sumie, nieprzekonujące. Niektóre dowody potwierdzają ostry i przewlekły wpływ terapii testosteronem na wydłużenie czasu do depresji odcinka ST, a istnieją dowody na poprawę niektórych miar zastoinowej niewydolności serca. Większość badań nie wykazała wpływu terapii testosteronem na markery stanu zapalnego, a wpływ na lipidy był niespójny.

Badania, w których badano efekty kliniczne, nie faworyzowały terapii testosteronem w porównaniu z placebo. Dwa z badań 3, w których oceniano dusznicę bolesną, nie wykazały żadnego efektu. Trzy badania z tej samej grupy wykazały korzyść w przypadku objawów związanych z CHF. Jedno badanie zostało wcześnie przerwane z powodu niepożądanych działań na układ krążenia.

Suplementacja testosteronu nie wykazała stałej skuteczności w zakresie poprawy funkcji seksualnych lub satysfakcji. Testosteron jest nieskuteczny w leczeniu zaburzeń erekcji. Kontrolowane próby były mieszane na libido, z dodatnimi lub ujemnymi badaniami.

Istotne dowody potwierdzają korzystny wpływ leczenia testosteronem na masę mięśniową zarówno u zdrowych mężczyzn, jak i mężczyzn z HIV, a większość badań wykazała spadek masy tłuszczowej. Testosteron nie wpływał na większość miar siły mięśni. Chociaż zmniejszenie kruchości i siły u starszych mężczyzn może być korzystne, suplementacja testosteronem nie poprawia sprawności fizycznej u starszych mężczyzn.

Większość badań dotyczących punktów końcowych związanych z nastrojem nie wykazała korzystnego wpływu leczenia testosteronem na osobowość, samopoczucie psychiczne lub nastrój. Chociaż badania 2 wykazały zmniejszenie lęku, leczenie depresji wykazało mieszane i niespójne wyniki. Nawet jeśli testosteron miałby pozytywny wpływ na nastrój, mogą wystąpić niepożądane zdarzenia społeczne; W badaniach 5 zauważono związany z leczeniem wzrost gniewu, agresji lub wrogości. Testosteron nie przyczyniał się do upośledzenia funkcji poznawczych ani choroby Alzheimera; nie wpłynęło to również na płynność werbalną, pamięć ani inne poznawcze punkty końcowe u normalnych mężczyzn.

Podsumowując, dowody z RCT nie wspierają leczenia tak zwanego niskiego T w celu poprawy funkcji fizycznej, funkcji seksualnych, nastroju lub funkcji poznawczych. Testosteron zwiększa masę mięśniową, ale nie siłę, i chociaż widać pewną poprawę w niektórych zastępczych markerach ryzyka sercowo-naczyniowego, niewiele jest dowodów na korzyść kliniczną.

Istnieją sprzeczne dowody na związek między suplementacją testosteronu a zdarzeniami sercowo-naczyniowymi. RCT zgłaszały zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe podczas leczenia testosteronem. Jedno takie badanie, w którym konkretnie badano punkty końcowe chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelności, zostało wcześnie przerwane z powodu zwiększonego ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych [] Metaanaliza mężczyzn 2994 w randomizowanych kontrolowanych badaniach 27 przeprowadzonych przez 2012 wykazała, że ​​terapia testosteronem zwiększa ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych (OR, 1.54; 95% CI, 1.09 – 2.18). []

Badania obserwacyjne badające wpływ leczenia testosteronem wykazały sprzeczne wyniki w odniesieniu do ryzyka. W badaniu Veterans Administration oceniano mężczyzn, którzy przeszli koronarografię i mieli całkowite stężenie testosteronu (przypuszczalnie w osoczu) mniejsze niż 300 ng / dL (10.4 nM) [] Mężczyźni, którzy byli leczeni testosteronem, mieli zwiększone ryzyko śmiertelnej przyczyny, MI i udaru mózgu w porównaniu do mężczyzn, którzy nie stosowali testosteronu (HR, 1.29; 95% CI, 1.05 – 1.58), w oparciu o średnią z miesięcy 27.5 kontynuacji. Inne retrospektywne badanie kohortowe z wykorzystaniem danych Administracji Weteranów wykazało niższy wskaźnik śmiertelności ogólnej, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu u mężczyzn leczonych testosteronem, których stężenie testosteronu „znormalizowało się” po leczeniu [] Inne badanie obserwacyjne mężczyzn w dużej, zintegrowanej organizacji opieki zdrowotnej wykazało, że liczba zgonów zmniejszyła się w latach 3, ale nie miało to wpływu na zawał mięśnia sercowego ani udar mózgu []

W badaniu opartym na Medicare zidentyfikowano narażenie na testosteron i wyniki MI na podstawie danych oświadczeń i dopasowano leczonych testosteronem u nieleczonych pacjentów przy użyciu oceny skłonności uzyskanej empirycznie i nie stwierdzono zwiększonego ryzyka [] Skorygowane HR dla terapii testosteronem i MI to 0.84 (95% CI 0.69 – 1.02). Analiza pacjentów w najwyższym zakresie oceny skłonności do kwartylu sugerowała ochronny efekt leczenia testosteronem, z HR wynoszącym 0.69 (95% CI 0.53 – 0.92). Badanie obserwacyjne u mężczyzn z niskim poziomem testosteronu wykazało, że leczenie wiązało się ze zmniejszoną śmiertelnością; [] inny u diabetyków [] poinformował o korzyściach związanych ze śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny, ale wykluczył mężczyzn, którzy otrzymywali testosteron krócej niż rok, i wykluczył zgony przed sześcioma miesiącami. W dużym badaniu kohortowym stwierdzono, że częstość zawału mięśnia sercowego znacznie wzrosła w ciągu trzech miesięcy od rozpoczęcia leczenia testosteronem; mężczyźni leczeni testosteronem w porównaniu z 65 doświadczyli dwukrotnie częstości zawałów mięśnia sercowego w porównaniu do mężczyzn, którzy nie otrzymywali testosteronu []

Leczenie testosteronem rozważano w celu zapobiegania chorobom, ponieważ mężczyźni otyli, cierpiący na cukrzycę, nadciśnienie lub przewlekle chorzy mają niższe stężenie testosteronu w osoczu [] Jednak kierunek przyczynowości jest niejasny; możliwe jest, że otyłość lub brak ćwiczeń fizycznych i choroby przewlekłe obniżają poziom testosteronu zamiast niskich stężeń testosteronu powodujących choroby. Możliwe jest również, że inny mechanizm zarówno obniża stężenie testosteronu, jak i zwiększa ryzyko niektórych chorób. Na badania obserwacyjne przypisujące pozytywny wpływ testosteronu na zdrowie może wpływać zwiększone prawdopodobieństwo przepisania zdrowszego mężczyzny testosteronu, a nie testosteronu poprawiającego zdrowie.

Istnieją podobieństwa między zaleceniem testosteronu a hormonalną terapią menopauzalną u kobiet. Lekarze przepisywali preparaty estrogenowe i estrogenowo-progestynowe kobietom po menopauzie, aby zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym, ponieważ badania obserwacyjne wykazały, że kobiety przyjmujące hormony menopauzalne miały mniej chorób serca niż kobiety, które tego nie zrobiły. RCT wykazały jednak, że hormon menopauzalny zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu [-] Prawdopodobnie zdrowsze kobiety zdecydowały się na hormon menopauzalny, ale podawanie hormonu menopauzalnego nie poprawiło zdrowia.

W 2012 sprzedaż terapii testosteronem przekroczyła miliard 2 USD, a sprzedaż nadal rośnie w kilkudziesięciu krajach [] W zakresie, w jakim ten wzrost stosowania suplementacji testosteronem opiera się na oczekiwanej poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego, funkcji seksualnych, funkcjonowania fizycznego, nastroju lub funkcji poznawczych, sugerujemy, że może on stanowić terapię bez odpowiedniego wsparcia badań klinicznych. Nie zidentyfikowaliśmy żadnej populacji normalnych mężczyzn, dla których korzyści wynikające ze stosowania testosteronu przewyższają ryzyko. Biorąc pod uwagę znane ryzyko terapii testosteronem i brak dowodów na korzyści kliniczne u zdrowych mężczyzn, nie uważamy, aby konieczne były dalsze próby testosteronu.

Podziękowanie

Dziękujemy Matthew Puretzowi, Anastassii Reznik i Nicole Dubowitz za pomoc naukową w przygotowaniu tego artykułu.

