Studimet që raportojnë për gjetjet në përputhje me përshkallëzimin e përdorimit të pornos (tolerancës), vendbanimit ndaj pornos dhe simptomave të tërheqjes

escalation.jpg

Prezantimi

Përdoruesit pornografikë të pandershëm shpesh përshkruajnë përshkallëzimin në përdorimin e tyre pornografik që merr formën e kohës më të madhe shikimin ose kërkimin e zhanreve të reja të pornografisë. Zhanret e reja që shkaktojnë shok, surprizë, shkelje të pritjeve ose edhe ankthi mund të funksionojnë për të rritur zgjimin seksual, dhe në përdoruesit e pornografisë, reagimi i tyre ndaj stimujve po rritet i shfrenuar për shkak të përdorimit të tepruar, ky fenomen është jashtëzakonisht i zakonshëm.

Norman Doidge MD shkroi për këtë në librin e tij 2007 Truri që ndryshon vetveten:

Epidemia e tanishme e pornografisë jep një demonstrim grafik se shijet seksuale mund të fitohen. Pornografia, e ofruar nga lidhje me internet me shpejtësi të lartë, plotëson të gjitha parakushtet për ndryshimin neuroplastik. Kur pornografët mburren se po shtyjnë zarfin duke futur tema të reja më të vështira, ajo që ata nuk thonë është se duhet, sepse klientët e tyre po krijojnë një tolerancë ndaj përmbajtjes.

Faqet e pasme të revistave të rrezikshme për burra dhe faqet e pornografisë në internet janë të mbushura me reklama për ilaçe të tipit Viagra - ilaç i zhvilluar për burra të moshuar me probleme ngrerë në lidhje me plakjen dhe bllokuar enët e gjakut në penis. Sot burrat e rinj që shfletojnë pornografi janë jashtëzakonisht të frikësuar nga impotenca, ose "mosfunksionimi erektil" siç quhet eufemizëm. Termi mashtrues nënkupton që këta burra kanë një problem në peniset e tyre, por problemi është në kokat e tyre, në hartat e trurit të tyre seksual. Penisi funksionon mirë kur ata përdorin pornografi. Rrallë u ndodh atyre që mund të ketë një marrëdhënie midis pornografisë që ata po konsumojnë dhe impotencës së tyre.

Në 2012 reddit / nofap prodhuar një anëtar, i cili zbuloi se mbi 60% të shijet seksuale të anëtarëve të saj përjetuan përshkallëzim domethënës, përmes zhanreve të shumta pornografike.

Pyetje: A ndryshuan shijet tuaja në pornografi?

  • Shijet e mia nuk ndryshojnë shumë - 29%
  • Shijet e mia u bënë gjithnjë e më ekstreme apo devijante dhe kjo më bëri të ndihem turp apo stres - 36%
  • Dhe ... shijet e mia u bënë gjithnjë e më ekstreme ose devijuese dhe kjo bëri nuk më bën të ndiej turp ose stres - 27%

Dhe këtu është 2017 dëshmi nga PornHub se seksi i vërtetë është gjithnjë e më interesant për përdoruesit e pornografisë. Porno nuk po u mundëson njerëzve të gjejnë shijet e tyre "reale"; po i çon përtej normales në risi ekstreme dhe zhanre "joreale":

Duket se tendenca po shkon më shumë drejt fantazisë sesa realitetit. Porno 'gjenerike' po zëvendësohet me skena specifike fantazie ose skenare specifike. A është kjo si rezultat i mërzisë apo kuriozitetit? Një gjë është e sigurt; tipike 'brenda-brenda, brenda' nuk kënaq më masat, të cilët qartë kërkojnë diçka ndryshe "vë në dukje Dr Laurie Betito.

E vetmja mbështetje për memet që përdoruesit e pornografisë nuk përshkallëzohen vjen e Ogas dhe Gaddam kritikuar shumë libër "Një mendim miliardësh i lig" dhe pretendimi i tyre se shijet e shikimit të pornografisë mbeten të qëndrueshme gjatë gjithë jetës. Ogas & Gaddam analizuan kërkimet në AOL nga 2006, për një periudhë të shkurtër 3-mujore. Këtu keni një fragment nga një postim në blog i Ogi Ogas Sot Psikologjia:

Nuk ka asnjë provë që shikimi i pornografisë aktivizon një lloj mekanizmi nervor që çon një në një pjerrësi të rrëshqitshme të kërkimit të materialit gjithnjë e më devijant dhe shumë prova që sugjerojnë se interesat seksuale të burrave të rritur janë të qëndrueshëm.

Siç ka theksuar YBOP në dy kritika (1, 2):

  1. Përdoruesit e pornografisë duhet të gjurmohen gjatë viteve për të marrë llojet e ndryshimit të shijet që njerëzit raportojnë. Tre muaj është i pamjaftueshëm.
  2. Shumica e përdoruesve të pornografisë nuk përdorin Google për të gjetur pornografi. Në vend të kësaj, ata drejtohen direkt në faqen e tyre të preferuar të tubave. Duke klikuar mbi një zhanër të ri (të vendosur në anën sidebar) ndodh ndërsa përdoruesi është masturbating.

Nëse studimet e renditura më poshtë nuk janë mjaft bindëse, ky studim i vitit 2017 shkatërron memet se interesat seksuale të përdoruesve të pornografisë mbeten të qëndrueshme: Përdorimi i mediave seksualisht eksplicite nga identiteti seksual: një analizë krahasuese e meshkujve homoseksualë, biseksualë dhe heteroseksualë në Shtetet e Bashkuara. Fragment nga ky studim i kohëve të fundit:

Gjetjet gjithashtu treguan se shumë meshkuj e shihnin përmbajtjen SEM në kundërshtim me identitetin e tyre të deklaruar seksual. It nuk ishte e pazakontë për meshkujt e identifikuar heteroseksualë që të raportonin shikimin e sjelljes SEM që përmbanin marrëdhënie seksuale mashkullore (20.7%) dhe për meshkujt e homoseksualëve të raportonin shikimin e sjelljes heteroseksuale në SEM (55.0%). Gjithashtu nuk ishte e pazakontë që meshkujt homoseksualë të raportonin se kishin parë seksin vaginal me (13.9%) dhe pa prezervativ (22.7%) gjatë muajve të kaluar 6.

Në 2019, a Studim Spanjoll në 500 burra dhe gra (mosha mesatare 21) raportuan se shumica kishin parë pornografi homoseksuale ose lezbike dhe e konsideruan atë eksituese - edhe pse shumica ishin të drejtë.

Përveç kësaj, shih ky artikull në lidhje me një sondazh 2018 YOUPorn, i cili raportoi se burrat e drejtë shikojnë pornografinë homoseksuale 23% të kohës. Gjithashtu vini re se shumica dërrmuese e grave (dhe 40% e meshkujve) raportojnë se shijet e tyre të pornografisë kanë ndryshuar në vitet e kaluara 5. Nga anketa:

shkallëzim

Ky studim, i marrë së bashku me të tjerët të renditur më poshtë, zbërthen memet që përdoruesit e sotëm të pornografisë përfundimisht “zbuloni seksualitetin e tyre të vërtetë”Duke surfuar faqet e tubave dhe më pas qëndroni vetëm në një zhanër të pornografisë për pjesën tjetër të kohës. Provat janë në rritje se pornografia dixhitale në internet duket se ndryshon shijet seksuale në disa përdorues dhe kjo është për shkak të ndryshimit të trurit në lidhje me varësinë, i njohur si zakon i zakonit ose desensibilizim.

Duke përdorur metodologji dhe qasje të ndryshme, grupi i ndryshëm i mëposhtëm i studimeve raporton zakon për "pornografinë e rregullt" së bashku me përshkallëzimin në zhanre më ekstreme dhe të pazakonta. Disa gjithashtu raportojnë simptoma të tërheqjes tek përdoruesit e pornografisë.

Studime me fragmente përkatëse


STUDIMI I PARË: Ky ishte studimi i parë për të kërkuar përdoruesit pornografikë drejtpërsëdrejti për eskalimin: Aktivitetet seksuale online: Një studim eksplorues i modeleve të përdorimit problematik dhe jo-problematik në një mostër të burrave (2016). Studimi raporton përshkallëzim, pasi 49% e burrave raportoi të shikonte pornografinë që nuk ishte më parë interesante për ta apo që një herë e konsideronin të neveritshme. Një ekstrakt:

Dyzet e nëntë për qind përmendën të paktën ndonjëherë kërkimin për përmbajtje seksuale ose duke u përfshirë në OSA që nuk ishin më parë interesante për ta apo që ata konsideronin të neveritshme.

Ky studim belg gjithashtu zbuloi se përdorimi problematik i pornografisë në internet shoqërohej me funksionin e ngrerë e ulur dhe kënaqësinë e përgjithshme seksuale. Megjithatë, përdoruesit problematikë të pornografisë përjetuan dëshira më të mëdha (OSA = aktivitet seksual në internet, i cili ishte pornografi për 99% të subjekteve). Interesante, 20.3% e pjesëmarrësve thanë se një motiv për përdorimin e tyre të pornografisë ishte "të mbanin zgjimin me partnerin tim". Një fragment:

Ky studim është i pari që heton drejtpërdrejt marrëdhëniet midis mosfunksionimeve seksuale dhe përfshirjes problematike në OSA. Rezultatet treguan se dëshira më e lartë seksuale, kënaqësia më e ulët e përgjithshme seksuale dhe funksioni më i ulët erektil u shoqëruan me OSA problematike (aktivitete seksuale në internet). Këto rezultate mund të lidhen me ato të studimeve të mëparshme që raportojnë një nivel të lartë të zgjimit në lidhje me simptomat e varësisë seksuale (Bancroft & Vukadinovic, 2004; Laier et al., 2013; Muise et al., 2013).


STUDIMI I DYTË: Modeli i Kontrollit të Dyfishtë: Roli i Frenimit dhe Nxitjes Seksuale në Ngjalljen dhe Sjelljen Seksuale (2007). Indiana University Press, Redaktor: Erick Janssen, pp.197-222.  Në një eksperiment duke përdorur video porno, 50% e të rinjve nuk mund të eksitohen ose të arrijnë ereksione me pornografi (mosha mesatare ishte 29). Studiuesit e tronditur zbuluan se mosfunksionimi erektil i burrave ishte,

 lidhur me nivelet e larta të ekspozimit dhe përvojës me materiale eksplicite seksualisht.

Njerëzit që përjetonin mosfunksionim ngrerë kishin kaluar një sasi të konsiderueshme kohe në bare dhe në banjot ku pornografia ishte "e gjithëpranishme" dhe "vazhdimisht duke luajtur". Studiuesit thanë:

Bisedat me subjektet përforcuan idenë tonë se në disa prej tyre një ekspozim i lartë ndaj erotikës dukej se kishte rezultuar në një përgjegjshmëri më të ulët ndaj erotikës "vanilje seksi" dhe një nevojë të shtuar për risi dhe variacion, në disa raste të kombinuara me një nevojë për shumë specifike llojet e stimujve për t'u ngjallur.


STUDIMET E TRET & DHE TO KATRT: Të dy gjetën se përdoruesit e pornografisë devijante (dmth., Zjarri ose të vogla) raportuan një fillim të dukshëm më të ri të përdorimit të pornografisë së rritur. Këto studime lidhin fillimin e hershëm të përdorimit të pornografisë në eskalim të materialit më ekstrem.

1) Përdorimi pornografik i devijuar ndjek një progres të ngjashëm me Guttman-in? (2013). Një ekstrakt:

Gjetjet e studimit të tanishëm sugjerojnë se përdorimi i pornografisë në internet mund të ndjekë një progres të ngjashëm me Guttman. Me fjalë të tjera, individët të cilët konsumojnë pornografinë e fëmijëve gjithashtu konsumojnë forma të tjera të pornografisë, të dyja të pakontrolluara dhe devijante. Për këtë marrëdhënie të jetë një progres i ngjashëm me Guttman, përdorimi i pornografisë së fëmijëve duhet të ketë më shumë gjasa të ndodhë pas formave të tjera të përdorimit të pornografisë. Studimi aktual ka tentuar të vlerësojë këtë progres duke matur nëse "epoka e fillimit" për përdorimin e pornografisë së rritur ka lehtësuar kalimin nga përdorimi i të rriturve tek përdorimi pornografik devijant.

Bazuar në rezultatet, kjo përparim në përdorimin pornografik të devijuar mund të ndikohet nga "mosha e fillimit" e individëve për t'u angazhuar në pornografinë e rritur. Siç sugjerohet nga Quayle dhe Taylor (2003), përdorimi i pornografisë së fëmijëve mund të lidhet me desensitizimin ose ngopjen e oreksit tek i cili shkelësit fillojnë të mbledhin pornografi më ekstreme dhe të devijuar. Studimi i tanishëm sugjeron se individët që përdorin pornografinë e rritur në moshë më të re mund të jenë në rrezik më të madh për t'u angazhuar në forma të tjera devijante të pornografisë.

2) Përdorimi i pornografisë devijante: Roli i përdorimit të pornografisë në moshë të hershme dhe dallimeve individuale (2016). Pjesë:

Rezultatet treguan se përdoruesit e pornografisë + të devijuar të rritur + shënoi ndjeshëm më të lartë për hapjen ndaj përvojës dhe raportoi një moshë shumë të re fillestare për përdorimin e pornografisë së të rriturve në krahasim me përdoruesit e pornografisë vetëm për të rritur.

Së fundi, mosha e vetë-raportuar e të anketuarve për fillimin e pornografisë për të rritur parashikonte në mënyrë të konsiderueshme përdorimin e pornografisë së të rriturve vetëm kundrejt të rriturve + pornografi. Kjo është për përdoruesit e pornografisë së të rriturve dhe përdoruesve të pornografisë të rritur + që raportuan vetë një moshë më të re fillestare për pornografinë pa të meta (vetëm për të rriturit) në krahasim me përdoruesit e pornografisë së të rriturve. Në përgjithësi, këto gjetje mbështesin përfundimin e nxjerrë nga Seigfried-Spellar dhe Rogers (2013) se përdorimi i pornografisë në internet mund të ndjekë një progres të ngjashëm me Guttman në atë Përdorimi i pornografisë së devijuar ka më shumë gjasa të ndodhë pas përdorimit të pornografisë së të moshuarve.


STUDIMI I PESTË: Struktura e trurit dhe lidhja funksionale e lidhur me konsumimin e pornografisë: truri në pornografi   (Kuhn & Gallinat, 2014) - Ky studim i Institutit Max Planck fMRI gjeti më pak lëndë gri në sistemin e shpërblimit (striatum dorsal) që lidhet me sasinë e pornografisë së konsumuar. Ai gjithashtu zbuloi se përdorimi më i pornografisë lidhej me aktivizimin e qarkut më pak të shpërblimit ndërsa shikonte shkurtimisht fotot seksuale. Studiuesit besojnë se gjetjet e tyre treguan desensibilizim, dhe ndoshta tolerancë, e cila është nevoja për stimulim më të madh për të arritur të njëjtin nivel të zgjimit. Autori kryesor Simone Kühn tha në vijim rreth studimit të saj:

Kjo mund të nënkuptojë që konsumimi i rregullt i pornografisë e dobëson sistemin e shpërblimit. Therefore Prandaj supozojmë se subjektet me konsum të lartë të pornografisë kërkojnë stimuj gjithnjë e më të fortë për të arritur të njëjtin nivel shpërblimi. Kjo është në përputhje me gjetjet mbi lidhjen funksionale të striatumit në zona të tjera të trurit: konsumi i lartë i pornografisë u zbulua se shoqërohej me komunikim të zvogëluar midis zonës së shpërblimit dhe korteksit paraballor. Korteksi prefrontal, së bashku me striatumin, është i përfshirë në motivim dhe duket se kontrollon drejtimin e kërkimit të shpërblimit.

Për më tepër, në maj, 2016. Kuhn & Gallinat publikuan këtë përmbledhje - Bazat Neurobiologjike të Hiperseksualitetit. Në përmbledhjen Kuhn & Gallinat përshkruajnë studimin e tyre 2014 fMRI:

Në një studim të fundit nga grupi ynë, ne rekrutuam pjesëmarrës të shëndetshëm meshkuj dhe shoqëruam orët e tyre të vetë-raportuara të kaluara me materiale pornografike me përgjigjen e tyre fMRI ndaj fotove seksuale si dhe me morfologjinë e trurit të tyre (Kuhn & Gallinat, 2014). Sa më shumë orë që pjesëmarrësit raportuan të konsumonin pornografi, aq më e vogël ishte përgjigjja BOLD në putamenët e majtë në përgjigje të imazheve seksuale. Për më tepër, ne zbuluam se më shumë orë të kaluara duke parë pornografi shoqëroheshin me vëllim më të vogël të lëndës gri në striatum, më saktësisht në kullën e djathtë që arrinte në putamenet e barkut. Ne spekulojmë se deficiti strukturor i vëllimit të trurit mund të pasqyrojë rezultatet e tolerancës pas desensitizimit të stimujve seksualë.


STUDIMI I GJASHTË: Risi, kushtëzim dhe paragjykim i vëmendshëm ndaj shpërblimeve seksuale (2015). Studimi i fMRI i Universitetit të Cambridge-it raporton për një zakon më të madh ndaj stimujve seksualë në përdoruesit pornografikë të pandreqshëm. Një ekstrakt:

Stimujt e qartë në internet janë të mëdha dhe në zgjerim, dhe kjo karakteristikë mund të nxisë përshkallëzimin e përdorimit te disa individë. Për shembull, meshkujt e shëndetshëm që shikojnë në mënyrë të përsëritur të njëjtin film të qartë, janë zbuluar se habituan ndaj stimulit dhe e gjejnë stimulin e qartë si progresivisht më pak nxitës seksual, më pak oreksues dhe më pak thithës (Koukounas dhe Over, 2000). ... Ne tregojmë eksperimentalisht atë që vërehet klinikisht se Sjellja Seksuale Kompulsive karakterizohet nga kërkimi i risi, kushtëzimi dhe përdorimi i stimujve seksualë tek meshkujt.

NGA LIDHJA ME LIDHJE ME SHTYP:

Studiuesit zbuluan se personat e varur nga seksi kishin më shumë gjasa të zgjedhin romanin mbi zgjedhjen e njohur për imazhet seksuale në lidhje me imazhet neutrale të objektit, ndërsa vullnetarët e shëndoshë kishin më shumë gjasa të zgjedhin zgjedhjen e romanit për imazhet neutrale të njeriut në lidhje me imazhet neutrale të objektit.

"Ne të gjithë mund të lidhemi në një farë mënyre me kërkimin e stimujve të rinj në internet - mund të jetë fluturimi nga një faqe në internet në një tjetër, ose kërcimi nga Facebook në Amazon në YouTube dhe më tej", shpjegon Dr Voon. "Për njerëzit që tregojnë sjellje seksuale të detyruar, megjithatë, kjo bëhet një model i sjelljes përtej kontrollit të tyre, i përqendruar në imazhe pornografike."

Në një detyrë të dytë, vullnetarëve u treguan çifte imazhe - një grua e zhveshur dhe një kuti neutrale gri - të dyja ishin veshur me modele të ndryshme abstrakte. Ata mësuan të lidhnin këto imazhe abstrakte me imazhet, e ngjashme me atë se si qentë në eksperimentin e famshëm të Pavlov mësuan të lidhnin një zile që bie me ushqimin. Atëherë atyre iu kërkua të zgjidhnin midis këtyre imazheve abstrakte dhe një imazhi të ri abstrakt.

Këtë herë, studiuesit treguan se të varurit nga seksi ka më shumë të ngjarë të zgjedhin shenja (në këtë rast modelet abstrakte) të lidhura me shpërblimet seksuale dhe monetare. Kjo mbështet nocionin se shenjat e dukshme të padëmshme në mjedisin e një të varuri mund t'i 'nxisin' ata për të kërkuar imazhe seksuale.

"Shenjat mund të jenë aq të thjeshta sa thjesht të hapin shfletuesin e tyre të internetit," shpjegon Dr Voon. “Ata mund të shkaktojnë një zinxhir veprimesh dhe para se ta dinë, i varuri po shfleton imazhe pornografike. Prishja e lidhjes midis këtyre shenjave dhe sjelljes mund të jetë jashtëzakonisht sfiduese. ”

Hulumtuesit kryen një test të mëtejshëm ku personat e varur nga 20 dhe 20 u përputhën me vullnetarët e shëndoshë, ndërsa u shfaqën një sërë imazhe të përsëritura - një grua e zhveshur, një monedhë 1 ose një kuti neutrale gri.

Ata zbuluan se kur të varurit nga seksi shikonin të njëjtën imazh seksual në mënyrë të përsëritur, krahasuar me vullnetarët e shëndetshëm ata përjetuan një rënie më të madhe të aktivitetit në rajonin e trurit të njohur si lëvore cingulare anterior dorsale, që dihet se përfshihet në parashikimin e shpërblimeve dhe përgjigjen ndaj ngjarje të reja. Kjo është në përputhje me 'zakon', ku i varuri gjen të njëjtin stimul gjithnjë e më pak shpërblyes - për shembull, një pirës kafeje mund të marrë një 'gumëzhimë' kafeine nga filxhani i tyre i parë, por me kalimin e kohës sa më shumë që pinë kafe, aq më i vogël bëhet gumëzhitja.

Ky i njëjti efekt habitimi ndodh tek meshkujt e shëndoshë të cilët shfaqen në mënyrë të përsëritur të njëjtat video pornografike. Por kur ata shohin një video të re, niveli i interesit dhe zgjimit i kthehet nivelit origjinal. Kjo nënkupton që, për të parandaluar habitatin, të varur nga gjinia do të duhet të kërkojë një furnizim të vazhdueshëm me imazhe të reja. Me fjalë të tjera, habituation mund të përzënë kërkimin për imazhe roman.

"Gjetjet tona janë veçanërisht të rëndësishme në kontekstin e pornografisë në internet," shton Dr Voon. “Nuk është e qartë se çfarë shkakton varësinë nga seksi në radhë të parë dhe ka të ngjarë që disa njerëz janë më të predispozuar ndaj varësisë sesa të tjerët, por furnizimi në dukje i pafund i romaneve seksuale images në dispozicion në internet ndihmon në ushqimin e varësisë së tyre, duke e bërë gjithnjë e më të vështirë për të shpëtuar ”. [theksim u shtua]


STUDIMI I SEANTEVE: Duke eksploruar efektin e materialit seksualisht eksplicit mbi besimet seksuale, të kuptuarit dhe praktikat e të rinjve: Një studim cilësor (2016). Një ekstrakt:

Gjetjet sugjerojnë se temat kryesore janë: rritja e niveleve të disponueshmërisë së SEM, duke përfshirë një përshkallëzim në përmbajtje ekstreme (Kudo që Shikoni) të cilat shihen nga të rinjtë në këtë studim se kanë efekte negative në qëndrimet dhe sjelljet seksuale (Kjo nuk është e mirë). Edukimi familjar ose seksual mund të ofrojë një 'mbrojtje' (Buffers) për normat që të rinjtë i shohin në SEM. Të dhënat sugjerojnë pikëpamje të hutuara (Vargjet reale Fantazi) rreth pritjeve të adoleshentëve për një jetë të shëndetshme seksuale (Jetë e shëndetshme seksuale) dhe besimeve dhe sjelljeve të përshtatshme (Të dish të drejtën nga e gabuara). Përshkruhet një rrugë e mundshme shkakësore dhe theksohen fushat e ndërhyrjes.


STUDIMI I DYTË: Modulimi i potencialeve të vonshme pozitive nga imazhet seksuale në përdoruesit e problemeve dhe kontrollet në kundërshtim me "varësinë e pornografisë" (Prause et al., 2015.)

