Fundi i debatit të pornografisë? (2011)

Mjetet për të matur efektet e pornografisë në tru janë këtu.

Argumenti për efektet e pornografisëDebati në lidhje me përdorimin e gjerë të pornografisë në Internet tenton të vërtitet rreth shqetësimeve shoqërore dhe sondazheve konfliktuale. A po përmirëson martesat pornografia e sotme? Duke shkaktuar mosfunksionim ngrerë që çon në seks të pasigurt? Thjesht duke u mundësuar njerëzve që të plotësojnë nevojat normale seksuale më të përshtatshme? Dëshirat e frymëzuara për risi dhe sjellje ekstreme seksuale? Vetëm një problem i mosmiratimit të shokëve? Ulja e shikuesve rinorë tërheqje për bashkëshortët e vërtetë rritjen e ankthit social?

Gjithkush është i bindur për këndvështrimin e tij / saj - dhe zakonisht mund të tregojë sondazhe për ta 'provuar' atë. Sidoqoftë, nëse debati i pornografisë mund të zhvendoset në një fushë tjetër loje dhe të zgjidhet duke përdorur shkencën e vështirë?

Lajme te mira. Mjetet jo invazive tani ekzistojnë për të shikuar në trurin e përdoruesve pornografikë në internet. Teknikat tashmë janë përdorur gjerësisht për të shqyrtuar trurin e gamblers patologjike, overeaters, Të varur nga Interneti, dhe përdoruesit e drogës.

Nëse përdorimi i pornografisë në Internet është në të vërtetë i padëmshëm, një hulumtim i tillë do ta zgjidhë çështjen përfundimisht. Nga ana tjetër, nëse pornografia në Internet shkakton ndryshime të trurit në varësi të përdoruesve të shëndoshë, informacioni i tillë është po aq jetik. Përdoruesit mund të mësojnë se cilat simptoma janë problematike dhe të bëjnë zgjedhje të informuara. Shoqëria mund të mbrojë më mirë dhe të edukojë të rinjtë. Kështu që,

 1. Çfarë saktësisht do të kërkonin studiuesit e trurit në trurin e përdoruesve të pornografisë?
 2. Pse nuk është bërë tashmë ky studim?
 3. Dhe përse etiketat diagnostike kanë rëndësi gjithsesi?

Çfarë mund të mësojmë nga hulumtimi i trurit?

Studiuesit kane kaluar tetë vitet e fundit drejt dhjetëra testeve objektive në trurin e gamblers patologjike. Ata zbuluan se bixhozi i tepërt shkakton Ndryshime të njëjta të trurit as varësia e substancave. Prandaj, psikiatrit po rikategorizojnë bixhozin patologjik nga 'çrregullimi' në 'varësinë' në periudhën e ardhshme Manual Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore, DSM-5.

Diagnostikimi i bixhozit si një varësi ngatërron ata që e lidhin varësinë me gjilpërat e heroinës ose tubat e plasaritjes. Sidoqoftë, varësitë kimike dhe të sjelljes janë shumë të ngjashme fiziologjikisht. Mbi të gjitha, kimikatet jo krijuar proceset e reja në trup; ato thjesht rritin ose ulin proceset ekzistuese.

Megjithëse kokaina, nikotina dhe bixhozi ndjehen mjaft të ndryshëm për një përdorues, ata ndajnë të njëjtën rrugë dhe mekanizma të trurit. Për shembull, të gjitha shtohen dopamin në qendër të qarkut shpërblim, bërthama accumbens. Për të qenë të sigurt, varësitë e substancave shpesh kanë efekte toksike që shpërblimet natyrore nuk e bëjnë. Dhe disa, të tilla si kokaina dhe metoda, shkaktojnë lirimin e papritur të më shumë dopamine se sa sjelljet e dobishme si lojërat e fatit. Por nëse ju përzini apo shkundni, të gjitha këto rrugë mund të çojë në Romë.

