Organizata Botërore e Shëndetësisë ICD-11: Çrregullimi Sjelljes Sjelljes Kompulsive

ICD-11

Kjo faqe përshkruan procesin që pa Çrregullimin e Sjelljes Seksuale Kompulsive të pranuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në ICD-11. Shihni fundin e faqes për dokumentet që debatojnë klasifikimin e CSBD.

Të varurit nga pornografia mund të diagnostikohen duke përdorur manualin diagnostik të OBSH-së (ICD-11)

Siç mund ta keni dëgjuar, në 2013 redaktorët e Manual Diagnostik dhe Statistikor (DSM-5), që liston diagnozat e shëndetit mendor, nuk pranoi të shtonte një çrregullim të quajtur "Çrregullimi Hyperseksual". Një diagnozë e tillë mund të ishte përdorur për të diagnostikuar varësinë nga sjelljet seksuale. Ekspertët thonë se kjo ka shkaktuar probleme të mëdha për ata që vuajnë:

Ky përjashtim ka penguar përpjekjet për parandalim, hulumtim dhe trajtim dhe ka lënë mjekët pa ndonjë diagnozë formale për çrregullimet e sjelljes seksuale të sëmurë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë për shpëtim

La Organizata Botërore e Shëndetësisë publikon manualin e saj diagnostikues, të njohur si Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve (ICD), i cili përfshin kodet diagnostike për të gjitha sëmundjet e njohura, përfshirë çrregullimet e shëndetit mendor. Përdoret në të gjithë botën, dhe është botuar nën një të drejtë autori të hapur.

Pra, pse DSM përdoret gjerësisht në Shtetet e Bashkuara? APA promovon përdorimin e DSM në vend të ICD sepse APA fiton miliona dollarë shitjen e materialeve të saj me të drejtë autori në lidhje me DSM. Megjithatë, në vende të tjera të botës, shumica e profesionistëve mbështeten në ICD falas. Në fakt, numrat e kodeve në të dy manualet janë në përputhje me ICD.

Edicioni i ardhshëm i ICD, ICD-11, u miratua në maj 2019, dhe gradualisht do të shpërndahet komb pas kombi. Këtu është gjuha përfundimtare.

Këtu është teksti i diagnozës:

6C72 Çrregullimi i sjelljes seksuale të pështirë karakterizohet nga një model i vazhdueshëm i dështimit për të kontrolluar impulset ose nxitjet seksuale intensive, të përsëritura që rezultojnë në sjellje seksuale të përsëritura. Simptomat mund të përfshijnë aktivitete seksuale të përsëritura duke u bërë një fokus qendror i jetës së personit deri në atë pikë sa të neglizhojnë shëndetin dhe kujdesin personal ose interesa, aktivitete dhe përgjegjësi të tjera; përpjekje të shumta të pasuksesshme për të reduktuar ndjeshëm sjelljet seksuale të përsëritura; dhe sjellje të vazhdueshme seksuale të përsëritura pavarësisht nga pasojat e pafavorshme ose duke nxjerrë pak ose aspak kënaqësi prej saj. Modeli i dështimit për të kontrolluar impulset ose nxitjet intensive seksuale dhe sjelljet seksuale të përsëritura që rezultojnë, manifestohen për një periudhë të gjatë kohore (p.sh., 6 muaj ose më shumë) dhe shkakton shqetësim të theksuar ose dëmtime të konsiderueshme në personale, familjare, sociale, arsimore, profesionale ose fusha të tjera të rëndësishme të funksionimit. Shqetësimi që lidhet tërësisht me gjykimet morale dhe mosmiratimin për impulset, nxitjet ose sjelljet seksuale nuk mjafton për të përmbushur këtë kërkesë.

Karakteristikat thelbësore (të nevojshme):

 • Një model i vazhdueshëm i dështimit për të kontrolluar impulset ose nxitjet seksuale intensive, të përsëritura që rezultojnë në sjellje seksuale të përsëritura, të manifestuara në një ose më shumë nga sa vijon:

  • Angazhimi në sjellje seksuale të përsëritura është bërë një fokus qendror i jetës së individit deri në atë pikë sa neglizhon shëndetin dhe kujdesin personal ose interesa, aktivitete dhe përgjegjësi të tjera.
  • Individi ka bërë përpjekje të shumta të pasuksesshme për të kontrolluar ose reduktuar ndjeshëm sjelljet seksuale të përsëritura.
  • Individi vazhdon të përfshihet në sjellje seksuale të përsëritura pavarësisht nga pasojat negative (p.sh., konflikti martesor për shkak të sjelljes seksuale, pasojat financiare ose ligjore, ndikimi negativ në shëndet).
  • Personi vazhdon të përfshihet në sjellje seksuale të përsëritura edhe kur individi merr pak ose aspak kënaqësi prej saj.
 • Modeli i dështimit për të kontrolluar impulset ose nxitjet seksuale intensive, të përsëritura dhe sjelljet seksuale të përsëritura që rezultojnë, manifestohen gjatë një periudhe të gjatë kohore (p.sh., 6 muaj ose më shumë).

 • Modeli i dështimit për të kontrolluar impulset ose nxitjet seksuale intensive, të përsëritura dhe sjellja seksuale e përsëritur që rezulton, nuk llogaritet më mirë nga një çrregullim tjetër mendor (p.sh., Episodi Maniak) ose gjendje tjetër mjekësore dhe nuk është për shkak të efekteve të një substance ose ilaçi.

 • Modeli i sjelljes seksuale të përsëritur rezulton në shqetësim të theksuar ose dëmtim të rëndësishëm në funksione personale, familjare, sociale, arsimore, profesionale ose në fusha të tjera të rëndësishme të funksionimit. Shqetësimi që lidhet tërësisht me gjykimet morale dhe mosmiratimin për impulset, nxitjet ose sjelljet seksuale nuk mjafton për të përmbushur këtë kërkesë.

I ri "Çrregullimi i sjelljes seksuale të pështirëDiagnoza (CSBD) po i ndihmon njerëzit të marrin trajtim dhe po ndihmon studiuesit në hetimin e përdorimit kompulsiv të pornografisë. Megjithatë, kjo fushë është aq politike saqë disa seksologë kanë vazhduar fushatën e tyre për të mohuar se diagnoza mbulon përdorimin kompulsiv të pornografisë. Kjo është vetëm përleshja e fundit në një fushatë shumë e gjatë. Për më shumë detaje rreth përpjekjeve të fundit, shihni Propagandistët keqinterpretojnë letrat e shqyrtuara nga peer-i dhe tiparet e kërkimit ICD-11 për të ushqyer pretendimin e rremë se ICD-11 i OBSH-së "hodhi poshtë varësinë e pornografisë dhe varësinë e seksit".

Në vitin 2022, ICD-11 u përpoq t'i jepte fund përpjekjeve propaganduese të seksologëve të drejtuar nga agjenda duke rishikuar "Karakteristika të tjera klinikeseksioni për të përmendur në mënyrë specifike "përdorimin e pornografisë".

Çrregullimi i sjelljes seksuale kompulsive mund të shprehet në një sërë sjelljesh, duke përfshirë sjelljen seksuale me të tjerët, masturbim, përdorimi i pornografisë, kiberseksi (seksi në internet), seksi me telefon dhe forma të tjera të sjelljes seksuale të përsëritura.

Tani për tani, ICD-11 ka adoptuar një qasje konservatore, të presim dhe të shohim dhe ka vendosur CSBD në kategorinë "Çrregullime të kontrollit të impulsit" (ku kumari filloi përpara se të zhvendosej në kategorinë e quajtur "Çrregullime për shkak të përdorimit të substancave ose sjelljeve të varësisë.” Hulumtimet e mëtejshme do të përcaktojnë vendin e tij përfundimtar të pushimit. (Ndërkohë, DSM e dominuar nga seksologjia është përditësuar pa përfshirë fare CSBD! Tronditëse.

Debati akademik është në lulëzim të plotë, siç mund ta shihni në fund të kësaj faqeje. Neuroshkencëtarët dhe ekspertët e varësisë vazhdojnë shkencën e tyre bazë të bazuar në ndryshimet e trurit të përbashkëta për të gjitha varësitë (sjelljes dhe substancave). Seksologët vazhdojnë të mbrojnë përpjekjet e tyre kërkimore dhe propaganduese sipërfaqësore, shpesh të drejtuara nga agjenda (“pornografia nuk mund të jetë kurrë problem”).

Mekanizmat themelorë

Malet e kërkimeve tregojnë se varësitë e sjelljes (varësia e ushqimit, kumar patologjik, video lojrave, Varësia e internetit varësisë pornografike) dhe varësia nga substancat ndajnë shumë nga të njëjtat mekanizma themelorë duke çuar në një mbledhja e ndryshimeve të përbashkëta në anatominë e trurit dhe në kimi.

Në dritën e përparimeve më të fundit shkencore, kritikat ndaj modelit të varësisë ndaj sjelljes seksuale janë gjithnjë e më të pabazuara dhe të vjetruara (dhe asnjë studim nuk ka falsifikuar ende modelin e varësisë pornografike). Mbështetja e modelit të varësisë, ka tani më shumë se 60 studime neurologjike mbi përdoruesit e pornografisë/të varurit nga seksi. Me vetëm një përjashtim, ata zbulojnë ndryshime të trurit që pasqyrojnë ato që ndodhin te personat e varur nga substanca (dhe dhjetëra rishikime të literaturës të bazuara në neuroshkencë). Përveç kësaj, studime të shumta raportojnë gjetje në përputhje me përshkallëzimin e përdorimit të pornografisë (tolerancën), zakonin ndaj pornografisë dhe madje edhe simptomat e tërheqjes - të cilët janë të gjithë treguesit kryesorë të varësisë.

Çështjet e Misionit

ICD sponsorizohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Sipas qëllimit të ICD-së, “I lejon botës të krahasojë dhe të ndajë informacionin shëndetësor duke përdorur një gjuhë të përbashkët. ICD përcakton universin e sëmundjeve, çrregullimeve, lëndimeve dhe kushteve të tjera shëndetësore të lidhura. Këto subjekte janë renditur në mënyrë gjithëpërfshirëse në mënyrë që gjithçka të mbulohet.” (Organizata Botërore e Shëndetësisë, 2018). Qëllimi, pra, është të mbulohet çdo problem legjitim shëndetësor, në mënyrë që të mund të gjurmohet dhe studiohet në mbarë botën.

Të gjithë klinikët (psikiatër, profesionistë të shëndetit mendor, psikologë klinikë, ofruesit e trajtimit të varësisë dhe ata që punojnë në parandalimin) mbështesin fuqishëm diagnozën e ICD të CSBD.

Sidoqoftë, mbani në mend se ka disiplina të tjera. Për shembull, shumë jo-klinicistë kanë axhendën e tyre. Ata madje mund të kenë motive që bien ndesh me marrjen e pacientëve për ndihmën që u nevojitet, dhe ndonjëherë kanë zëra shumë të lartë në shtyp. Grupet që ndonjëherë bien në këtë kategori jo-klinike mund të gjenden në mediat kryesore të psikologjisë, industritë e lojërave dhe pornografisë (dhe studiuesit e tyre), sociologët, disa seksologë dhe studiues të medias.

Nuk është e pazakontë që industritë e mëdha t'u paguajnë "udhëheqësve të mendimit" mbajtës të konsiderueshëm për të folur në favor të pozicioneve që industri të tilla do të donin t'i shihnin të bëhen/mbeteshin politikë. Pra, ndërsa lexoni artikuj në shtypin kryesor, mbani në mend se disiplina të ndryshme mund të kenë motive shumë të ndryshme. Është e mençur të vihet në dyshim nëse motivet e ndonjë zëdhënësi të veçantë e çojnë më tej mirëqenien e njerëzimit apo e dëmtojnë mirëqenien.


Debati për klasifikimin: Punime rreth mënyrës më të mirë për të klasifikuar CSBD në ICD-11 (me fragmente nga disa):

Në përputhje me qasjet bashkëkohore për konceptimin e sjelljeve të varësisë (p.sh. Brand et al., 2019Perales et al., 2020), ne argumentojmë se shqyrtimi i një perspektive të bazuar në proces do të ndihmojë në sqarimin nëse CSBD mund të konceptohet më së miri brenda një kuadri varësie.

Në këtë artikull komentues, diskutohet nëse Çrregullimi i Sjelljes Seksuale Kompulsive (CSBD) kategorizohet më së miri si një çrregullim i kontrollit të impulsit, një çrregullim obsesiv-kompulsiv ose në dritën e mbivendosjes së karakteristikave me Çrregullimin e Lojërave dhe Bixhozit si një sjellje varësie. Tiparet që mbivendosen janë: humbja e kontrollit mbi sjelljen e tepërt përkatëse, duke i dhënë përparësi në rritje sjelljes së tepruar nën hetim dhe duke mbështetur një sjellje të tillë pavarësisht nga pasojat negative. Përveç provave empirike në lidhje me mekanizmat themelorë, fenomenologjia gjithashtu luan një rol të rëndësishëm për klasifikimin e saktë të CSBD. Aspektet fenomenologjike të CSBD flasin qartë në favor e klasifikimit të CSBD nën ombrellën e sjelljeve të varësisë.
 

përveç rolit të motive përforcuese negative Që Gola etj. (2022) përshkruajnë si rrugën kryesore në zhvillimin e CSBD, klinikisht, të paktën në fillim të procesit të zhvillimit të ngjashëm me përdorimin e substancave motive pozitive përforcuese shpesh kanë një rëndësi të madhe. Kjo ndryshon në rrjedhën e zhvillimit4Figura 1 ilustron se si kjo mund të çojë në një simptomatologji "të ngjashme me varësinë" me aspekte të impulsivitetit, kompulsivitetit dhe varësisë.

Ndërsa fokusi i Brand-it dhe kolegëve në atë nëse teoritë dhe mekanizmat që mbështesin sjelljet e varësisë janë të zbatueshme për varësitë e propozuara të sjelljes është plotësisht i arsyeshëm, ne mund të presim dhe duhet të inkurajojmë debatin mbi natyrën e saktë të tipareve dhe mekanizmave të varësisë…

..vlera e një qasjeje të mbivendosur të shëndetit mendor publik ndaj përdorimit të substancave dhe kushteve të lidhura me varësinë është thelbësore për reduktimin e dëmit. Kur mësimet nga puna mbi qasjet e shëndetit mendor publik ndaj çrregullimit të përdorimit të substancave dhe çrregullimit të lojërave të fatit janë të rëndësishme për varësitë e tjera të propozuara të sjelljes, ky mund të jetë një justifikim i rëndësishëm i veçantë për përfshirjen e tyre në këtë rubrikë.

Ky koment shqyrton propozimin e bërë nga Brand et al. (2022) në lidhje me një kornizë që përshkruan kriteret përkatëse për marrjen në konsideratë të varësive të mundshme të sjelljes brenda kategorisë aktuale të Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (ICD-11) të 'çrregullimeve të tjera të specifikuara për shkak të sjelljeve të varësisë'. Ne pajtohemi me kuadrin pasi ai nënvizon perspektivën klinike që kërkon klasifikime dhe kritere të dakorduara për të prodhuar procedura efektive diagnostikuese dhe trajtime efikase. Për më tepër, ne propozojmë të shtohet nevoja për njohjen e sjelljes së mundshme të varësisë përmes përfshirjes së një kriteri të katërt të nivelit të meta: 'prova e literaturës gri'.


Update. Shih këto artikuj të 2 për më shumë: