Porn dhe DSM-5: A është politika seksuale në lojë? (2012)

REJAT:

 1. Porn / varësia e seksit? Kjo faqe liston 55 studime të bazuara në neurozë (MRI, fMRI, EEG, neuropsikologjike, hormonale). Ata ofrojnë mbështetje të fuqishme për modelin e varësisë, pasi gjetjet e tyre pasqyrojnë gjetjet neurologjike të raportuara në studimet e varësisë në substancë.
 2. Mendimet e ekspertëve të vërtetë mbi pornografinë / varësinë e seksit? Kjo listë përmban 30 rishikime dhe komente të kohëve të fundit të literaturës nga disa neuroscientistë të lartë në botë. Të gjithë mbështesin modelin e varësisë.
 3. Shenjat e varësisë dhe përshkallëzimit të materialit më ekstrem? Gjatë studimeve të 55 që raportojnë gjetjet në përputhje me përshkallëzimin e përdorimit të pornografisë (tolerancës), zakonshmërisë ndaj pornografisë dhe madje edhe simptomave të tërheqjes (të gjitha shenjat dhe simptomat që lidhen me varësinë).
 4. Një diagnozë zyrtare? Manuali mjekësor më i përdorur gjerësisht në botë, Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve (ICD-11), përmban një diagnozë të re i përshtatshëm për varësinë e pornografisë: "Çrregullimi i Sjelljes Seksuale Kompulsive".

NENI: Kujdesi për të peshuar në pornografinë në internet / varësinë e cybersex?

Manuali i fundit Diagnostikues dhe Statistikor i Psikiatrisë (DSM-5) është gati për t'u vendosur në gur. E treta dhe raundi i fundit i komenteve mbaron më 15 qershor 2012. dutyshtë detyra e të gjithëve që të hedhin një vështrim të hollësishëm në këtë manual. Megjithëse shumë profesionistë të kujdesit shëndetësor me gëzim nuk i marrin parasysh deklaratat e DSM kur vlerësojnë dhe trajtojnë klientët dhe pacientët e tyre, gazetarët dhe kompanitë e sigurimeve e konsiderojnë biblën e psikiatrisë.

Çuditërisht, DSM-5 tani ka dëbuar të dy çrregullimet që adresojnë varësinë nga interneti në shtojcën - eufemizuar riemëruar "Seksioni III" (artikuj që kërkojnë kërkime të mëtejshme). Dy çrregullimet janë Çrregullimi i përdorimit të internetit Çrregullimi hiperseksual (cybersex dhe pornografi tepërt). Kjo lëvizje nënkupton se këto nuk janë kushte zyrtare sa i përket mjekëve të DSM-së.

Po, e keni lexuar atë saktë. Interneti me shpejtësi të lartë është një nga fenomenet më të rëndësishme ndonjëherë për të goditur trurin e njeriut. Dhjetra studime shkencore të botuara gjatë dy viteve të fundit tregojnë se varësia në internet është një fizik varësisë. Megjithatë, ata që janë përgjegjës për udhëzimin e profesionistëve të kujdesit shëndetësor në diagnostikimin e çrregullimeve të varësisë, kanë zgjedhur të përfshihen të gjitha pjesët relevante të DSM-së.

Në konfuzion, të dy çrregullimet nuk janë nën kompetencën e të njëjtit grup pune, apo edhe të gjendura në të njëjtin kapitull. Titujt e të dyjave janë disi çorientuese. Çrregullimi i përdorimit të internetit refuzon emrin e saj, duke e kufizuar me kujdes në Internet lojrave në vend që të përfshijë varësinë e pornografisë në Internet, varësinë nga mediat sociale, etj. Para se të dëboheshin, ishte në kapitullin Përdorimi i substancave dhe çrregullimet e varësisë. Çrregullimi hiperseksual, e cila rendit seksin kibernetik dhe pornografinë, nuk e përmend kurrë fjalën "varësi", duke lënë çdo praktikues ose gazetar të mbështetet në DSM të ri me përshtypjen se varësitë e pornografisë në Internet nuk mund të ekzistojnë. Ajo ishte më parë në mosfunksionimi seksual Kapitulli.

Me pak fjalë, grupi i punës për varësinë e DSM-së është i gatshëm të marrë në konsideratë (por ta shtyjë) varësinë nga interneti për sa kohë që përmendet vetëm "lojëra". Pse nuk është varësia e lojrave në internet, me dhjetra studime hulumtuese ndriçuese duke e përcaktuar atë, në manualin e duhur? Pse janë folks me varësi të tjera të internetit (Facebook, shfletim i pandreqshëm), pavarësisht nga një numër në rritje i Studimet e varësisë në Internet duke treguar ndryshimet e trurit në lidhje me varësinë?

Dhe pse, kur ato studime të varësisë në Internet zakonisht përfshijnë përdorimin e pornografisë, grupi i punës i Çrregullimeve të Identitetit Seksual dhe Gjinor është duke anashkaluar termin "varësi?" A është e mundur që grupi i punës po kërkon një nivel më të lartë të provës për varësinë nga pornografia në internet sesa kërkohej për të legjitimuar shumë nga çrregullimet tashmë në la DSM-5 së mosfunksionimi seksual kapitull?

Lëvizi - mos i humb

Po në lidhje me këtë ide? Lëviz gjithçka që lidhet me varësinë nga Interneti (lojëra, cybersex, media sociale dhe pornografi) në Përdorimi i substancave dhe çrregullimet e varësisë dhe e vendosin atë nën juridiksionin e një grupi punuesish të specialistëve të varësisë që e kuptojnë se varësia është krejtësisht një kusht. Në fakt, ndoshta disa mjekë nga Shoqëria Amerikane e Mjekësisë varësisë mund të ndihmonte me detyrën.

Tashmë, varësia e lojërave të fatit ka lëvizur Përdorimi i substancave dhe çrregullimet e varësisë. Në mënyrë ideale, të gjitha varësitë e sjelljes do të zhvendoseshin në këtë kapitull dhe do të diagnostikoheshin në përputhje me rrethanat. Gjithsesi, të paktën, të gjitha varësitë e internetit duhet të konsolidohen, zhvendosen dhe shpëtuan nga harresa e Seksionit III.

Megjithëse në shikim të parë pornografia në Internet dhe varshmëria kibernetike mund të duken si varëshme e seksit, ato janë, mbi të gjitha, internet varëshme për shumicën e të sëmurëve. Ata dalin nga risi konstante i ofruar nga fenomeni unik i internetit me shpejtësi të lartë, që çon në mbingarkesë, duke çuar në ndryshimet e trurit të lidhura me varësinë. Nëse loja varet nga Interneti, chat, shfletoni, ose shikoni të tepërt, varësia e tyre është kryesisht për novelën pixels, edhe kur është e përforcuar me kulm.

Pika e verbër e varësisë nga interneti po dëmton shikuesit e rinj

Nëse e kaluara është ndonjë udhëzues, për vitet e ardhshme 15-20 shoqëria jonë do të shitet DSM-5, dhe me gazetarët dhe kompanitë e sigurimeve të verbërisht duke u mbështetur në të. Tani për tani, DSM-5Mungesa e njohjes së rreziqeve të përdorimit të pornografisë në Internet po krijon një pikë të verbër në edukatorët, kujdestarët, përdoruesit dhe gazetarët. Pa udhëzime të shëndosha, djemtë supozojnë se për shkak se masturbimi është i shëndetshëm, asnjë sasi e përdorimit të pornografisë në internet nuk është e shëndetshme. Shumë nuk e kuptojnë që simptomat e tyre shoqërohen me vite të përdorimit të vazhdueshëm të pornografisë me shpejtësi të lartë deri pas mbarimit.

Fakti që trurin e adoleshentëve janë më të ndjeshëm ndaj varësisë sesa truri i rritur e bën njohjen e varësisë në internet në DSM-5 aq më e domosdoshme. Shumë nga përdoruesit e rinj të sotëm të pornografisë nuk kanë mundësi të presin derisa një DSM pasuese të adresojë më në fund problemet e tyre të lidhura me varësinë. Për disa, situata është e rëndë.

Për shembull, vetëm javën e kaluar, artikujt vijues dolën paralajmërues të mosfunksionimit seksual të shkaktuar nga pornografia tek burrat e rinj. (Pothuajse me siguri buron nga desensibilizimi i qarkut të shpërblimit të trurit, një ndryshim i lidhur me varësinë.) Të gjitha këto pjesë janë ose nga ekspertë ose raportojnë vëzhgimet e ekspertëve:

Përfundimi: irshtë e papërgjegjshme të vendosësh një DSM të ri pa kriteret e propozuara diagnostike për varësinë nga Interneti. Studimet tashmë gjejnë norma të varësisë në Internet duke filluar nga 3% deri në nivelin e lartë të 25% (në meshkujt e universitetit).

Politika seksuale dhe gabimi historik

Çrregullimi hiperseksual është ideja e seksologëve në grupin e punës të Çrregullimeve të Identitetit Gjinor dhe Gjinor. Seksolologët ndoshta konsiderohen ekspertë të përdorimit të pornografisë, sepse mund të sjellin masturbim, por shumë seksistë gjithashtu besojnë fort se "Varësitë ndaj seksit" nuk ekzistojnë- përveç ndoshta në ata me sëmundje të mëparshme mendore. As ata nuk e pranojnë që shpërndarja e pornografisë në internet dhe zakonet e përdoruesve të saj (p.sh., shikimi në moshat e hershme) e bëjnë atë rrënjësisht të ndryshme nga pornografia e së kaluarës për sa i përket efekteve të mundshme në tru.

Si rezultat, aktuale DSM-5 rrezikon të varurit. Le të themi se jeni mendërisht të shëndetshëm dhe thjesht jeni të varur nga pornografia në Internet. Ju jeni referuar një seksologu që i përmbahet DSM-5. Ju përballeni me zgjedhjen e një Hobson për sa i përket diagnozës / vlerësimit: Ose nuk keni "asnjë problem" dhe duhet të vazhdoni të ndiqni nxitjet e sistemit të mbingarkuar të trurit tuaj, kanë një çrregullim, ose keni një çrregullim mendor, për të cilin keni nevojë për droga dhe këshillime psikotrope. Sido që të jetë, dhënësi juaj i kujdesit shëndetësor nuk adreson vuajtjen tuaj aktuale: Varësia në internet. Në të kundërt, nëse do të kishit një varësi të lojërave të fatit, do të diagnostikoheni si një i varur nën DSM-5 dhe ofroi strategji të rimëkëmbjes.

Rastësisht, përgjegjësia primare e grupit të punës për Sëmundjet e Çështjeve Seksuale dhe Gjinore është të prodhojë udhëzime për trajtimin e çështjeve të tilla pedofilia dhe një shumëllojshmëri fetishesh me ngjyra, vonuar vonesën, dhe fëmijët që përpiqen të kuptojnë çfarë gjinie ata janë. Një vështrim i shpejtë në mjekët që shërbejnë në Çrregullime të identitetit seksual dhe gjinor grupi i punës zbulon thellësi mbresëlënëse në studimin e shkelësve seksualë, orgazmës femërore, çështjeve transeksuale, e kështu me radhë, por jo një mjek duket se ka një sfond të fortë në neuroscience të varësisë.

Këta mjekë mund të dallojnë sëmundjet mendore, por varësia nuk është në radarët e tyre. Kjo vend i verbër daton të paktën 20 vite, kur një gabim është bërë në fushën e mjekësisë. Kur Shoqata Amerikane e Mjekësisë miratoi specialitetin e mjekësisë së varësisë, në mënyrë arbitrare i gdhendte sjelljet seksuale jashtë listës së varësive të mundshme.

Seksi ishte përjashtuar për arsye politike, përkundër dëshmive që duhej të ishte inkorporuar dhe mungesës së justifikimit shkencor për ta lënë atë. (E njëjta qark e trurit rregullon si seksi ashtu edhe varësinë. Të gjitha varësitë, sjelljet dhe kimikatet, rregulloj këtë qark-Po përfshirja e seksit ishte pothuajse një no-brainer.)

Në atë kohë, sidoqoftë, pornografia në internet dhe seksi kibernetik ishin ende në të ardhmen e njerëzimit dhe të varurit nga seksi të vërtetë ishin të paktë, kështu që kompromisi dukej i arsyeshëm. Mjerisht, nga këndvështrimi i varësisë-shkencës, është bërë gjithnjë e më e qartë se ky kompromis ishte një gabim. Me ardhjen e Internetit me shpejtësi të lartë, gabimi u kthye përsëri kafshoj një brez të tërë… E vështirë

Tani, ne po përballemi me një situatë të paqëndrueshme: DSM-5Seksologët trashëguan detyrën për të hetuar çrregullimet kibernetike dhe çrregullimet e pornografisë në Internet, megjithatë duket se mbajnë një bindje - duke u mbështetur në një mbikëqyrje historike - se sjelljet seksuale nuk mund të bëhen varësi (përveç nëse pacienti ka një sëmundje mendore para-ekzistuese). Edhe nëse paradigma e tyre e sëmundjes mendore mund të vlejë për frotteurs dhe ekzibicionistë, nuk ka asnjë arsye për të supozuar se vlen për të varurit e rinj të sotëm në Internet.

A e ka vendosur grupi i punës barrën për të provuar ekzistencën e varësisë nga pornografia në internet shumë e lartë? Cilat janë provat e kërkuara për të vërtetuar të qenit soditës (një çrregullim) in manualin)? Një paaftësi për të ndaluar pushtimin e privatësisë së të tjerëve përkundër pasojave negative, apo jo? Megjithatë, kur një i varur në internet me pornografi nuk mund të ndalet pavarësisht pasojave negative dhe dhjetëra vjet skanime të trurit dhe teste diagnostikuese bashkohen për të shpjeguar pse, gjendja e tij zbritet në seksionin e hulumtimeve të mëtejshme.

Po i kërkon seksologëve të hetojnë efektet potencialisht të dëmshme të erotikës në Internet, duke i kërkuar shkencëtarëve të kompanisë së duhanit të hetojnë varësinë e cigareve?

"Pse të studiojmë njëbrirësh?"

Possibleshtë e mundur që grupi i punës për Çrregullimet e Identitetit Seksual dhe Gjinor ende supozon se provat e varësisë, si shkencore ashtu edhe ndryshe, janë kryesisht të parëndësishme. "Pse të studiojmë njëbrirësh?" pyeti një seksolog akademik kur vëmendja e tij ishte drejtuar tek Simptoma të rënda shenjat treguese të varësisë që sot po raportojnë të varurit nga interneti të rinj.

Anëtari i grupit të punës Martin P. Kafka, MD i kushton më pak se një faqe relevancës së mundshme të neuroscience varësisë në shqyrtimin e tij të gjerë 2009 Çrregullimi hiperseksual: Një diagnozë e propozuar për DSM-V. Në mbrojtje të Kafkës, shumë kërkime të reja që sqarojnë rolin e qarkut të shpërblimit si në seksualitetin njerëzor ashtu edhe në varësinë kanë dalë që nga shqyrtimi i tij - si dhe dhjetra studime mbi varësitë në internet të llojeve të ndryshme. Për fat të mirë, DSM-5 ka ende një vit për të shpejtuar këtë hulumtim të rëndësishëm përpara se të nxjerrë manualin e ri.

Niveli aktual i njohurive të varësisë së grupit të punës është i dukshëm në debatin joproduktiv që ka zhvilluar rreth asaj që mund të përbëjë "hiperseksual".

Duket se ekziston shqetësimi i thellë se çdo sugjerim që një sjellje që lehtëson kulmin seksual mund të çojë në varësi do të rezultojë në një shqyrtim të padrejtë dhe etiketim të zakoneve seksuale të prishjes. Një frikë e tillë do të ishte e gabuar. Etiketimi "i varur" nuk e cilëson dikë si të gabuar moralisht or një sëmundje mendore. Kjo do të thotë që personi ka nevojë për ndihmë për të ndryshuar sjelljen e tij që ai nuk dëshiron më, në mënyrë që të përmbysë disa ndryshime tronditëse plastike të trurit.

Këto janë ndryshimet në tru që duhet të ketë përdoruesi i ri i sotëm i Internetit mësojnë të vënë në vend shumë kohë para se të kërpudhat në varësi të plotë. Nëse këto shenja do të ishin njohuri publike, shumë përdorues të rinj të Internetit mund t'i ndryshonin ato pa pasur nevojë për kurim. Pse nuk është DSM-5 duke inkurajuar këtë përpjekje jetësore arsimore? Pse nuk po adreson se si t'i ndihmojmë të varurit nga interneti të ndryshojnë sjelljen që është duke i shqetësuar ata dhe ndikojnë negativisht në performancën e tyre seksuale?

A mundet që DSM-5 pa dashje të çojë përpara një axhendë politike që mandaton mbajtjen e status quo-së? Sigurisht, nuk ka asnjë arsye që "studimi i mëtejshëm" të vazhdojë të përcaktojë "hiperseksualitetin". Mbi të gjitha, hiperseksualiteti shpesh nuk është patologjik; varësia është gjithmonë. Vendimi për të lëvizur subjektet e seksit kibernetik dhe pornografisë nga manuali në ish-shtojcën (Seksioni III) në mënyrë efektive e mban të gjithë çështjen në harresë dhe fokusin larg nga rruga më premtuese e analizës: varësia.

Kjo lëvizje është veçanërisht e vështirë për t'u mbrojtur duke pasur parasysh se gabimi themelor historik (i cili gdhendi "seksin" në specialitetin e varësisë) tani është korrigjuar nga 3000 mjekë të Shoqëria Amerikane e Mjekësisë varësisë (ASAM). Në 2011, ASAM deklaroi varësinë a primar sëmundje (nuk nevojitet ndonjë sëmundje mendore para-ekzistuese), dhe deklaroi posaçërisht se sjellja seksuale dhe varësitë ndaj ushqimit janë reale, dhe përcaktohen nga ndryshimet e trurit, jo nga sjelljet. Deklarata e saj publike është e bazuar në kërkime dekada të neuroshkencës.

Anëtarët e grupit të punës së Çrregullimeve të Identitetit Seksual dhe Gjinor të DSM kanë injoruar specialistët e varësisë të ASAM. Si rezultat, zëri zyrtar i AMA ( DSM-5) nuk pasqyron shkencën aktuale të varësisë. Ironikisht, varësitë në internet nuk janë as varësi nga seksi, siç u shpjegua më sipër. Pornografia në internet dhe varësitë në internet janë varësi nga ekrani. Merrni ekranin dhe sjellja është zhdukur, analoge me lojërat video.

Varësia është një nga çrregullimet më të diagnostikuara

Ironia përfundimtare e mbylljes së të gjitha aspekteve të varësisë në Internet në burgun për më shumë studim (Seksioni III), është se qëllimi i DSM origjinal ishte për të përmirësuar besueshmërinë diagnostike, kështu që profesionistët e shëndetit mendor mund të prodhojnë një rezultat të qëndrueshëm, të përsëritshëm, të vlefshëm shkencërisht. Rrallë në historinë e mjekësisë psikiatrike ka etiologjinë e Ndonjë Shqetësimi është kuptuar edhe si varësia. Si besueshmëria diagnostike është DSM-5Misioni, ai duhet të mirëpresë lëvizjen e të gjitha varësive në Internet Përdorimi i substancave dhe çrregullimet e varësisë si një çështje e shkencës.

Nëse keni lexuar deri më tani, mund të vlerësoni një përmbledhje të shkurtër të zbulimeve të fundit të neuroshkencës së varësisë: Për vite me radhë, studiuesit kanë qenë në gjendje të nxisin varësinë në modelet e kafshëve sipas dëshirës dhe të studiojnë trurin e tyre në thellësi. Shumë nga shënuesit janë kuptuar mirë dhe disa tashmë mund të vërehen dhe maten tek njerëzit.

Tjetra, studiuesit nxitën sjelljes varësitë tek kafshët, duke përdorur vrapimin e rrotave dhe varësinë ndaj ushqimit. (Na vjen keq për përdoruesit e pornografisë, shkencëtarët nuk mund t'i nxisin minjtë për ta ngritur atë në pixel, por ata mund të përdorin minjtë për të kuptuar lidhjet midis seksit dhe varësisë. Shih më poshtë.)

Kohët e fundit, studiuesit mësuan se varësia e sjelljes (varësia e ushqimit, kumar patologjik, video lojrave Varësia e internetit) dhe varësia nga substancat të gjitha përfshijnë mekanizma themelorë të njëjtë, dhe të çojë në një mbledhja e ndryshimeve të përbashkëta në anatominë dhe kiminë e trurit. (Mbani në mend se ilaçet e varësisë shkaktojnë varësi vetëm sepse ato zmadhojnë ose frenojnë mekanizmat tashmë në vend për shpërblime natyrore si zgjim seksual.)

Ndërprerësi kryesor që shkakton shumë nga këto ndryshime të lidhura me varësinë është proteina DeltaFosB. Vazhdimi i mbi-konsumimit të shpërblime natyrore (seks, sheqer, të lartë-yndyrë, stërvitje aerobike) ose administrimi kronik i pothuajse çdo droge të abuzimit shkakton që DeltaFosB të grumbullohet në rrjetin e shpërblimit. Në fakt, siç u përmendën më lart, hulumtuesit kanë treguar këtë aktivitetit seksual shkakton akumulimin e DeltaFosB, duke rritur "efikasitetin seksual" të minjve.

Cili çrregullim tjetër DSM mund të riprodhohet në modelet e kafshëve, ose të diagnostikohet me po aq besueshmëri sa varësia e sjelljes? Sigurisht që jo shumë çrregullime fetish që grupi i punës i Çrregullimeve të Identitetit Seksual dhe Gjinor ende i konsideron të verifikueshme në DSM-5: frotteurizëm, sadomasokizëm, ekzibicionizëm, transvestizëm, etj. Ka më shumë shkencë të fortë për varësitë e sjelljes dhe vlerësimin e tyre (përfshirë varësinë nga interneti), dhe më shumë vetë-identifikues të pornografisë që ankohen pasoja të rënda.

Nuk ka nevojë të presim kërkime të mëtejshme

Tanishme DSM-5 vendos një dënim të ashpër ndaj të varurve të rinj të sotëm në Internet, të cilët nuk kanë sëmundje mendore, por kanë nevojë për ndihmë. Shkenca është e fortë se varësitë e sjelljes janë kryesore dhe në thelb një kusht. Varësia nga lojërat e fatit është tashmë në DSM-5; Varësia nga interneti gjithashtu i përket atje. Nuk ka asnjë arsye bindëse për të pritur kërkime të mëtejshme mbi varësitë nga interneti.

Duke shpërndarë Çrregullimi hiperseksual Çrregullimi i përdorimit të internetit në harresë, aktuale DSM-5 është:

 • Mospërfillja e evidencave klinike, anekdotike dhe eksperimentale që tregojnë varësinë e internetit si një varësi të vërtetë.
 • Injorimi i studimeve të shumta të trurit në çrregullimet e varësisë në internet, të cilat përfshijnë përdorimin e pornografisë.
 • Inkurajimi i trillimit që shenjat, simptomat dhe sjelljet e ngjashme me varësinë të raportuara nga të varurit nga pornografia në internet dhe kujdestarët e tyre duhet domosdoshmërisht të lindin nga disa mekanizma të paidentifikuar përveç ndryshimeve të trurit në lidhje me varësinë (p.sh., "sëmundja mendore").
 • Heqja e analizës hulumtuese të varësisë të specialistëve mjekësor (ASAM).
 • Duke refuzuar të pranojnë se erotika e internetit është ndryshe nga erotika e së kaluarës në aspektin e lindjes dhe mënyrës se si është përdorur.

Nëse keni një moment, ju lutemi inkurajoni DSM-5 të vendosë të gjitha varësitë në Internet Përdorimi i substancave dhe çrregullimet e varësisë: [email mbrojtur]


SHTOJCË

DSM merr varësinë e duhur, qershor 6, 2012

06/07/2012

DSM merr varësinë nga e drejta - NY Times

Nga HOWARD MARKEL

Ann Arbor, Mich.

Kur themi se dikush është "i varur" nga një sjellje si kumar ose të hahet apo të luani lojëra video, çfarë do të thotë kjo? A janë detyrimet e tilla me të vërtetë të ngjashme me varësi si varësia nga droga dhe alkooli - apo është ajo diskutim i lirshëm?

Kjo pyetje u ngrit kohët e fundit pasi komiteti i shkruar botimin e fundit të Manualit diagnostik dhe statistikor të çrregullimeve mendore (DSM), puna standard referuese për sëmundjet psikiatrike, njoftoi përkufizimet e azhurnuara të abuzim me substanca dhe varësisë, duke përfshirë një kategori të re të "varësive të sjelljes". Për momentin, vetëm çrregullimi i paraqitur në këtë kategori të re është kumari patologjik, por sugjerimi është se çrregullime të tjera të sjelljes do të shtohen në kohën e duhur. Për shembull, varësia në internet është konsideruar fillimisht për përfshirje, por u ul në një shtojcë (siç ishte varësia e seksit) në pritje të hulumtimeve të mëtejshme.

Skeptikët shqetësohen se kritere të tilla të gjera për varësinë do të patologizojnë sjelljen normale (nëse është e keqe) dhe do të çojnë në overdiagnosis dhe overtreatment. Allen J. Frances, një profesor i psikiatri dhe shkencat e sjelljes në Universitetin Duke, i cili ka punuar në DSM, ka thënë se përkufizimet e reja përbëjnë "mjekimin e sjelljes së përditshme" dhe do të krijojnë "epidemi të rreme". Sigurim shëndetsor kompanitë janë të shqetësuar se kriteret e reja diagnostikuese mund të kushtojnë sistemin e kujdesit shëndetësor qindra miliona dollarë në vit, pasi shumëfishohen diagnozat e varësisë.

Ekziston gjithmonë potencial për keqpërdorim kur kriteret diagnostike zgjerohen. Por në pikën kryesore shkencore, kritikët e DSM-së janë të gabuara. Ndërsa të gjithë ata që njohin historinë e diagnozës së varësisë mund t'ju tregojnë, ndryshimet e DSM-së reflektojnë me saktësi kuptimin tonë në zhvillim se çfarë do të thotë të jesh i varur.

Koncepti i varësisë ka ndryshuar dhe zgjeruar për shekuj me radhë. Fillimisht, nuk ishte as një nocion mjekësor. Në Romën e lashtë, "varësia" i referohej një varësie ligjore: lidhja e skllavërisë që huadhënësit vendosnin mbi debitorët delikuentë. Nga shekulli i dytë pas Krishtit dhe në 1800, "varësia" përshkroi një prirje ndaj ndonjë numri të sjelljeve të ngulitura, si leximi i tepërt dhe shkrimi ose përkushtimi i zellshëm për një hobi. Termi shpesh nënkuptonte një dobësi të karakterit ose një dështim moral.

"Varësia" hyri në leksikën mjekësore vetëm në fund të shekullit XNXIX, si rezultat i mbikëarkimit të opiumit dhe morfinës nga mjekët. Këtu, koncepti i varësisë erdhi për të përfshirë nocionin e një substance ekzogjene të marrë në trup. Duke filluar në fillim të shekullit 19, një tjetër faktor kyç në diagnostikimin e varësisë ishte shfaqja e simptomave të tërheqjes fizike pas largimit të substancës në fjalë.

Ky përkufizim i varësisë nuk është aplikuar gjithmonë me kujdes (duhen vite për alkool dhe nikotinë për t'u klasifikuar si varës, pavarësisht nga faturat e tyre), as nuk u bë e saktë. konsideroj marihuanë: Në 1980s, kur isha duke u stërvitur për t'u bërë doktor, marihuana u konsiderua të mos ishte problematike sepse duhanpirësja rrallëherë kishte zhvilluar simptoma fizike pas ndalimit. Tani e dimë se për disa përdorues marihuana mund të jetë tmerrësisht problematike, por sepse pastrimi i drogës nga qelizat e yndyrës trupore kërkon javë (në vend të orëve apo ditëve), tërheqja fizike ndodh rrallë, edhe pse tërheqja psikologjike sigurisht mundet.

Prandaj, shumica e mjekëve kanë pranuar ndryshime në përkufizimin e varësisë, por shumë prej tyre ende pohojnë se vetëm ata njerëz që konsumojnë me forcë një substancë ekzogjene mund të quhen të varur. Gjatë disa dekadave të kaluara, megjithatë, një organ i fuqishëm i të dhënave shkencore ka treguar se një substancë ekzogjene është më pak e rëndësishme për varësinë sesa procesi i sëmundjes që shkakton substanca në tru - një proces që pengon strukturën anatomike të trurit, sistemin kimik të mesazheve dhe mekanizma të tjerë përgjegjës për qeverisjen e mendimeve dhe veprimeve.

Për shembull, që nga 1990s e hershme, neuropsikiologët Kent C. Berridge dhe Terry E. Robinson në Universitetin e Miçiganit kanë studiuar neurotransmetuesin dopamine, e cila shkakton ndjenja të dëshirave. Ata kanë gjetur se kur ju merrni në mënyrë të përsëritur një substancë si kokaina, sistemi juaj i dopamës bëhet shumë i përgjegjshëm, duke e bërë atë shumë të vështirë për trurin e varur të injorojë. Megjithëse droga vetë luan një rol vendimtar në fillimin e këtij procesi, ndryshimet në tru vazhdojnë shumë kohë pasi një droguar kalon nëpër tërheqje: cues dhe kujtime të përdorimit të drogës vazhdojnë të nxisin dëshirat edhe tek të varurit që kanë abstenuar për vite me rradhë.

Për më tepër, një ekip shkencëtarësh të udhëhequr nga Nora Volkow në Institutin Kombëtar për abuzimin e drogës kanë përdorur skenat e tomografisë së pozitronit (PET) për të treguar se edhe kur personat që kryejnë kokainë thjesht shikojnë videot e njerëzve që përdorin kokainë, rritet niveli i dopaminës në pjesën e trurit të tyre lidhur me zakonin dhe të mësuarit. Grupi i Dr. Volkow dhe shkencëtarët e tjerë kanë përdorur skanime PET dhe funksionale Imazhe të rezonancës magnetike për të demonstruar çrregullime të ngjashme të receptorit dopamin në trurin e të varurve nga droga, gamblers kompulsive dhe overeaters të cilët janë dukshëm të trashë.

Përfundimi për të nxjerrë këtu është se, edhe pse substancat si kokaina janë shumë efektive në nxitjen e ndryshimeve në tru që çojnë në sjellje të varur dhe nxisin, ato nuk janë të vetmet të mundshme: vetëm për çdo aktivitet të thellë - seks, ngrënie, përdorim në internet - ka potencial të bëhet varur dhe destruktiv.

Përkufizimet e sëmundjes ndryshojnë me kalimin e kohës për shkak të provave të reja shkencore. Kjo është ajo që ka ndodhur me varësinë. Ne duhet të përqafojmë kriteret e reja të DSM dhe të sulmojmë të gjitha substancat dhe sjelljet që frymëzojnë varësinë me terapitë dhe mbështetjen efektive.

Howard Markel, një mjek dhe një profesor i historisë së mjekësisë në Universitetin e Miçiganit, është autori i "An Anatomy of Addiction: Sigmund Freud, William Halsted, dhe Kokaina e Drogës së Mirave".


Zhvillim interesant që përfundimisht mund të eklipsojë DSM dhe politikën e tij, ndërsa siguron kujdes më të mirë për pacientët - dhe mbi të gjitha kuptim më të mirë të fiziologjisë së çrregullimeve mendore… me sa duket përfshirë varësinë e sjelljes.

05/05/2013

Thomas Insel, drejtor i NIMH, ka lëshuar kohët e fundit këtë deklaratë që ka të bëjë me DSM5: http://www.nimh.nih.gov/about/director/2013/transforming-diagnosis.shtml.

Këtu është teksti:

Transformimi i diagnozës

By Thomas Insel në prill 29 2013,

Për disa javë, Shoqata Psikiatrike Amerikane do të nxjerrë botimin e ri të Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-5). Ky vëllim do të shkulë disa kategori diagnostike aktuale, nga çrregullimet e spektrit të autizmit në çrregullimet e humorit. Ndërsa shumë nga këto ndryshime kanë qenë të diskutueshme, produkti përfundimtar përfshin kryesisht modifikime modeste të edicionit të mëparshëm, bazuar në njohuri të reja që dalin nga kërkimet që nga 1990 kur DSM-IV u botua. Ndonjëherë ky hulumtim rekomandoi kategori të reja (p.sh. çrregullimi i rregullimit të gjendjes së humorit) ose që kategoritë e mëparshme mund të hiqen (p.sh., sindroma e Aspergerit).1

Qëllimi i këtij manuali të ri, si në të gjitha edicionet e mëparshme, është të ofrojë një gjuhë të përbashkët për të përshkruar psikopatologjinë. Ndërsa DSM është përshkruar si një "Bibël" për këtë fushë, është, në të mirë, një fjalor, duke krijuar një sërë etiketash dhe duke përcaktuar secilën prej tyre. Forca e secilës prej botimeve të DSM ka qenë "besueshmëria" - secili edicion ka siguruar që klinicistët të përdorin të njëjtat kushte në të njëjtën mënyrë. Dobësia është mungesa e vlefshmërisë së saj. Ndryshe nga përkufizimet tona të sëmundjeve ishemike të zemrës, limfomës ose SIDA, diagnozat e DSM bazohen në një konsensus rreth grupimeve të simptomave klinike, jo ndonjë masë laboratorike objektive. Në pjesën tjetër të mjekësisë, kjo do të ishte ekuivalente me krijimin e sistemeve diagnostike bazuar në natyrën e dhimbjes së gjoksit ose në cilësinë e etheve. Në të vërtetë, diagnoza e bazuar në simptoma, herë e zakonshme në fusha të tjera të mjekësisë, është zëvendësuar gjerësisht në gjysmën e shekullit të kaluar, pasi kemi kuptuar se simptomat vetëm rrallë tregojnë zgjidhjen më të mirë të trajtimit.

Pacientët me çrregullime mendore meritojnë më mirë. NIMH ka nisur Kriteret e Domain Research (RDoC) projekti për të transformuar diagnozën duke përfshirë gjenetikën, imazhin, shkencën njohëse dhe nivelet e tjera të informacionit për të hedhur themelet për një sistem të ri klasifikimi. Përmes një sërë seminaresh gjatë muajve të kaluar të 18, ne jemi përpjekur të përcaktojmë disa kategori kryesore për një nozologji të re (shih më poshtë). Kjo qasje filloi me disa supozime:

 • Një qasje diagnostike e bazuar në biologji si dhe simptomat nuk duhet të kufizohet nga kategoritë aktuale të DSM,
 • Çrregullimet mendore janë çrregullime biologjike që përfshijnë qarqet e trurit që përfshijnë fusha specifike të njohjes, emocioneve ose sjelljes,
 • Çdo nivel i analizës duhet të kuptohet në një dimension të funksionit,
 • Hartimi i aspekteve kognitive, qarkore dhe gjenetike të çrregullimeve mendore do të sjellë objektiva të reja dhe më të mira për trajtim.

U bë menjëherë e qartë se ne nuk mund të hartojmë një sistem të bazuar në biomarkues ose performancë njohëse sepse na mungon të dhënat. Në këtë kuptim, RDoC është një kornizë për grumbullimin e të dhënave të nevojshme për një nozologji të re. Por është e rëndësishme të kuptojmë se nuk mund të arrijmë nëse përdorim kategoritë DSM si "standard ari".2 Sistemi diagnostik duhet të bazohet në të dhënat e hulumtimit në zhvillim, e jo në kategoritë aktuale të simptomave. Imagjinoni të vendosni se EKGs nuk ishin të dobishme, sepse shumë pacientë me dhimbje gjoksi nuk kishin ndryshime EKG. Kjo është ajo që ne kemi bërë për dekada kur e hedhim poshtë një biomarkues sepse nuk zbulon një kategori DSM. Ne duhet të fillojmë mbledhjen e të dhënave gjenetike, të imazhit, fiziologjikë dhe njohës për të parë se si të gjitha të dhënat, jo vetëm simptomat, dhe si këto grupe lidhen me përgjigjen ndaj trajtimit.

Kjo është arsyeja pse NIMH do të riorientojë hulumtimet e saj larg kategorive DSM. Duke ecur përpara, ne do të mbështesim projektet kërkimore që shikojnë nëpër kategori të tanishme - ose nën kategoritë e tanishme - për të filluar zhvillimin e një sistemi më të mirë. Çfarë do të thotë kjo për aplikantët? Provat klinike mund të studiojnë të gjithë pacientët në një klinikë humor në vend të atyre që plotësojnë kritere të rrepta të depresionit të madh depresiv. Studimet e biomarkerëve për "depresionin" mund të fillojnë duke shikuar në shumë çrregullime me aneediën ose paragjykim emocional të vlerësimit ose vonesë psikomotorike për të kuptuar qarkun që qëndron nën këto simptoma. Çfarë do të thotë kjo për pacientët? Jemi të përkushtuar ndaj trajtimeve të reja dhe më të mira, por ndjejmë se kjo do të ndodhë vetëm duke zhvilluar një sistem diagnostikues më të saktë. Arsyeja më e mirë për të zhvilluar RDoC është të kërkojë rezultate më të mira.

RDoC, tani për tani, është një kornizë kërkimore, jo një mjet klinik. Ky është një projekt dhjetëvjeçar që sapo ka filluar. Shumë studiues të NIMH, tashmë të stresuar nga shkurtimet e buxhetit dhe konkurrenca e fortë për financimin e kërkimit, nuk do ta mirëpresin këtë ndryshim. Disa do ta shohin RDoC si një ushtrim akademik të divorcuar nga praktika klinike. Por pacientët dhe familjet duhet ta mirëpresin këtë ndryshim si një hap të parë drejt "mjekësi precize, "Lëvizja që ka transformuar diagnozën dhe trajtimin e kancerit. RDoC është asgjë më pak se një plan për të transformuar praktikën klinike duke sjellë një gjeneratë të re kërkimi për të informuar se si ne diagnostikojmë dhe trajtojmë çrregullimet mendore. Si dy gjenetistë të shquar psikiatrikë përfunduan kohët e fundit, "Në fund të shekullit XIX, ishte logjike të përdoret një qasje e thjeshtë diagnostike që ofroi vlefshmëri të arsyeshme prognostiçike. Në fillim të shekullit 19st, ne duhet të vendosim pamjet tona më të larta. "3

Fushat kryesore të kërkimit të RDC-së:

Sistemet Negative Valence
Sisteme Pozitive Valence
Sisteme Njohëse
Sistemet për proceset sociale
Sisteme Arousal / Modulatory

Referencat

1Shëndeti mendor: Në spektrin. Adam D. Natyra. 2013 Prill 25; 496 (7446): 416-8. doi: 10.1038 / 496416a. Asnjë abstrakt i disponueshëm. PMID: 23619674

2Pse është dashur kaq shumë kohë që psikiatria biologjike të zhvillojë teste klinike dhe çfarë të bëjë me të? Kapur S, Phillips AG, Insel TR. Psikiatria Mol. 2012 Dhjetor; 17 (12): 1174-9. doi: 10.1038 / mp.2012.105. Epub 2012 gusht 7.PMID: 22869033

3Dichotomy Kraepelinian - duke shkuar, duke shkuar ... por ende nuk është zhdukur. Craddock N, Owen MJ. Br J Psikiatria. 2010 Shkurt; 196 (2): 92-5. doi: 10.1192 / bjp.bp.109.073429. PMID: 20118450