Disa njerëz gjithashtu ngatërrojnë "varësinë" me "pasion", siç është pasioni për golfin ose seksin. Ata imagjinojnë se çdo veprimtari që një person e sheh bindëse është "e varur", duke e bërë termin kaq të pakuptimtë sa që jo aktivitetet mund të konsiderohen të varura. Në fakt, 'varësia' nuk është më një koncept amorf, në mëshirën e një arsyetimi të tillë. Tashmë, tre përcaktimin e karakteristikave të varësisë mund te jete të matur objektivisht në tru. Për më tepër, teste njohëse, Dhe madje edhe testet e gjakut, janë zhvilluar për të kontrolluar praninë e ndryshimeve të tilla fizike, pa shqetësimin e skanimit të trurit.

Këtu janë përshkrimet e thjeshtëzuara të këtyre tre karakteristikave kyçe të varësisë të matshme:

Përgjigja e kotë e kënaqur: Ndër ndryshimet e tjera, receptorët e dopaminës (D2) bien në qarkun e shpërblimit të trurit, duke e lënë të varurin më pak të ndjeshme ndaj kënaqësisë, dhe "të uritur" për aktivitete / substanca të rritjes së dopaminës të të gjitha llojeve. Varësi atëherë tenton të neglizhojë interesat, stimujt dhe sjelljet që dikur kishin rëndësi të madhe personale.

sensibilizimi: Dopamina (“gotta get it!” Neurokimike) rritet si përgjigje ndaj shenjave që lidhen me varësinë, duke e bërë varësinë shumë më tërheqëse sesa aktivitetet e tjera në jetën e të varurit. Gjithashtu, ΔFosB, një proteinë që rritet me aktivitetin seksual dhe ndihmon në ruajtjen e kujtimeve intensive, grumbullohet në rajonet kryesore të trurit.

Hypofrontality: Ballore-lob gri dhe uljen e funksionimit, duke reduktuar kontrollin e impulsit dhe aftësinë për të parashikuar pasojat.

Pavarësisht se sa të pasionuar janë të varurit nga një aktivitet, këto ndryshime "me tela të forta" nuk ndodhin. Jo-të varurit mund të ndalen sipas dëshirës. Në varësi të kësaj, varësia është një sjellje e pakontrolluar, e detyrueshme që lind nga një tru që nuk po funksionon dhe as regjistron kënaqësi normalisht (dhe prandaj vuan simptoma, të tilla si dëshirat dhe shqetësimet e tërheqjes).

Secila prej tre fenomeneve është treguar vazhdimisht në trurin e gamblers patologjike. Kohët e fundit, shkencëtarët kanë filluar të shqyrtojnë trurin e lojtarëve të zjarrtë video. Ata kanë zbuluar dëshmi substancave-varësisë si ndryshimet e trurit ndjeshmëri ndaj cues, duke treguar përsëri proceset e varësisë në punë. Fenomene të ngjashme janë parë në overeaters.

Pse po studiojmë bixhozin dhe jo pornografi?

Deri më tani, ne nuk dimë për asnjë studim mbi trurin e përdoruesve të pornografisë që përdorin mjetet e sotme jo-invazive, relativisht të lira të imazhit. Një arsye që shkencëtarët nuk po kontrollojnë përdoruesit e pornografisë në Internet për trurin e parregulluar është se pornografia në internet është kaq e re. Porno statike ka ekzistuar për një kohë të gjatë, por interneti me shpejtësi të lartë ka qenë gjerësisht i disponueshëm për të mbyllur një sy në terma akademikë. Kërkimi gjithnjë mbetet prapa realitetit.

Një arsye tjetër është se ajo në përgjithësi merr zgjerim ekstrem, ose disponueshmëri më të madhe, për njerëzit që të kalojnë në varësi të shpërblimeve natyrore si pornografi apo ushqimi junk. Vetëm kohët e fundit kanë përdoruesit pornografikë të rëndë në internet në adoleshencë dhe të njëzetat filluan të ankohen për simptomat që sugjerojnë se proceset e varësisë mund të jenë në punë në trurin e shëndoshë: problemet e përqendrimit, rritjet e ankthit social, ndryshimet në gjendjen shpirtërore, eskalimi i materialit që prodhon ankth, mosfunksionim ngrerë dhe kështu me radhë. Shumë prej tyre përdorën erotikën e internetit për një dekadë ose më shumë - dhe vetëm u bënë të vetëdijshëm për simptomat vitet e fundit.

Një arsye e tretë që përdor pornografia është sfiduese për të studiuar është se është e vështirë të krijohen grupe kontrolli, për shkaqet e shpjeguara në Hulumtimi i Ndaluar i Seksit: Cikli i Orgazmës.

Së fundi, ka rezistencë ndaj një hetimi të tillë nga një kuadro vokale e akademikëve dhe seksistëve të tjerë shumë të vlerësuar, shumë ekspertë që do të prisnin që ta udhëheqnin akuzën për të kërkuar, ose për të kryer, shkencën e vështirë që nevojitet tani. Konsideroni deklaratat e mëposhtme nga një seksolog i mirënjohur. (Vërejtjet e tij në vende të tjera e bëjnë të qartë se deklaratat e tij përfshijnë përdorimin e rëndë të pornografisë.)

Koncepti i "varësisë nga seksi" është një grup besimesh morale të maskuara si shkencë. Pothuajse askush në fushën e seksologjisë nuk beson në koncept.

Ai nuk është i vetëm në bindjet e tij. Një profesor kërkimi, kur u informua se një studim i fundit i porositur nga Mjekët italianë tregoi se përdorimi i pornografisë në Internet po shkakton impotencë tek të rinjtë, duke pyetur:

Pse gjenerohen kaq shumë lajme budallaqe mbi këtë temë? Hmm, a paraqet shqetësim i tepruar për diçka që nuk ekziston, si shqetësim i tepruar për njëbrirësh?

Zëdhënës të tillë si këto mekanikisht bëjnë debat pornografik në internet rreth lloj të stimulimit ("seksual"), dhe ta shohin atë si një mosmarrëveshje në lidhje me lirinë seksuale. Në fakt, megjithatë, çështja kritike mund të jetë shkallë të stimulimit neurokimik. Damat nuk ishin rrezik; orët e "World of Warcraft" kanë rezultuar fatale. Dietat e mbledhjes së gjahtarëve nuk kishin gjasa të çonin në mbipesha; përmbytja e sotme e ushqimit të lirë junk ka ndihmuar tashmë në bërjen 79% e amerikanëve yndyrë jo e shëndetshme. Statika e babit Pleiboj ishte mjaft i parrezikshëm; superstimuluar, ndonjëherë roman pornografi në internet mund të jetë e ngjashme me drogën në efekte (Shihni Porno, Atëherë & Tani).

Shumë seksologë e barazojnë masturbimin (stimulimin normal) me përdorimin e pornografisë në internet (stimulim jo normal). Ndërsa përdorimi i pornografisë është rritur më shumë i tepruar dhe hiperstimulues, ata thjesht kanë ripërcaktuar 'normale'. Megjithatë, çfarë nëse përdoruesit kërkojnë stimulim më ekstrem sepse jonormal, proceset e varësisë po mpinë kënaqësinë e tyre nga kënaqësitë më pak intensive? Si duket 'liria seksuale' në një tru të lidhur me stimulim gjithnjë në rritje, sepse në të vërtetë është i varur?

Ndoshta një ditë së shpejti ky kor me ndikim të ekspertëve do të marrë përpjekjen për të zbuluar saktësisht se çfarë po ndodh apo jo, në trurin e përdoruesve të sotëm të pornografisë. Siç është, ata po humbin besueshmërinë me ata që eksperimentojnë me heqjen dorë nga pornografia, kalojnë përmes tërheqjes dhe përjetojnë përmirësime të pagabueshme në disponim, përqendrim, performancë seksuale, aftësi për t'u shoqëruar etj.

Unë konfirmova [që përdorimi i pornografisë më shkaktoi ED] duke hequr dorë nga pornografia, jo përmes profesionistëve të shëndetit konvencional. Ata ose nuk duan ta pranojnë, ose nuk e dinë, se është një problem i mirëfilltë. Fizikisht, unë kam qenë duke marrë disa dru serioz në mëngjes. Refshtë freskuese të dish që po punon akoma.

Ajo merr shumë disheartening dëgjimit pëlqen të Dr ______, terapisti Sex ______, dhe studiues Kinsey ______ vazhdimisht rrinë deri për [porn internet], e cila ka ndikuar drejtpërdrejt jetën time dhe mirëqenien psikologjike në mënyrë negative. Të shohësh ekspertë të tillë të akredituar të mbrojnë një industri që kurrë nuk ka ndërmarrë ndonjë hap për të mbrojtur individët e pambrojtur [fëmijët] është e pështirë. Shpresoj se një ditë këta njerëz do të mbahen përgjegjës për injorancën e tyre ose për lidhjet personale [me prodhuesit e erotikës], nëse ekzistojnë, po ashtu.

Ndjenjat pro-masturbuese në komunitetin mjekësor për vitet e kaluara 40 ose kështu i afrohen nivelit të papërgjegjshmërisë kriminale. Të gjithë brezat e të rriturve janë deformuar nga kjo absurditet. Pas viteve të rritjes së përdorimit të pornografisë, u deshën disa muaj që të kthehesha në normalitet.

Çfarë ndryshimi bën një etiketë diagnostikuese?

DSM-ja aktuale nuk përmend në mënyrë specifike përdorimin e pornografisë. DSM-ja e ardhshme e karakterizon përdorimin detyrueshëm të pornografisë si një çrregullim, jo një varësi. Etiketat kanë implikime për trajtim, siç zbuloi ky tetëmbëdhjetë vjeçar:

Unë kam qenë një përdorues detyrues i pornografisë për rreth një vit tani dhe mund të konfirmoj rritjen e ankthit të rëndë, ndonjëherë të padurueshëm, shoqëror dhe problemeve me përqendrimin. Whyshtë arsyeja pse unë tërhoqa unin tim të parë të vitit (pothuajse shumë i dështova të gjitha lëndët e mia), dhe tani mezi mund të eci në rrugë pa hiperventilim. Unë ende jetoj në shtëpi, kështu që prindërit e mi janë vërtet të shqetësuar. Ata më çuan te ky psikiatër i cili, pasi më dëgjoi fjalë për fjalë për 10 minuta (dhe 280 dollarë), më diagnostikoi me TIPIN BIPOLAR 2 dhe filloi të fliste për pilulat. Unë i tregova atij për problemin tim të pornografisë / masturbimit, por ai këmbënguli se nuk do të kishte asnjë lloj ndikimi tek unë.

Në një korrespondencë private, një nga psikiatrit që qëndronin pas DSM-së së re më informoi se nëse një pacient është normal, ai nuk mund të bëhet i varur nga pornografia, pavarësisht nga stimulimi intensiv ose sa i shpeshtë është përdorimi i tij. Prandaj, nëse dikush fiksohet, kjo do të thotë se ai kishte çështje të tjera, domethënë një gjendje të palidhur para-ekzistuese - të tilla si ADHD, ankthi shoqëror, depresioni ose turpi.

Ky arsyetim është rrethor. Nëse truri statik, i gabuar i pacientit është gjithmonë fajtori, asnjë rrugë tjetër e mundshme për shqetësim nuk mund të konsiderohet. Pacienti supozohet se ka qenë në rrugën e tij për tek zyra e një psikiatri nga lëvizja dhe shkalla e stimulimit është e parëndësishme. Megjithatë ndërsa shërohen, përdoruesit po përfundojnë se përdorimi i rëndë pornografik vetëm ishte shkaku i dukshëm i një sërë simptomash që pasqyrojnë kushtet e renditura në paragrafin e mëparshëm.

Tani për tani, shumë nga ofruesit e sotëm të kujdesit shëndetësor janë të detyruar nga protokolle të rrepta. Derisa varësia nga pornografia të jetë një diagnozë e mundshme zyrtare, kujdestarët mund të kenë pak zgjedhje, përveç diagnostikimit dhe trajtimit të shumë simptomave të saj si çrregullime pa lidhje (ankthi, depresioni, problemet e përqendrimit, ED, etj.).

Pavarësisht paradigmës në pushtet, ka shenja të ndryshimit të detit. Për shembull, studiues i njohur i varësisë Eric Nestler PhD thotë:

Likelyshtë e mundshme që ndryshime të ngjashme të trurit ndodhin në kushte të tjera patologjike të cilat përfshijnë konsumimin e tepruar të shpërblimeve natyrore, gjendje të tilla si add varësitë ndaj seksit, etj.

Shkencëtarë të tjerë të njohur mirë me neurobiologjinë e varësisë po bëjnë thirrje për përdorimin e tepruar të pornografisë në internet / seksit kibernetik për t'u hetuar si një varësi e mundshme - në të dy Francën ("Varësia seksuale") Dhe shtetet ("Varësia nga pornografia: Një perspektivë e neuroznanancës“). Megjithatë, me sa dimë, hapi i vetëm në këtë drejtim u hodh nga a Skuadra gjermane. Ekipi përdori teste njohëse për të matur efektet e pornografisë në internet në trurin e përdoruesve. Me siguri, ata zbuluan se problemet me përdorimin e pornografisë lidhen me shkallën e stimulimit (matur në numrin e aplikacioneve që përdoruesi përdori dhe intensitetin e përvojës), duke treguar një proces të varësisë në punë. Nuk lidhej me aspektet e personalitetit, apo edhe me kohën e kaluar në shikim.

Pavarësisht nga pengesat ekzistuese, studiuesit tani kanë fuqinë për të hetuar nëse pornografia po ndryshon trurin e përdoruesve. Dikush tjetër dëshiron të shohë një fund të debatit Porno?


Updates

 1. Një diagnozë zyrtare? Manuali mjekësor më i përdorur gjerësisht në botë, Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve (ICD-11), përmban një diagnozë të re i përshtatshëm për varësinë e pornografisë: "Çrregullimi i Sjelljes Seksuale Kompulsive. "(2018)
 2. Porn / varësia e seksit? Kjo faqe liston 39 studime të bazuara në neurozë (MRI, fMRI, EEG, neuropsikologjike, hormonale). Ata ofrojnë mbështetje të fuqishme për modelin e varësisë, pasi gjetjet e tyre pasqyrojnë gjetjet neurologjike të raportuara në studimet e varësisë në substancë.
 3. Mendimet e ekspertëve të vërtetë mbi pornografinë / varësinë e seksit? Kjo listë përmban 16 rishikime dhe komente të kohëve të fundit të literaturës nga disa neuroscientistë të lartë në botë. Të gjithë mbështesin modelin e varësisë.
 4. Shenjat e varësisë dhe përshkallëzimit të materialit më ekstrem? Mbi 30 studime që raportojnë gjetje në përputhje me përshkallëzimin e përdorimit të pornografisë (tolerancën), zakonet ndaj pornografisë dhe madje edhe simptomat e tërheqjes (të gjitha shenjat dhe simptomat që lidhen me varësinë).
 5. Duke debatuar për pikëpamjen e pambështetur që "dëshira e lartë seksuale" shpjegon pornografinë ose varësinë e seksit: Të paktën 25 studime falsifikojnë pretendimin se të varurit nga seksi dhe pornografia “thjesht kanë dëshirë të lartë seksuale”
 6. Porno dhe probleme seksuale? Kjo listë përmban studime 26 që lidhin përdorimin e pornografisë / varësisë pornografike me problemet seksuale dhe nxitje më të ulët ndaj stimujve seksualë. Fdemonstratat e parë të 5 në listë shkakut, pasi pjesëmarrësit eliminuan përdorimin e pornografisë dhe shëruan disfunksionet kronike seksuale.
 7. Efektet e pornografisë në marrëdhëniet? Pothuajse 60 studimet e lidhin pornografinë me pak kënaqësi seksuale dhe marrëdhënie. (Për aq sa dimë të gjithë studimet që përfshijnë meshkujt kanë raportuar më shumë përdorim pornografik lidhur me të varfër kënaqësi seksuale ose marrëdhënie.)
 8. Përdorimi i pornografisë që ndikon në shëndetin emocional dhe mendor? Mbi 55 studime lidhin përdorimin e pornografisë me shëndetin më të dobët mendor-emocional dhe rezultate më të dobëta njohëse.
 9. Përdorimi i pornografisë që ndikon në bindjet, qëndrimet dhe sjelljet? Kontrolloni studimet individuale - mbi studimet e 25 e lidhin pornografinë me "qëndrime jo-barazuese" ndaj grave dhe pikëpamjeve seksiste - ose përmbledhje nga kjo meta-analiza 2016: Media dhe Seksualizimi: Gjendja e Hulumtimit Empirik, 1995-2015.