Oświadczenie o finansowaniu

Nie było źródeł finansowania tego badania. Dr Scialli jest jedynym uczestnikiem Scialli Consulting LLC. Scialli Consulting LLC nie ma pracowników i nie poparł tego badania ani pensją, ani żadnym innym finansowaniem. Scialli Consulting LLC nie odegrała żadnej roli w projektowaniu badania, gromadzeniu i analizie danych, decyzji o publikacji ani przygotowaniu manuskryptu. Konkretna rola tego autora została wyrażona w sekcji „Wkład autora”.

Dostępność danych

To jest przegląd systematyczny. Badania, do których się odwołujemy, są dostępne w domenie publicznej.

Referencje

1. Malkin CJ, Pugh PJ, Morris PD, Kerry KE, Jones RD, Jones TH i in. Zastąpienie testosteronu u mężczyzn z dławicą piersiową z dławicą piersiową poprawia próg niedokrwienny i jakość życia. Serce. 2004; 90 (8): 871 – 6. doi: 10.1136 / hrt.2003.021121 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC1768369. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
2. Webb CM, Adamson DL, de Zeigler D, Collins P. Wpływ ostrego testosteronu na niedokrwienie mięśnia sercowego u mężczyzn z chorobą wieńcową. Am J Cardiol. 1999; 83 (3): 437 – 9. [PubMed]
3. Webb CM, Elkington AG, Kraidly MM, Keenan N, Pennell DJ, Collins P. Wpływ doustnego leczenia testosteronem na perfuzję mięśnia sercowego i czynność naczyń u mężczyzn z niskim poziomem testosteronu w osoczu i chorobą wieńcową serca. Am J Cardiol. 2008; 101 (5): 618 – 24. doi: 10.1016 / j.amjcard.2007.09.114 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC2258313. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
4. Mathur A, Malkin C, Saeed B, Muthusamy R, Jones TH, Channer K. Długoterminowe korzyści terapii zastępczej testosteronem na progu dławicy piersiowej i miażdżycy u mężczyzn. Eur J Endocrinol. 2009; 161 (3): 443 – 9. doi: 10.1530 / EJE-09-0092 . [PubMed]
5. Kenny AM, Prestwood KM, Gruman CA, Fabregas G, Biskup B, Mansoor G. Wpływ przezskórnego testosteronu na lipidy i reaktywność naczyniową u starszych mężczyzn z niskimi biodostępnymi poziomami testosteronu. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2002; 57 (7): M460 – 5. [PubMed]
6. Basaria S, Harman SM, Travison TG, Hodis H, Tsitouras P, Budoff M, i in. Wpływ podawania testosteronu przez lata 3 na subkliniczny postęp miażdżycy u starszych mężczyzn z niskim lub niskim normalnym poziomem testosteronu: randomizowana próba kliniczna. JAMA. 2015; 314 (6): 570 – 81. doi: 10.1001 / jama.2015.8881 . [PubMed]
7. Wu SZ, Weng XZ. Terapeutyczny wpływ preparatu androgennego na niedokrwienie mięśnia sercowego i czynność serca u starszych pacjentów z chorobą niedokrwienną serca 62. Chin Med J (angielski). 1993; 106 (6): 415 – 8. [PubMed]
8. Thompson PD, Ahlberg AW, Moyna NM, Duncan B, Ferraro-Borgida M, White CM, i in. Wpływ dożylnego testosteronu na niedokrwienie mięśnia sercowego u mężczyzn z chorobą wieńcową. Am Heart J. 2002; 143 (2): 249 – 56. doi: 10.1067 / mhj.2002.120144 [PubMed]
9. Ong PJ, Patrizi G, Chong WC, Webb CM, Hayward CS, Ciollins P. Testosteron zwiększa zależną od przepływu reaktywność tętnicy ramiennej u mężczyzn z chorobą wieńcową. Am J Cardiol. 2000; 85 (2): 269 – 72. [PubMed]
10. Kang SM, Jang Y, Kim Ji, Chung N, Cho SY, Chae JS i in. Wpływ doustnego podawania testosteronu na wazoreaktywność tętnic ramiennych u mężczyzn z chorobą wieńcową. Am J Cardiol. 2002; 89 (7): 862 – 4. [PubMed]
11. Ly LP, Jimenez M., Zhuang TN, Celermajer DS, Conway AJ, Handelsman DJ. Podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo, randomizowane badanie kliniczne przezskórnego żelu dihydrotestosteronu na siłę mięśni, mobilność i jakość życia u starszych mężczyzn z częściowym niedoborem androgenów. J Clin Endocrinol Metab. 2001; 86 (9): 4078 – 88. [PubMed]
12. Rosano GMC, Leonardo F, Pagnotta P, Pelliccia F, Panina G, Cerquetani E i in. Ostre działanie przeciwniedokrwienne testosteronu u mężczyzn z chorobą wieńcową. Krążenie. 1999; 99 (13): 1666 – 70. doi: 10.1161 / 01.cir.99.13.1666 [PubMed]
13. Dohn K, Hvidt V, Nielsen J, Palm L. Terapia testosteronem w zatarciu zmian tętniczych kończyn dolnych. Angiologia 1968; 19 (6): 342 – 50. [PubMed]
14. Jaffe MD. Wpływ cypionianu testosteronu na depresję odcinka ST po ćwiczeniach. Br Heart J. 1977; 39 (11): 1217 – 22. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
15. Cornoldi A, Caminiti G, Marazzi G, Vitale C, Patrizi R, Volterrani M, i in. Wpływ przewlekłego podawania testosteronu na niedokrwienie mięśnia sercowego, metabolizm lipidów i insulinooporność u starszych mężczyzn chorych na cukrzycę z chorobą wieńcową. Int J Cardiol. 2010; 142 (1): 50 – 5. doi: 10.1016 / j.ijcard.2008.12.107 . [PubMed]
16. Angielski KM, Steeds RP, Jones TH, Diver MJ, Channer KS. Przezskórna terapia testosteronem w niskich dawkach poprawia próg dławicy piersiowej u mężczyzn z przewlekłą stabilną dusznicą bolesną: randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo. Krążenie. 2000; 102 (16): 1906 – 11. [PubMed]
17. Basaria S, Coviello AD, Travison TG, Storer TW, Farwell WR, Jette AM, i in. Zdarzenia niepożądane związane z podawaniem testosteronu. N Engl J Med. 2010; 363 (2): 109 – 22. doi: 10.1056 / NEJMoa1000485 [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
18. Caminiti G, Volterrani M, Iellamo F, Marazzi G, Massaro R, Miceli M i in. Wpływ długotrwałego leczenia testosteronem na funkcjonalną zdolność wysiłkową, sprawność mięśni szkieletowych, oporność na insulinę i wrażliwość na barorefleks u pacjentów w podeszłym wieku z przewlekłą niewydolnością serca, badanie randomizowane z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo J Am Coll Cardiol. 2009; 54 (10): 919 – 27. [PubMed]
19. Pugh P. Ostre hemodynamiczne działanie testosteronu u mężczyzn z przewlekłą niewydolnością serca. Eur Heart J. 2003; 24 (10): 909 – 15. doi: 10.1016/s0195-668x(03)00083-6 [PubMed]
20. Pugh PJ. Leczenie testosteronem u mężczyzn z przewlekłą niewydolnością serca. Serce. 2004; 90 (4): 446 – 7. doi: 10.1136 / hrt.2003.014639 [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
21. Pugh PJ, Jones RD, Malkin CJ, Hall J, Nettleship JE, Kerry KE i in. Fizjologiczne leczenie testosteronem nie ma wpływu na poziom czynnika martwicy nowotworu alfa w surowicy u mężczyzn z przewlekłą niewydolnością serca. Badania endokrynologiczne. 2005; 31 (4): 271 – 83. doi: 10.1080 / 07435800500406205 [PubMed]
22. Mirdamadi A, Garakyaraghi M, Pourmoghaddas A, Bahmani A, Mahmoudi H, Gharipour M. Korzystny wpływ terapii testosteronem na wydolność czynnościową, parametry sercowo-naczyniowe i jakość życia pacjentów z zastoinową niewydolnością serca. Biomed Res Int. 2014; 2014: 392432 doi: 10.1155 / 2014 / 392432 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC4109421. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
23. Malkin CJ, Pugh PJ, West JN, van Beek EJ, Jones TH, Channer KS. Terapia testosteronem u mężczyzn z niewydolnością serca o umiarkowanym nasileniu: randomizowane badanie kontrolowane placebo z podwójnie ślepą próbą. Eur Heart J. 2006; 27 (1): 57 – 64. doi: 10.1093 / eurheartj / ehi443 . [PubMed]
24. Howell SJ, Radford JA, Adams JE, Smets EM, Warburton R, Shalet SM. Randomizowane, kontrolowane placebo badanie zastępowania testosteronu u mężczyzn z łagodną niewydolnością komórek Leydiga po chemioterapii cytotoksycznej. Clin Endocrinol (Oxf). 2001; 55 (3): 315 – 24. [PubMed]
25. Jockenhövel F, Bullmann C, Schubert M, Vogel E, Reinhardt W, Reinwein D i in. Wpływ różnych sposobów substytucji androgenów na lipidy i lipoproteiny w surowicy u mężczyzn z hipogonadyzmem. Metabolizm. 1999; 48 (5): 590 – 6. [PubMed]
26. Jones TH, Arver S, Behre HM, Buvat J, Meuleman E, Moncada I i in. Zastąpienie testosteronu u mężczyzn z hipogonadyzmem z cukrzycą typu 2 i / lub zespołem metabolicznym (badanie TIMES2). Leczenie cukrzycy. 2011; 34 (4): 828 – 37. doi: 10.2337 / dc10-1233 [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
27. Malkin CJ, Pugh PJ, Jones RD, Kapoor D, Channer KS, Jones TH. Wpływ zamiany testosteronu na endogenne cytokiny zapalne i profile lipidowe u mężczyzn z hipogonadyzmem. J Clin Endocrinol Metab. 2004; 89 (7): 3313 – 8. doi: 10.1210 / jc.2003-031069 . [PubMed]
28. Guler N, Batyraliev T, Dulger H, Ozkara C, Tuncer M, Aslan S i in. Wpływ krótkotrwałego (3 tygodni) leczenia testosteronem na markery stanu zapalnego w surowicy u mężczyzn poddawanych stentowaniu w tętnicy wieńcowej. Int J Cardiol. 2006; 109 (3): 339 – 43. doi: 10.1016 / j.ijcard.2005.06.027 . [PubMed]
29. Nakhai-Pour HR, Grobbee DE, Emmelot-Vonk MH, Bots ML, Verhaar HJ, van der Schouw YT. Doustna suplementacja testosteronu i przewlekłe zapalenie o niskim stopniu nasilenia u starszych mężczyzn: randomizowane, kontrolowane placebo badanie 26 w tygodniu. Am Heart J. 2007; 154 (6): 1228 e1 – 7. doi: 10.1016 / j.ahj.2007.09.001 . [PubMed]
30. Frederiksen L, Glintborg D, Hojlund K, Hougaard DM, Brixen K, Rasmussen LM i in. Poziomy osteoprotegeryny zmniejszają się podczas leczenia testosteronem u starzejących się mężczyzn i są związane ze zmienionym rozmieszczeniem regionalnego tłuszczu. Horm Metab Res. 2013; 45 (4): 308 – 13. doi: 10.1055 / s-0032-1323647 . [PubMed]
31. Kapoor D, Clarke S, Stanworth R, Channer KS, Jones TH. Wpływ terapii zastępczej testosteronem na adipocytokiny i białko C-reaktywne u mężczyzn z hipogonadyzmem i cukrzycą typu 2. Eur J Endocrinol. 2007; 156 (5): 595 – 602. doi: 10.1530 / EJE-06-0737 . [PubMed]
32. Gianatti EJ, Dupuis P, Hoermann R, Strauss BJ, Wentworth JM, Zajac JD i in. Wpływ leczenia testosteronem na metabolizm glukozy u mężczyzn z cukrzycą typu 2: randomizowane badanie kontrolowane. Leczenie cukrzycy. 2014; 37 (8): 2098 – 107. [PubMed]
33. Ng MKC. Prospektywne badanie wpływu androgenów na markery zapalne w surowicy u mężczyzn. Arterioskler Thromb Vasc Biol. 2002; 22 (7): 1136 – 41. doi: 10.1161 / 01.atv.0000022167.80130.a6 [PubMed]
34. Smith AM, angielski KM, Malkin CJ, Jones RD, Jones TH, Channer KS. Testosteron nie wpływa niekorzystnie na fibrynogen lub tkankowy aktywator plazminogenu (tPA) i poziom inhibitora aktywatora plazminogenu - 1 (PAI-1) u mężczyzn 46 z przewlekłą stabilną dusznicą bolesną. Eur J Endocrinol. 2005; 152 (2): 285 – 91. doi: 10.1530 / eje.1.01848 . [PubMed]
35. Rabkin JG, Wagner GJ, Rabkin R. Podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie terapii testosteronem u mężczyzn zakażonych HIV z objawami hipogonadyzmu. Arch Gen Psychiatry. 2000; 57 (2): 141 – 7. [PubMed]
36. Seidman SN, Spatz E, Rizzo C, Roose SP. Testosteronowa terapia zastępcza u mężczyzn z hipogonadyzmem i dużymi zaburzeniami depresyjnymi: randomizowane badanie kliniczne kontrolowane placebo J Clin Psychiatry. 2001; 62 (6): 406 – 12. [PubMed]
37. Amiaz R, Pope HG Jr., Mahne T, Kelly JF, Brennan BP, Kanayama G i in. Wymiana żelu testosteronowego poprawia funkcje seksualne u depresyjnych mężczyzn przyjmujących serotoninergiczne leki przeciwdepresyjne: randomizowane badanie kliniczne kontrolowane placebo. J Sex Marital Ther. 2011; 37 (4): 243 – 54. doi: 10.1080 / 0092623X.2011.582425 . [PubMed]
38. Brockenbrough AT, Dittrich MO, Page ST, Smith T, Stivelman JC, Bremner WJ. Przezskórna terapia androgenowa w celu wzmocnienia EPO w leczeniu niedokrwistości przewlekłej choroby nerek. Am J Nerka Dis. 2006; 47 (2): 251 – 62. doi: 10.1053 / j.ajkd.2005.10.022 . [PubMed]
39. Gluud C, Wantzin P, Eriksen J, Copenhagen Study Group for Disease Disease. Brak wpływu doustnego leczenia testosteronem na zaburzenia seksualne u alkoholowych mężczyzn z marskością wątroby. Gastroenterologia. 1988; 95 (6): 1582 – 7. [PubMed]
40. Hentzer E, Madsen PC. Testosteron w leczeniu niewydolności tętniczej kończyn dolnych. Scand J Clin Lab Invest. 1967; 99: 198 – 206. [PubMed]
41. Knapp PE, Storer TW, Herbst KL, Singh AB, Dzekov C, Dzekov J, i in. Wpływ superfizjologicznej dawki testosteronu na funkcje fizyczne, wydolność mięśni, nastrój i zmęczenie u mężczyzn z utratą masy ciała związaną z HIV. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2008; 294 (6): E1135 – 43. doi: 10.1152 / ajpendo.90213.2008 . [PubMed]
42. Lu PH, Masterman DA, Mulnard R, Cotman C, Miller B, Yaffe K, i in. Wpływ testosteronu na funkcje poznawcze i nastrój u mężczyzn z łagodną chorobą Alzheimera i zdrowych starszych mężczyzn. Arch Neurol. 2006; 63 (2): 177 – 85. [PubMed]
43. Svartberg J, Aasebø U, Hjalmarsen A, Sundsfjord J, Jorde R. Leczenie testosteronem poprawia skład ciała i funkcje seksualne u mężczyzn z POChP w randomizowanym, kontrolowanym badaniu 6. Medycyna oddechowa. 2004; 98 (9): 906 – 13. doi: 10.1016 / j.rmed.2004.02.015 [PubMed]
44. Davidson JM, Camargo CA, Smith ER. Wpływ androgenu na zachowania seksualne u mężczyzn z hipogonadyzmem. J Clin Endocrinol Metab. 1979; 48 (6): 955 – 8. [PubMed]
45. Skakkebaek NE, Bancroft J, Davidson DW, Warner P. Androgen zastępowanie doustnym undekanianem testosteronu u mężczyzn z hipogonadyzmem: badanie z podwójnie ślepą próbą. Clin Endocrinol (Oxf). 1981; 14 (1): 49 – 61. [PubMed]
46. Nankin HR, Lin T, Osterman J. Przewlekła terapia cypionianem testosteronu u mężczyzn z wtórną impotencją. Fertil Steril. 1986; 46 (2): 300 – 7. [PubMed]
47. Aversa A, Isidori AM, Spera G, Lenzi A, Fabbri A. Androgens poprawiają rozszerzanie naczyń jamistych i odpowiedź na syldenafil u pacjentów z zaburzeniami erekcji. Clin Endocrinol (Oxf). 2003; 58 (5): 632 – 8. [PubMed]
48. Cavallini G, Caracciolo S, Vitali G, Modenini F, Biagiotti G. Podawanie karnityny kontra androgeny w leczeniu zaburzeń seksualnych, obniżonego nastroju i zmęczenia związanego ze starzeniem się mężczyzn. Urologia. 2004; 63 (4): 641 – 6. doi: 10.1016 / j.urology.2003.11.009 . [PubMed]
49. Merza Z, Blumsohn A, Mah PM, Meads DM, McKenna SP, Wylie K i in. Podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie terapii plastrami testosteronu dotyczące obrotu kostnego u mężczyzn z granicznym hipogonadyzmem. Int J Androl. 2006; 29 (3): 381 – 91. doi: 10.1111 / j.1365-2605.2005.00612.x . [PubMed]
50. Chiang HS, Hwang TI, Hsui YS, Lin YC, Chen HE, Chen GC i in. Przezskórny żel do testosteronu zwiększa poziom testosteronu w surowicy u mężczyzn z hipogonadyzmem na Tajwanie z poprawą funkcji seksualnych. Int J Impot Res. 2007; 19 (4): 411 – 7. doi: 10.1038 / sj.ijir.3901562 . [PubMed]
51. Seidman SN, Orr G, Raviv G, Levi R, Roose SP, Kravitz E, i in. Skutki zastąpienia testosteronu u mężczyzn w średnim wieku z dystymią: randomizowane badanie kliniczne kontrolowane placebo. J Clin Psychopharmacol. 2009; 29 (3): 216 – 21. doi: 10.1097/JCP.0b013e3181a39137 . [PubMed]
52. Giltay EJ, Tishova YA, Mskhalaya GJ, Gooren LJ, Saad F, Kalinchenko SY. Wpływ suplementacji testosteronu na objawy depresyjne i zaburzenia seksualne u mężczyzn z hipogonadyzmem i zespołem metabolicznym. J Sex Med. 2010; 7 (7): 2572 – 82. doi: 10.1111 / j.1743-6109.2010.01859.x . [PubMed]
53. Srinivas-Shankar U, Roberts SA, Connolly MJ, O'Connell MD, Adams JE, Oldham JA i wsp. Wpływ testosteronu na siłę mięśni, funkcje fizyczne, skład ciała i jakość życia u średnio-słabych i słabych starszych mężczyzn: randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie. J Clin Endocrinol Metab. 2010; 95 (2): 639–50. doi: 10.1210 / jc.2009-1251 . [PubMed]
54. Hackett G, Cole N, Bhartia M, Kennedy D, Raju J, Wilkinson P. Terapia zastępcza testosteronem długotrwałym undekanianem testosteronu poprawia funkcje seksualne i parametry jakości życia w porównaniu z placebo w populacji mężczyzn z cukrzycą typu 2. J Sex Med. 2013; 10 (6): 1612 – 27. doi: 10.1111 / jsm.12146 . [PubMed]
55. Buvat J, Montorsi F, Maggi M, Porst H, Kaipia A, Colson MH, i in. Mężczyźni z hipogonadyzmem, którzy nie odpowiadają inhibitorowi PDE5, tadalafil, czerpią korzyści z normalizacji poziomu testosteronu za pomocą hydroalkoholowego żelu testosteronowego 1% w leczeniu zaburzeń erekcji (badanie TADTEST). J Sex Med. 2011; 8 (1): 284 – 93. doi: 10.1111 / j.1743-6109.2010.01956.x . [PubMed]
56. Steidle C, Schwartz S, Jacoby K, Sebree T, Smith T, Bachand R, i in. Żel testosteronowy AA2500 normalizuje poziom androgenów u starzejących się mężczyzn z poprawą składu ciała i funkcji seksualnych. J Clin Endocrinol Metab. 2003; 88 (6): 2673 – 81. doi: 10.1210 / jc.2002-021058 . [PubMed]
57. Legros JJ, Meuleman EJ, Elbers JM, Geurts TB, Kaspers MJ, Bouloux PM i in. Doustna wymiana testosteronu w objawowym hipogonadyzmie o późnym początku: wpływ na skale ocen i ogólne bezpieczeństwo w randomizowanym badaniu kontrolowanym placebo. Eur J Endocrinol. 2009; 160 (5): 821 – 31. doi: 10.1530 / EJE-08-0634 . [PubMed]
58. Hackett G, Cole N, Bhartia M, Kennedy D, Raju J, Wilkinson P, i in. Odpowiedź na undekanian testosteronu u mężczyzn z cukrzycą typu 2 zależy od osiągnięcia progowych poziomów w surowicy (badanie BLAST). Int J Clin Pract. 2014; 68 (2): 203 – 15. doi: 10.1111 / ijcp.12235 . [PubMed]
59. Schiavi RC, White D, Mandeli J, Levine AC. Wpływ podawania testosteronu na zachowania seksualne i nastrój u mężczyzn z zaburzeniami erekcji. Arch Sex Behav. 1997; 26 (3): 231 – 41. [PubMed]
60. Snyder PJ, Bhasin S, Cunningham GR, Matsumoto AM, Stephens-Shields AJ, Cauley JA i in. Skutki leczenia testosteronem u starszych mężczyzn. N Engl J Med. 2016; 374 (7): 611 – 24. doi: 10.1056 / NEJMoa1506119 . [PubMed]
61. Chung T, Kelleher S, Liu PY, Conway AJ, Kritharides L, Handelsman DJ. Wpływ testosteronu i nandrolonu na czynność serca: randomizowane badanie kontrolowane placebo. Clin Endocrinol (Oxf). 2007; 66 (2): 235 – 45. doi: 10.1111 / j.1365-2265.2006.02715.x . [PubMed]
62. Benkert O, Witt W, Adam W, Leitz A. Wpływ undekanianu testosteronu na potencję seksualną i oś podwzgórze-przysadka-gonadal impotentnych mężczyzn. Arch Sex Behav. 1979; 8 (6): 471 – 9. [PubMed]
63. Anderson RA, Bancroft J, Wu FC. Wpływ egzogennego testosteronu na seksualność i nastrój normalnych mężczyzn. J Clin Endocrinol Metab. 1992; 75 (6): 1503 – 7. [PubMed]
64. Aydin S, Odabaş O, Ercan M, Kara H, Ağargün MY. Skuteczność testosteronu, trazodonu i hipnotyczne sugestie w leczeniu nieorganicznych zaburzeń seksualnych u mężczyzn. Br J Urol. 1996; 77 (2): 256 – 60. [PubMed]
65. Dobs AS, Hoover DR, Chen MC, Allen R. Właściwości farmakokinetyczne, skuteczność i bezpieczeństwo testosteronu podpoliczkowego u mężczyzn z hipogonadyzmem: badanie pilotażowe. J Clin Endocrinol Metab. 1998; 83 (1): 33 – 9. [PubMed]
66. Park NC, Yan BQ, Chung JM, Lee KM. Suplementacja doustnym undekanianem testosteronu (Andriol) poprawia jakość życia mężczyzn z niedoborem testosteronu. Starzejący się mężczyzna. 2003; 6 (2): 86 – 93. [PubMed]
67. O'Connor DB, Archer J, Wu FC. Wpływ testosteronu na nastrój, agresję i zachowania seksualne u młodych mężczyzn: badanie krzyżowe z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo. J Clin Endocrinol Metab. 2004; 89 (6): 2837–45. doi: 10.1210 / jc.2003-031354 . [PubMed]
68. Shabsigh R, Kaufman JM, Steidle C, Padma-Nathan H. Randomizowane badanie żelu testosteronu jako terapii wspomagającej syldenafil u mężczyzn z hipogonadyzmem z zaburzeniami erekcji, którzy nie reagują na sam syldenafil. J Urol. 2008; 179 (5 Suppl): S97 – S102. doi: 10.1016 / j.juro.2008.03.145 . [PubMed]
69. Haren M, Chapman I, Coates P, Morley J, Wittert G. Wpływ doustnego testosteronu w miesiącu 12 na objawy niedoboru testosteronu u objawowych starszych mężczyzn z niskim stanem gonad. Starzenie się 2005; 34 (2): 125 – 30. doi: 10.1093 / aging / afi003 . [PubMed]
70. Allan CA, Forbes EA, Strauss BJ, McLachlan RI. Terapia testosteronem zwiększa pożądanie seksualne u starzejących się mężczyzn z niskim poziomem testosteronu i objawami niedoboru androgenów. Int J Impot Res. 2008; 20 (4): 396 – 401. doi: 10.1038 / ijir.2008.22 . [PubMed]
71. Emmelot-Vonk MH, Verhaar HJ, Nakhai-Pour HR, Grobbee DE, van der Schouw YT. Wpływ suplementacji testosteronu na funkcjonowanie seksualne u starzejących się mężczyzn: randomizowane, kontrolowane badanie 6. Int J Impot Res. 2009; 21 (2): 129 – 38. doi: 10.1038 / ijir.2009.5 . [PubMed]
72. Morales A, Black A, Emerson L, Barkin J, Kuzmarov I, Dzień A. Androgeny i funkcje seksualne: kontrolowane placebo, randomizowane, podwójnie zaślepione badanie testosteronu w porównaniu z dehydroepiandrosteronem u mężczyzn z zaburzeniami seksualnymi i niedoborem androgenów. Starzejący się mężczyzna. 2009; 12 (4): 104 – 12. doi: 10.3109 / 13685530903294388 . [PubMed]
73. Ho CC, Tong SF, Low WY, Ng CJ, Khoo EM, Lee VK i in. Randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie wpływu długo działającego leczenia testosteronem według oceny według Aging Male Symptoms. BJU Int. 2011; 110 (2): 260 – 5. doi: 10.1111 / j.1464-410X.2011.10755.x . [PubMed]
74. Spitzer M, Basaria S, Travison TG, Davda MN, Paley A, Cohen B, i in. Wpływ zamiany testosteronu na odpowiedź na cytrynian syldenafilu u mężczyzn z zaburzeniami erekcji: równoległe, randomizowane badanie. Ann Intern Med. 2012; 157 (10): 681 – 91. doi: 10.7326/0003-4819-157-10-201211200-00004 [PubMed]
75. Del Fabbro E, Garcia JM, Dev R, Hui D, Williams J, Engineer D i in. Zastępowanie testosteronu w przypadku zmęczenia u ambulatoryjnych mężczyzn z zaawansowanym rakiem: wstępne badanie z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo. Wspieraj Care Cancer. 2013; 21 (9): 2599 – 607. doi: 10.1007/s00520-013-1832-5 . [PubMed]
76. Gianatti EJ, Dupuis P, Hoermann R, Zajac JD, Grossmann M. Wpływ leczenia testosteronem na objawy konstytucyjne i seksualne u mężczyzn z cukrzycą typu 2 w randomizowanym badaniu klinicznym kontrolowanym placebo. J Clin Endocrinol Metab. 2014; 99 (10): 3821 – 8. doi: 10.1210 / jc.2014-1872 . [PubMed]
77. Basaria S, Travison TG, Alford D, Knapp PE, Teeter K, Cahalan C, i in. Skutki zastąpienia testosteronu u mężczyzn z niedoborem androgenów wywołanym opioidami: randomizowane badanie kontrolowane. Ból. 2015; 156 (2): 280 – 8. doi: 10.1097 / 01.j.pain.0000460308.86819.aa . [PubMed]
78. Paduch DA, Polzer PK, Ni X, Basaria S. Zastąpienie testosteronu u mężczyzn z niedoborem androgenów z zaburzeniami wytrysku: randomizowana kontrolowana próba. J Clin Endocrinol Metab. 2015; 100 (8): 2956 – 62. doi: 10.1210 / jc.2014-4434 . [PubMed]
79. Holmäng S, Mårin P, Lindstedt G, Hedelin H. Wpływ długotrwałego doustnego leczenia undekanianem testosteronu na objętość prostaty i stężenie antygenu swoistego dla prostaty w surowicy u mężczyzn w średnim wieku z eugonady. Prostata. 1993; 23 (2): 99 – 106. [PubMed]
80. Kenny AM, Kleppinger A, Annis K, Rathier M, Browner B, Judge JO, i in. Wpływ przezskórnego testosteronu na kości i mięśnie u starszych mężczyzn o niskim biodostępnym poziomie testosteronu, niskiej masie kostnej i słabości fizycznej. J Am Geriatr Soc. 2010; 58 (6): 1134 – 43. doi: 10.1111 / j.1532-5415.2010.02865.x ; PubMed Central PMCID: PMCPMC3014265. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
81. Page ST, Amory JK, Bowman FD, Anawalt BD, Matsumoto AM, Bremner WJ, i in. Egzogenny testosteron (T) sam lub z finasterydem zwiększa wydajność fizyczną, siłę przyczepności i beztłuszczową masę ciała u starszych mężczyzn z niską surowicą T. J Clin Endocrinol Metab. 2005; 90 (3): 1502 – 10. doi: 10.1210 / jc.2004-1933 . [PubMed]
82. Sullivan DH, Roberson PK, Johnson LE, Bishara O, Evans WJ, Smith ES i in. Efekty treningu siły mięśni i testosteronu u słabych starszych mężczyzn. Med Sci Sports Exerc. 2005; 37 (10): 1664 – 72. doi: 10.1249 / 01.mss.0000181840.54860.8b [PubMed]
83. Travison TG, Basaria S, Storer TW, Jette AM, Miciek R, Farwell WR, i in. Znaczenie kliniczne zmian wydajności mięśni i funkcji fizycznych związanych z podawaniem testosteronu u starszych mężczyzn z ograniczeniami ruchowymi. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2011; 66 (10): 1090 – 9. doi: 10.1093 / gerona / glr100 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC3202898. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
84. Casaburi R, Bhasin S, Cosentino L, Porszasz J, Somfay A, Lewis MI, i in. Wpływ treningu testosteronu i treningu oporowego u mężczyzn z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc. Am J Respir Crit Care Med. 2004; 170 (8): 870 – 8. doi: 10.1164 / rccm.200305-617OC . [PubMed]
85. Okun MS, Fernandez HH, Rodriguez RL, Romrell J, Suelter M., Munson S. i in. Terapia testosteronem u mężczyzn z chorobą Parkinsona: wyniki badania TEST-PD. Arch Neurol. 2006; 63 (5): 729 – 35. [PubMed]
86. Amory JK, Chansky HA, Chansky KL, Camuso MR, Hoey CT, Anawalt BD, i in. Przedoperacyjny superfizjologiczny testosteron u starszych mężczyzn poddawanych operacjom wymiany stawu kolanowego. J Am Geriatr Soc. 2002; 50 (10): 1698 – 701. [PubMed]
87. Schwartz JB, Volterrani M., Caminiti G., Marazzi G., Fini M., Rosano GM i in. Wpływ testosteronu na odstęp QT u starszych mężczyzn i starszych kobiet z przewlekłą niewydolnością serca. Int J Androl. 2011; 34 (5 Pt 2): e415 – 21. doi: 10.1111 / j.1365-2605.2011.01163.x . [PubMed]
88. Crawford BA, Liu PY, Kean MT, Bleasel JF, Handelsman DJ. Randomizowane, kontrolowane placebo badanie wpływu androgenów na mięśnie i kości u mężczyzn wymagających długotrwałego ogólnoustrojowego leczenia glikokortykosteroidami. J Clin Endocrinol Metab. 2003; 88 (7): 3167 – 76. doi: 10.1210 / jc.2002-021827 . [PubMed]
89. Griggs RC, Pandya S, Florence JM, Brooke MH, Kingston W, Miller JP i in. Randomizowane kontrolowane badanie testosteronu w dystrofii miotonicznej. Neurologia. 1989; 39 (2 Pt 1): 219 – 22. [PubMed]
90. Bakhshi V, Elliott M, Gentili A, Godschalk M, Mulligan T. Testosteron poprawia wyniki rehabilitacji chorych starszych mężczyzn. J Am Geriatr Soc. 2000; 48 (5): 550 – 3. [PubMed]
91. Emmelot-Vonk MH, Verhaar HJ, Nakhai Pour HR, Aleman A, Lock TM, Bosch JL i in. Wpływ suplementacji testosteronu na mobilność funkcjonalną, funkcje poznawcze i inne parametry u starszych mężczyzn: randomizowane badanie kontrolowane. JAMA. 2008; 299 (1): 39 – 52. doi: 10.1001 / jama.2007.51 [PubMed]
92. Brill KT, Weltman AL, Gentili A, Patrie JT, Fryburg DA, Hanks JB, i in. Pojedynczy i łączny wpływ podawania hormonu wzrostu i testosteronu na pomiary składu ciała, sprawności fizycznej, nastroju, funkcji seksualnych, obrotu kostnego i ekspresji genów mięśniowych u zdrowych starszych mężczyzn. J Clin Endocrinol Metab. 2002; 87 (12): 5649 – 57. doi: 10.1210 / jc.2002-020098 . [PubMed]
93. Ferrando AA, Sheffield-Moore M, Wolf SE, Herndon DN, Wolfe RR. Podawanie testosteronu w ciężkich oparzeniach poprawia katabolizm mięśni. Crit Care Med. 2001; 29 (10): 1936 – 42. [PubMed]
94. Hildreth KL, Barry DW, Moreau KL, Vande Griend J, Meacham RB, Nakamura T i in. Wpływ ćwiczeń na testosteron i progresywne ćwiczenia oporowe u zdrowych, dobrze funkcjonujących starszych mężczyzn z niskim poziomem normalnego testosteronu. J Clin Endocrinol Metab. 2013; 98 (5): 1891 – 900. ; PubMed Central PMCID: PMCPMC3644594. doi: 10.1210 / jc.2012-3695 [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
95. Nair KS, Rizza RA, O'Brien P, Dhatariya K, Short KR, Nehra A, et al. DHEA u starszych kobiet i DHEA lub testosteron u starszych mężczyzn. N Engl J Med. 2006; 355 (16): 1647–59. [PubMed]
96. Snyder PJ, Peachey H, Hannoush P, Berlin JA, Loh L, Holmes JH, i in. Wpływ leczenia testosteronem na gęstość mineralną kości u mężczyzn w wieku powyżej 65. J Clin Endocrinol Metab. 1999; 84 (6): 1966 – 72. [PubMed]
97. Wittert GA, Chapman IM, Haren MT, Mackintosh S, Coates P, Morley JE. Doustna suplementacja testosteronu zwiększa masę mięśniową i zmniejsza masę tłuszczową u zdrowych starszych mężczyzn o niskim poziomie gonad. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2003; 58 (7): 618 – 25. [PubMed]
98. Bhasin S, Parker RA, Sattler F, Haubrich R, Alston B, Umbleja T i in. Wpływ suplementacji testosteronu na masę całego ciała i regionalną masę tłuszczową oraz dystrybucję u mężczyzn zakażonych ludzkim wirusem niedoboru odporności z otyłością brzuszną. J Clin Endocrinol Metab. 2007; 92 (3): 1049 – 57. doi: 10.1210 / jc.2006-2060 . [PubMed]
99. Bhasin S, Storer TW, Javanbakht M, Berman N, Yarasheski KE, Phillips J, i in. Ćwiczenia zastępowania testosteronu i oporności u mężczyzn zakażonych HIV z utratą masy ciała i niskim poziomem testosteronu. JAMA. 2000; 283 (6): 763 – 70. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
100. Grinspoon S, Corcoran C, Askari H, Schoenfeld D, Wolf L, Burrows B, i in. Skutki podawania androgenów u mężczyzn z zespołem wyniszczenia AIDS. Randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie. Ann Intern Med. 1998; 129 (1): 18 – 26. [PubMed]
101. Grinspoon S, Corcoran C, Parlman K, Costello M, Rosenthal D, Anderson E i in. Skutki testosteronu i progresywnego treningu oporowego u mężczyzn z eugonadą z wyniszczeniem AIDS. Randomizowane, kontrolowane badanie. Ann Intern Med. 2000; 133 (5): 348 – 55. [PubMed]
102. Borst SE, Yarrow JF, Fernandez C, Conover CF, Ye F, Meuleman JR, i in. Skutki poznawcze podawania testosteronu i finasterydu u starszych mężczyzn z hipogonadyzmem. Clin Interv Aging. 2014; 9: 1327 – 33. doi: 10.2147 / CIA.S61760 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC4136953. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
103. Bhasin S, Storer TW, Asbel-Sethi N, Kilbourne A, Hays R, Sinha-Hikim I, i in. Skutki zastąpienia testosteronu przez nienarzędziowy, przezskórny system Androderm u mężczyzn zakażonych ludzkim wirusem niedoboru odporności o niskim poziomie testosteronu. J Clin Endocrinol Metab. 1998; 83 (9): 3155 – 62. [PubMed]
104. Sih R, Morley JE, Kaiser FE, Perry HM 3rd, Patrick P, Ross C. Zastąpienie testosteronu u starszych mężczyzn z hipogonadyzmem: randomizowane, kontrolowane badanie 12. J Clin Endocrinol Metab. 1997; 82 (6): 1661 – 7. [PubMed]
105. Coodley GO, Coodley MK. Badanie terapii testosteronem związanej z utratą masy ciała związaną z HIV. AIDS. 1997; 11 (11): 1347 – 52. [PubMed]
106. Sardar P, Jha A, Roy D, Majumdar U, Guha P, Roy S i in. Efekty terapeutyczne nandrolonu i testosteronu u dorosłych mężczyzn z HIV z zespołem wyniszczenia AIDS (AWS): randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie. Badania kliniczne w kierunku HIV. 2010; 11 (4): 220 – 9. doi: 10.1310 / hct1104-220 . [PubMed]
107. Fairfield WP, ​​Treat M, Rosenthal DI, Frontera W, Stanley T, Corcoran C, i in. Wpływ testosteronu i ćwiczeń fizycznych na odchudzanie mięśni u mężczyzn z eugonadą z wyniszczeniem AIDS. J Appl Physiol (1985). 2001; 90 (6): 2166 – 71. [PubMed]
108. Kouri EM, Lukas SE, Papież HG Jr, Oliva PS. Zwiększona agresywna reakcja u ochotników płci męskiej po podawaniu stopniowo rosnących dawek cypionianu testosteronu. Uzależnienie od alkoholu. 1995; 40 (1): 73 – 9. [PubMed]
109. Daly RC, Su TP, Schmidt PJ, Pickar D, Murphy DL, Rubinow DR. Płyn mózgowo-rdzeniowy i zmiany behawioralne po podaniu metylotestosteronu: wstępne ustalenia. Arch Gen Psychiatry. 2001; 58 (2): 172 – 7. [PubMed]
110. Dabbs JM, Karpas AE, Dyomina N, Juechter J, Roberts A. Eksperymentalne podnoszenie lub obniżanie poziomu testosteronu wpływa na nastrój u normalnych mężczyzn i kobiet. Zachowanie społeczne i osobowość. 2002; 30 (8): 795 – 806.
111. Pope HG Jr., Amiaz R, Brennan BP, Orr G, Weiser M, Kelly JF, i in. Badanie kontrolowane placebo w grupie równoległej testowanego żelu testosteronowego u mężczyzn z poważnymi zaburzeniami depresyjnymi wykazujące niepełną odpowiedź na standardowe leczenie przeciwdepresyjne. J Clin Psychopharmacol. 2010; 30 (2): 126 – 34. doi: 10.1097/JCP.0b013e3181d207ca . [PubMed]
112. Vaughan C, Goldstein FC, Tenover JL. Egzogenny testosteron sam lub z finasterydem nie poprawia pomiarów funkcji poznawczych u zdrowych starszych mężczyzn z niskim poziomem testosteronu w surowicy. J Androl. 2007; 28 (6): 875 – 82. doi: 10.2164 / jandrol.107.002931 . [PubMed]
113. Dobs AS, Cofrancesco J, Nolten WE, Danoff A, Anderson R, Hamilton CD i in. Zastosowanie przezskórnego systemu dostarczania testosteronu w leczeniu pacjentów z utratą masy ciała związanych z zakażeniem ludzkim wirusem niedoboru odporności. Am J Med. 1999; 107 (2): 126 – 32. [PubMed]
114. Janowksy JS, Oviatt SK, Orwoll ES. Testosteron wpływa na poznanie przestrzenne u starszych mężczyzn. Neuronauka behawioralna. 1994; 108 (2): 325 – 32. [PubMed]
115. Bhasin S, Storer TW, Berman N, Callegari C, Clevenger B, Phillips J, i in. Wpływ nadfizjologicznych dawek testosteronu na wielkość i siłę mięśni u normalnych mężczyzn. N Engl J Med. 1996; 335 (1): 1 – 7. [PubMed]
116. Tricker R, Casaburi R, Storer TW, Clevenger B, Berman N, Shirazi A, i in. Wpływ nadfizjologicznych dawek testosteronu na gniewne zachowanie u zdrowych mężczyzn eugonadalnych - badanie centrum badań klinicznych. J Clin Endocrinol Metab. 1996; 81 (10): 3754 – 8. [PubMed]
117. O'Connor DB, Archer J, Hair WM, Wu FC. Egzogenny testosteron, agresja i nastrój u mężczyzn z prawidłowym i hipogonadyzmem. Physiol Behav. 2002; 75 (4): 557–66. [PubMed]
118. Kunelius P, Lukkarinen O, Hannuksela ML, Itkonen O, Tapanainen JS. Wpływ transdermalnego dihydrotestosteronu na starzejącego się mężczyznę: prospektywne, randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą. J Clin Endocrinol Metab. 2002; 87 (4): 1467 – 72. [PubMed]
119. Haren MT, Wittert GA, Chapman IM, Coates P, Morley JE. Wpływ doustnego undekanianu testosteronu na poznanie wzrokowo-przestrzenne, nastrój i jakość życia u starszych mężczyzn o niskim stanie normalnym gonad. Maturitas. 2005; 50 (2): 124 – 33. doi: 10.1016 / j.maturitas.2004.05.002 . [PubMed]
120. Maki PM, Ernst M, London ED, Mordecai KL, Perschler P, Durso SC, i in. Domięśniowe leczenie testosteronem u starszych mężczyzn: dowody pogorszenia pamięci i zmiany funkcji mózgu. J Clin Endocrinol Metab. 2007; 92 (11): 4107 – 14. doi: 10.1210 / jc.2006-1805 . [PubMed]
121. Reddy P, White CM, Dunn AB, Moyna NM, Thompson PD. Wpływ testosteronu na jakość życia związaną ze zdrowiem u starszych mężczyzn - badanie pilotażowe. J Clin Pharm Ther. 2000; 25 (6): 421 – 6. [PubMed]
122. Zak PJ, Kurzban R, Ahmadi S, Swerdloff RS, Park J, Efremidze L, i in. Podawanie testosteronu zmniejsza hojność w grze ultimatum. PLoS One. 2009; 4 (12): e8330 doi: 10.1371 / journal.pone.0008330 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC2789942. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
123. Ko YH, Lew YM, Jung SW, Joe SH, Lee CH, Jung HG i in. Krótkoterminowe powiększanie testosteronu u mężczyzn chorych na schizofrenię: randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie. J Clin Psychopharmacol. 2008; 28 (4): 375 – 83. doi: 10.1097/JCP.0b013e31817d5912 . [PubMed]
124. Kenny AM, Fabregas G, Song C, Biskup B, Bellantonio S. Wpływ testosteronu na zachowanie, depresję i funkcje poznawcze u starszych mężczyzn z łagodną utratą funkcji poznawczych. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2004; 59 (1): 75 – 8. [PubMed]
125. Papież HG Jr, Cohane GH, Kanayama G, Siegel AJ, Hudson JI. Suplementacja żelem testosteronu dla mężczyzn z depresją oporną na leczenie: randomizowane badanie kontrolowane placebo. Am J Psychiatry. 2003; 160 (1): 105 – 11. [PubMed]
126. Shores MM, Kivlahan DR, Sadak TI, Li EJ, Matsumoto AM. Randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie leczenia testosteronem u starszych mężczyzn z hipogonadyzmem z depresją podprogową (dystymia lub niewielka depresja). J Clin Psychiatry. 2009; 70 (7): 1009 – 16. [PubMed]
127. Seidman SN, Miyazaki M, Roose SP. Domięśniowa suplementacja testosteronu do selektywnego inhibitora wychwytu zwrotnego serotoniny u opornych na leczenie mężczyzn z depresją. J Clin Psychopharmacol. 2005; 25 (6): 584 – 8. doi: 10.1097 / 01.jcp.0000185424.23515.e5 [PubMed]
128. Orengo CA, Fullerton L, Kunik ME. Bezpieczeństwo i skuteczność działania żelu testosteronowego 1% u mężczyzn z depresją z częściową odpowiedzią na leczenie przeciwdepresyjne. J Geriatr Psychiatry Neurol. 2005; 18 (1): 20 – 4. doi: 10.1177 / 0891988704271767 . [PubMed]
129. Grinspoon S, Corcoran C, Stanley T, Baaj A, Basgoz N, Klibanski A. Wpływ hipogonadyzmu i podawania testosteronu na wskaźniki depresji u mężczyzn zarażonych wirusem HIV. J Clin Endocrinol Metab. 2000; 85 (1): 60 – 5. [PubMed]
130. Rabkin JG, Wagner GJ, McElhiney MC, Rabkin R, Lin SH. Testosteron kontra fluoksetyna w leczeniu depresji i zmęczenia w przypadku HIV / AIDS. J Clin Psychopharmacol. 2004; 24 (4): 379 – 85. doi: 10.1097 / 01.jcp.0000132442.35478.3c [PubMed]
131. Cherrier MM, Asthana S, Plymate S, Baker L, Matsumoto AM, Peskind E, i in. Suplementacja testosteronu poprawia pamięć przestrzenną i werbalną u zdrowych starszych mężczyzn. Neurologia. 2001; 57 (1): 80 – 8. [PubMed]
132. Cherrier MM, Matsumoto AM, Amory JK, Asthana S, Bremner W, Peskind E i in. Testosteron poprawia pamięć przestrzenną u mężczyzn z chorobą Alzheimera i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi. Neurologia. 2005; 64 (12): 2063 – 8. [PubMed]
133. Wolf OT, Preut R, Hellhammer DH, Kudielka BM, Schürmeyer TH K C. Testosteron i funkcje poznawcze u starszych mężczyzn: pojedyncze wstrzyknięcie testosteronu blokuje efekt ćwiczeń w płynności werbalnej, ale nie ma wpływu na pamięć przestrzenną lub werbalną. Biol Psychiatry. 2000; 47 (7): 650 – 4. [PubMed]
134. O'Connor DB, Archer J, Hair WM, Wu FC. Aktywujący wpływ testosteronu na funkcje poznawcze u mężczyzn. Neuropsychologia. 2001; 39 (13): 1385–94. [PubMed]
135. Janowsky JS, Chavez B, Orwoll E. Sterydy płciowe modyfikują pamięć roboczą. J Cogn Neurosci. 2000; 12 (3): 407 – 14. [PubMed]
136. Cherrier MM, Matsumoto AM, Amory JK, Ahmed S, Bremner W, Peskind ER, i in. Rola aromatyzacji w suplementacji testosteronu: wpływ na funkcje poznawcze u starszych mężczyzn. Neurologia. 2005; 64 (2): 290 – 6. [PubMed]
137. Kenny AM, Bellantonio S, Gruman CA, Acosta RD, Prestwood KM. Wpływ przezskórnego testosteronu na funkcje poznawcze i postrzeganie zdrowia u starszych mężczyzn o niskim poziomie biodostępności testosteronu. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2002; 57 (5): M321 – 5. [PubMed]
138. Tan RS Pu SJ. Pilotażowe badanie nad wpływem testosteronu na hipogonadyzm starzejących się mężczyzn z chorobą Alzheimera. Starzejący się mężczyzna. 2003; 6 (1): 13–7. [PubMed]
139. Cherrier MM, Anderson K, Shofer J, Millard S, Matsumoto AM. Leczenie testosteronem u mężczyzn z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i niskim poziomem testosteronu. Am J Alzheimers Dis Other Demen. 2015; 30 (4): 421 – 30. doi: 10.1177 / 1533317514556874 . [PubMed]
140. Cherrier MM, Matsumoto AM, Amory JK, Johnson M, Craft S, Peskind ER, i in. Charakterystyka zmian pamięci werbalnej i przestrzennej od umiarkowanego do ponadfizjologicznego wzrostu poziomu testosteronu w surowicy u zdrowych starszych mężczyzn. Psychoneuroendokrynologia. 2007; 32 (1): 72 – 9. doi: 10.1016 / j.psyneuen.2006.10.008 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC1864939. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
141. Xu L, Freeman G, Cowling BJ, Schooling CM. Terapia testosteronem i zdarzenia sercowo-naczyniowe u mężczyzn: przegląd systematyczny i metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych placebo. BMC Med. 2013; 11: 108 doi: 10.1186/1741-7015-11-108 [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
142. Vigen R, O'Donnell CI, Baron AE, Grunwald GK, Maddox TM, Bradley SM, et al. Związek terapii testosteronem ze śmiertelnością, zawałem mięśnia sercowego i udarem mózgu u mężczyzn z niskim poziomem testosteronu. JAMA. 2013; 310 (17): 1829–36. doi: 10.1001 / jama.2013.280386 . [PubMed]
143. Sharma R, Oni OA, Gupta K, Chen G, Sharma M, Dawn B i in. Normalizacja poziomu testosteronu jest związana ze zmniejszoną częstością zawału mięśnia sercowego i śmiertelnością u mężczyzn. Eur Heart J. 2015; 36 (40): 2706 – 15. doi: 10.1093 / eurheartj / ehv346 . [PubMed]
144. Anderson JL, May HT, Lappe DL, Bair T, Le V, Carlquist JF, i in. Wpływ terapii zastępczej testosteronem na zawał mięśnia sercowego, udar mózgu i zgon u mężczyzn z niskim stężeniem testosteronu w zintegrowanym systemie opieki zdrowotnej. Am J Cardiol. 2016; 117 (5): 794 – 9. doi: 10.1016 / j.amjcard.2015.11.063 . [PubMed]
145. Baillargeon J, Urban RJ, Kuo YF, Ottenbacher KJ, Raji MA, Du F, i in. Ryzyko zawału mięśnia sercowego u starszych mężczyzn otrzymujących terapię testosteronem. Ann Pharmacother. 2014; 48 (9): 1138 – 44. doi: 10.1177 / 1060028014539918 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC4282628. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
146. Shores MM, Smith NL, Forsberg CW, Anawalt BD, Matsumoto AM. Leczenie testosteronem i śmiertelność u mężczyzn z niskim poziomem testosteronu. J Clin Endocrinol Metab. 2012; 97 (6): 2050 – 8. doi: 10.1210 / jc.2011-2591 . [PubMed]
147. Muraleedharan V, Marsh H, Kapoor D, Channer KS, Jones TH. Niedobór testosteronu jest związany ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności, a wymiana testosteronu poprawia przeżycie u mężczyzn z cukrzycą typu 2. Eur J Endocrinol. 2013; 169 (6): 725 – 33. doi: 10.1530 / EJE-13-0321 . [PubMed]
148. Finkle WD, Greenland S, Ridgeway GK, Adams JL, Frasco MA, Cook MB i in. Zwiększone ryzyko zawału mięśnia sercowego bez skutku śmiertelnego po przepisaniu terapii testosteronem u mężczyzn. PLoS One. 2014; 9 (1): e85805 doi: 10.1371 / journal.pone.0085805 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC3905977. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
149. Miner M, Barkin J, Rosenberg MT. Niedobór testosteronu: mit, fakty i kontrowersje. Can J Urol. 2014; 21 Suppl 2: 39 – 54. [PubMed]
150. Hulley S, Grady D, Bush T, Furberg C, Herrington D, Riggs B, i in. Randomizowane badanie estrogenu i progestyny ​​w celu wtórnego zapobiegania chorobie wieńcowej u kobiet po menopauzie. Grupa badawcza ds. Serca i estrogenu / progestyny ​​(HERS). JAMA. 1998; 280 (7): 605 – 13. [PubMed]
151. Grady D, Herrington D, Bittner V, Blumenthal R, Davidson M., Hlatky M. i in. Skutki choroby sercowo-naczyniowej podczas lat terapii hormonalnej 6.8: Kontynuacja badania zastępczego serca i estrogenu / progestyny ​​(HERS II). JAMA. 2002; 288 (1): 49 – 57. [PubMed]
152. Anderson GL, Limacher M, Assaf AR, Bassford T, Beresford SA, Black H, et al. Skutki skoniugowanego estrogenu końskiego u kobiet po menopauzie z histerektomią: randomizowane badanie kontrolowane Women's Health Initiative. JAMA. 2004; 291 (14): 1701–12. [PubMed]
153. Rossouw JE, Anderson GL, Prentice RL, LaCroix AZ, Kooperberg C, Stefanick ML, et al. Ryzyko i korzyści stosowania estrogenu i progestyny ​​u zdrowych kobiet po menopauzie: główne wyniki z randomizowanego, kontrolowanego badania Women's Health Initiative. JAMA. 2002; 288 (3): 231–33. [PubMed]
154. Piosenkarz N. Sprzedaje uczucie nowego mężczyzny. The New York Times; 2013.
155. Uyanik BS, Ari Z, Gümüs B, Yiğitoğlu MR, Arslan T. Korzystny wpływ undekanianu testosteronu na profile lipoprotein u zdrowych starszych mężczyzn. Badanie kontrolowane placebo. Jpn Heart J. 1997; 38 (1): 73 – 82. [PubMed]
156. Tenover JS. Skutki suplementacji testosteronu u starzejącego się mężczyzny. J Clin Endocrinol Metab. 1992; 25 (4): 1092 – 8. [PubMed]
157. Kapoor D, Goodwin E, Channer KS, Jones TH. Testosteronowa terapia zastępcza poprawia insulinooporność, kontrolę glikemii, otyłość trzewną i hipercholesterolemię u mężczyzn z hipogonadyzmem z cukrzycą typu 2. Eur J Endocrinol. 2006; 154 (6): 899 – 906. doi: 10.1530 / eje.1.02166 . [PubMed]
158. Hackett G, Cole N, Bhartia M, Kennedy D, Raju J, Wilkinson P, i in. Testosteronowa terapia zastępcza poprawia parametry metaboliczne u mężczyzn z hipogonadyzmem z cukrzycą typu 2, ale nie u mężczyzn z współistniejącą depresją: badanie BLAST. J Sex Med. 2014; 11 (3): 840 – 56. doi: 10.1111 / jsm.12404 . [PubMed]
159. Kouri EM, Papież HG Jr, Oliva PS. Zmiany poziomu lipoprotein-lipid u zdrowych mężczyzn po podaniu rosnących dawek cypionianu testosteronu. Clin J Sport Med. 1996; 6 (3): 152 – 7. [PubMed]
160. Snyder PJ, Peachey H, Berlin JA, Rader D, Usher D, Loh L i in. Wpływ przezskórnego leczenia testosteronem na poziom lipidów i apolipoprotein w surowicy u mężczyzn w wieku powyżej 65. Am J Med. 2001; 111 (4): 255 – 60. [PubMed]
161. Agledahl I, Hansen JB, Svartberg J. Wpływ leczenia testosteronem na poposiłkowy metabolizm trójglicerydów u starszych mężczyzn z niższymi poziomami testosteronu. Scand J Clin Lab Invest. 2008; 68 (7): 641 – 8. doi: 10.1080 / 00365510801999068 [PubMed]
162. Kalinchenko SY, Tishova YA, Mskhalaya GJ, Gooren LJ, Giltay EJ, Saad F. Wpływ suplementacji testosteronu na markery zespołu metabolicznego i stanu zapalnego u mężczyzn z hipogonadyzmem z zespołem metabolicznym: podwójnie zaślepione kontrolowane placebo badanie w Moskwie. Clin Endocrinol (Oxf). 2010; 73 (5): 602 – 12. doi: 10.1111 / j.1365-2265.2010.03845.x . [PubMed]
163. Asih PR, Wahjoepramono EJ, Aniwiyanti V, Wijaya LK, de Ruyck K, Taddei K, i in. Testosteronowa terapia zastępcza u starszych mężczyzn, którzy narzekają na subiektywną pamięć: podwójnie zaślepione, randomizowane, kontrolowane placebo badanie kliniczne z oceną fizjologiczną i bezpieczeństwem. Cele w zaburzeniach neurologicznego ośrodkowego układu nerwowego. 2015; 14 (5): 576 – 86. [PubMed]
164. Seidman SN, Roose SP. Seksualne skutki zamiany testosteronu u mężczyzn z depresją: randomizowane badanie kliniczne kontrolowane placebo. J Sex Marital Ther. 2006; 32 (3): 267 – 73. doi: 10.1080 / 00926230600575355 . [PubMed]
165. Clague JE, Wu FC, Horan MA. Trudności w mierzeniu wpływu terapii zastępczej testosteronem na funkcję mięśni u starszych mężczyzn. Int J Androl. 1999; 22 (4): 261 – 5. [PubMed]
166. Kenny AM, Prestwood KM, Gruman CA, Marcello KM, Raisz LG. Wpływ przezskórnego testosteronu na kości i mięśnie u starszych mężczyzn o niskim poziomie biodostępności testosteronu. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2001; 56 (5): M266 – 72. [PubMed]
167. Borst SE, Yarrow JF, Conover CF, Nseyo U, Meuleman JR, Lipinska JA i in. Wpływ na układ mięśniowo-szkieletowy i prostaty połączonego podawania testosteronu i finasterydu u starszych mężczyzn z hipogonadyzmem: randomizowane, kontrolowane badanie. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2014; 306 (4): E433 – 42. doi: 10.1152 / ajpendo.00592.2013 ; PubMed Central PMCID: PMCPMC4073894. [Artykuł bezpłatny PMC] [PubMed]
168. Giannoulis MG, Sonksen PH, Umpleby M, Breen L, Pentecost C, Whyte M i in. Wpływ hormonu wzrostu i / lub testosteronu na zdrowych starszych mężczyzn: randomizowane badanie kontrolowane. J Clin Endocrinol Metab. 2006; 91 (2): 477 – 84. doi: 10.1210 / jc.2005-0957 . [PubMed]
169. Papież HG Jr, Kouri EM, Hudson JI. Wpływ nadfizjologicznych dawek testosteronu na nastrój i agresję u zdrowych mężczyzn: randomizowane badanie kontrolowane. Arch Gen Psychiatry. 2000; 57 (2): 133 – 40. [PubMed]
170. Cherrier MM, Plymate S, Mohan S, Asthana S, Matsumoto AM, Bremner W i in. Zależność między suplementacją testosteronu a insulinopodobnym poziomem czynnika wzrostu I i poznaniem u zdrowych starszych mężczyzn. Psychoneuroendokrynologia. 2004; 29 (1): 65 – 82. doi: 10.1016/s0306-4530(02)00136-1 [PubMed]