Një studim i dytë EEG nga Ekipi i Nicole Prause. Ky studim krahasoi subjektet 2013 nga Steele et al., 2013 në një grup kontrolli aktual (megjithatë ai vuajti nga të metat e njëjta defekte të përmendura më lart). Rezultatet: Krahasuar me kontrollet "individët që përjetojnë probleme që rregullojnë shikimin e tyre të pornografisë" kishin përgjigje më të ulëta të trurit ndaj ekspozimit të një sekondë të fotografive të pornografisë vanilje. autori kryesor pretendon këto rezultate "zhduk pornografinë e pornografisë." Çfarë shkencëtar i ligjshëm do të pretendojnë se studimi i tyre i vetëm anormal ka debunkuar a fusha e studimit e themeluar mirë?

Në realitet, gjetjet e Prause et al. 2015 përputhet në mënyrë të përkryer me Kühn & Gallinat (2014), i cili zbuloi se përdorimi më i pornografisë lidhet me aktivizimin e trurit më pak në përgjigje të fotografive të pornografisë vanilje. Prause et al. gjetjet gjithashtu lidhen me të Banca et al. 2015. Për më tepër, një tjetër studim i EEG zbuloi se përdorimi më i madh i pornografisë tek gratë lidhej me më pak aktivizim të trurit në pornografi. Leximet më të ulëta të EEG do të thotë se subjektet u kushtojnë më pak vëmendje fotografive. Thënë thjesht, përdoruesit e shpeshtë të pornografisë u desensibilizuan në imazhe statike të pornografisë vanilje. Ata ishin të mërzitur (të zakonshëm ose të desensibilizuar). Shikoje kete kritikë të gjerë të YBOP. Nëntë letra të rishikuara nga bashkëmoshatarët pajtohen që ky studim në të vërtetë ka gjetur desensibilizim / habitatim në përdoruesit e shpeshtë të pornos (në përputhje me varësinë): Kritikat e rishikuara nga kolegët e Prause et al., 2015


STUDIMI I NINTH: Praktika masturbuese e pazakontë si një faktor etiologjik në diagnozën dhe trajtimin e mosfunksionimit seksual tek të rinjtë (2014). Një nga 4 studimet e rastit në këtë letër raporton për një burrë me probleme seksuale të nxitura nga pornografia (epsh i ulët, fetish të shumta pornografike, anorgasmia). Ndërhyrja seksuale bëri thirrje për një abstenim 6-javor nga pornografia dhe masturbimi. Pas 8 muajsh burri raportoi rritje të dëshirës seksuale, seks të suksesshëm dhe orgazëm dhe duke shijuar “praktika të mira seksuale. Pjesë nga dokumenti që dokumenton zakonimin dhe përshkallëzimin e pacientit në ato që ai i përshkroi si zhanre më ekstreme të pornografisë:

Kur u pyetën rreth praktikave masturbuese, ai raportoi se në të kaluarën ai kishte qenë masturbuar fuqishëm dhe shpejt duke shikuar pornografinë që nga adoleshenca. Pornografia fillimisht përbëhej kryesisht nga zoofilia, skllavëria, dominimi, sadizmi dhe masoizmi, por ai u habit me këto materiale dhe kishte nevojë për më shumë skena pornografike, duke përfshirë seksin transgjinor, orgjinë dhe seksin e dhunshëm. Ai përdorte për të blerë filma të paligjshëm pornografikë për aktet e dhunshme të seksit dhe dhunimin dhe vizualizoi ato skena në imagjinatën e tij për të funksionuar seksualisht me gratë. Ai gradualisht humbi dëshirën e tij dhe aftësinë e tij për të imagjinuar dhe ulur frekuencën e tij të masturbimit.

Një fragment nga letra dokumenton shërimin e pacientit nga problemet seksuale dhe fetishet e shkaktuara nga pornografia:

Në lidhje me seancat javore me një terapist seksual, pacienti u udhëzua të shmangte çdo ekspozim ndaj materialeve seksualisht eksplicite, duke përfshirë videot, gazetat, librat dhe pornografinë në internet. Pas muajve 8, pacienti raportoi përjetuar orgazëm të suksesshëm dhe derdhje. Ai rifilloi marrëdhënien e tij me atë grua dhe gradualisht arritën të gëzonin praktika të mira seksuale.


STUDIMI TENTH: A është Pornografia e Internetit Shkaktimi i Sëmundjeve Seksuale? Një përmbledhje me raportet klinike (2016) - është një përmbledhje e gjerë e literaturës në lidhje me problemet seksuale të shkaktuara nga pornografia. Autorizuar nga mjekët e marinës amerikane, rishikimi ofron të dhënat e fundit që zbulojnë një rritje të jashtëzakonshme të problemeve seksuale rinore. Ai gjithashtu rishikon studimet neurologjike në lidhje me varësinë nga pornografia dhe kushtëzimin seksual përmes pornografisë në Internet. Mjekët përfshijnë 3 raporte klinike të ushtarakëve që zhvilluan mosfunksionime seksuale të nxitura nga pornografia. Dy nga tre ushtarakët shëruan mosfunksionimet e tyre seksuale duke eleminuar përdorimin e pornografisë ndërsa burri i tretë përjetoi pak përmirësim pasi ai nuk ishte në gjendje të abstenonte nga përdorimi i pornografisë. Dy nga tre ushtarakët raportuan zakon për pornografinë aktuale dhe përshkallëzimin e përdorimit të pornografisë. Shërbëtorët e parë përshkruajnë zakonet e tij në "pornografinë e butë" të ndjekur nga përshkallëzimi në pornografi më grafike dhe fetish:

Një shërbëtor i moshuar 20-vjeçar i aktivizuar kaukazian paraqiti vështirësi në arritjen e orgazmës gjatë marrëdhënies për gjashtë muajt e mëparshëm. Së pari ndodhi derisa ai u vendos jashtë shtetit. Ai ishte masturbuar për rreth një orë pa një orgazmë, dhe penisi i tij u bë i lodhur. Vështirësitë e tij për mbajtjen e ereksionit dhe arritjen e orgazmës vazhduan gjatë gjithë vendosjes së tij. Që nga kthimi i tij, ai nuk kishte qenë në gjendje të lëshonte gjatë marrëdhënieve me të fejuarin e tij. Ai mund të arrijë një ngritje, por nuk mund të bëjë orgazmë, dhe pas 10-15 min ai do të humbte mbledhjen e tij, gjë që nuk ishte rasti para se të kishte ED.

Pacienti miratoi masturbimin shpesh për "vite", dhe një ose dy herë pothuajse çdo ditë për dy vitet e fundit. Ai miratoi shikimin e pornografisë në Internet për stimulim. Qëkur fitoi qasje në internet me shpejtësi të lartë, ai mbështetej vetëm në pornografinë në Internet. Fillimisht, "pornografi e butë", ku përmbajtja nuk përfshin domosdoshmërisht marrëdhëniet aktuale, "bëri mashtrim". Megjithatë, gradualisht ai kishte nevojë për më shumë materiale grafike ose fetish për orgazmën. Ai raportoi të hapte video të shumëfishta në të njëjtën kohë dhe të shikonte pjesët më stimuluese. [theksim u shtua]

Shërbëtori i dytë përshkruan përdorimin e rritur të pornografisë dhe përshkallëzimin në pornografi më grafike. Shpejt pas kësaj seksi me gruan e tij "jo aq stimuluese sa më parë":

Një ushtarak i ri 40-vjeçar i Afrikës së Jugut me vite 17 të detyrës së vazhdueshme aktive, me vështirësi në arritjen e ereksioneve për tre muajt e mëparshëm. Ai raportoi se kur ai u përpoq të bënte marrëdhënie seksuale me gruan e tij, ai kishte vështirësi në arritjen e një ngritjeje dhe vështirësi në mbajtjen e saj mjaftueshëm gjatë orgazmës. Që kur fëmija i tyre më i ri u largua për kolegj, gjashtë muaj më parë, ai e kishte gjetur veten duke masturbuar më shpesh për shkak të rritjes së intimitetit.

Ai më parë masturboi çdo javë tjetër mesatarisht, por kjo u rrit në dy deri në tre herë në javë. Ai gjithnjë kishte përdorur pornografi në internet, por sa më shpesh ta përdorte atë, aq më gjatë i duhej orgazmës me materialin e tij të zakonshëm. Kjo bëri që ai të përdorte më shumë materiale grafike. Shumë shpejt pas kësaj, seksi me gruan e tij ishte "jo aq stimuluese" si më parë dhe në disa raste ai e gjente gruan e tij "jo aq tërheqëse". Ai mohoi t'i ketë pasur këto çështje më herët në shtatë vitet e martesës së tyre. Ai kishte probleme martesore, sepse gruaja e tij dyshonte se kishte një lidhje, të cilën ai e mohoi me forcë. [theksim u shtua]


STUDIMI I NJËLEGJITË: Zhvendosja e preferencave në konsumimin e pornografisë (1986) - Gjashtë javë të ekspozimit ndaj pornografisë jo të dhunshme rezultuan në subjekte që kishin pak interes në pornografinë me vanilje, duke zgjedhur që pothuajse ekskluzivisht të shikonin "pornografi të pazakontë" (skllavëri, sadomasokizëm, kafshëri). Një fragment:

Nxënësit meshkuj dhe femra dhe jo-studiues u ekspozuan në një orë të zakonshme, pornografi të padhunshme ose në materiale seksuale dhe agresive të padëmshme në secilën prej gjashtë javëve të njëpasnjëshme. Dy javë pas këtij trajtimi iu dha një mundësi për të parë videokasetat në një situatë private. G-vlerësuarat, R-vlerësuarat, dhe X-vlerësuarat programe ishin në dispozicion. Subjektet me ekspozim të konsiderueshëm të mëparshëm ndaj pornografisë së përbashkët, jo të dhunshme, treguan pak interes në pornografinë e përbashkët, pa dhunë, duke zgjedhur që të shikojnë pornografinë e pazakontë (skllavërim, sadomasochizëm, kafshë). Mësimdhënësit meshkuj me ekspozim të mëparshëm ndaj pornografisë së përbashkët, jo të dhunshme konsumuan pothuajse ekskluzivisht pornografinë e pazakontë. Nxënësit meshkuj shfaqën të njëjtin model, megjithëse disi më pak ekstreme. Kjo preferencë e konsumit ishte gjithashtu e dukshme tek femrat, por ishte shumë më pak e theksuar, veçanërisht tek femrat. [theksim u shtua]


STUDIMI I DYTËVE: Duke analizuar lidhjet e përdorimit të pornografisë problematike në internet mes studentëve të universitetit (2016) - Përdorimi i varur i pornografisë në internet, i cili shoqërohet me funksionim më të dobët psikosocial, shfaqet kur njerëzit fillojnë të përdorin IP çdo ditë.

Mosha e ekspozimit të parë ndaj IP ishte gjetur të jetë korrelacion i dukshëm me përdorimin e shpeshtë dhe të varur nga IP (shih Tabelën 2). Pjesëmarrësit të cilët ishin të ekspozuar ndaj IP në moshë më të hershme, kishin më shumë gjasa të përdorin IP më shpesh, kanë seanca më të gjata IP dhe kanë më shumë gjasa të arrijnë rezultate më të larta në Kriteret e Adaptuar DSM-5 të Pornografisë në Internet dhe masat CPUI-COMP. Së fundi, ekspozimi i përgjithshëm i IP u gjet i lidhur në mënyrë të konsiderueshme me frekuencën më të lartë të përdorimit të IP. Pjesëmarrësit që kishin më shumë ekspozim të plotë ndaj IP-së gjithashtu kishin më shumë gjasa të kishin më shumë sesione IP në muaj.


STUDIMI I TRETË: Marrëdhënia në mes të konsumit të zakonshëm të pornografisë, sjelljeve dhe preokupimeve seksuale në mesin e adoleshentëve meshkuj në Suedi (2017) - Përdorimi i porno në meshkuj 18 vjeç ishte universal dhe përdoruesit e shpeshtë të pornografisë preferonin pornografinë e fortë. A tregon kjo përshkallëzim i përdorimit të pornografisë?

Ndër përdoruesit e shpeshtë, lloji më i zakonshëm i pornografisë së konsumuar ishte pornografia e fortë kryesore (71%) e ndjekur nga pornografia e lesbikeve (64%), ndërsa pornografia e butë kryesore ishte zhanri më i zgjedhur për mesataren (73%) dhe përdoruesit e rrallë (36% ). Ka pasur gjithashtu një dallim në mes të grupeve në proporcion, të cilët panë pornografinë e fortë kryesore (71%, 48%, 10%) dhe pornografinë e dhunshme (14%, 9%, 0%).

Autorët sugjerojnë se pornografia e shpeshtë në fund të fundit mund të çojë në një preferencë për pornografinë e ashpër ose të dhunshme:

Është gjithashtu e rëndësishme të përmendet se një marrëdhënie statistikisht e rëndësishme u gjet midis fantazive rreth pornografisë disa herë në javë dhe shikimin e pornografisë së fortë. Meqenëse agresioni verbal dhe fizik seksual është kaq i zakonshëm në pornografi, ajo që shumica e adoleshentëve e konsiderojnë pornografinë e fortë kryesore mund të përcaktohet si pornografi e dhunshme. Nëse ky është rasti, dhe në dritën e natyrës sugjestive ciklike të shqetësimit seksual në Pjetrin dhe Valkenburg, mund të jetë se në vend që të 'spastrojnë' individët e fantazive dhe prirjeve të tyre të agresionit seksual, duke parë pornografinë e fortë thelbësore i përjetëson ato, duke rritur kështu gjasat e agresionit seksual të manifestuar.


STUDIMI I KATËRT: Zhvillimi i Shkallës Konsumuese të Pornografisë Problematike (PPCS) (2017) - Ky punim zhvilloi dhe testoi një pyetësor problematik të përdorimit të pornografisë që u modelua sipas pyetësorëve të varësisë nga substancat. Ndryshe nga testet e mëparshme të varësisë nga pornografia, ky pyetësor me 18 artikuj vlerësoi tolerancën dhe tërheqjen me 6 pyetjet e mëposhtme:

Tolerancë

----

Tërheqje

Çdo pyetje u vlerësua nga një në shtatë në një shkallë likert: 1- Asnjëherë, 2- Rrallë, 3- Herë pas here, 4- Ndonjëherë, 5- Shpesh, 6- Shumë shpesh, 7- Gjatë gjithë kohës. Grafiku më poshtë grupoi përdoruesit e pornografisë në 3 kategori bazuar në rezultatet e tyre totale: "Joprobelmatike", "me rrezik të ulët" dhe "në rrezik". Vija e verdhë nuk tregon probleme, që do të thotë se përdoruesit e pornografisë "me rrezik të ulët" dhe "në rrezik" raportuan si tolerancë ashtu edhe tërheqje. E thënë thjesht, ky studim në fakt pyeti për përshkallëzimin (tolerancën) dhe tërheqjen - dhe të dy raportohen nga disa përdorues të pornografisë. Fundi i debatit.

shkallëzim


STUDIMI PESË: Përdorimi jashtë përdorimit të internetit për qëllime seksuale si varësi të sjelljes? - Një studim i ardhshëm (prezantuar në Konferencën e 4-të Ndërkombëtare mbi Varësitë e Sjelljes 20-22 Shkurt 2017) i cili kërkoi për tolerancën dhe tërheqjen. I gjeti të dy te "të varurit nga pornografia".

Anna Ševčíková1, Lukas Blinka1 dhe Veronika Soukalová1

Universiteti 1Masaryk, Brno, Republika Çeke

Historiku dhe synimet:

Ekziston një debat i vazhdueshëm nëse sjellja e tepruar seksuale duhet të kuptohet si një formë e varësisë në sjellje (Karila, Wéry, Weistein et al., 2014). Studimi i tanishëm cilësor ka për qëllim të analizojë shkallën në të cilën përdorimi i jashtëm i internetit për qëllime seksuale (OUISP) mund të përkufizohet nga koncepti i varësisë së sjelljes midis atyre individëve që ishin në trajtim për shkak të OUISP-it.

Metodat:

Ne kemi kryer intervista të thella me pjesëmarrësit 21 të moshës 22-54 vjet (Mage = 34.24 vjet). Duke përdorur një analizë tematike, simptomat klinike të OUISP u analizuan me kriteret e varësisë së sjelljes, me fokus të veçantë në simptomat e tolerancës dhe tërheqjes (Griffiths, 2001).

Results:

Sjellja problematike mbizotëruese ishte përdorimi i pornografisë jashtë përdorimit (OOPU). Ndërtimi i tolerancës ndaj OOPU u manifestua si një rritje e kohës së shpenzuar në faqet e internetit pornografike, si dhe kërkimi i stimujve të rinj dhe më seksualë brenda spektrit jo-devijant. Simptomat e tërheqjes manifestuan veten në një nivel psikosomatik dhe morën formën e kërkimit të objekteve alternative seksuale. Pesëmbëdhjetë pjesëmarrës përmbushën të gjitha kriteret e varësisë.

Konkluzione:

Studimi tregon një dobi për kuadrin e varësisë së sjelljes


STUDIMI I GJASHTË: (rishikim nga psikiatri në Mbretërinë e Bashkuar): Pornografia e internetit dhe pedofilia (2013) - Fragment:

Përvoja klinike dhe tani provat kërkimore po grumbullohen për të sugjeruar që interneti nuk është thjesht tërheqja e vëmendjes ndaj atyre me interesa ekzistuese paedofil, por po kontribuon në kristalizimin e atyre interesave në njerëz pa ndonjë interes sekret seksual të fëmijëve.


SEVENTEN E STUDIMIT: Sa e vështirë është trajtimi i ejakulimit të vonuar brenda një modeli afatshkurtër psiko-seksual? Një krahasim i studimit të rasteve (2017) - Një raport mbi dy "raste të përbëra" që ilustrojnë shkaqet dhe trajtimet për derdhjen e vonuar (anorgasmia). "Pacienti B" përfaqësonte disa burra të rinj të trajtuar nga terapisti. Interesante, dokumenti shprehet se Pacienti B "Përdorimi i pornografisë ishte përshkallëzuar në material më të fortë", "siç ndodh shpesh". Gazeta thotë se derdhja e vonuar e lidhur me pornografinë nuk është e pazakontë dhe në rritje. Autori bën thirrje për më shumë kërkime mbi efektet e funksionit seksual të pornografisë. Derdhja e vonuar e pacientit B u shërua pas 10 javësh pa pornografi. Ekstraktet në lidhje me përshkallëzimin:

Rastet janë lëndë të përbëra nga puna ime në kuadër të Shërbimit Kombëtar të Shëndetit në Spitalin Universitar Croydon, Londër. Me rastin e fundit (Pacient B), është e rëndësishme të theksohet se prezantimi pasqyron një numër të vogël meshkujsh të cilët janë referuar nga mjekët e tyre të përgjithshëm me një diagnozë të ngjashme. Pacienti B është një 19-vjeçar, i cili paraqiti sepse nuk ishte në gjendje të lëshonte nëpërmjet depërtimit. Kur ishte 13, ai po hynte rregullisht në faqet e pornografisë, ose në kërkim të tij nëpërmjet internetit ose nëpërmjet lidhjeve që shokët e tij e dërguan. Ai filloi të masturbonte çdo natë duke kërkuar telefonin e tij për imazhin ... Nëse ai nuk masturbonte, ai nuk ishte në gjendje të flejë. Pornografia që ai po përdorte kishte përshkallëzuar, siç është shpesh rasti (shih Hudson-Allez, 2010), në material më të vështirë (asgjë e paligjshme) ...

Pacienti B ishte ekspozuar ndaj imazheve seksuale nëpërmjet pornografisë nga mosha e 12 dhe pornografia që ai po përdorte kishte përshkallëzuar në skllavëri dhe dominim në moshën 15.

Ne u pajtuam se ai nuk do të përdorte më pornografinë për të masturbuar. Kjo do të thotë të linte telefonin e tij në një dhomë të ndryshme gjatë natës. Ne ramë dakord se ai do të masturbonte në një mënyrë tjetër ....Artikulli kërkon kërkime në përdorimin e pornografisë dhe efektin e saj në masturbimin dhe desensitizimin gjenital.


STUDIMI DITA E DYTË: Masat e ndërgjegjshme dhe jo të ndërgjegjshme të emocioneve: A ndryshojnë ato me frekuencën e përdorimit të pornografisë? (2017) - Studimi vlerësoi përgjigjet e përdoruesve të pornografisë (leximet e EEG & Përgjigja e tmerrshme) ndaj imazheve të ndryshme që shkaktojnë emocione - përfshirë erotikën. Autorët besojnë se dy gjetje tregojnë zakon në përdoruesit më të shpeshtë të pornografisë.

4.1. Vlerësime të qarta

Interesante, grupi i lartë i përdorimit të pornografisë i cilësoi imazhet erotike si më të pakëndshme sesa grupi i përdorimit të mesëm. Autorët sugjerojnë se kjo mund të jetë për shkak të natyrës relativisht "soft-core" të imazheve "erotike" të përmbajtura në bazën e të dhënave të IAPS që nuk sigurojnë nivelin e stimulimit që zakonisht mund të kërkojnë,s është treguar nga Harper dhe Hodgins [58] se me shikimin e shpeshtë të materialit pornografik, shumë individë shpesh eskalojnë në shikimin e materialeve më intensive për të mbajtur të njëjtin nivel të zgjimit fiziologjik. Kategoria e ndjenjave "e këndshme" pa vlerësimet e valencës nga të tre grupet të jenë relativisht të ngjashme me grupin e përdorimit të lartë që vlerësojnë imazhet si pak më të pakëndshme mesatarisht sesa grupet e tjera.

Kjo përsëri mund të jetë për shkak të imazheve "të këndshme" të paraqitura që nuk janë mjaft stimuluese për individët në grupin e përdorimit të lartë. Studimet kanë treguar vazhdimisht një ulje fiziologjike në përpunimin e përmbajtjes apetit për shkak të efekteve të zakonshme në individë të cilët shpesh kërkojnë materiale pornografike [3,7,8]. Është pohimi i autorëve se ky efekt mund të japë llogari për rezultatet e vërejtura.

4.3. Modulimi Refleksit Startle (SRM)

Efekti më i lartë i amplitudës më të lartë që shihet në grupet e përdorimit të pornografive të ulëta dhe të mesme mund të shpjegohet nga ata që janë në grup që qëllimisht shmangin përdorimin e pornografisë, pasi ato mund të jenë relativisht më të pakëndshme. Nga ana tjetër, rezultatet e arritura gjithashtu mund të jenë për shkak të një efekti habitimi, ku individët në këto grupe shikojnë më shumë pornografi sesa thanë në mënyrë eksplicite - ndoshta për shkak të arsyeve të sikletit mes tjerash, pasi efektet e zakonit kanë treguar të rrisin reagimet e ndezjes së syve [41,42].


STUDIMI NINETEEN: Eksplorimi i lidhjes midis kompulsivitetit seksual dhe anshmërisë së vëmendjes ndaj fjalëve të lidhura me seksin në një bashkësi të individëve aktivë seksualë (2017) - Ky studim përsërit gjetjet e ky studim i 2014 Cambridge University që krahasonte paragjykimin e vëmendjes së të varurve nga pornografia me kontrollet e shëndetshme. Ja çfarë ka të re: Studimi ndërlidhi "vitet e aktivitetit seksual" me 1) rezultatet e varësisë nga seksi dhe gjithashtu 2) rezultatet e detyrës së paragjykimit të vëmendjes. Midis atyre që kanë rezultate të larta në varësinë seksuale, më pak vite me përvojë seksuale ishin të lidhura madhe paragjykim i vëmendshëm. Pra, rezultatet më të larta të detyrueshmërisë seksuale + më pak vite përvojë seksuale = shenja më të mëdha të varësisë (një paragjykim më i madh vëmendjeje, ose ndërhyrje). Por paragjykimi i vëmendjes bie ndjeshëm te përdoruesit e detyrueshëm dhe zhduket në numrin më të madh të viteve të përvojës seksuale.

