(L) Shoqëria Amerikane për Varësinë Mjekësia: Përkufizimi i ri i varësisë (2011)

KOMENTE: veryshtë shumë e rëndësishme të theksohet se ky përkufizim i ri i varësisë përfshin vese të sjelljes, të tilla si ushqimi, bixhozi dhe seksi. Në Versioni më i gjatë i ASAM, ata detajojnë natyrën e varëshme dhe deklarojnë qartësisht se varësia e sjelljes ekziston dhe përfshin mekanizma të ngjashëm dhe rrugë nervore. Përveç deklarimit se ekziston varësia e seksit, Dr. Nora Volkow bën edhe dy pika të tjera të interesit për përdoruesit e pornografisë:

  1. Adoleshentët janë më të ndjeshëm ndaj varësive dhe
  2. As kushtet e para-ekzistuese as dobësitë gjenetike nuk janë të nevojshme për t'u bërë një droguar.

Dy artikuj që shkruam:


Varësia është një çrregullim i trurit, jo vetëm sjellje e keqe

Nga LAURAN NEERGAARD, AP Mjekësi Shkrimtar - Gusht 14, 2011

UASHINGTON (AP) - Varësia nuk ka të bëjë vetëm me vullnetin. It'sshtë një sëmundje kronike e trurit, thotë një përkufizim i ri që synon të ndihmojë familjet dhe mjekët e tyre të kuptojnë më mirë sfidat e trajtimit të saj.

"Varësia ka të bëjë me shumë më tepër sesa njerëzit që sillen keq", thotë Dr. Michael M. Miller i Shoqatës Amerikane për Mjekësinë e Varësisë.

Kjo është e vërtetë nëse përfshin drogë dhe alkool ose bixhoz dhe ngrënie të detyruar, thanë të hënën grupi i mjekëve. Dhe si kushtet e tjera kronike të tilla si sëmundjet e zemrës ose diabeti, trajtimi i varësisë dhe parandalimi i rikthimit është një përpjekje afatgjatë, përfunduan specialistët.

Varësia zakonisht përshkruhet nga simptomat e saj të sjelljes - lartësitë, dëshirat dhe gjërat që njerëzit do të bëjnë për të arritur njërën dhe për të shmangur tjetrën. Përkufizimi i ri nuk pajtohet me udhëzuesin standard për diagnozën bazuar në këto simptoma.

Por dy dekada të neuroshkencës kanë zbuluar sesi varësia rrëmben pjesë të ndryshme të trurit, për të shpjeguar se çfarë i nxit ato sjellje dhe pse ato mund të jenë kaq të vështira për tu kapërcyer. Deklarata e politikave të shoqërisë, e botuar në faqen e saj në internet, nuk është një drejtim i ri aq sa është pjesë e një përpjekjeje për t'i përkthyer këto zbulime te mjekët e kujdesit parësor dhe publiku i gjerë.

"Problemi i sjelljes është rezultat i mosfunksionimit të trurit", pajtohet Dr. Nora Volkow, drejtoreshë e Institutit Kombëtar të Abuzimit me Drogën.

Ajo e mirëpriti deklaratën si një mënyrë për të ndihmuar punën e agjencisë së saj për të nxitur më shumë mjekë të kujdesit parësor për të kontrolluar pacientët e tyre për shenja varësie. NIDA vlerëson se 23 milion amerikanë kanë nevojë për trajtim për abuzim të substancave, por vetëm rreth 2 milion e marrin atë ndihmë.

Duke u përpjekur të shtojë dhembshuri në zbulimet e trurit, NIDA madje ka bërë leximet nga "Udhëtimi i gjatë i ditës në natë" i Eugene O'Neill një pjesë e takimeve ku mjekët e kujdesit parësor mësojnë për varësinë.

Pastaj ka zhgënjimin e rikthimeve, të cilat mjekët dhe familjet ashtu duhet të dinë se janë të zakonshme për një sëmundje kronike, thotë Volkow.

"Ju keni anëtarë të familjes që thonë," Në rregull, keni qenë në një program detoksifikimi, si ka ardhur duke marrë drogë? "" Thotë ajo. "Patologjia në tru vazhdon për vite pasi keni ndërprerë marrjen e ilaçit."

Vetëm çfarë ndodh në tru? Shtë një bashkëveprim kompleks i rrjeteve emocionale, njohëse dhe të sjelljes.

Gjenetika luan një rol, që do të thotë se disa njerëz janë më të prekshëm ndaj një varësie nëse ata thonë, eksperimentojnë me drogë si adoleshent ose përfundojnë sulmet e fuqishme të recetëit pas një dëmtimi.

Mosha po ashtu. Korteksi ballor ndihmon në vendosjen e frenave në sjellje jo të shëndetshme, shpjegon Volkow. Whereshtë vendi ku ana arsyetuese e trurit lidhet me zonat e lidhura me emocionet. Amongshtë ndër rajonet e fundit nervore për tu pjekur, një arsye që është më e vështirë për një adoleshent të përballojë presionin e bashkëmoshatarëve për të eksperimentuar me ilaçe.

Edhe nëse nuk jeni biologjikisht të prekshëm për të filluar, mbase provoni alkool ose ilaçe për të përballuar një mjedis stresues ose të dhimbshëm, thotë Volkow.

Cilado qoftë arsyeja, sistemi i shpërblimit të trurit mund të ndryshojë pasi një kimikat i quajtur dopaminë e kushtëzon atë në rituale dhe rutina që lidhen me marrjen e diçkaje që ju duket e pëlqyeshme, qoftë kjo një paketë cigaresh ose disa pije apo edhe mbingarkesë. Kur dikush është me të vërtetë i varur, ai sistem i deformuar i mban ata të kthehen edhe pasi truri mësohet aq shumë me lartin sa nuk është më i këndshëm.

Bëni asnjë gabim: Pacientët ende duhet të zgjedhin për të luftuar dhe trajtuar një varësi, thekson Miller, drejtor mjekësor i Qendrës së Rimëkëmbjes Herrington në Spitalin Memorial Rogers në Oconomowoc, Wis.

Por të kuptuarit e disa prej reagimeve të trurit në rrënjën e problemit do të "shpresojmë të zvogëlojë turpin për disa nga këto çështje, shpresojmë të zvogëlojë stigmën", thotë ai.

Dhe ndërsa shumica e qendrave të neuroshkencës mbi varësinë nga droga dhe alkooli, shoqëria vëren se është e mundur të bëheni të varur nga bixhozi, seksi ose ushqimi megjithëse nuk ka të dhëna të mira se sa shpesh kjo ndodh. Timeshtë koha për një studim më të mirë për ta zbuluar, thotë Miller.

Ndërkohë, Volkow thotë se kërkimi intrigues është duke u zhvilluar për të përdorur ato zbulime të trurit për të zhvilluar trajtime më të mira - jo vetëm për të bllokuar përkohësisht nivelin e lartë të një të varuri, por për të forcuar qarkun themelor të trurit për të shmangur rikthimin.

Në krye të listës së dëshirave të Miller: Të mësoni pse disa njerëz e gjejnë shërimin më të lehtë dhe më të shpejtë se të tjerët dhe "si duket shërimi i trurit".

SHENIMI I EDITORIT - Lauran Neergaard mbulon çështje shëndetësore dhe mjekësore për Associated Press.

Në internet:

• Përkufizimi i ASAM për varësinë: http://www.asam.org/DefinitionofAddiction-LongVersion.html

Copyright © 2011 The Associated Press. Të gjitha të drejtat e rezervuara.