Autorët arritën në përfundimin se ky rezultat mund të tregojë se më shumë vite të "aktivitetit seksual të detyrueshëm" çojnë në një zakon më të madh ose një mpirje të përgjithshme të përgjigjes së kënaqësisë (desensibilizimi). Një fragment nga pjesa e përfundimit:

"Një shpjegim i mundshëm për këto rezultate është se ndërsa një individ seksualisht i detyrueshëm angazhohet në sjellje më të detyrueshme, zhvillohet një shabllon i ngjallur i shoqëruar [36–38] dhe se me kalimin e kohës, kërkohet sjellje më ekstreme për të realizuar të njëjtin nivel të ngjalljes. Më tej argumentohet se ndërsa një individ angazhohet në sjellje më të detyrueshme, rrugët neuropenizmuese bëhen për stimulime seksuale më të ized normalizuara ’ose imazhe dhe individët kthehen në stimuj më 'ekstremë’ për të realizuar ngjalljen e dëshiruar. Kjo është në përputhje me punën që tregon se meshkujt 'të shëndetshëm' bëhen të zakonshëm të stimulojnë në mënyrë të qartë me kalimin e kohës dhe se ky habitat karakterizohet nga ulje të përgjigjeve të zgjimit dhe oreksit [39].

Kjo sugjeron që pjesëmarrësit më të detyruar, seksualisht aktivë janë bërë "të mpirë" ose më indiferentë ndaj fjalëve të "normalizuara" të lidhura me seksin të përdorura në studimin aktual dhe si shfaqje e tillë uli paragjykimin e vëmendjes, ndërsa ata me shtim të detyrimit dhe më pak përvojë ende treguan ndërhyrje sepse stimujt pasqyrojnë njohje më të ndjeshme ”.


STUDIMI I VJETËR: Një studim cilësor i pjesëmarrësve në cybersex: Dallimet gjinore, çështjet e shërimit dhe implikimet për terapistët (2000) - Pjesë:

Disa të anketuar përshkruan një progres të shpejtë të një problemi të sjelljes seksuale të mëparshme ekzistuese, ndërsa të tjerët nuk kishin histori të varësisë seksuale, por u përfshinë me shpejtësi në një model shkallëzimi të përdorimit të kompjuterëve të pandershëm pasi zbuluan seksin në Internet. Pasojat negative përfshijnë depresionin dhe probleme të tjera emocionale, izolimin social, përkeqësimin e marrëdhënieve të tyre seksuale me bashkëshortin ose partnerin, dëmtimin e martesës së tyre ose marrëdhënien primare, ekspozimin e fëmijëve në pornografi ose masturbim në internet, humbjen e karrierës ose ulje të punës, pasoja të tjera financiare , dhe në disa raste, pasoja ligjore.

Një nga shembujt:

Një burrë 30-vjeçar me një histori të mëparshme të "pornografisë, masturbimit dhe mendimeve seksuale të shpeshta", shkruante për përvojën e tij në cybersex: Gjatë dy viteve të fundit, më shumë pornografi që kam parë, aq më pak të ndjeshme jam pornografi të caktuar që kam përdorur për të gjetur ofenduese. Tani unë bëhem i ndezur nga disa prej tyre (seks anal, gratë peeing, etj) Sasi e madhe e pornografisë në Net e ka bërë këtë. Është kaq e lehtë të klikoni mbi gjëra të caktuara nga kurioziteti në intimitetin e shtëpisë tuaj dhe sa më shumë t'i shikoni, aq më pak të ndjeshëm jeni. I përdorur vetëm të jetë në porn softcore duke treguar bukurinë e formës femërore. Tani unë jam në hardcore të qartë.


STUDIMI I NJËZË NJE: Nxitje seksuale dhe media eksplicite (SEM): Krahasimi i modeleve të zgjimit seksual me SEM dhe Vetëvlerësimet seksuale dhe kënaqësia në orientim gjinor dhe seksual (2017). Në këtë studim u pyetën pjesëmarrësit rreth zgjimit seksual të tyre lidhur me zhanret 27 (tema) të pornografisë. Pse kërkuesit zgjodhën këto zhanre të veçanta 27 është i njohur vetëm për ta. Si e përcaktuan se cilat zhanra ishin "të zakonshme" të cilat ishin "jo-rrjedhë" gjithashtu mbeten një mister, duke pasur parasysh kategorizimin e tyre në mënyrë të dukshme. (Shikoni zhanret pornografike të kategorizimit arbitrar të studiuesve.)

Pa marrë parasysh, ky studim zbërthen pretendimin se përdoruesve të pornografisë u pëlqen vetëm një gamë e ngushtë e zhanreve. Ndërsa nuk pyet drejtpërdrejt për përshkallëzimin me kalimin e kohës, studimi zbuloi se subjektet që ata i kategorizuan si shikues të pornografisë "jo kryesore" pëlqejnë shumë lloje të ndryshme të pornografisë. Disa fragmente përkatëse:

Të gjeturat sugjerojnë se në grupet e klasifikuara jo të zakonshme të Sexually Explicit Media [porn], modelet e zgjimit seksual mund të jenë më pak të fiksuar dhe kategoritë specifike se më parë të supozuara.

Veçanërisht për meshkujt heteroseksualë dhe gratë jo heteroseksuale, të cilët u karakterizuan nga nivele të konsiderueshme të zgjimit seksual të temave SEM jo-zakonore, gjetjet sugjerojnë se modelet e zgjimit seksual të nxitur nga SEM në mjedise jo laboratorike mund të jenë më të shkathët, më pak të fiksuar, dhe më pak kategori specifike se sa supozuar më parë. Kjo mbështet një arousability SEM më të përgjithësuar dhe tregon se pjesëmarrësit e grupit SEM jo-të zakonshme gjithashtu janë ngjallur nga tema më të zakonshme ("vanilje").

Studimi po thotë që të ashtuquajturit "shikues të pornografisë jo-kryesore" zgjohen nga të gjitha llojet e pornografisë, qoftë ajo e ashtuquajtura "rrjedhë" (Bukkake, Orgy, Fist-fucking) ose e ashtuquajtura "jo-mainstream" ( Sadomasochism, Latex). Ky zbulim debunon memet shpesh të përsëritura që përdoruesit e shpeshtë të pornografisë i përmbahen një lloji të pornografisë. (Një shembull i pretendimit të pabazuar në lidhje me shijet "fikse" është libri shumë i kritikuar i Ogas dhe Gaddam Një mendim miliardësh i lig.)


STUDIMIT TWENTY DY: Zhvillimi dhe vlefshmëria e shkallës së varësisë së Bergen-Yale-it me një mostër kombëtare të madhe (2018). Ky punim zhvilloi dhe testoi një pyetësor të "varësisë nga seksi", i cili u modelua pas pyetësorëve të varësisë nga substancat. Siç shpjeguan autorët, pyetësorët e mëparshëm kanë lënë mënjanë elementet kryesore të varësisë:

Shumica e studimeve të mëparshme janë mbështetur në mostra të vogla klinike. Studimi i tanishëm paraqet një metodë të re për vlerësimin e varësisë së seksit - Shkalla e varësisë së Bergen-Yale (BYSAS) - bazuar në përbërësit e varur të varësisë (p.sh., ngritja / dëshira, modifikimi i humorit, toleranca, tërheqja, konflikti / problemet dhe rikthimi / humbja e kontrollit).

Autorët zgjerohen në gjashtë përbërësit e krijuar të varësisë të vlerësuar, duke përfshirë tolerancën dhe tërheqjen.

BYSAS u zhvillua duke shfrytëzuar gjashtë kriteret e varësisë të theksuara nga Brown (1993), Griffiths (2005)dhe Shoqata Psikiatrike Amerikane (2013) duke përfshirë përgjumje, modifikimin e humorit, tolerancën, simptomat e tërheqjes, konfliktet dhe relapsin / humbjen e kontrollit…. Në lidhje me varësinë nga seksi, këto simptoma do të ishin: spikatja / mall- preokupimi me seksin ose mungesa e seksit, Modifikimi i humorit-Ekseksi i tepërt që shkakton ndryshime në humor, tolerancë-Sensimet në rritje të seksit me kalimin e kohës, tërheqje-simptoma të pakëndshme emocionale / fizike kur nuk kanë marrëdhënie seksuale, konflikt- problemet ndër- / intrapersonal si rezultat i drejtpërdrejtë i gjinisë së tepruar, rikthim- kthimi në modelet e mëparshme pas periudhave me maturi / kontroll, dhe probleme- shëndeti dhe mirëqenia e keqe që rrjedhin nga sjellja seksuale e varur.

Përbërësit më të përhapur të "varësisë seksi", të vërejtura në subjekte, ishin shqetësimi / malli dhe toleranca, por përbërësit e tjerë, përfshirë tërheqjen, gjithashtu treguan deri në një shkallë më të vogël:

Salienca / dëshira dhe toleranca u miratuan më shpesh në kategorinë më të lartë të vlerësimit sesa artikujt e tjerë, dhe këto objekte kishin ngarkesat më të larta të faktorëve. Kjo duket e arsyeshme pasi që këto reflektojnë simptoma më pak të rënda (p.sh., pyetja rreth depresionit: njerëzit shënojnë më shumë në ndjenjën e depresionit, atëherë planifikojnë të bëjnë vetëvrasje). Kjo mund të pasqyrojë gjithashtu një dallim midis angazhimit dhe varësisë (shpesh të parë në fushën e varësisë së lojës), ku artikujt e përgjimit të informacionit në lidhje me ndjeshmërinë, dëshirën, tolerancën dhe modifikimin e humorit argumentohen për të pasqyruar angazhimin, ndërsa artikujt duke përdorur tërheqjen, rikthimin dhe konfliktin më shumë masa varësisë. Një shpjegim tjetër mund të jetë se spikatja, dëshira dhe toleranca mund të jenë më të rëndësishme dhe të spikatur në varësi të sjelljes sesa tërheqja dhe rikthimi.

Ky studim, së bashku me studimin e vitit 2017 që zhvilloi dhe vërtetoi “Shkalla e Konsumimit të Pornografisë Problematike, "Hedh poshtë pretendimin e përsëritur shpesh që të varurit nga pornografia dhe seksi nuk përjetojnë as tolerancë dhe as simptoma tërheqjeje.


STUDIMI I TRETË: Ekspozimi ndaj materialeve seksuale online në adoleshencë dhe desensitizim ndaj përmbajtjes seksuale (2018) - Një studim i rrallë gjatësor, ku ekspozimi ndaj pornografisë çoi në desensibilizim ose zakon. Abstrakt:

Është e njohur se adoleshentët përdorin internetin për qëllime seksuale, për shembull duke parë materiale seksuale të qarta, një praktikë që rritet me moshën. Hulumtimi i mëparshëm ka sugjeruar një lidhje midis efekteve njohëse dhe sjelljes nga njëra anë dhe shikimit të materialeve seksualisht eksplicite në internet nga ana tjetër. Ky studim synonte të eksploronte ekspozimin ndaj materialeve seksualisht eksplicite në internet dhe një efekt të mundshëm desensitues mbi perceptimin e përmbajtjes seksuale në internet gjatë kohës. Dizajni i studimit ishte gjatësor; të dhënat u mblodhën në 3 valë në intervale 6 mujore duke filluar nga viti 2012. Mostra përfshiu 1134 të anketuar (vajza, 58.8%; mosha mesatare, 13.84 ± 1.94 vjeç) nga 55 shkolla. Për analizimin e të dhënave u përdor një model i rritjes shumë variabël.

Rezultatet treguan se të anketuarit ndryshuan perceptimin e materialit seksual eksplicit në internet me kalimin e kohës, varësisht nga mosha, frekuenca e ekspozimit dhe nëse ekspozimi ishte i qëllimshëm. Ata u desensitizuan për sa u përket më pak shqetësimeve nga përmbajtja seksuale. Rezultatet mund të tregojnë një normalizim të materialit eksplicit seksual në internet gjatë adoleshencës.


STUDIMI VJETRA KATËR: Binges pornografike si një karakteristikë kyçe e meshkujve që kërkojnë trajtim për sjelljet seksuale të detyrueshme: Vlerësimi cilësor dhe sasior i ditarit 10 gjatë javës (2018) - Ky studim zhvilloi intervista me nëntë meshkuj që kërkojnë trajtim të moshës 22–37 vjeç, të cilët u pasuan nga një pyetësor dhe një vlerësim ditari 10-javor. Fragmenti i mëposhtëm përshkruan përshkallëzimin e përdorimit:

Të gjithë pacientët vuanin nga fantazitë / sjelljet e përsëritura seksuale dhe pranuan se sjellja e tyre seksuale rezultoi me keqpërdorimin e detyrave të rëndësishme të jetës. Të gjithë pacientët vërejtën një përparim gradual të problemit dhe pranoi përdorimin e sjelljeve seksuale (kryesisht shikimin e pornografisë të shoqëruar me masturbim) për t'u përballur me ngjarjet stresuese të jetës. Secili prej pacientëve ka raportuar përpjekje të shumta për të kufizuar ose përfunduar CSB. Zakonisht, efektet ishin të këqija dhe të përkohshme, por disa raportuan periudha më të gjata të abstinencës seksuale (disa muaj deri në vitin 1), pasuar nga relapsa.


STUDIMI Pesëdhjetë e pesë: Terapia Strukturore me një Çift të Luftës së Varësisë nga Pornografia (2012) - Diskuton si tolerancën ashtu edhe tërheqjen

Në mënyrë të ngjashme, toleranca mund të zhvillohet edhe në pornografi. Pas konsumimit të zgjatur të pornografisë, përgjigjet nxitëse ndaj pornografisë zvogëlohen; dëshpërimi i shkaktuar nga pornografia e zakonshme zbehet dhe mund të humbet me konsum të zgjatur (Zillman, 1989). Kështu, ajo që fillimisht çoi në një përgjigje excitatory nuk sjell domosdoshmërisht në të njëjtin nivel të gëzimit të materialit të konsumuar shpesh. Për këtë arsye, ajo që ngjall një individ në fillim nuk mund t'i zgjojë ato në fazat e mëvonshme të varësisë së tyre. Për shkak se ata nuk arrijnë kënaqësinë ose nuk e kanë neveritjen që kanë bërë një herë, individët e varur nga pornografia në përgjithësi kërkojnë forma gjithnjë e më të reja të pornografisë për të arritur rezultatin e njëjtë eksitues.

Për shembull, varësia e pornografisë mund të fillojë me imazhe jo pornografike por provokuese dhe pastaj mund të përparojë në më shumë mages seksualisht të qarta. Ndërsa zgjimi zvogëlohet me çdo përdorim, një individ i varur mund të kalojë në forma më grafike të imazheve seksuale dhe të erotikës. Ndërsa zgjimi përsëri zvogëlohet, modeli vazhdon të inkorporojë imazhe gjithnjë e më grafike, titilluese dhe të detajuara të aktivitetit seksual përmes formave të ndryshme të medias. Zillman (1989) thotë se përdorimi i zgjatur i pornografisë mund të nxisë një preferencë për pornografi që paraqet forma më pak të zakonshme të seksualitetit (p.sh., dhunë) dhe mund të ndryshojë perceptimet e seksualitetit. Megjithëse ky model karakterizon atë që mund të pritet të shihet me pornografinë, jo të gjithë përdoruesit e pornografisë përjetojnë këtë kaskadë në një varësi.

Simptomat e tërheqjes nga përdorimi i pornografisë mund të përfshijnë depresion, nervozizëm, ankth, mendime obsesive dhe dëshirë intensive për pornografi. Për shkak të këtyre simptomave shpesh tërheqëse, ndërprerja nga kjo përforcim mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë si për marrëdhëniet individuale ashtu edhe për çiftin.


STUDIMI GJASHTË GJASHTË: Pasojat e Përdorimit të Pornografisë (2017) - Ky studim pyeti nëse përdoruesit e internetit pësuan ankth kur nuk mund të hynin në pornografi në internet (një simptomë tërheqjeje): 24% përjetuan ankth. Një e treta e pjesëmarrësve kishte pësuar pasoja negative në lidhje me përdorimin e tyre pornografik. Pjesë:

Qëllimi i këtij studimi është të sigurojë një përafrim shkencor dhe empirik me llojin e konsumit të popullsisë spanjolle, kohën që ata përdorin në një konsum të tillë, ndikimin negativ që ka tek personi dhe si ndikohet ankthi kur nuk është e mundur qasje në të. Studimi ka një mostër të përdoruesve spanjollë të internetit (N = 2.408). Një studim i artikullit 8 u zhvillua nëpërmjet një platforme online që ofron informacion dhe këshillim psikologjik mbi pasojat e dëmshme të konsumimit të pornografisë. Për të arritur shpërndarjen në mesin e popullsisë spanjolle, sondazhi u promovua përmes rrjeteve sociale dhe mediave.

Rezultatet tregojnë se një e treta e pjesëmarrësve kanë pësuar pasoja negative në mjedisin familjar, social, akademik ose në punë. Përveç kësaj, 33% kaloi më shumë se orët 5 të lidhura për qëllime seksuale, duke përdorur pornografinë si shpërblim dhe 24% kishte simptoma ankthi nëse nuk mund të lidheshin.


STUDIMI VJETËR SEVEN: Pra, pse e keni bërë këtë ?: Shpjegimet e ofruara nga shkelësit e pornografisë së fëmijëve (2013) - Nga seksioni "Shpjegimet e parashikuara për Kundërvajtjen e CP" - ekspozimi i zgjatur dhe desensibilizimi i mundshëm ndaj pornografisë ligjore çojnë në shkelësin që përdor pornografinë e fëmijëve (CP):

Progresi nga materiali ligjor. Për nëntë pjesëmarrës, dëmtimi i CP-së duket të jetë rezultat i ekspozimit të zgjatur dhe desensitizimi potencial ndaj pornografisë ligjore. Disa pjesëmarrës ofruan përgjigje mjaft të detajuara të udhëtimit të tyre:

"Përshkallëzimi gradual nga materiali normal i të rriturve në materiale më ekstreme (dehumanizuese) pas hyrjes së parë në internet, që e shfrytëzova për të përballuar situata emocionale dhe stresuese. Pasuar nga shikimi i gruas, vajzave dhe vajzave më të reja dhe të reja, d.m.th. modelimi i fëmijëve dhe karikaturat që tregojnë ekstreme të rritur dhe çështje të tjera abuzive. (Rasti 5164) "

Përsëri, disa nga përgjigjet lidhen qartë me një interes seksual në zhvillim tek fëmijët, bazuar në rritjen e ekspozimit ndaj materialit…. Në përgjithësi, kjo temë ndau disa ngjashmëri me temën e mëparshme në atë CP, e përdorur si burim i kënaqësisë seksuale, vepron si një lehtësues i mundshëm i stresit. Sidoqoftë, për shkelësit që i përkasin këtij grupi tematik, CP-së i ishte qasur përmes përparimit forma të tjera të pornografisë, të cilat ende mund të përdoren.


STUDIMI VJETET E DYTË: Efekti i ekspozimit të pornografisë në adoleshentët e rinj të shkollave të mesme të Pontianak në 2008 (2009) - Studimi i përdorimit të pornografisë malajziane mbi studentët e mesëm të lartë. Unike në atë që ky është studimi i vetëm që raporton përshkallëzimin në material më ekstrem, desensibilizimin (tolerancën) dhe varësinë nga pornografia në një popullatë adoleshente. (Studyshtë studimi i vetëm që u bën adoleshentëve këto pyetje.) Pjesë:

Një total prej 83.3% të adoleshentëve të rinj të shkollës së mesme në Pontianak City kanë ekspozuar ndaj pornografisë dhe nga ekspozimi i ekspozimit sa më shumë që 79.5% përjetojnë efektet e ekspozimit ndaj pornografisë. Adoleshentët që përjetojnë efektet e ekspozimit ndaj pornografisë sa 19.8% ishin në fazën e varësisë, [në mesin e adoleshentëve të varur] 69.2% është në fazën e përshkallëzimit, [mes atyre që eskaluan] 61.1% është në fazën e desensitizimit dhe [ mes tyre të cilët raportuan desensitizim] 31.8% ishte në fazën e veprimit.

Pornografia mund të ndikojë në adoleshencë për të bërë sjelljen e formës, me vetëdije ose pa vetëdije, duke ndryshuar perceptimet dhe madje edhe sjelljen e jetës së adoleshentëve, sidomos në aspektin e seksualitetit. Rezultatet e këtij studimi tregojnë se deri në 52 (19.78%) e nxënësve të shkollave të mesme në Pontianak City ka përjetuar efektet e ekspozimit ndaj pornografisë është në varësi të skenës.

Ndryshimi tjetër i qëndrimit apo sjelljes është përshkallëzimi. Rezultatet treguan njerëzit 36 (69.2%) të adoleshentëve 52 të cilët janë të varur nga eskalacioni i skenës / nevojat në rritje. Pas gjithë kësaj kohe të konsumojnë pornografi, adoleshentët që janë të lidhur do të përjetojnë një rritje në nevojën për materialin seksual, i cili është më i rëndë, më eksplicit, më sensacional dhe më i shtrembëruar sesa konsumuar më parë. Kjo rritje e kërkesës nuk është në aspektin e sasisë, por sidomos cilësia e të cilave është gjithnjë e më eksplicite, atëherë ajo do të jetë më e kënaqur. Nëse para se të kishte mjaftueshëm të kënaqur duke shikuar imazhin e një gruaje të zhveshur, atëherë doni të shihni një film që përmban një skenë seksi.

Sapo të ngopet, ai dëshiron të shohë skenën e seksit të ndryshëm që ndonjëherë janë më të egra dhe të shtrembëruara sesa ai që ai kishte parë. Gjithashtu në përputhje me studimin e rezultateve Zillman & Bryant (1982, në Thornburgh & Herbert, 2002) i cili thotë se kur dikush është i ekspozuar ndaj pornografisë së përsëritur, ata do të tregojnë një prirje për të pasur perceptime të shtrembëruara të seksualitetit gjithashtu ndodh nevoja e shtuar për më pornografike lloje të vështira dhe të deformuara.

Faza tjetër e desensitizimit është përjetuar nga njerëz 22 (61.11%) adoleshentë nga njerëzit 36 që përjetojnë shkallëzimin e fazës. Në këtë fazë, materiali seksual i cili ishte tabu, dinjiteti njerëzor imoral dhe degradues / poshtërues, gradualisht konsiderohet të jetë diçka që konsiderohet normale, që do të thotë se sa më gjatë të bëhet e pandjeshme përsëri.

Rezultatet e këtij studimi zbulohen më tej nga njerëzit 22 në fazën e desensitizimit ekzistojnë sa më shumë njerëz 7 (31.8%) janë në fazën e aktit. Në këtë fazë ka një tendencë për t'u angazhuar në sjellje seksuale siç është pornografia që ai ka qenë duke shikuar për jetën reale


STUDIMI VJETËR NËNË: Takimet klinike me pornografinë në internet (2008) - Letër gjithëpërfshirëse, me katër raste klinike, të shkruar nga një psikiatër i cili u bë i vetëdijshëm për efektet negative të pornografisë në internet kishte të bënte me disa nga pacientët e tij meshkuj. Pjesa më poshtë përshkruan një njeri 31 vjeçar, i cili u përshkallëzua në pornografi ekstreme dhe zhvilloi shijet seksuale të pornografisë dhe problemet seksuale. Ky është një nga letrat e para të shqyrtuara nga kolegët për të përshkruar përdorimin e pornografisë që çon në tolerancë, eskalim dhe disfunksionim seksual.

Një mashkull 31-vjeçar në psikoterapi analitike për probleme ankthi të përziera raportoi se ai po përjetonte vështirësi duke u bërë seksualisht nga partneri i tij aktual. Pas shumë diskutimeve rreth gruas, lidhjes së tyre, konflikteve të mundshme latente ose përmbajtjes së shtypur emocionale (pa arritur në një shpjegim të kënaqshëm për ankesën e tij), ai dha hollësi se ai po mbështetej në një fantazi të veçantë për t'u zgjuar. Deri diku i hidhëruar, ai përshkroi një "skenë" të një orgjie që përfshinte disa burra dhe gra që kishte gjetur në një faqe të internetit të pornografisë që kishte kapur imagjinatën e tij dhe duke u bërë një nga të preferuarit e tij. Gjatë disa seancave, ai përpunoi përdorimin e pornografisë në Internet, një aktivitet në të cilin ai ishte angazhuar në mënyrë sporadike që nga mesi i 20s.

Detaje të rëndësishme në lidhje me përdorimin e tij dhe efektet me kalimin e kohës përfshinin përshkrime të qarta të mbështetjes në rritje në shikimin dhe më pas duke kujtuar imazhe pornografike në mënyrë që të bëheshin seksualisht të ngjallur. Ai gjithashtu përshkroi zhvillimin e një "tolerance" ndaj efekteve arousuese të ndonjë materiali të veçantë pas një periudhe kohore, e cila u pasua nga një kërkim për material të ri me të cilin ai mund të arrinte nivelin e dëshiruar të zgjimit seksual.

Ndërsa shqyrtuam përdorimin e tij të pornografisë, u bë e qartë se problemet e zgjimit me partnerin e tij të tanishëm përputheshin me përdorimin e pornografisë, ndërsa "toleranca" e tij ndaj efekteve nxitëse të një materiali të caktuar ndodhi nëse ai ishte i përfshirë ose jo me një partner në atë kohë ose thjesht duke përdorur pornografi për masturbim. Ankthi i tij në lidhje me performancën seksuale kontribuoi në mbështetjen e tij në shikimin e pornografisë. Duke mos ditur se vetë përdorimi ishte bërë problematik, ai kishte interpretuar interesin e tij seksual në partner, duke nënkuptuar se ajo nuk ishte e drejtë për të dhe nuk kishte pasur marrëdhënie më të gjatë se dy muaj në më shumë se shtatë vjet, duke shkëmbyer një partner për një tjetër ashtu si ai mund të ndryshojë faqet e internetit.

Ai gjithashtu vuri në dukje se tani ai mund të ngjallet nga materiali pornografik që ai dikur nuk kishte interes të përdorte. Për shembull, ai vuri në dukje se pesë vjet më parë ai kishte pak interes në shikimin e imazheve të marrëdhënieve anal, por tani gjeti materiale të tilla stimuluese. Në mënyrë të ngjashme, materiali që ai e përshkroi si "edgier", me të cilin ai donte të thoshte "pothuajse i dhunshëm ose shtrëngues", ishte diçka që tani nxiste një përgjigje seksuale prej tij, ndërkohë që një material i tillë nuk ishte aspak interesant dhe madje ishte i pavend. Me disa nga këto subjekte të reja, ai e gjeti veten të shqetësuar dhe të pakëndshme, madje edhe kur ai do të zgjohej.


STUDIMI I TRETË: Duke eksploruar mënyrën se si material eksplicit seksual informon besimet seksuale, mirëkuptimin dhe praktikat e të rinjve: një studim cilësor (2018) - Një studim i vogël cilësor mbi burrat e moshave 18-25 ka për qëllim të eksplorojë ndikimin e vetë-raportuar të ekspozimit ndaj pornografisë. Disa efekte negative të raportuara, përfshirë shqetësimet në lidhje me tolerancën dhe përshkallëzimin që rezulton. Një fragment:

Përveç kësaj, pjesëmarrësit folën për nivelet gjithnjë në rritje të ekstremitetit brenda përmbajtjes SEM në internet. SEM prandaj mund të shihet si një forcë me ndikim në formimin e preferencave më ekstreme të seksit.

"Për shkak të disponueshmërisë gjithnjë në rritje të pornografisë, videot po bëhen gjithnjë e më aventureske dhe tronditëse në mënyrë që të vazhdojnë me kërkesën që ajo të konsiderohet ende emocionuese". - Xhej

“Kjo ndoshta më ka bërë që çështja të ngurtësohet. Duhen shumë për të më tronditur tani, Për shkak të sasisë që kam parë nuk më prek aq shumë sa më parë ”- Tom


STUDIMI I THIRTY ONE: Sjelljet e varësisë të ndërmjetësuar nga teknologjia përbëjnë një spektër të kushteve të lidhura ende të dallueshme: Një perspektivë e rrjetit (2018) - Studimi vlerësoi mbivendosjen midis 4 llojeve të varësisë nga teknologjia: Internet, smartphone, lojëra, cybersex. Gjetur se secili është një varësi e veçantë, megjithatë të 4 përfshinin simptoma tërheqjeje - përfshirë varësinë nga kiberneza. Pjesë:

Për të testuar hipotezën e spektrit dhe për të pasur simptoma të krahasueshme për secilën sjellje të ndërmjetësuar nga teknologjia, autori i parë dhe i fundit kanë lidhur secilën element të shkallës me simptomat e "varësisë" klasike: përdorimi i vazhdueshëm, modifikimi i humorit, humbja e kontrollit, preokupimi, dhe pasojat sjelljet e varësisë teknologjike të ndërmjetësuara janë hetuar duke përdorur simptomat që rrjedhin nga Manuali diagnostik dhe statistikor i çrregullimeve mendore (5th ed.) Dhe modeli përbërës i varësisë: Internet, smartphone, lojëra dhe cybersex.

Midis skajeve të kushteve shpesh lidhen simptomat e njëjta me anë të simptomave të varësisë në internet. Për shembull, Varësia e internetit tërheqje simptomat u lidhën me të tërheqje simptomat e të gjitha kushteve të tjera (varësia e lojrave, varësia nga smartfoni dhe varësia nga cybersex) dhe të pafavorshme Pasojat e varësisë në Internet ishin gjithashtu të lidhura me të pafavorshme Pasojat të të gjitha kushteve të tjera.


STUDIMI THIRTY DY: Interesat Seksualë të Shfrytëzimit Seksual të Fëmijëve (CSEM) Konsumatorët: Katër Modele të Ashpërsisë me Kohën (2018) - Studimi ka analizuar evolucionin me kalimin e kohës të veprimtarisë së konsumatorëve të fëmijëve pornografikë, duke përdorur të dhëna të nxjerra nga disqet e ngurtë të personave të dënuar 40. Gjeti që modeli më i përhapur ishte a rënie në moshë e personit të përshkruar dhe a rritja e ekstremitetit e akteve seksuale. Hulumtuesit diskutojnë habituation shkallëzim, si dhe literaturën që demonstron se mbledhësit pornografikë janë përshkallëzuar në interesa seksuale më ekstreme se shkelësit e kontaktit. Pjesë:

37.5% e koleksioneve shfaqën një rritje të ashpërsisë në aspektin e moshës dhe rezultatit të COPINE [ultimates]: Fëmijët e paraqitur u bënë më të rinj, dhe aktet u bënë më ekstreme.

... Duhet të theksohet se të gjitha koleksionet e pornografisë së fëmijëve përfshinë përmbajtjen e pornografisë kryesore.

Objektivi kryesor i këtij studimi ishte të analizonte evolucionin e koleksioneve të pornografisë së fëmijëve të individëve të dënuar për vepra pornografike të fëmijëve. Në dritën e rezultateve, ne propozojmë katër shpjegime të natyrës së koleksioneve të pornografisë së fëmijëve dhe variacioneve të tyre.

Pattern Modeli më i përhapur ishte një rënie progresive në moshën e personit të përshkruar dhe një rritje progresive e ashpërsisë së akteve seksuale. ...

Shpjegimi i parë është se koleksionet e pornografisë së fëmijëve janë një tregues i interesave seksuale të koleksionistit (Seto, 2013) Ky shpjegim nënkupton që koleksionisti do të përqendrohej në përmbajtjen që e zgjon seksualisht për të.

Një shpjegim i dytë që lidhet gjithashtu me shpjegimin e interesit seksual është se mbledhësit bëhen zakon të pornografisë me ashpërsi të ulët, e cila është në përputhje me modelet 1, 2 dhe 3 të studimit aktual. Hasshtë sugjeruar që zakonimi i përmbajtjes pornografike çon në mërzi, e cila nga ana tjetër e shtyn konsumatorin e pornografisë të kërkojë përmbajtje të re që është më e ashpër (Reifler et al., 1971; Roy, 2004; Seto, 2013; Taylor & Quayle, 2003). Sipas Ligjet dhe Marshall (1990),

një fantazi seksuale e kushtëzuar më parë (stimul i kushtëzuar, CS1) plus stimulim masturbues (stimul i pakushtëzuar, UCS) mund të prodhojë zgjim të lartë seksual plus orgazëm. Variacione të vogla të fantazisë origjinale (CS2) zëvendësojnë në mënyrë të njëpasnjëshme me atë origjinale (ndoshta për të shmangur mërzinë) dhe të shoqëruar me masturbim, mund të sjellin të njëjtën përgjigje. (f. 212)

Kështu, për të ruajtur shkallën e tyre të ngjalljes seksuale, koleksionistët e pornografisë së fëmijëve mund të nxiten të eksplorojnë kategori të tjera moshe dhe akte seksuale. Ky proces zbulimi me sa duket merr formën e provës dhe gabimit në të cilin ata përcaktojnë se sa përmbajtje e re është në përputhje me interesat e tyre në zhvillim seksual.

… Gjatë aktiviteteve masturbuese, mbledhësit e CSEM kanë mundësinë e eksplorimit të një game më të gjerë të interesave seksuale sesa shkelësit seksualë jashtë linje, të cilët janë të kufizuar nga disponueshmëria e viktimave. Si pasojë, ata mund të motivohen të kërkojnë përmbajtje të re ilegale për të ushqyer fantazitë e tyre seksuale. Ky shpjegim është në përputhje me meta-analizën e Babchishin et al. (2015), e cila zbulon se shkelësit në internet kanë interesa seksuale më deviante sesa shkelësit e linjës.


STUDIMI TRI TRETË: Dallimet gjinore në vëmendjen automatike ndaj stimulave romantike ndaj seksit eksplicit (2018) - Nivele më të larta të përdorimit të pornografisë ndikuan në rezultatin e një detyre eksperimentale, duke treguar që nivele më të larta të përdorimit të pornografisë rezultuan në efekte të zakonit në imazhet pornografike. Ekstraktet përkatëse:

Rezultatet mbi konsumin e pornografisë u prezantuan si covariate në analizën që i përket detyrës automatike të vëmendjes sepse detyra mund të ketë qenë e ndikuar nga shprehja e stimujve seksualisht të qarta.

Gjetjet zbuluan se fotot seksualisht eksplicite dhanë më shumë vëmendje automatike. Sidoqoftë, ky efekt u zëvendësua nga konsumimi i pornografisë, që me gjasë pasqyron një mekanizëm të zakonshëm

Këto rezultate përputhen me vonesën e shkaktuar nga përmbajtja seksuale, një efekt që është raportuar vazhdimisht në literaturë dhe tregon se individët paraqesin reagime të vonuara kur ekspozohen ndaj stimujve seksualë - duke sinjalizuar kështu një paragjykim të vëmendshëm ndaj stimujve seksual - krahasuar me llojet e tjera të stimujve. Megjithatë, futja e konsumit pornografik si covariate uli ndikimin e fotografive seksualisht të qarta (në nivelin e domethënies jostatistike), duke zbuluar kështu një mekanizëm të zakonshëm në vëmendjen automatike ndaj stimujve erotikë.


STUDIMI I TRETË: Pornografia që shkakton mosfunksionim të ngrerë në mesin e të rinjve (2019) - Studimi mbi meshkujt me mosfunksionim ngrerë të pornografisë (PIED) zbulon tolerancën (zmadhimin në rënie) dhe përshkallëzimin (që kanë nevojë për më shumë materiale ekstreme për t'u ngjallur) në të gjitha lëndët. Nga abstrakti:

Ky material shqyrton fenomenin e mosfunksionimi ngrerë i pornografisë (PIED), që do të thotë probleme të fuqisë seksuale tek burrat për shkak të konsumit të pornografisë në Internet. Janë mbledhur të dhëna empirike nga burrat që vuajnë nga kjo gjendje. ata raportojnë se një hyrje e hershme e pornografisë (zakonisht gjatë adoleshencës) është pasuar nga konsumimi ditor derisa të arrihet një pikë ku përmbajtja ekstreme (përfshirë, për shembull, elemente të dhunës) është e nevojshme për të mbajtur zgjimin. Një fazë kritike arrihet kur ekspozimi seksual është i lidhur ekskluzivisht me pornografinë ekstreme dhe me ritme të shpejta, duke e bërë marrëdhënien fizike të butë dhe jointeresante. Kjo rezulton në një paaftësi për të mbajtur një mbledhje me një partner të jetës reale, në atë moment burrat nisin një proces "ri-boot", duke hequr dorë nga pornografia. Kjo ka ndihmuar disa prej burrave që të rifitojnë aftësinë e tyre për të arritur dhe mbështetur një mbledhje.

Hyrje në seksionin e rezultateve:

Duke përpunuar të dhënat, kam vërejtur modele të caktuara dhe tema të përsëritura, duke ndjekur një tregim kronologjik në të gjitha intervistat. Këto janë: Prezantimi. Njëra është prezantuar për herë të parë në pornografi, zakonisht para pubertetit. Ndërtimi i një zakoni. Njëri fillon të konsumojë pornografinë rregullisht. shkallëzim. Dikush kthehet në forma më "ekstreme" të pornografisë, me përmbajtje, për të arritur të njëjtat efekte të arritura më parë përmes formave më pak "ekstreme" të pornografisë.Realizimi. Një vë re problemet e potencialit seksual që besohet të shkaktohen nga përdorimi i pornografisë. Procesi i "ri-boot". Njëri përpiqet të rregullojë përdorimin e pornografisë ose ta eliminojë atë plotësisht në mënyrë që të rifitojë potencën seksuale të dikujt. Të dhënat nga intervistat paraqiten në bazë të skemës së mësipërme.


STUDIMI I TRETË PESË (nuk rishikohet nga kolegët): xHamster Raport mbi Seksualitetin Dixhital, Pjesa 1: Biseksualiteti (2019)  - Një studim befasues nga faqja e tubave të pornografisë Xhamster sugjeron që përdorimi i madh i pornografisë mund të çojë në disa përdorues që të besojnë se mund të jenë biseksualë. Ndërsa kjo gjetje është politikisht e pasaktë, YBOP ka dokumentuar shumë raste të përdoruesve kronikë të pornografisë të cilët besonin se ishin biseksualë, megjithatë nuk e besuan më këtë pas periudhave të gjata larg pornografisë. Këto faqe përmbajnë shumë shembuj të eliminimit të pornografisë që çon në përmbysjen e shijeve seksuale:

Pjesë nga artikulli Xhamster (i cili përmban disa grafikë):

A të shikosh shumë pornografi të të bëjnë homoseksual? Jo, por kjo mund t'ju bëjë të bësh.

Më parë këtë muaj, xHamster nisi një studim të brendshëm ambicioz - Raporti xHamster mbi Seksualitetin Dixhital - përpilimin e të dhënave mbi moshën tonë, gjininë, seksualitetin, statusin e marrëdhënieve, pikëpamjet politike, zakonet e shikimit dhe më shumë, për të kuptuar se kush e shikon se çfarë dhe pse. Mbi përdoruesit e 11,000 përfunduan këtë anketë.

Ndërkohë që po fillojmë të përpunojmë të dhënat, një numër na kërceu menjëherë. Mbi 22.3% e të gjithë vizitorëve xHamster me bazë në SHBA e konsiderojnë veten biseksualë. Vetëm 67% e konsiderojnë veten plotësisht "të drejtë".

Në fillim, menduam se kishte diçka që nuk shkonte me numrat, ose modelin e studimit. Por ndërsa gërmonim më thellë, pamë një qëndrueshmëri me përgjigjet e tyre - nga statusi i marrëdhënies, tek ajo pornografi që ata shikonin, te vendi ku jetonin - që mbështeste numrat.

Pra, ne pyesnim veten, a ka diçka për të parë pornografinë që i hap përdoruesit idenë e një seksualiteti më të lëngshëm. Përgjigjja është ... ajo mundet.

Ne krahasuam përgjigjet e përdoruesve që shikojnë pornografi një herë në javë, me përdoruesit të cilët raportojnë ta shikojnë disa herë në ditë. Tifozët porno që shikojnë disa herë në ditë ishin më shumë se dy herë më shumë gjasa për t'u identifikuar si biseksualë si tifozët pornarë që shikuan vetëm një herë në javë (27% vs 13%).

Siç mund ta shihni, ekziston një korrelacion i drejtpërdrejtë midis sasisë së kohës që një person shpenzon duke parë pornografinë dhe nëse identifikohen si biseksualë. (Kjo nuk duket të ketë një ndikim në identitetin homoseksual - që qëndron në një gamë mjaft të ngushtë.)

Ne gjithashtu pyesim nëse ka pasur një mënyrë që femrat pornografike - 38% e të cilëve në studimin tonë identifikohej si biseksual - mund të jenë disi të shtrembëruar të dhënat. Pra, ne i përsërisim llogaritjet vetëm me burra. Rezultatet ishin edhe më dramatike.

Vetëm 10.8% e meshkujve që panë pornografi një herë në javë të identifikuar si biseksualë, por 27.2% e meshkujve që shikojnë pornografi disa herë në ditë identifikohen si biseksualë. (Në fund të fundit, nëse po shikoni meshkuj të zhveshur gjatë gjithë ditës - edhe nëse ka një grua në foto - ndoshta ju hap një ide më të gjerë për seksualitetin njerëzor.)

Tani, duhet të theksojmë se korrelacioni nuk është shkak. Biseksualët dhe homoseksualët të dy raportojnë një frekuencë më të madhe të shikimit të pornografisë dhe një njollë më të ulët që lidhet me shikimin e saj. (Të dy grupet kanë më pak të ngjarë të martohen, dhe kështu mund të kenë liri më të madhe për të parë. Por përsëri - ne nuk pamë ndonjë korrelacion të rëndësishëm midis frekuencës së shikimit dhe identifikimit të homoseksualëve.) ……


STUDIMI TRETË GJASHTË: Përdorimi i pornografisë nga shkelësit e seksit në kohën e veprës së indeksit: Karakterizimi dhe Parashikuesit (2019) - Pjesë:

Qëllimi i këtij studimi ishte të karakterizojë dhe parashikojë konsumin e pornografisë së shkelësve të seksit në kohën e shkeljes së indeksit. Pjesëmarrësit ishin 146 shkelës seksi mashkull të burgosur në një institucion burg burg Portugez. U realizua një intervistë gjysmë e strukturuar dhe Pyetësori Wilson Sex Fantasy.

Kështu, për këta individë, pornografia kishte një efekt të kondicionuar, duke i bërë ata të duan të provonin ato sjellje. Kjo është me rëndësi, pasi 45% ka përdorur pornografinë që përmban seksin e detyruar dhe 10% që përfshinte fëmijët të paktën një herë në kohën e veprës së indeksit. Duket se për disa individë me karakteristika specifike që përdorin pornografinë mund të ndihmojnë në dezinfektimin e dëshirave të tyre seksuale. Nuk ishte subjekt i këtij hetimi për të vlerësuar cilat ishin ato karakteristika, por hulumtimet e kaluara kanë hyrë në këtë çështje (p.sh. Seto et al., 2001)….

Përkundrazi, ndërsa disa studime tregojnë rolin e "katarzisë" të pornografisë si një mjet lehtësimi (Carter et al., 1987, D'Amato, 2006), that nuk duket të jetë i barabartë për të gjithë individët, pasi për disa kjo nuk ishte e mjaftueshme dhe i bëri ata të përpiqen të riprodhojnë përmbajtjen e vizualizuar. Kjo është e një rëndësie të veçantë për klinikët kur përshtaten strategjitë e trajtimit për shkelësit e seksit të pornografisë së fëmijëve, për shembull, pasi motivimi për të përdorur pornografi duhet të vlerësohet plotësisht paraprakisht. Një kuptim më i mirë i dinamikës që rrethon konsumin e pornografisë para kryerjes së veprave seksuale të një individi, ka një rëndësi të madhe, për shkak të marrëdhënies së tij me agresionin seksual (Wright et al., 2016) dhe recidivizmit të dhunshëm (Kingston et al., 2008)….


STUDIMI SHTATË SEVEN: Pornografia: një studim eksperimental i efekteve (1971) - Përmbledhje:

Autorët studiuan efektin e ekspozimit të përsëritur ndaj materialeve pornografike për të rinjtë. Subjektet eksperimentale 23 shpenzuan minuta 90 në ditë për tre javë duke parë filma pornografikë dhe duke lexuar materiale pornografikes. Matjet para dhe pas me këto subjekte dhe një grup kontrolli prej nëntë njerëzve përfshinin ndryshimet e perimetrit të penisit dhe aktivitetin e fosfatazës acid në përgjigje të filmave pornografikë. Ttë dhënat e tij mbështesin hipotezën se ekspozimi i përsëritur ndaj pornografisë rezulton me ulje të interesit në të dhe reagimin ndaj tij. Një shumëllojshmëri e testeve psikologjike dhe shkallëve nuk dalluan efekte të qëndrueshme mbi ndjenjat ose sjelljen e subjekteve, përveç ndjenjës së mërzitjes nga pornografia, si menjëherë pas studimit, ashtu edhe tetë javë më vonë.


STUDIMI THIRTY DITA: Gjetja e Lolita: Një Analizë Krahasuese e Interesit në Pornografinë e Orientuar nga Rinia (2016) - Përmbledhje:

Mënyra se si ne i qasemi pornografisë ka ndryshuar me siguri me kalimin e kohës, siç ka edhe thellësia dhe gjerësia e përmbajtjes pornografike. Megjithatë, pavarësisht dekadave të hulumtimit mbi efektet e pornografisë, shumë më pak dihet rreth zhanreve specifike, modeleve të konsumit dhe karakteristikave të atyre që konsumojnë lloje të ndryshme përmbajtjesh. Duke shfrytëzuar trendet e kërkimit në Google dhe kërkimet e imazhit, ky hulumtim eksploron interesin dhe marrëdhëniet në nivel makro brenda një kamorie të pornografisë së orientuar drejt rinisë. Rezultatet tregojnë se interesi ndryshon në bazë të gjinisë, moshës, origjinës gjeografike dhe të ardhurave.

fragment:

Ndërsa hulumtimi ynë aktual këtu mund të flasë vetëm me trendet e ndriçuara nga analiza jonë, duhet të bëhen studime të ardhshme për të siguruar informacion lidhur me qëndrimet dhe sjelljet aktuale që shoqërojnë pornografinë e orientuar drejt rinisë. Në përgjithësi, rezultatet tregojnë se të gjitha tri hipoteza janë mbështetur. Ne kemi gjetur se ka pasur një rritje të ndjeshme në normën e interesit brenda pornografisë adoleshente, pornografisë amatore, dhe pornografisë së frymëzuar nga Hentai, e cila është befasuese duke pasur parasysh popullaritetin e nuancave midis dhe përmbajtjes së gjerë të disponueshmërisë përmes shpërndarësve pornografikë (Ogas dhe Gaddam 2011).

Shtë e qartë se interesi për pornografinë e orientuar nga të rinjtë është rritur gjatë dekadës së kaluar, dhe kjo rritje duket se përkon me atë që Gill (2008, 2012) dhe të tjerët argumentojnë është '' seksualizimi i kulturës 'i vazhdueshëm. Vetëm interesi i kërkimit për pornografinë Lolita është zvogëluar, ka shumë të ngjarë të jetë rezultat i terminologjisë antikale dhe uljes së popullaritetit, pasi kanë lindur pyetje më specifike. Për më tepër, provat mbështesin hipotezën tonë se ata që kërkojnë nga këto subgenra brenda kamareve të pornografisë adoleshente janë një popullsi heterogjene sesa një grup homogjen. Jo vetëm që interesi për llojet e pornografisë së orientuar nga të rinjtë ndryshon, por edhe karakteristikat e konsumatorëve që kërkojnë nicat e ndryshme të ekzaminuara këtu.


STUDIMI THIRTY NINE: Sferat e impulzivitetit dhe aspektet e lidhura dallojnë midis përdorimit rekreativ dhe të parregulluar të pornografisë në Internet (2019) - Ekstrakt përkatës:

Një rezultat tjetër interesant është se madhësia e efektit për kohëzgjatjen e testeve post-hoc në minuta në seancë, kur krahasojmë përdoruesit e parregulluar me përdorues rekreativë, ishte më e lartë [në përdoruesit problematikë] në krahasim me frekuencën në javë. Kjo mund të tregojë se individët me IP të parregulluar përdorin veçanërisht vështirësi për të ndaluar shikimin e IP gjatë një sesioni ose kanë nevojë për kohë më të gjatë për të arritur shpërblimin e dëshiruar, e cila mund të krahasohet me një formë tolerance në çrregullimet e përdorimit të substancave.


FORTI STUDIMOR: Prevalenca, Modelet dhe Efektet e Vetë-Perceptuara të Konsumit të Pornografisë në Studentët e Universitetit Polak: Një Studim Ndërsektorial (2019). Studimi raportoi gjithçka që pretendojnë naysayers nuk ekzistojnë: toleranca / habituation, përshkallëzimi i përdorimit, që kanë nevojë për zhanre më ekstreme të ngjallen seksualisht, simptomat e tërheqjes kur ndalohet, problemet seksuale të pornografisë, varësia pornografike dhe më shumë. Disa fragmente të lidhura me tolerancën / habitatin / eskalimin:

Më e zakonshme e vetë-perceptuar efektet negative të përdorimit të pornografisë përfshijnë: nevojën për stimulim më të gjatë (12.0%) dhe më shumë stimuj seksualë (17.6%) për të arritur orgazmë, dhe një ulje në kënaqësinë seksuale (24.5%) ...

Studimi i tanishëm gjithashtu sugjeron që ekspozimi më i hershëm mund të shoqërohet me desensitizim potencial ndaj stimujve seksualë siç tregohet nga nevoja për stimulim më të gjatë dhe më shumë stimuj seksualë të kërkuar për të arritur orgazmën kur konsumojnë materiale eksplicite dhe rënie të përgjithshme në kënaqësinë seksuale .....

U raportuan ndryshime të ndryshme të modelit të përdorimit të pornografisë gjatë periudhës së ekspozimit: (46.0%), përdorimi i materialeve që nuk përputhen me orientimin seksual (60.9%) dhe duhet të përdorin materiale më ekstreme (të dhunshme) (32.0%). Ky i fundit u raportua më shpesh nga femrat duke e konsideruar veten kurioz në krahasim me ato që kishin të bënin me veten e tyre si të padenjë

studimi aktual gjeti se një nevojë për të përdorur materiale më të skajshme të pornografisë u raportuan më shpesh nga meshkujt që e përshkruanin veten si agresivë.

Shenjat shtesë të tolerancës / shkallëzimit: që kanë nevojë për hapjen e shumë tabelave dhe përdorimin e pornografisë jashtë shtëpisë:

Shumica e studentëve pranuan të përdorin mënyrën private (76.5%, n = 3256) dhe dritare të shumta (51.5%, n = 2190) kur shfletoni pornografinë në internet. Përdorimi i vendbanimit pornografik jashtë është deklaruar nga 33.0% (n =

Mosha më e hershme e përdorimit të parë që lidhet me problemet më të mëdha dhe varësinë (kjo indirekte tregon tolerancën-habitacion-përshkallëzim):

Mosha e ekspozimit të parë ndaj materialit eksplicit u shoqërua me rritjen e gjasave të efekteve negative të pornografisë në të rriturit e rinj- Shanset më të larta u gjetën për femrat dhe meshkujt e ekspozuar në vitet 12 ose më poshtë. Megjithëse një studim kryq seksional nuk lejon një vlerësim të shkakut, kjo gjetje mund të vërtetojë se shoqata e fëmijërisë me përmbajtjen pornografike mund të ketë rezultate afatgjata ....

Shkalla e varësisë ishte relativisht e lartë, megjithëse ajo ishte "vetë-perceptuar":

Përdorimi i përditshëm dhe varësia e vetëvlerësuar u raportuan nga 10.7% dhe 15.5%, Respektivisht.

Studimi raportoi simptoma të tërheqjes, edhe në jo-të varur (një shenjë përfundimtare e ndryshimeve të trurit që lidhen me varësinë):

Në mesin e atyre të anketuarve që deklaruan veten si konsumatorë aktualë të pornografisë (n = 4260), 51.0% pranoi të bënte të paktën një përpjekje për të hequr dorë duke e përdorur atë pa dallim në frekuencën e këtyre përpjekjeve midis meshkujve dhe femrave. 72.2% e atyre që përpiqen të heqin dorë nga përdorimi i pornografisë treguan përvojën e së paku një efekti të lidhur, dhe më së shpeshti vërejtur përfshinin ëndrrat erotike (53.5%), nervozizëm (26.4%), shqetësim vëmendje (26.0%), Vetmia (22.2%) (Tabela 2).

shkallëzim

Shumë nga pjesëmarrësit besonin se pornografia është një çështje e shëndetit publik:

Në studimin aktual, studentët e anketuar shpesh treguan se ekspozimi i pornografisë mund të ketë një rezultat të pafavorshëm mbi marrëdhëniet shoqërore, shëndetin mendor, performancën seksuale dhe mund të ndikojë në zhvillimin psikosocial në fëmijërinë dhe adoleshencën. Përkundër kësaj, shumica e tyre nuk mbështetën ndonjë nevojë për kufizime në aksesin e pornografisë ....

Debunking pretendimin se kushtet e para-ekzistuese janë çështje reale, jo përdorimi pornografi, studimi gjeti se tiparet e personalitetit nuk ishin të lidhura me rezultatet:

Me disa përjashtime, asnjë nga tiparet e personalitetit, të cilat u raportuan vetë në këtë studim, diferencuan parametrat e studiuar të pornografisë. Këto gjetje mbështesin nocionin se qasja dhe ekspozimi ndaj pornografisë aktualisht janë çështje shumë të gjera për të specifikuar ndonjë veçori të veçantë psiko-sociale të përdoruesve të tij. Megjithatë, një vëzhgim interesant është bërë për konsumatorët të cilët kanë raportuar për nevojën për të parë përmbajtje gjithnjë e më ekstreme pornografike. Siç shihet, përdorimi i shpeshtë i materialit eksplicit mund të lidhet potencialisht me desensitizimin, gjë që çon në nevojën për të parë përmbajtje më ekstreme për të arritur zgjimin seksual të ngjashëm.


PYETJE STUDIMI NJNE: Përhapja dhe përcaktuesit e përdorimit të pornografisë problematike në internet në një mostër të grave gjermane (2019) - Studimi raportoi se varësia nga pornografia kishte lidhje të konsiderueshme me larminë e zhanreve pornografike. Autorët besojnë se kjo tregon tolerancë që çon në kërkimin e zhanreve të reja për të arritur të njëjtat efekte. Pjesë:

Në përputhje me hipotezën tonë, përdorimi problematik i pornografisë në internet shoqërohej me sasinë e kohës së shpenzuar për shikimin e pornografisë në internet. Sa më i madh përdorimi i përgjithshëm i pornografisë në internet, aq më i lartë është rezultati s-IATsex. Nga vini re, korrelacioni shpjegon vetëm 18% të variancës së zakonshme, duke lënë një përqindje të madhe të variancës të pashpjeguar. Si rezultat, koha totale e shpenzuar për shikimin e pornografisë në internet (orë në javë) nuk mund të barazohet me përdorimin problematik të pornografisë në internet, siç është bërë në disa studime të mëparshme. Megjithatë, të dhënat tona tregojnë se në përgjithësi, sasia e kohës së shpenzuar për shikimin e pornografisë në internet është një vlerëparashikues i dobishëm i përdorimit të pornografisë problematike në internet.

Ne gjithashtu identifikuam a mospërputhje më të madhe në kategoritë pornografike si një parashikues i mirë i përdorimit pornografik problematik online-Që është, materiali më i larmishëm që një pjesëmarrës ka parë, aq më i lartë rezultati i saj s-IATsex. Kjo tregon se gratë me përdorim pornografik problematik në internet kërkojnë materiale më të ndryshme, të cilat mund të jenë tregues për efektet e zakonshme. Habituati nga ana tjetër mund të çojë në ndërtimin e tolerancës, duke e çuar konsumatorët të eksplorojnë materiale të reja për të nxjerrë të njëjtën përgjigje neuronale ndaj pornografisë si kur filluan të shikojnë.

Gjetjet tona i shtojnë trupit në rritje të letërsisë që sugjeron se përdorimi problematik i pornografisë në internet mund të përbëjë një fenomen të rëndësishëm klinikisht. Megjithëse në 2013 redaktorët e Doracakut të Rishikuar Diagnostik dhe Statistikor, Edicioni i Pestë refuzuan të shtonin "diagnozën hiperseksuale" si një diagnozë, hulumtimi më i fundit ka çuar në përfshirjen e mundshme të diagnozës "çrregullimi i sjelljes seksuale të detyruar" në rishikimin e ardhshëm të Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve dhe Problemet Shëndetësore të ngjashme.


PYETJE STUDIMORE DY: Abstenimi apo pranimi? Një seri rastesh të përvojave të burrave me një ndërhyrje që adresojnë përdorimin e vetë-perceptimit të pornografisë problemore (2019) - Gazeta raporton për gjashtë raste të burrave me varësi nga pornografia ndërsa ata iu nënshtruan një programi ndërhyrje të bazuar në mendje (meditim, regjistrime ditore dhe kontrolle javore). Të gjithë subjektet duket se kanë përfituar nga meditimi. Përkatësisht kësaj liste studimesh, 3 përshkruanin përshkallëzimin e përdorimit (zakon) dhe një përshkroi simptomat e tërheqjes. (Jo më poshtë - dy ED të raportuara nga pornografia.)

Një fragment nga rasti që raporton simptomat e tërheqjes:

Perry (22, P_akeh_a):

Perry ndjeu se ai nuk kishte kontroll mbi përdorimin e tij të pornografisë dhe se shikimi i pornografisë ishte mënyra e vetme që ai mund të menaxhonte dhe rregullonte emocionet, konkretisht zemërimin. Ai raportoi shpërthime te miqtë dhe familjarët nëse abstenoi nga pornografia për një kohë të gjatë, të cilën ai e përshkroi si një periudhë përafërsisht javë 1 ose 2. 

Pjesë nga rastet 3 që raportojnë përshkallëzimin ose habitatin:

Preston (34, M_aori)

Preston u vet-identifikua me SPPPU sepse ishte i shqetësuar me sasinë e kohës që kaloi duke shikuar dhe duke u zhurmshëm për pornografi. Për të, pornografia kishte përshkallëzuar përtej një hobi të pasionuar dhe arriti në një nivel ku pornografia ishte qendra e jetës së tij. Ai raportoi të shikonte pornografi për shumë orë në ditë, krijimin dhe zbatimin e ritualeve specifike të shikimit për seancat e tij të shikimit (p.sh., vendosja e dhomës, ndriçimit dhe karriges në një mënyrë specifike dhe të rregullt para se të shikoni, pastroni historinë e shfletuesit të tij pas shikimit dhe pastroni pas shikimit të tij në një mënyrë të ngjashme) , dhe duke investuar sasi të konsiderueshme kohe në ruajtjen e personalitetit të tij në internet në një komunitet të spikatur pornografie në internet në PornHub, faqja më e madhe në botë e pornografisë në internet…

Patrick (40, P_akeh_a)

Patrick vullnetarisht për hulumtimin e tanishëm sepse ishte i shqetësuar me kohëzgjatjen e seancave të shikimit të pornografisë, si dhe kontekstin në të cilin ai shikonte. Dhe Patriku rregullisht shikonte pornografinë për disa orë në të njëjtën kohë ndërsa linte djalin e vogëlushes së tij pa mbikëqyrje në dhomën e ndenjes për të luajtur dhe / ose shikuar televizion…

Pjetri (29, P_akeh_a)

Pjetri merrej me llojin e përmbajtjes pornografike që po konsumonte. Ai u tërhoq nga pornografia e bërë për të ngjasuar me akte përdhunimi. Tai përshkruajti më shumë realisht dhe realisht skenën, aq më shumë stimulim ai raportoi të përjetonte kur e shikonte. Peter ndjeu shijet e tij specifike në pornografi ishin një shkelje e standardeve morale dhe etike që ai mbajti për vete…


PYETJE STUDIMORE TRE: Fshehur në turp: Përvojat e burrave Heteroseksualë të Përdorimit të Pornografisë Problematike të Vetë-Përceptuar (2019)  - Studim që përfshin intervista të përdoruesve meshkuj 15 porno. Disa nga burrat raportuan varësi pornografie, përshkallëzim të përdorimit, habitatim, kënaqësi më të dobët seksuale dhe probleme seksuale të shkaktuara nga pornografia. Ekstrakte të rëndësishme për përshkallëzimin e përdorimit dhe zakonit, dhe përdorimi i pornos duke ndryshuar shijet seksuale.

Pjesëmarrësit folën për mënyrën sesi pornografia ndikoi në aspektet e ndryshme të seksualitetit dhe përvojave të tyre seksuale. Michael diskutoi sesi pornografia kishte ndikuar në sjelljet e tij seksuale, konkretisht në lidhje me veprimet që do të përpiqej të rikrijonte me gratë që kishte parë në pornografi. Ai diskutoi hapur veprimet seksuale në të cilat merrej rregullisht dhe pyeti se sa të natyrshme ishin këto akte:

Michael: Unë ndonjëherë spërkas fytyrën e një vajze, e cila nuk shërben për ndonjë qëllim biologjik, por e kam marrë nga pornoja. Pse jo bërryl? Pse jo gjuri? Ka një nivel mosrespektimi ndaj tij. Edhe pse vajza pajtohet, është ende mosrespektuese. (23, Lindja e Mesme, Studenti)

Të dhënat e siguruara nga pjesëmarrësit duket se përputhen me literaturën, me pornografinë që ndikon në pritjet seksuale, preferencat seksuale dhe objektivizimin seksual të grave. Pas vitesh të shikimit të pornografisë, disa nga burrat filluan të mos interesoheshin për seksin e përditshëm, sepse nuk u matën deri në pritjet e përcaktuara nga pornografia:

Frank: Ndihem sikur seksi i vërtetë nuk është aq i mirë, sepse pritjet janë shumë të larta. Gjërat që unë do të prisja që ajo të bënte në shtrat. Porno është një portretizim jorealist i një jete seksuale të rregullt. Kur u mësova me imazhe jorealiste, ju prisni që jeta juaj e vërtetë seksuale të përputhej me intensitetin dhe kënaqësinë e pornos. Por kjo nuk ndodh, dhe kur nuk ndodh, unë zhgënjehem pak. (27, Aziatik, Student)

George: Mendoj se pritshmëritë që kam në lidhje me mënyrën sesi duhet të jenë lëvizjet, gjërat e mrekullueshme gjatë seksit nuk janë të njëjtat në jetën reale [. . .] Dhe është më e vështirë për mua kur ajo që mësoj është diçka që nuk është reale dhe në skenë. Porno krijon pritje joreale për seks. (51, Pākehā, Mentor)

Frank dhe George theksojnë një aspekt të pornografisë që përmendet si "Pornotopia", një botë fantazi ku një furnizim i pafund i "grave me epsh, të mrekullueshëm dhe gjithnjë orgazëm" janë të disponueshme për shikimin e meshkujve (Salmon, 2012). Për këta burra, pornografia krijoi një botë fantazie seksuale që nuk mund të përmbushej në "realitet".. Kur këto pritje nuk u përmbushën, disa nga burrat u zhgënjyen dhe u zemëruan më pak:

Albert: Për shkak se kam parë kaq shumë imazhe dhe video të grave që i shoh tërheqëse, e kam të vështirë të jem me gra që nuk përputhen me cilësinë e grave që unë shikoj në video ose i shoh në imazhe. Partnerët e mi nuk përputhen me sjelljet që shikoj në video [. . .] Kur shikon pornografi shumë shpesh, kam vërejtur që femrat janë gjithmonë të veshura shumë seksi, me taka të larta seksi dhe të brendshme femrash, dhe kur nuk e marr atë në shtrat më interesohen më pak. (37, Pa¯keha¯, Student)

Pjesëmarrësit diskutuan gjithashtu se si evoluuan preferencat e tyre seksuale si rezultat i përdorimit të pornografisë. Kjo mund të përfshijë një "përshkallëzim" në preferencat pornografike:

David: Në fillim ishte një person duke u zhveshur në mënyrë progresive, pastaj përparoi në çifte që bënin seks, dhe që nga shumë herët, Fillova të ngushtohem tek seksi anal anal heteroseksual. E gjitha ndodhi brenda dy viteve nga fillimi i shikimit të pornografisë sime [. . .] Nga atje, shikimi im u bë gjithnjë e më ekstrem. Kam zbuluar se shprehjet më të besueshme ishin ato të dhimbjes dhe shqetësimit, dhe videot që shikoja filluan të përhapeshin gjithnjë e më të dhunshme. Siç janë, videot që bëhen për tu parë si përdhunim. Ajo për të cilën unë isha duke kërkuar ishte gjërat shtëpiake, stili amator. Dukej e besueshme, sikur të bëhej vërtet një përdhunim. (29, Pa¯keha¯, Professional)

Literatura ka sugjeruar që përdoruesit e pornografisë kompulsive dhe / ose problematike shpesh përjetojnë një fenomen ku përdorimi i tyre i pornografisë përshkallëzohet dhe merr formën e një kohe më të madhe të shpenzuar për shikimin ose kërkimin e zhanreve të rinj që shkaktojnë tronditje, befasi ose madje shkelje të pritjeve (Wéry & Billieux, 2016) Në përputhje me letërsinë, David ia atribuoi preferencat e tij të këndshme pornografike pornografisë. Në të vërtetë, përshkallëzimi nga lakuriqësia në përdhunimin realist në kërkim ishte arsyeja kryesore që Davidi e kuptoi se përdorimi i tij ishte problematik. Ashtu si David, Daniel gjithashtu vuri re se ajo që gjeti ngjallje seksuale kishte evoluar pas viteve të shikimit të pornografisë. Daniel diskutoi ekspozimin e tij të gjerë në skenat pornografike, posaçërisht të penisit depërtues të vaginës, dhe më pas duke u stimuluar seksualisht nga shikimi i një penisi:

Daniel: Kur shikoni mjaft pornografi, filloni të tërhiqeni edhe nga pamjet e penisit, pasi ato janë aq shumë në ekran. Pastaj një penis bëhet një burim i kushtëzuar dhe automatik i stimulimit dhe zgjimit. Për mua është interesante vetëm sa e lokalizuar tërheqja ime në penis, dhe asgjë tjetër e një njeriu. Kështu siç thashë, nuk nxjerr asgjë nga burrat, përveç penisit. Nëse e kopjoni dhe ngjisni atë tek një grua, atëherë është e shkëlqyeshme. (27, Pasifika, Student)

Me kalimin e kohës, ndërsa preferencat e tyre pornografike evoluan, të dy burrat kërkuan të eksplorojnë preferencat e tyre në jetën reale. David rindërtoi disa nga preferencat e tij pornografike me partnerin e tij, konkretisht seksin anal. David raportoi se ishte lehtësuar kur partneri i tij po pranonte dëshirat seksuale, gjë që sigurisht nuk ndodh gjithmonë në raste të tilla. Sidoqoftë, David nuk e zbuloi preferencën e tij për pornografi përdhunimi me partnerin e tij. Daniel, si David, gjithashtu rivendosi preferencat e tij pornografike dhe eksperimentoi duke u kryer veprime seksuale me një grua transgjinore. Sipas literaturës që i përket përmbajtjes pornografike dhe përvojave seksuale të jetës reale, megjithatë, rastet e Davidit dhe Danielit nuk përfaqësojnë domosdoshmërisht normën. Megjithëse ekziston një lidhje midis praktikave më pak konvencionale, një pjesë e konsiderueshme e individëve nuk kanë interes për të reaksionuar aktet pornografike - veçanërisht aktet jokonvencionale - ata kënaqen të shikojnë (Martyniuk, Okolski, & Dekker, 2019).

Së fundmi, burrat raportuan ndikimet që pornografia kishte pasur në funksionin e tyre seksual, diçka që vetëm kohët e fundit është ekzaminuar brenda literaturës. Për shembull, Park dhe kolegët (2016) zbuluan se shikimi i pornografisë në internet mund të shoqërohet me mosfunksionim ngrerë, ulje të kënaqësisë seksuale dhe dëshmi të pakësuar seksuale. Pjesëmarrësit në studimin tonë raportuan mosfunksionime të ngjashme seksuale, të cilat ata i atribuan përdorimit të pornografisë.


STUDIMI FORTY Katër: Shenjat dhe simptomat e varësisë në internet në të rriturit e moshuar (2019) - Në spanjisht, përveç abstraktit. Mosha mesatare ishte 65 vjeç. Përmban gjetje të habitshme që mbështesin plotësisht modelin e varësisë, përfshirë 24% raportuar simptoma të tërheqjes kur nuk janë në gjendje për të hyrë në pornografi (ankth, nervozizëm, depresion, etj). Nga abstrakti: 

Kështu, qëllimi i kësaj pune ishte i dyfishtë: 1) për të analizuar prevalencën e të moshuarve më të vjetër në rrezik të zhvillimit ose shfaqjes së një profili patologjik të përdorimit të cybersex dhe 2) për të zhvilluar një profil të shenjave dhe simptomave që e karakterizojnë atë në këtë popullatë. Pjesëmarrësit 538 (burra 77%) mbi moshën 60 (M = 65.3) përfunduan një seri shkallësh të sjelljes seksuale në internet. 73.2% thanë se përdorën internetin me qëllim seksual. Midis tyre, 80.4% e bënë atë në mënyrë rekreative ndërsa 20% treguan një konsum të rrezikut. Ndër simptomat kryesore, më të përhapurat ishin perceptimi i ndërhyrjes (50% e pjesëmarrësve), duke kaluar> 5 orë në javë në internet për qëllime seksuale (50%), të njohin se ata mund ta bëjnë atë tepër (51%) ose prania e simptomave të tërheqjes (ankth, nervozizëm, depresion, etj.) (24%). Kjo punë nënvizon rëndësinë e vizualizimit të aktivitetit seksual të rrezikshëm në internet në një grup të heshtur dhe zakonisht jashtë çdo ndërhyrje për promovimin e shëndetit seksual në internet.


PYETJE STUDIMI PESH: Efektet e pornografisë në çiftet e martuara (2019) - Një studim i rrallë egjiptian. Ndërsa studimi raporton se pornot përdorin parametra në rritje të ngjalljes, efektet afatgjata nuk përputhen me efektet afatshkurtra të pornos. Perfundimi:

Përfundim: Pornografia ka një efekt negativ në lidhjen martesore.

Ekstrakte që lidhen me tolerancën ose përshkallëzimin:

Studimi tregon se shikimi i pornografisë ka një lidhje statistikisht pozitive me vitet e martesës. Kjo ishte në marrëveshje me Goldberg et al. 14 i cili deklaroi se pornografia është shumë e varur. Kjo ishte gjithashtu në marrëveshje me Doidge 15 i cili tha se trupi zhvillon tolerancën ndaj dopaminës të lëshuar ndërsa shikon pornografi me kohë.

Ekziston një lidhje mjaft negative midis kënaqësisë së jetës seksuale dhe shikimit të pornografisë pasi 68.5% e shikuesve pozitivë nuk janë të kënaqur me jetën e tyre seksuale. Kjo ishte në marrëveshje me Bergner dhe Bridges 17 të cilët zbuluan se ka një rënie të dëshirës seksuale dhe kënaqësi nga përdoruesit e pornografisë.

Në studimin aktual edhe pse pornografia rrit dëshirën dhe shpeshtësinë e marrëdhënieve seksuale, nuk e ndihmon përdoruesin të arrijë orgazmën. Kjo ishte në marrëveshje me Zillman 24 i cili zbuloi se përdorimi i zakonshëm i pornografisë çon në një tolerim më të madh të materialeve seksuale, duke kërkuar kështu më shumë materiale romane dhe të çuditshme për të arritur të njëjtin nivel ngjalljeje dhe interesi, i cili ishte gjithashtu në marrëveshje me Henderson 25, i cili zbuloi se materialet të cilat u përdorën për të prodhuar ngjallje dhe stimulim nuk e bëjnë më këtë, prandaj më shumë materiale dhe kohë më të gjatë shikimi dhe më shumë materiale degraduese kërkohen të arrijnë të njëjtën shkallë të stimulimit dhe kënaqësisë.


SHTETI I STUDIMIT: Vlerësimi i përdorimit problematik të pornografisë në internet: Një krahasim i tre shkallëve me metoda të përziera (2020) - Studim i ri kinez që krahason saktësinë e 3 pyetësorëve të varur nga pornografia. Intervistoi 33 përdorues dhe terapistë të pornografisë dhe vlerësoi 970 subjekte. Gjetjet përkatëse:

  • 27 nga 33 të intervistuarit përmendën simptomat e tërheqjes.
  • 15 nga 33 të intervistuarit përmendën përshkallëzimin në përmbajtje më ekstreme.

Grafiku i të intervistuarve vlerëson gjashtë dimensionet e pyetësorit porno që vlerësuan tolerancën dhe tërheqjen (PPCS):

shkallëzim

Më e sakta nga 3 pyetësorët ishte "PPCS" e cila modelohet pas pyetësorëve të varësisë nga substancat. Për dallim nga 2 pyetësorët e tjerë dhe testet e mëparshme të varësisë nga pornografia, PPCS vlerëson tolerancën dhe tërheqjen. Një ekstrakt që përshkruan rëndësinë e vlerësimit të tolerancës dhe tërheqjes:

Karakteristikat më të forta psikometrike dhe saktësia e njohjes më të lartë të PPCS mund t'i atribuohen faktit se ajo është zhvilluar në përputhje me teorinë strukturore gjashtë-komponentësh të Griffiths të varësisë (d.m.th., në kontrast me PPUS dhe s-IAT-seks). PPCS ka një kornizë teorike shumë të fortë, dhe vlerëson më shumë komponentë të varësisë [11]. Në veçanti, toleranca dhe tërheqja janë dimensionet e rëndësishme të IPU problematike që nuk vlerësohen nga PPUS dhe s-IAT-seksi;

Të intervistuarit shohin tërheqja si një tipar i zakonshëm dhe i rëndësishëm i përdorimit problematik të pornos:

Ajo gjithashtu mund të nxirret nga Figura 1 që të dy vullnetarët dhe terapistët theksuan qendrën e konfliktit, relapsit dhe tërheqje në IPU (bazuar në shpeshtësinë e përmendjeve); në të njëjtën kohë, ata peshuan modifikimin e humorit, relapsin dhe tërheqje si tipare më të rëndësishme në përdorimin problematik (duke bazuar vlerësimin e rëndësishëm).


STUDIMI FORTY SEVEN: Shlyerja e fantazisë seksuale devijante në të gjithë jetëgjatësinë tek meshkujt e rritur në SH.B.A. (2020) - Studimi raportoi se grupi 18-30 vjeç raportoi mesataren më të lartë të fantazisë seksuale të devijuar e ndjekur nga ata 31-50, pastaj ata të moshës 51-76 vjeç. Ta themi thjesht, grupmoshën me normat më të larta të përdorimit të pornos (dhe që u rrit duke përdorur faqet e tubave) raportojnë nivelet më të larta të fantazive të devijuara seksuale (përdhunim, fetishizëm, seks me fëmijë). Ekstrakt nga seksioni i diskutimit sugjeron që përdorimi i pornos mund të jetë arsyeja:

Për më tepër, një shpjegim i mundshëm për arsyen pse ata nën moshën 30 vjeç dhanë fantazi më seksuale devijante sesa ato mbi moshën 30 vjeç mund të ishte për shkak të rritjes së pornografisë konsumi midis burrave më të rinj. Studiuesit zbuluan se konsumi i pornografisë është rritur që nga vitet 1970, duke u rritur nga 45% në 61%, me ndryshimin me kalimin e kohës duke qenë më i vogli për grupmoshat më të vjetra për të cilat konsumi i pornografisë zvogëlohet (Price, Patterson, Regnerus dhe Walley, 2016). Për më tepër, në një studim të konsumit të pornografisë midis 4339 të rinjve suedezë të rritur, më pak se një e treta e pjesëmarrësve raportuan se shikonin pornografi devijuese seksuale të dhunës, kafshëve dhe fëmijëve (Svedin, Åkerman, & Priebe, 2011).

Megjithëse ekspozimi dhe përdorimi i pornografisë nuk ishin vlerësuar në studimin aktual, ata nën 30 vjet në kampionin tonë mund të ishin duke parë më shumë pornografi, si dhe forma më deviante të pornografisë, sesa ato mbi moshën 51 vjeç, pasi përdorimi i pornografisë në moshën e rritur. bëhen më të pranuar nga shoqëria (Carroll et al., 2008).


STUDIMI PYETJE Tetë: Shtigjet motivuese që themelojnë fillimin dhe mirëmbajtjen e shikimit të pornografisë së fëmijëve në internet (2020) - Studimi i ri raporton se% të mëdha të përdoruesve të pornografisë së fëmijëve (CP) nuk kanë interes seksual për fëmijët. Vetëm pas viteve të shikimit të pornografisë për të rritur, duke rezultuar në zakonin e zhanrit të ri pas zhanrit të ri, që përdoruesit e pornos kërkuan përfundimisht materiale edhe më ekstreme, zhanre, përfundimisht duke u përshkallëzuar në CP. Studiuesit tregojnë për natyrën e pornografisë në internet (risi e pafund përmes faqeve të tubave) si duke luajtur një rol thelbësor në kushtëzimin e ngjalljes seksuale deri në përmbajtjen më ekstreme, siç është CP. Fragmente përkatëse:

Natyra e internetit promovon jo-pedofilët që eventualisht të përshkallëzohen:

Këtu diskutojmë motivet subjektive të vetë-identifikuara të burrave për fillimin dhe mirëmbajtjen e shikimit të CP në internet. Ne përqendrohemi posaçërisht në stimujt seksualë të bazuar në Internet për shkak të pohimeve të mëparshme që vetë interneti mund të prezantojë faktorë unikë që kontribuojnë në këtë sjellje (Quayle, Vaughan, & Taylor, 2006).

Shkallëzimi si një shteg për përdorimin e CP:

Disa pjesëmarrës raportuan se ishin të interesuar seksualisht për pornografinë që ata e përshkruanin si 'tabu' ose 'ekstrem', që do të thotë se ai ishte jashtë kufijve të atyre që konsideronin aktivitete ose sjellje tradicionale seksuale. Për shembull, Majk raportoi të kërkonte për "gjithçka të pazakontë me të vërtetë, për sa kohë që nuk ishte ... gjëra të rregullta në kërkim". Pjesëmarrësit shpesh filluan duke parë pornografinë në internet në fundin e poshtëm të spektrit tabu (p.sh. spanking, transvestism), dhe përshkruan një përparim gradual drejt shikimit të stimujve seksualë më ekstreme, në përgjigje të asaj që dukej se ishte habitatimi ndaj këtyre aktiviteteve seksuale ose temave.

Siç tregohet në figurën 1, përpjekja për të zbuluar gjithnjë e më shumë pornografinë tabu përfundimisht lehtësoi përdorimin e CP për disa pjesëmarrës, duke ndjekur zakonet e tyre në një mori temash pornografike, duke përfshirë sjellje joligjore, por jo pedofilike (p.sh. incesti, bestialiteti). Siç përshkroi Jamie, "Unë do t'i shikoja gjërat BDSM, dhe pastaj të shkoj në gjëra më me të vërtetë sadiste dhe tabu të tjera, dhe më pas përfundimisht vetëm një lloj të ndjeheni si", mirë, përsëri, qij atë. Unë do të zhytet ". Fakti që CP është i paligjshëm në të vërtetë rriti ngjalljen e disa pjesëmarrësve, siç ishte Ben i cili shpjegoi, "Ndihesha sikur ajo që bëja ishte e paligjshme, dhe kjo më dha një nxitim të jashtëzakonshëm", dhe Travis, i cili vuri në dukje, "Ndonjëherë ndihej mirë për të bërë diçka që nuk supozohet të bësh ”.

Ngjallje seksuale e hipokërhapur

Pasi në këtë gjendje të ngjallur hipokrizi seksuale, pjesëmarrësit e kishin më të lehtë të justifikonin shikimin gjithnjë e më shumë tabu dhe përfundimisht pornografi të paligjshme. Ky konstatim mbështetet nga hulumtimet e mëparshme që sugjerojnë se gjendjet e zgjimit 'viscerale' lejojnë njerëzit të injorojnë faktorët që përndryshe do të parandalonin sjelljet specifike seksuale (Loewenstein, 1996). .... Pasi pjesëmarrësit nuk ishin më në këtë gjendje të ngjalljes seksuale të hipokërhapur, ata raportuan që CP që ata kishin parë u bë e pashpresë dhe aversive, një fenomen që është raportuar edhe nga Quayle dhe Taylor (2002).

Duke kërkuar risi

Pjesëmarrësit sqaruan se ndërsa ekspozimi i tyre ndaj pornografisë në internet intensifikohej, ata e gjetën veten gjithnjë e më të interesuar në zhanret e pornografisë (ligjore) që ata parapëlqyen tradicionalisht. Si pasojë, pjesëmarrësit filluan të dëshirojnë dhe të kërkojnë stimuj seksual që përfshijnë tema dhe aktivitete të reja seksuale. Interneti dukej se kontribuonte në ndjenjën e mërzitjes dhe dëshirës së pjesëmarrësve për romane seksuale, pasi shtrirja e Internetit sugjeronte ekzistencën e një sasie të pafund pornografie, çdo ose të gjitha këto mund të ishin më emocionuese ose ngjallëse sesa ato që ishin aktualisht shikimin. Në përshkrimin e këtij procesi, Gjoni shpjegoi:

Filloi vetëm me burrat normalë të rritur me llojet e grave, dhe është pak e shurdhër, kështu që atëherë ndoshta ju shikoni disa gjëra lezbike për një kohë, dhe bëhet pak e shurdhër, dhe pastaj filloni të eksploroni.

Desensitizimi (habitati) që çon në përshkallëzim:

Në përpjekjet e tyre për të gjetur stimuj romantikë dhe emocionues seksualisht, pjesëmarrësit filluan të eksplorojnë kategori pornografie që përfshijnë një gamë më të gjerë sjelljesh seksuale, partnerë, role dhe dinamikë sesa do të kishin konsideruar më parë shikimin. Kjo mund të reflektojë një shtrirje të lehtë të kufijve moral ose ligjor që një person (me vetëdije ose pa vetëdije) vendos për vete në lidhje me llojet e pornografisë që ata konsiderojnë 'të pranueshme'. Siç shpjegoi Majk, "Ju thjesht mbani kufijtë e kalimit dhe kufijtë e kalimit - [ju i thoni vetes] you'll nuk do ta bëni kurrë atë ’, por atëherë ju e bëni atë."

Progresi që përshkruan Majk dhe pjesëmarrësit e tjerë sugjeron mundësinë e një efekti habitati, pasi shumë pjesëmarrës raportuan se përfundimisht ata kërkonin gjithnjë e më shumë tabu ose pornografi ekstreme për të arritur të njëjtën shkallë ngjalljeje. Siç shpjegoi Justin, "Unë e gjeta veten një lloj rrëshqitjeje në zbritjen ku ajo ishte thjesht, duhej të ishte një emocion më i madh për të pasur ndonjë lloj ndikimi tek ju." Shumë pjesëmarrës në studimin tonë raportuan të shikonin një mori të llojeve të ndryshme të pornografisë përpara se të kërkonin CP, e cila është e ngjashme me hulumtimet e mëparshme që tregojnë se njerëzit me vepra penale të CP mund të fillojnë duke përdorur pornografi ligjore dhe gradualisht të përparojnë në shikimin e materialeve të paligjshme, ndoshta mund të rezultojnë nga të gjera ekspozimi dhe mërzia (Ray et al., 2014).

Habitacioni çon në CP:

Siç tregohet në Figurën 1, pjesëmarrësit shpesh cikërruan midis kërkimit të risisë dhe habitatit disa herë përpara se të fillonin të kërkonin aktivisht CP. Pasi zbuluan një zhanër të ri dhe shumë ngjallës të pornografisë, pjesëmarrësit do të kalonin shumë orë duke kërkuar, shikuar dhe mbledhur stimuj të kësaj natyre, në thelb bezdi ’duke parë këto materiale. Pjesëmarrësit shpjeguan se për shkak të kësaj ekspozimi të gjerë, ata arritën në një pikë kur kjo zhanri i pornografisë nuk siguronte më një shkallë të fortë të ngjalljes seksuale, duke i bërë ata të rifillojnë kërkimin për stimuj seksualë të rinj:

Mendoj që në fillim, u mërzita. Si, do të gjeja një temë për të cilën më interesonin ... dhe shumë lehtë do të merrja një lloj, nuk e di, do ta përdorja temën - nuk jam i interesuar, kam parë aq shumë - dhe atëherë do të lëvizja më shumë. (Jamie)

Fillova të shikoja fotografi të grave më të reja [të rritura] kur shikoja për herë të parë pornografinë në internet, dhe pastaj vazhdoja të shikoja vajzat më të reja dhe të reja, dhe përfundimisht fëmijët. (Ben)

Efekti i habitatit është i vendosur mirë në fushat e tjera të psikologjisë dhe më parë është diskutuar në lidhje me shikimin e pornografisë. Elliott dhe Beech përshkruajnë këtë proces si, "... një ulje në nivelet e zgjimit në të njëjtat stimuj gjatë ekspozimeve të përsëritura - ku, gjatë shikimit të imazheve seksuale, shkelësit ka të ngjarë të kërkojnë romane, imazhe më ekstreme me kalimin e kohës për të ushqyer nivelet e tyre të ngjalljes," Elliott and Beech, (2009, f. 187).

Ashtu si me zhanret e tjera të pornografisë, ekspozimi i gjerë ndaj CP përfundimisht bëri që shumica e pjesëmarrësve të përshkruanin habitatin ndaj këtyre materialeve, duke përfshirë pjesëmarrës që raportuan një interes seksual tek fëmijët (ashtu si pjesëmarrësit e interesuar për të rriturit e zakonin me zhanre të pornografisë për të rritur). Kjo shpesh bëri që pjesëmarrësit të kërkojnë CP për viktima të reja dhe / ose më shumë përshkrime seksuale grafike, në përpjekje për të evokuar të njëjtën shkallë të ngjalljes të përjetuar fillimisht në përgjigje të shikimit të këtyre materialeve. Siç shpjegoi Justin, "Ju përpiqeni të kërkoni diçka që do t'ju japë një shkëndijë, ose ndonjë ndjenjë, dhe fillimisht, kjo nuk ndodhi. Ndërsa bëhesh më i ri dhe i ri, kështu ndodhi. ”

Disa pjesëmarrës raportuan të arrinin në një pikë ku ata filluan të kërkojnë KP që përfshin fëmijë që më parë do të kishin qenë shumë të rinj për të gjetur shqetësime. Travis komentoi, "Me kalimin e kohës, modelet u bënë më të rinj ... më parë, unë as nuk do të konsideroja asgjë nën 16 vjeç." Particularlyshtë veçanërisht interesante që, ndryshe nga llojet e tjera të pornografisë, pjesëmarrësit raportuan që vazhdonin të shikonin CP-në edhe pasi nxitja e tyre ndaj këtyre materialeve ishte zvogëluar. Kjo ngre pyetje në lidhje me faktorët personalë dhe situatës të përfshirë në mirëmbajtjen e kësaj sjelljeje.

Kushtëzimi seksual:

Disa pjesëmarrës të cilët nuk raportuan asnjë interes të njohur seksual para-ekzistues tek fëmijët para se të shikonin CP besuan se ekspozimi i përsëritur ndaj këtyre materialeve në thelb "i kushtëzoi" ata që të zhvillonin një interes seksual tek fëmijët.

Meqenëse gati të gjithë pjesëmarrësit nuk raportuan dëshirë për t'u përfshirë në vepra seksuale në kontakt, është e mundur që ky proces t'i kushtëzojë pjesëmarrësve që të krijojnë një interes në CP, sesa në vetë fëmijët (dhe duke e vazhduar abuzimin seksual të fëmijëve). Pjesëmarrësit ofruan përshkrime të ndryshme se si e perceptuan këtë proces të kondicionimit:

Shtë një lloj si ... kur keni gllënjkën tuaj të parë, ose çfarëdo. Ju mendoni, 'kjo është e tmerrshme', por vazhdoni të vazhdoni dhe përfundimisht filloni të pëlqeni xhin. (Gjoni).

Qarqet në trurin tim që kishin të bënin me ngjalljen seksuale, qarqet që ndizeshin kur shikoja fotografitë e fëmijëve ... vitet e bërjes që ndoshta shkaktuan që gjërat në trurin tim të ndryshonin. (Ben)

Ndërsa interesi i tyre për CP u rrit, pjesëmarrësit që kishin parë më parë pornografinë e të rriturve dhe të fëmijëve raportuan se e kishin gjithnjë e më të vështirë të ngjalleshin në stimuj seksualë që përfshijnë të rriturit.

Për vlerën e fytyrës, ky proces i kushtëzimit mund të duket në kundërshtim me përvojën e habitatit të përshkruar më parë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të kuptohet që për njerëzit pa interes seksual në fëmijë, procesi i kondicionimit dukej se ndodhi midis fillimit të shikimit të CP dhe zakonit eventual të pjesëmarrësve në këto materiale.

Detyrimi i tyre për ne duket se varësia është disa mënyra:

Ndoshta një nga gjetjet më interesante ka të bëjë me aftësinë e përshkruar të pjesëmarrësve për 'përparim' nga CP pas banimit të tyre dhe përgjigje të zvogëluar ndaj këtyre materialeve. Pamundësia e perceptuar për të hequr qafe nga kjo sjellje bëri që disa pjesëmarrës ta konsiderojnë përdorimin e tyre të CP si një "detyrim" ose "varësi". Siç përshkroi Travis:

Nuk e di nëse ka diçka të tillë si një varësi… ku bën diçka që nuk dëshiron të bësh, por gjithmonë e gjeta veten të detyrueshme duke i kontrolluar vazhdimisht këto site ... Do të isha vonë vonë natën duke e bërë këtë, sepse unë do të duhet të kthehem dhe të kontrolloj.

Sidoqoftë, duhet të theksohet se asnjë prej pjesëmarrësve nuk përshkruajti sjellje të vërteta obsesive-kompulsive ose nuk raportoi ndonjë simptomë të tërheqjes pas ndërprerjes së përdorimit të tyre të CP, duke sugjeruar që kjo sjellje nuk është një varësi në përdorimin tradicional të termit ....

Kërkimi për risi, për shkak të habitatit, ishte më ngjallës se shikimi i CP.

Një manifestim i këtij 'detyrimi' reflektohet nga konstatimi ynë se pothuajse të gjithë pjesëmarrësit, pavarësisht nga motivimi i tyre origjinal për shikimin e CP, raportuan se akti i kërkimit të Internetit për stimuj të rinj seksual përfundimisht shfuqizoi kënaqësinë e shikimit të vërtetë të këtyre materialeve. Në vijim të procesit tonë të propozuar të lehtësimit të sjelljes, ne sugjerojmë mundësinë që pjesëmarrësit filluan të preferojnë kërkimin për CP-në mbi aktin e shikimit të tij sepse me kohën pjesëmarrësit arritën në fazën e kërkimit aktiv të CP - ndoshta nga lloji më tabu i pornografisë - ata kishin përparuan përmes (dhe e kishin zakon të) zhanre të shumta pornografie dhe nuk mund të konceptonin më tema seksuale ose aktivitete që do të ishin mjaft tabu ose ekstreme për të ngjallur përgjigjen intelektuale seksuale që dëshiruan.

Si pasojë, ne sugjerojmë që eksitimi dhe parashikimi i shoqëruar me zbulimin potencial të romanit dhe pornografisë shumë ngjallëse bëhet më intensiv sesa ndjenjat e përjetuara në përgjigje të shikimit të këtyre materialeve. Kjo, nga ana tjetër, pritet të nxisë dëshirën e pjesëmarrësve për të vazhduar kërkimin e CP (madje edhe në pikën e habitatit), dhe një paaftësi për të gjetur pornografi ngjallëse të fortë mund të nënvizojë detyrimin e perceptuar të pjesëmarrësve për t'u përfshirë në këtë sjellje. Siç përshkroi Dave:

Më duhej të rrokullisja, si nga një [imazh / video] në tjetrën, sepse pasi fillova të shikoja një, do të merrej i mërzitur dhe do të më duhej të shkoja te një tjetër. Dhe kështu ishte ashtu. Dhe kjo mori jetën time.


STUDIMI PARA NN: Kontrolli frenues dhe përdorimi problematik i pornografisë në internet - Roli i rëndësishëm balancues i insulës (Anton & Brand, 2020) - Autorët thonë se rezultatet e tyre tregojnë për tolerancën, një shenjë dalluese e një procesi të varësisë. Fragmente përkatëse:

Studimi ynë i tanishëm duhet të shihet si një qasje e parë që frymëzon hetimet e ardhshme në lidhje me shoqatat midis mekanizmave psikologjikë dhe nervorë të mallit, përdorimit problematik të IP, motivimit për të ndryshuar sjelljen dhe kontrollit frenues.

Në përputhje me studimet e mëparshme (P.sh., Antons & Brand, 2018; Markë, Snagowski, Laier, & Maderwald, 2016; Gola et al., 2017; Laier et al., 2013), kemi gjetur një lidhje të lartë midis mallkimit subjektiv dhe ashpërsisë së simptomave të përdorimit problematik të IP në të dyja kushtet. Sidoqoftë, rritja e lakmisë si masë për reagimin nuk është shoqëruar me ashpërsinë e simptomave të përdorimit problematik të IP, kjo mund të lidhet me tolerancën (Shih Wéry & Billieux, 2017) duke pasur parasysh që pamjet pornografike të përdorura në këtë studim nuk ishin të individualizuara në aspektin e preferencave subjektive. Prandaj, materiali i standardizuar pornografik i përdorur mund të mos jetë mjaft i fortë për nxitjen e reaktivitetit të indikatorëve te individët me ashpërsi të lartë të simptomave, të shoqëruar me efekte të ulëta në sistemin impulsiv, reflektues dhe interoceptiv, si dhe aftësinë e kontrollit frenues.

Efektet e tolerancës dhe aspektet motivuese mund të shpjegojnë performancën më të mirë të kontrollit frenues tek individët me ashpërsi më të lartë të simptomave e cila u shoqërua me aktivitetin diferencial të sistemit interoceptiv dhe reflektues. Kontrolli i zvogëluar mbi përdorimin e IP, me sa duket rezulton nga bashkëveprimi midis sistemeve impulsive, reflektuese dhe interoceptive.

Të marra së bashku, insula si struktura kryesore që përfaqëson sistemin interoceptiv luan një rol kryesor në kontrollin frenues kur imazhet pornografike janë të pranishme. Të dhënat sugjerojnë që individët me ashpërsi më të lartë të simptomave të përdorimit problematik të IP performuan më mirë në detyrë për shkak të zvogëlimit të aktivitetit të insulës gjatë përpunimit të imazhit dhe rritjes së aktivitetit gjatë përpunimit të kontrollit frenues.

Ky model i veprimtarisë mund të bazohet në efektet e tolerancës, domethënë, më pak hiperaktivitet të sistemit impulsiv shkakton më pak burime kontrolluese të sistemit interoceptiv dhe reflektues. Prandaj, një zhvendosje nga sjelljet impulsive në ato të detyrueshme si pasojë e zhvillimit të përdorimit problematik të IP ose një aspekt motivues (të lidhur me shmangien) mund të jetë e rëndësishme, në mënyrë që të gjitha burimet të përqendrohen në detyrë dhe larg imazheve pornografike. Studimi kontribuon në një kuptim më të mirë të kontrollit të zvogëluar mbi përdorimin e IP, i cili supozohet se është jo vetëm rezultat i një çekuilibri midis sistemeve të dyfishtë, por i bashkëveprimit midis sistemeve impulsive, reflektuese dhe ndërvepruese.


PESHTIMI I STUDIMIT: Eksplorimi i përvojës së jetuar të përdoruesve problematikë të pornografisë në internet: Një studim cilësor (2020)

Disa fragmente që lidhen me përshkallëzimin dhe habitatin:

Pjesëmarrësit raportuan se kishin përjetuar simptoma të ndjenjës "të varur" nga IP. Gjuha e varësisë, d.m.th., "dëshirat", duke u "thithur" dhe "zakon", përdorej shpesh. Pjesëmarrësit gjithashtu raportuan simptoma dhe përvoja në përputhje me çrregullimet e varësisë siç janë; një paaftësi për të zvogëluar përdorimin e IP, rritjen e përdorimit të IP me kalimin e kohës ose nevojë për të përdorur forma më ekstreme të IP për të marrë të njëjtin efekt, përdorimi i IP si një mënyrë për të menaxhuar siklet ose për të fituar një ndjenjë të kënaqësisë ose "të lartë", dhe duke vazhduar përdorimin e IP pavarësisht nga pasojat negative dhe rezultatet e jetës. Nën-temat e mëposhtme ilustrojnë këto dukuri.

Shkallëzimi shpesh përshkruhej ose duke shpenzuar më shumë kohë në IP ose duke parë të domosdoshme për të parë përmbajtje më ekstreme në mënyrë që të përjetoja të njëjtën "të lartë" me kalimin e kohës, pasi ky pjesëmarrës zbuloi, "Në fillim, unë shikoja porno relativisht të butë, dhe si vite kaluar, unë u zhvendos drejt llojeve më brutale dhe degraduese të pornos. "

Kjo përshkallëzim në përmbajtje më ekstreme, romane dhe shpesh të dhunshme, gjithashtu kontribuoi në ndjenjat e turpit të pjesëmarrësve, të lidhura me përdorimin e tyre të IP

Shkallëzimi shpesh përshkruhej ose duke shpenzuar më shumë kohë në IP ose duke e parë të nevojshme për të parë përmbajtje më ekstreme në mënyrë që të përjetoni të njëjtën "të lartë" me kalimin e kohës

Shkallëzimi i përdorimit të pornos ishte i lidhur edhe me mosfunksionim ngrerë në disa prej pjesëmarrësve, pasi ata zbuluan se pas një kohe, asnjë sasi apo zhanër i pornos nuk ishte në gjendje t'i bënte ata të kishin një mbledhje, siç përshkruhet në nëntemën tjetër.

Simptoma të tilla si mosfunksionimi ngrerë - i konceptuar si paaftësi për të fituar një mbledhje pa porno ose me një partner të jetës reale - u përshkruan shpesh: "Nuk mund të arrija një ngritje me gratë që i pashë tërheqëse. Dhe edhe kur e bëra, nuk zgjati aspak. " Këto simptoma shpesh u vajtuan nga pjesëmarrësit, me një pjesëmarrës që deklaroi: “Më ka penguar të bëj seks! Shumë herë! Sepse nuk mund të qëndroj i drejtë. Mjaft tha ".

Pjesëmarrësit raportuan se kanë shpenzuar më shumë sasi të kohës duke shikuar IP dhe rrjedhimisht duke lënë pas dore fushat e tjera në jetë, duke zvogëluar kohën e kaluar për të ndjekur marrëdhënie me të tjerët, qëllimet e zhvillimit personal, qëllimet e karrierës ose aktivitetet e tjera, "Kryesisht, kërkon kohë larg nga unë," tha një pjesëmarrës. "Shikimi i pornos largon kohën e studimit, kohën e punës, kohën me miqtë, kohën e pushimit, etj." Një pjesëmarrës tjetër vuri në dukje se koha e marrë nga shikimi i IP-së kishte një efekt negativ në produktivitetin e tij; "Atëherë është koha e duhur që kam kaluar duke parë pornografi në internet sesa duke bërë diçka konstruktive." Ndikimi i kohës së humbur është vështirë të përcaktohet, siç tha ky pjesëmarrës, "Kam humbur numërimin e kohës kur shikoja pornografi dhe duhej të bëja diçka tjetër që ishte me të vërtetë e rëndësishme.


PENA E STUDIMIT NJNE: 'Qasja në diçka që është menduar të jetë e paarritshme': Pajtimi i shikuesve pornografikë midis kujtimeve të hershme pornografike dhe rrezikut të perceptuar të pornografisë (2020) - Kryesisht një studim intervistë. Disa fragmente përkatëse që përshkruajnë përshkallëzimin, kushtëzimin dhe zakonet:

 Këto ekstrakte ofrojnë një sfidë të rëndësishme për idenë se ndikimi i pornografisë mbi të tjerët mund të jetë mbi-vlerësuar, pasi ekstraktet e mëposhtme sugjerojnë se ka nga ata për të cilët efektet e pornografisë janë vetë-atribuar:

Aktualisht jam shumë i hutuar në lidhje me vendin ku jam ulur me përdorimin tim pornografik. Deri rreth gjashtë muaj më parë, unë nuk do të mendoja për efektet negative të përdorimit të tij. Unë besoj se ishte një nga faktorët kontribues që më shtyu të ndahem me të dashurën time prej katër vjetësh, pashë një psikolog për varësinë nga pornografia në ndihmë të përpjekjes për të mbajtur marrëdhëniet tona së bashku, por kjo nuk dukej se ndihmonte…. [Përgjigja e sondazhit 194, TM2].

Media ka ndikuar tek unë pak për këtë dhe unë ndonjëherë ndjehem sikur konsumoj shumë porno. Ndjehem gjithashtu sikur më desensiton për përvojat e mia seksuale në jetën time reale. Përvojat e mia seksuale në jetën reale janë gjithmonë më të mira kur kam bërë pushim nga pornoja. Më shqetëson edhe lloji i pornos që unë shikoj ndikon në dëshirën time për të bërë seks me vanilje. [Përgjigja e sondazhit 186, Q2].

Për shembull, intervista e mëposhtme me një burrë që pyeti veten nëse ishte 'i varur ’nga pornografia, si rezultat i shpenzimit shumë kohë për shikimin e saj, tregon një refuzim të qartë të idesë se varësia nga pornografia është një problem i përshkallëzimit të përmbajtjes - për veten e tij të paktën:

C: Epo, ju e dini, unë nuk mendoj se ka ndonjë gjë të pazakontë në skenarin tim në atë që unë mendoj se mund të lidhem me të gjithë njerëzit mosha ime dhe ata djem me të cilët jam rritur është që ju të shkoni nga shikimi i fotove nudie me fokus të butë -

Intervistuesi: Po si Penthouse dhe -

C: Po, edhe më pak se kaq dhe atëherë ajo thjesht shkon lart e lart. Ju shkoni nga Playboy në Penthouse në uurgh dunno, dhe pastaj është shndërruar në vids umm, dhe po bëhet më e fortë dhe më e fortë.

Intervistuesi: Mmm, por ka një pikë që ju të ndaloni edhe pse nuk është aty? Sepse -

C: Aww, mirë që ishte zgjedhja ime, sepse thjesht mendova se kjo është e mjaftueshme për mua

Intervistuesi: Dhe - ekziston shqetësimi se njerëzit e tjerë nuk do të jenë në gjendje ta bëjnë atë -

C: Unë - mirë, unë mendoj se fakti që ka kaq shumë lidhje dhe abuzime të llojeve të sendeve në këto faqe - thotë se ka një treg. Unë jo - supozoj se ata njerëz filluan si unë, vetëm duke parë fotot nudie të vajzave dhe shkuan prej andej.

intervistuesi: Po, dhe pastaj në një moment ju përfunduat -

C: Në hardcore të vërtetë të vërtetë.

Këtu choice zgjedhja ’e C për të ndaluar përparimin nga përmbajtje më të fortë dhe më të fortë është në kontrast me ata që mund të kishin filluar duke parë të njëjtën pornografi që ai kishte, por kishte përfunduar në hardcore hardcore’ e vërtetë. Shqetësime të tilla u qartësuan qartë në lidhje me të dyja mënyrën se si interneti ka ndryshuar përmbajtjen e pornografisë, dhe se si përvojat e të rinjve mund të bien ndesh me atë të folësit….

Këtu, E përshkruan përvojat e tij të hershme me pornografinë përmes indeksit të njohur të burimeve pornografike (d.m.th. babait të një shoku), duke sugjeruar se kjo ekspozim i hershëm i bëri gjërat 'shumë më të lehta', ndërsa ai u rrit. Sidoqoftë, në një fazë të mëvonshme në intervistë, E gjithashtu sugjeron që një ekspozim i tillë i hershëm ndaj pornografisë në të vërtetë mund të jetë i dëmshëm për të rinjtë 'e tjerë':

Intervistuesi: Ose si ajo për dhunën ose si -

E: Po, mirë, është e njëjta gjë. Ashtu si e dini që dhuna është e gabuar si një fëmijë kur e shihni - ju e dini, 'Mos godit Ji - Johnny' sepse ai nuk ju dha donat ', ju e dini, ju e dini se është e gabuar. Pra, është si ajo lloj sjelljeje - duhet të jesh por pjesa e vështirë natyrisht është rinia, para se të marrin një tru njohës para se të mbushin 23, 24 vjeç, shpesh luftojnë për të bërë dallimin midis sjelljes së pranueshme dhe sjellje jo të pranueshme dhe pasoja në sjelljen e tyre. Pra, ata mund të mendojnë se është në rregull që tre djem të marrin një vajzë dhe ta zhurmojnë atë në pjesën e pasme të makinës sepse kjo është ajo që ata kanë parë në videon që ju e dini, si në internet, dhe ata mund të mendojnë se por ata nuk kanë strehë. T kuptoi vërtet konceptin se çfarë do të thotë në të vërtetë për ato që i kanë bërë asaj vajze e kështu me radhë e kështu me radhë.

Intervistuesi: Kështu që në përvojën tuaj edhe pse kur ishit si 13 vjeç thoshit se do të shihni si partnerë të shumtë, le të themi. Pra - por a ishit si ju tunduar ndonjëherë, ju e dini, siç thuani, si, e dini, merrni disa shokë së bashku dhe -

E: Oh, dhe shkoni pas një - jo.

Intervistuesi: Ose, dua të them, si për sa i përket ndikimit të asaj që keni parë - në pornografi?

E: Jo. Unë thjesht kam menduar se, mirë, kjo do të ishte shumë mirë që e dini. [Qesh]

Intervistuesi: Po. Por nuk do të bëhesh si, oh, e di, 'hajde djema' -

E: Po. Jo.

Intervistuesi: Jo [Qesh]

E: Jo, dhe unë - mendoj se - dhe ajo - unë - është - është ashtu si thashë më parë, dua të them, mendoj se njerëzit - sjellja e njerëzve, kjo vjen për të kuptuar inteligjencën e tyre, ju e dini, dhe si ata jam trajtuar. Nëse keni një lloj edukimi të gabuar - të gabuar, atëherë mund të bëni pikërisht atë, ju mund të, 'Ejani dudes, le ta marrim këtë zogj', e dini. E dini, blah blah blah 'sepse nuk mund të lidheni me asgjë tjetër përveç - - - ajo ndarje e dytë e dytë e kohës, ju e dini. Dhe disa njerëz kurrë nuk rriten prej saj.

Kështu, përsëri, problemi i pornografisë janë si ndryshimet në medium me kalimin e kohës, ashtu edhe aftësia (e) e të rinjve për t'i dhënë kuptim këtij mediumi të ri. Në shkallën e parë, E sugjeron që pornografia në formë reviste ishte e dobishme për zhvillimin e tij seksual, para se të sugjeronte atëherë që ekspozimi ndaj pornografisë së ngjashme - posaçërisht skena seksi në grup - mund t'i çonte të rinjtë të 'merrnin ndonjë vajzë dhe ta godisnin në pjesën e pasme të makina'.


PYETJET E STUDIMIT DY: Autorët kryesorë seksualë në internet: Tipologjitë, vlerësimin, trajtimin dhe parandalimin (2020) - Abstrakti duket se po thotë se jo pedofilët përshkallëzohen në pornografi për fëmijë:

Për të hedhur dritë te burrat që ofendojnë seksualisht në internet, ky kapitull sintetizon studimin mbi këtë nëngrup të shkelësve seksualë kundër fëmijëve, me një fokus në tipologjitë, vlerësimin, çështjet e trajtimit dhe strategjitë e parandalimit për shkelësit në internet. Ai rishikon tipologjitë e propozuara për tre grupe të mëdha të shkelësve kundër fëmijëve — konsumatorë të materialit për shfrytëzim seksual të fëmijëve (CSEM), avokatë seksualë të fëmijëve dhe kontakt të shkelësve seksualë - duke pranuar që ndërsa tipologjitë ofrojnë një përmbledhje të dobishme të gjetjeve të hulumtimit, autorët e veprave penale mund të shfaqin tiparet e më shumë se një lloji të shkelësit ose mund të ndryshojnë nga një grup motivesh dhe sjelljesh në tjetrën. Për disa burra, përdorimi i pornografisë ligjore i paraprin përdorimit të CSEM. Sidoqoftë, për arsye të ndryshme, shfletimi në faqet e internetit të pornografisë ligjore dikur çon në konsumimin e CSEM. Shumica e programeve të ndërhyrjes për shkelësit seksualë në internet paraqesin adaptime të programeve ekzistuese për shkelësit e kontakteve, me rregullimin e intensitetit të përgjithshëm të trajtimit dhe disa përbërësve specifikë.


P FRFUNDIMTARI PESHT: Një qasje psikometrike për vlerësimet e përdorimit problematik të pornografisë në internet dhe faqeve të rrjeteve sociale bazuar në konceptimin e çrregullimit të lojrave në internet (2020) - Svlerësoni një vlerësim të modifikuar të varësisë së lojrave për përdorimin e një pyetësori të varësisë nga pornografia. Një përqindje e konsiderueshme subjektet miratuan disa kritere për varësi, duke përfshirë tolerancën dhe përshkallëzimin: 161 nga 700 subjekte përjetuan tolerancë - kanë nevojë për më shumë pornografi ose pornografi "më emocionuese" për të arritur nivelet e njëjta të eksitimit.


KATTRT STUDIMOR Katër: Mosfunksionimi seksual psikogjen mashkullor: roli i masturbimit (2003) - Studim relativisht i vjetër mbi burrat me të ashtuquajturat probleme seksuale 'psikogjene' (ED, DE, paaftësia për tu zgjuar nga partnerët e vërtetë). Ndërsa të dhënat janë edhe më të vjetra se 2003, intervistat zbuluan tolerancë dhe përshkallëzim në lidhje me përdorimin e "erotikës":

Vetë pjesëmarrësit kishin filluar të pyesin nëse mund të ketë një lidhje midis masturbimit dhe vështirësive që ata po përjetonin. Jpyes veten nëse mbështetja ndaj masturbimit dhe erotikës gjatë periudhës 2 vjeçare të beqarisë para fillimit të problemit të tij ka kontribuar në kauzën e saj:

J:. . . atë periudhë dy vjeçare isha duke masturbuar ndërsa nuk isha në një marrëdhënie të rregullt, umm dhe mbase kishte më shumë imazhe në televizion, kështu që nuk ishte se ju duhej të blini një revistë - ose - ishte thjesht më e disponueshme.

Fragmente të tjera:

Megjithëse frymëzimi mund të zhvillohej nga përvoja e tyre, shumica e pjesëmarrësve përdorën erotikë vizuale ose letrare për të përmirësuar fantazitë e tyre dhe për të rritur ngjalljen. Xhimi, i cili nuk është i mirë në vizualizimet mendore, shpjegon se si zgjimi i tij rritet nga erotika gjatë masturbimit:

J: Dua të them që shpesh ka raste kur Unë jam duke stimuluar veten time ka një lloj ndihme; shikimi i një programi televiziv, leximi i një reviste, diçka e tillë.

B: Ndonjëherë eksitimi i të qenurit me njerëzit e tjerë është i mjaftueshëm, por ndërsa vitet kalojnë, ju duhet një libër, ose shihni një film, ose keni një nga ato revista të ndyra, kështu që i mbyll sytë dhe fantazosh për këto gjëra.

Më shumë fragmente:

Efektiviteti i stimujve erotikë në krijimin e ngjalljes seksuale është vërejtur nga Gillan (1977). Përdorimi i erotikës nga këta pjesëmarrës ishte i kufizuar në masturbim në përgjithësi. Jim është në dijeni të një niveli të ngritur të ngjalljes gjatë masturbimit në krahasim me seksin me partnerin e tij.

Gjatë seksit me partnerin e tij, Jim nuk arrin të arrijë nivele të zgjimit erotik të mjaftueshëm për të shkaktuar orgazëm, gjatë masturbimit përdorimi i erotikës rrit ndjeshëm nivelet e zgjimit erotik dhe arrihet orgazma. Fantazia dhe erotika rritën zgjimin erotik dhe u përdorën lirshëm gjatë masturbimit por përdorimi i saj ishte i kufizuar gjatë seksit me një partner.

Gazeta vazhdon:

Shumë pjesëmarrës 'nuk mund ta imagjinonin' duke masturbuar pa përdorur fantazi ose erotikë, dhe shumë e njohën nevojën në mënyrë progresive për të zgjatur fantazitë (Slosarz, 1992) në një përpjekje për të ruajtur nivelet e zgjimit dhe për të parandaluar 'mërzitjen'. Jack përshkruan se si është bërë i dendur për fantazitë e tij:

J: Kohët e fundit në pesë, dhjetë vitet e fundit, unë, unë, Do të isha i shtyrë fort të stimulohem sa duhet nga ndonjë fantazi që mund ta krijoj vetë.

Bazuar në erotika, fantazitë e Jack janë stilizuar shumë; skenarë që përfshijnë gratë me një 'lloj trupi' specifik në forma të veçanta të stimulimit. Realiteti i situatës së Jack dhe partnerëve është shumë i ndryshëm, dhe nuk arrin të përputhet me idealin e tij të krijuar mbi bazën e perceptimit porno (Slosarz, 1992); partneri i vërtetë mund të mos jetë duke u ngjallur aq sa duhet.

Pali krahason shtrirjen progresive të fantazive të tij me nevojën e tij për erotikë gradualisht 'më të fortë' për të prodhuar të njëjtën përgjigje:

P: Ju mërziteni, është si ato filma blu; ju duhet të merrni sende më të forta dhe më të forta gjatë gjithë kohës, të brohorisni veten.

Duke ndryshuar përmbajtjen, fantazitë e Palit ruajnë ndikimin e tyre erotik; përkundër që masturbohet disa herë në ditë, ai shpjegon:

P: Ju nuk mund të vazhdoni të bëni të njëjtën gjë, ju mërziteni me një skenar dhe kështu ju duhet të (ndryshoni) - gjë për të cilën unë isha gjithmonë i mirë për shkakun. . . Kam jetuar gjithmonë në një tokë ëndrrash.

Nga pjesët përmbledhëse të punimit:

Kjo analizë kritike e përvojave të pjesëmarrësve si gjatë masturbimit ashtu edhe seksit partner ka demonstruar praninë e një përgjigjeje jofunksionale seksuale gjatë seksit me një partner, dhe një përgjigje funksionale seksuale gjatë masturbimit. Dy teori të ndërlidhura u shfaqën dhe përmblidhen këtu… Gjatë seksit partner, pjesëmarrësit jofunksionalë përqendrohen në njohje jo relevante; ndërhyrjet njohëse heq vëmendjen nga aftësia për t'u përqëndruar në sugjerime erotike. Ndërgjegjësimi i ndjeshmërisë dëmtohet dhe cikli i përgjigjes seksuale ndërpritet duke rezultuar në mosfunksionim seksual.

Në mungesë të seksit funksional të partnerit, këta pjesëmarrës janë bërë të varur nga masturbimi. Përgjigja seksuale është bërë e kushtëzuar; teoria e të mësuarit nuk parashtron kushte specifike, thjesht identifikon kushtet e përvetësimit të sjelljes. Ky studim ka nxjerrë në pah frekuencën dhe teknikën e masturbimit, si dhe aftësinë për t'u përqëndruar në njohjet përkatëse të detyrës (të mbështetur nga përdorimi i fantazisë dhe erotikës gjatë masturbimit), si faktorë të tillë të kushtëzuar.

Ky studim ka nxjerrë në pah rëndësinë e marrjes në pyetje të hollësishme në dy fusha kryesore; sjellja dhe njohjet. Së pari detaje mbi natyrën specifike të frekuencës masturbuese, teknikë dhe erotika dhe fantazia shoqëruese siguruan një kuptim se si përgjigja seksuale e individit është bërë e kushtëzuar nga një grup i ngushtë i stimujve; kushtëzimi i tillë duket se përkeqëson vështirësitë gjatë seksit me partnerin. Shtë pranuar se si pjesë e formulimit të tyre, praktikuesit pyesin rutinisht nëse një individ masturbohet: ky studim sugjeron që gjithashtu duke pyetur saktësisht se si është zhvilluar stili i idiosinkratit idiosinkratik i individit, jep informacione përkatëse.


PESHTIMI I PASPARS: Simptomat e përdorimit të pornografisë problematike në një kampion trajtimi dhe trajtimi i burrave që nuk merren parasysh: Një qasje në rrjet (2020) - Studimi raporton tërheqjen dhe tolerancën te përdoruesit e pornografisë. Në fakt, tërheqja dhe toleranca ishin përbërësit kryesorë të përdorimit problematik të pornografisë.

Një mostër në shkallë e gjerë në internet e 4,253 burrave ( M moshë = 38.33 vjet, SD = 12.40) u përdor për të eksploruar strukturën e simptomave të PPU në 2 grupe të veçanta: konsiderohet grupi i trajtimit ( n = 509) dhe grup trajtimi jo i konsideruar (n = 3,684)

Struktura globale e simptomave nuk ndryshon në mënyrë të konsiderueshme midis trajtimit të konsideruar dhe grupeve të trajtimit që nuk konsiderohen. 2 grupe simptomash u identifikuan në të dy grupet, me grupi i parë duke përfshirë pështymën, modifikimin e humorit dhe frekuencën e përdorimit të pornografisë dhe grupin e dytë përfshirë konfliktin, tërheqjen, relapsin dhe tolerancën. Në rrjetet e të dy grupeve, qetësia, toleranca, tërheqja dhe konflikti u shfaqën si simptoma qendrore, ndërsa frekuenca e përdorimit të pornografisë ishte simptoma më periferike. Sidoqoftë, modifikimi i humorit kishte një vend më qendror në rrjetin e grupit të trajtuar të konsideruar dhe një pozicion më shumë periferik në rrjetin e grupit të trajtimit që nuk konsiderohet.


SHTETI STUDIMOR: Karakteristikat e shkallës së konsumit problematik të pornografisë (PPCS-18) në mostrat e komunitetit dhe subklinikës në Kinë dhe Hungari (2020)

Në rrjetet e tre mostrave, tërheqja ishte nyja më qendrore, ndërsa toleranca ishte gjithashtu një nyje qendrore në rrjetin e individëve nënklinikë. Në mbështetje të këtyre vlerësimeve, tërheqja u karakterizua nga parashikueshmëri e lartë në të gjitha rrjetet (Burra të komunitetit kinez: 76.8%, burra nënlinikë kinezë: 68.8%, dhe burra të komunitetit hungarez: 64.2%).

Vlerësimet e qendrës treguan që simptomat thelbësore të kampionit subklinik ishin tërheqja dhe toleranca, por vetëm fusha e tërheqjes ishte një nyje qendrore në të dy mostrat e komunitetit.

Në përputhje me studimet e mëparshme (Gola & Potenza, 2016; Young et al., 2000), rezultate më të këqija të shëndetit mendor dhe sjellje seksuale më detyruese të ndërlidhura me rezultate më të larta të PPCS. Këto rezultate sugjerojnë se mund të jetë e këshillueshme të merren parasysh dëshira, faktorët e shëndetit mendor dhe përdorimi i detyrueshëm në shqyrtimin dhe diagnostikimin e PPU (Brand, Rumpf et al., 2020).

Për më tepër, vlerësimet e qendrës në gjashtë faktorët e PPCS-18 shfaqën tërheqjen si faktorin më të rëndësishëm në të tre mostrat. Sipas forcës, afërsisë dhe përqendrimit midis qendrës midis pjesëmarrësve nënklinik, toleranca gjithashtu kontribuoi me rëndësi, duke qenë e dyta vetëm për tërheqjen. Këto gjetje sugjerojnë se tërheqja dhe toleranca janë veçanërisht të rëndësishme në individët nënklinikë. Toleranca dhe tërheqja konsiderohen si kritere fiziologjike që lidhen me varësitë (Himmelsbach, 1941). Konceptet si toleranca dhe tërheqja duhet të përbëjnë një pjesë thelbësore të hulumtimit të ardhshëm në NJMF (de Alarcón et al., 2019; Fernandez & Griffiths, 2019). Griffiths (2005) parashtroi që toleranca dhe simptomat e tërheqjes duhet të jenë të pranishme që çdo sjellje të konsiderohet e varur. Analizat tona mbështesin nocionin se fushat e tërheqjes dhe të tolerancës janë të rëndësishme klinikisht për NJMF. Në përputhje me pikëpamjen e Reid (Reid, 2016), prova e tolerancës dhe tërheqjes në pacientët me sjellje seksuale të detyrueshme mund të jenë një konsideratë e rëndësishme në karakterizimin e sjelljeve seksuale jofunksionale si Addictive.


STUDIMI Pesëdhjetë SHTAT: Tre Diagnoza për Hiperseksualitetin Problematik; Cilat kritere parashikojnë sjelljen që kërkon kërkimin e ndihmës? (2020) - Nga përfundimi:

Megjithë kufizimet e përmendura, ne mendojmë se ky hulumtim kontribuon në fushën e kërkimit PH dhe në eksplorimin e perspektivave të reja mbi sjelljen hiperseksuale (problematike) në shoqëri. Ne e theksojmë atë hulumtimi ynë tregoi se "Tërheqja" dhe "Humbja e kënaqësisë", si pjesë e faktorit "Efektet Negativ", mund të jenë tregues të rëndësishëm të PH (hiperseksualiteti problematik). Nga ana tjetër, "frekuenca e orgazmës", si pjesë e faktorit "Dëshira Seksuale" (për gratë) ose si kovariate (për burrat), nuk tregoi fuqi diskriminuese për të dalluar PH nga kushtet e tjera. Këto rezultate sugjerojnë që për përvojën e problemeve me hiperseksualitetin, vëmendja duhet të përqendrohet më shumë te "Tërheqja", "Humbja e kënaqësisë" dhe "Efektet e tjera negative" të hiperseksualitetit, dhe jo aq shumë në frekuencën seksuale ose "shtysën e tepruar seksuale" [60] sepse janë kryesisht "Efektet Negativë" që shoqërohen me përjetimin e hiperseksualitetit si problematik.


STUDIMI Pesëdhjetë e tetë: Ndryshueshmëria e përmbajtjes pornografike të konsumuar dhe sesioni më i gjatë i përdorimit të pornografisë të shoqëruar me kërkimin e trajtimit dhe simptomat problematike të sjelljes seksuale (2020) - Pjesë:

Duke ndjekur kornizën e varësisë nga substancat, është postuluar që përdorimi i gjerë i pornografisë mund të çojë në tolerancë.,, Në përputhje me modelet e sjelljes seksuale të varur, toleranca mund të shfaqet në 1 nga 2 mënyra: (i) frekuencë më të lartë ose kohë kushtuar përdorimit të pornografisë, në përpjekje për të arritur të njëjtin nivel të zgjimit, (ii) kërkim dhe konsumim më stimulues material pornografik, ndërsa njeriu desensibilizohet dhe kërkon stimuj më ngjallës.,, Ndërsa manifestimi i parë i tolerancës lidhet ngushtë me kohëzgjatjen dhe frekuencën e përdorimit, e dyta nuk është. Operationalshtë operacionalizuar më mirë nga ndryshueshmëria e përmbajtjes pornografike të konsumuar, veçanërisht kur kjo ndryshueshmëri ka të bëjë me konsumimin e llojeve të dhunshme, parafilike apo edhe të ndaluara në mënyrë të ligjshme të përmbajtjes pornografike (p.sh., skena pornografike përfshirë të miturit). Sidoqoftë, përkundër pretendimeve teorike të përmendura, në lidhje me përdorimin problematik të pornografisë dhe / ose sjelljen seksuale kompulsive, karakteristikat dhe ndryshueshmëria në përmbajtjen e pornografisë së konsumuar rrallë janë studiuar.

Diskutim

Gjerësisht, rezultatet tona tregojnë rëndësinë e angazhimit të zgjatur në shikimin e pornografisë dhe ndryshueshmërinë në përmbajtjen e konsumuar pornografike për kërkimin e trajtimit, si dhe ashpërsinë e simptomave problematike të sjelljes seksuale. Kjo rëndësi nuk merret në kohën e kushtuar përdorimit të pornografisë, duke sugjeruar që treguesit e përmendur të kontribuojnë në shpjegimin e simptomave dhe kërkimit të trajtimit në lidhje me përdorimin e pornografisë problematike.

...Ndryshueshmëria e përmbajtjes pornografike të konsumuar (e funksionalizuar në studimin aktual si konsum i skenave pornografike në kundërshtim me orientimin seksual të dikujt - skena që përmbajnë seks homoseksual, që përmbajnë dhunë, skena seksi në grup, skena seksi me të mitur) parashikoi në mënyrë të konsiderueshme vendimin për të kërkuar trajtim dhe ashpërsinë të simptomave midis pjesëmarrësve në studim.

Një shpjegim i mundshëm për këtë rezultat është se ndryshueshmëria në fjalë është thjesht një funksion i kohës kushtuar përdorimit të pornografisë - njerëzit që i kushtojnë më shumë kohë këtij aktiviteti mund të konsumojnë një numër më të lartë të zhanreve, llojeve ose kategorive të përmbajtjes pornografike. Rezultatet tona përjashtojnë këtë shpjegim dhe tregojnë se marrëdhënia midis ndryshueshmërisë së përmbajtjes së konsumuar pornografike dhe variablave të varur është e rëndësishme edhe kur kontrollohet koha e kushtuar përdorimit të pornografisë. Për më tepër, një korrelacion i dyfishtë midis ndryshueshmërisë së përmbajtjes së qartë të konsumuar dhe kohës së kushtuar këtij konsumi në të gjithë mostrën ishte çuditërisht i dobët. Kjo më tej mbështet veçorinë e këtyre 2 treguesve dhe nevojën për t'i studiuar ata të dy për të marrë një pamje më të mirë të zakoneve të përdorimit të pornografisë.

Megjithëse rezultati i përshkruar në vetvete nuk nënkupton drejtpërdrejt rritjen e tolerancës ose desensibilizimit, pasi prirja për të konsumuar material pornografik me karakteristika specifike mund të reflektojë një preferencë më themelore, fillestare, duket se është të paktën potencialisht në përputhje me modelet e varësisë të përdorimit të pornografisë problematike ., Studimi i ardhshëm duhet të hetojë trajektoret e përdorimit të pornografisë në varësi të karakteristikave të përmbajtjes së qartë dhe të verifikojë nëse preferenca për lloje të caktuara të përmbajtjes pornografike është fituar si rezultat i ekspozimit ndaj përmbajtjes së qartë gjatë gjithë jetës ose shpjegohet më mirë nga preferencat fillestare. Kjo çështje duket të jetë e rëndësishme klinikisht dhe shkencërisht interesante dhe duhet të tërheqë më shumë vëmendje kërkimore.


STUDIM PESTDHJET N NNT: Përvoja e "Rinisjes" së Pornografisë: Një Analizë Cilësore e Revistave të Abstinencës në një Forum Online të Abstinencës së Pornografisë (2021) - Një letër e shkëlqyeshme analizon më shumë se 100 përvoja të rindezjes dhe thekson se çfarë po kalojnë njerëzit në forume të rimëkëmbjes. Kontradikton shumicën e propagandës rreth forumeve të rimëkëmbjes (të tilla si marrëzitë që të gjithë janë fetarë, ose ekstremistë të rreptë të mbajtjes së spermës, etj.). Gazeta raporton simptoma të tolerancës dhe tërheqjes tek burrat që përpiqen të lënë pornografinë. Ekstraktet përkatëse:

Një problem kryesor i vetë-perceptuar në lidhje me përdorimin e pornografisë ka të bëjë me simptomatologjinë e varësisë. Këto simptoma zakonisht përfshijnë kontrollin e dëmtuar, preokupimin, dëshirën, përdorimin si një mekanizëm përballues jofunksional, tërheqje, tolerancë, shqetësimi për përdorimin, dëmtimet funksionale dhe përdorimi i vazhdueshëm pavarësisht nga pasojat negative (p.sh., Bőthe et al., 2018; Kor et al., 2014).

Tërheqja:

Abstenimi nga pornografia u perceptua të jetë i vështirë kryesisht për shkak të bashkëveprimit të faktorëve të situatës dhe mjedisit dhe shfaqjes së fenomeneve të varësisë. (dmth. simptoma të ngjashme me tërheqjen, dëshirë e dëshirë dhe humbje e kontrollit / rikthimit) gjatë abstinencës (Brand et al., 2019; Fernandez et al., 2020).

Disa anëtarë raportuan se kishin përjetuar ndikim negativ të shtuar gjatë abstinencës. Disa i interpretuan këto gjendje afektive negative gjatë abstinencës si pjesë e tërheqjes. Gjendjet afektive ose fizike negative që interpretoheshin si "simptoma tërheqjeje" (të mundshme) përfshinin depresionin, ndryshimet e humorit, ankthin, "mjegullën e trurit", lodhjen, dhimbjen e kokës, pagjumësinë, shqetësimin, vetminë, zhgënjimin, nervozizmin, stresin dhe motivimin e rënë. Anëtarët e tjerë nuk i atribuan automatikisht ndikim negativ tërheqjes, por llogaritën për shkaqe të tjera të mundshme për ndjenjat negative, të tilla si ngjarjet negative të jetës (p.sh., "Unë e shoh veten duke u trazuar shumë lehtë këto tre ditët e fundit dhe nuk e di nëse është punë zhgënjimi ose tërheqja ”[046, 30s]). Disa anëtarë spekuluan se për shkak se kishin përdorur më parë pornografi për të mpirë gjendjet negative emocionale, këto emocione po ndiheshin më fort gjatë abstinencës (p.sh., "Një pjesë e imja pyes veten nëse këto emocione janë kaq të forta për shkak të reboot-it" [032, 28 vjet]). Veçanërisht, ata në moshën 18-29 vjeç kishin më shumë gjasa të raportonin ndikim negativ gjatë abstinencës krahasuar me dy grupmoshat e tjera, dhe ata 40 vjeç e lart kishin më pak gjasa të raportonin simptoma "si tërheqje" gjatë abstinencës në krahasim me dy grupmosha të tjera. Pavarësisht nga burimi i këtyre emocioneve negative (p.sh. tërheqja, ngjarje negative të jetës, ose gjendje të rritura emocionale para-ekzistuese), u duk se ishte shumë sfiduese për anëtarët që të përballen me ndikimin negativ gjatë abstinencës pa përdorur pornografi për të vetë-mjekuar këto ndjenja negative .

Tolerancë / zakon:

Tre pasoja kryesore që i atribuohen përdorimit të tepruar të pornografisë u cituan nga anëtarët si motivime për fillimin e abstinencës. Së pari, për shumë anëtarë (n = 73), abstinenca ishte e motivuar nga dëshira për të kapërcyer një model të perceptuar të varësisë të përdorimit të pornografisë (p.sh., "Tani jam 43 vjeç dhe jam e varur nga pornografia. Mendoj se ka ardhur momenti për të shpëtuar nga kjo varësi e tmerrshme" [098, 43 vjet]). Llogaritë e varësisë karakterizohen nga përvoja e detyrimit dhe humbjes së kontrollit (p.sh., "Unë jam duke u përpjekur për të ndaluar, por është aq e vështirë që unë mendoj se ka diçka që më shtyn në pornografi" [005, 18 vjeç]), desensibilizimi dhe toleranca ndaj efekteve të pornografisë me kalimin e kohës (P.sh., "Unë në të vërtetë nuk ndiej asgjë më kur shikoj pornografi. Sadshtë e trishtueshme që edhe pornografia është bërë aq joshëse dhe jo stimuluese" [045, 34 vjet]), dhe ndjenjat shqetësuese të zhgënjimit dhe mosfuqizimit ("Unë e urrej që nuk kam forcë për të ndaluar vetëm ... Unë urrej që kam qenë i pafuqishëm kundër pornografisë dhe dua të rimarr dhe pohoj fuqinë time" [087, 42 vjet]

Interestingshtë interesante të theksohet se në mënyrë paradoksale, afër një e treta e anëtarëve raportuan se në vend që të përjetonin dëshirë të shtuar seksuale, ata përjetuan dëshirë të zvogëluar seksuale gjatë abstinencës, të cilën ata e quajtën "vija e rrafshët". "Vija e rrafshët" është një term që anëtarët përdorën për të përshkruar një rënie të konsiderueshme ose humbje të epshit gjatë abstinencës (megjithëse disa dukej se kishin një përkufizim më të gjerë për këtë që përfshinte gjithashtu disponimin e ulët shoqërues dhe një ndjenjë të mosangazhimit në përgjithësi: (p.sh., "Unë ndjehem sikur jam ndoshta në një vijë të sheshtë tani si dëshira për t'u angazhuar në ndonjë lloj aktiviteti seksual është pothuajse inekzistent ”[056, 30s]).


STUDIMI Gjashtëdhjetë: Tre Diagnoza për Hiperseksualitetin Problematik; Cilat kritere parashikojnë sjelljen që kërkon kërkimin e ndihmës? (2020) - Toleranca dhe simptomat e tërheqjes kishin të bënin me “hiperseksualitetin problematik” (varësia ndaj seksit / pornografisë), megjithatë dëshira seksuale kishte pak ndikim.

Faktorët Efektet Negativë dhe Ekstremët parashikuan pozitivisht duke përjetuar nevojën për ndihmë, me Efektet Negativë si parashikuesi më i rëndësishëm për gratë dhe burrat. Ky faktor përfshinte, ndër të tjera, simptomat e tërheqjes dhe humbjen e kënaqësisë.

Megjithë kufizimet e përmendura, ne mendojmë se ky hulumtim kontribuon në fushën e kërkimit PH dhe në eksplorimin e perspektivave të reja mbi sjelljen hiperseksuale (problematike) në shoqëri. Ne theksojmë se hulumtimi ynë tregoi se "Tërheqja" dhe "Humbja e kënaqësisë", si pjesë e faktorit "Efektet Negativ", mund të jenë tregues të rëndësishëm të PH. Nga ana tjetër, "frekuenca e orgazmës", si pjesë e faktorit "Dëshira Seksuale" (për gratë) ose si kovariate (për burrat), nuk tregoi fuqi diskriminuese për të dalluar PH nga kushtet e tjera. Këto rezultate sugjerojnë që për përvojën e problemeve me hiperseksualitetin, vëmendja duhet të përqendrohet më shumë te "Tërheqja", "Humbja e kënaqësisë" dhe "Efektet e tjera negative" të hiperseksualitetit, dhe jo aq shumë në frekuencën seksuale ose "shtysën e tepruar seksuale"[] sepse janë kryesisht "Efektet Negativë" që shoqërohen me përjetimin e hiperseksualitetit si problematik. Bazuar në hulumtimin aktual, ne rekomandojmë që të përfshini artikujt që adresojnë këto karakteristika në një instrument matës për PH.

Dëshmi shtesë të tolerancës: Përdorimi më ekstrem i pornografisë dhe dëshira seksuale në rënie ishin të ndërlidhura me dëshirën e ndihmës për "hiperseksualitetin problematik" të dikujt:

STUDIMI I Gjashtëdhjetë e Parë: Varësia nga seksi në internet: Një analizë cilësore e simptomave te burrat që kërkojnë trajtim (2022)

– Studim cilësor për 23 përdorues problematikë të pornografisë që kërkojnë trajtim. U gjetën dëshmi të tolerancës dhe tërheqjes. Nga studimi:

“Në studimin tonë, përvoja me këto simptoma ishte e zakonshme. Të toleranca manifestohet si rritje e kohës që i kushtohet aktivitetit problematik, rritje e gatishmërisë për të shtyrë kufijtë e asaj që do të konsiderohej e sigurt, dhe veçanërisht si rritja e ashpërsisë së materialeve erotike të konsumuara. Përmbajtja erotike ndonjëherë arrinte nivelet e të qenit afër përmbajtjes parafilike. Megjithatë, vetë pjesëmarrësit nuk e konsideronin veten si parafilikë dhe as se përmbajtja parafilike (dmth., nxjerrja e modeleve të zgjimit seksual që fokusohen tek të tjerët që nuk pranojnë) ishte preferenca e tyre seksuale. Për më tepër, periudhat e rritjes së angazhimit në aktivitet u zëvendësuan rregullisht nga periudhat e uljes së efektivitetit të materialeve erotike të përdorura për të nxitur zgjimin. Ky efekt është etiketuar si një ngopje e përkohshme (39). Për sa i përket simptomave të tërheqjes, ato u shfaqën si shqetësim i lehtë - nervozizëm, nervozizëm dhe, herë pas here, simptoma fizike për shkak të somatizimit.

"Në përgjithësi, simptomat përfshinin rritje të emocionalitetit, si nervozizmi dhe paaftësia për t'u fokusuar, dhe rritja e nervozizmit/frustrimi, që u shfaq kur ata nuk mund të shikonin pornografi, nuk gjenin një objekt adekuat seksual dhe nuk kishin privatësi për masturbim."

STUDIMI I GJASHTËdhjetë E DYTË: Tërheqja dhe toleranca lidhur me çrregullimin e sjelljes seksuale kompulsive dhe përdorimin problematik të pornografisë - Studim i pararegjistruar bazuar në një kampion përfaqësues kombëtar në Poloni (2022)

Si tërheqja ashtu edhe toleranca u shoqëruan ndjeshëm me ashpërsinë e CSBD dhe PPU. Nga 21 llojet e simptomave të tërheqjes të hetuara, simptomat më të shpeshta të raportuara ishin mendimet e shpeshta seksuale që ishin të vështira për t'u ndalur (për pjesëmarrësit me CSBD: 65.2% dhe me PPU: 43.3%), zgjim i përgjithshëm i rritur (37.9%; 29.2%), i vështirë. për të kontrolluar nivelin e dëshirës seksuale (57.6%; 31.0%), nervozizmin (37.9%; 25.4%), ndryshimet e shpeshta të humorit (33.3%; 22.6%) dhe problemet e gjumit (36.4%; 24.5%).

Konkluzione

Ndryshimet në lidhje me humorin dhe zgjimin e përgjithshëm të vërejtura në studimin aktual ishin të ngjashme me grupin e simptomave në një sindromë tërheqjeje të propozuar për çrregullimin e lojërave të fatit dhe çrregullimin e lojërave në internet në DSM-5. Studimi ofron prova paraprake mbi një temë të nënstudiuar dhe gjetjet aktuale mund të kenë implikime të rëndësishme për të kuptuar etiologjinë dhe klasifikimin e CSBD dhe PPU. Njëkohësisht, nxjerrja e përfundimeve në lidhje me rëndësinë klinike, dobinë diagnostike dhe karakteristikat e detajuara të simptomave të tërheqjes dhe tolerancës si pjesë e CSBD dhe PPU, si dhe varësive të tjera të sjelljes, kërkon përpjekje të mëtejshme kërkimore.

STUDIMI I Gjashtëdhjetë e Tretë: A duhet të shihet sjellja problematike seksuale nën sferën e varësisë? Një rishikim sistematik i bazuar në kriteret e çrregullimit të përdorimit të substancave DSM-5 (2023)

Shënim: Ky rishikim ka një përmbledhje të gjerë letre pas letre të studimeve të shumta që vlerësuan (dhe gjetën) prova të tërheqjes dhe tolerancës.

Kriteret e DSM-5 të çrregullimeve të varësisë u zbuluan se ishin shumë të përhapura në mesin e përdoruesve problematikë të seksit, veçanërisht dëshirat, humbja e kontrollit mbi përdorimin e seksit dhe pasojat negative që lidhen me sjelljen seksuale. Duhet të bëhen më shumë studime [duke përdorur] kriteret DSM-5 [për të vlerësuar] tiparet e ngjashme me varësinë e sjelljeve seksuale problematike në popullatat klinike dhe jo-klinike.

STUDIMI GJASHTËdhjetë KATËRT: Përdorimi i pornografisë mund të çonte në varësi dhe ishte i lidhur me nivelet e hormoneve riprodhuese dhe cilësinë e spermës: Një raport nga studimi MARHCS në Kinë

  • Kontakti i hershëm, përdorimi i shpeshtë, koha më e madhe e kaluar duke përdorur dhe masturbimi i shpeshtë gjatë përdorimit të pornografisë lidhen me varësinë.
  • Më shumë se 30% raportuan se kishin nevojë për më shumë kohë për të përjetuar orgazmë në pornografi sesa kishin nevojë 3 muaj më parë.

STUDIMI I Gjashtëdhjetë e Pesë: Sqarimi dhe zgjerimi i të kuptuarit tonë të përdorimit problematik të pornografisë përmes përshkrimeve të përvojës së jetuar

Gjetjet tona vërtetojnë prova në rritje se shumë individë me PPU përjetojnë efekte tolerance dhe desensibilizimi, të cilat mund të çojnë në përshkallëzim të përdorimit [dëshmi të varësisë]. [PPU mund të] drejtohet nga mekanizma themelorë unikë, duke përfshirë veçoritë strukturore të pornografisë në internet që potencialisht përshpejtojnë mekanizmat psikologjikë dhe oreksi të lidhur me varësinë.

Temat e zakonshme përfshinin "zvogëlimin e ndjeshmërisë ose kënaqësisë", "nevojën për stimulim më të madh me kalimin e kohës", shpesh duke lëvizur midis stimujve ... zakonisht për të rritur/mbajtur eksitimin" dhe "të ngurtësuara dhe të lodhura".


Listat e studimeve përkatëse: