Hedhin tekstet tuaja: Docs ripërcaktojnë varësinë nga sjelljet seksuale

Shoqëria Amerikane e Mjekësisë varësisë
UPDATAT në këtë njoftim të Shoqatës Amerikane të Mjekësisë së varësisë:

Shoqëria Amerikane e Mjekësisë së Varësisë thotë se varësia nga sjelljet seksuale është po aq e vërtetë sa varësia nga droga

Një ngjarje e madhe ka ndodhur në fushën e shkencës së varësisë dhe trajtimit. Ekspertët kryesorë të varësisë të Amerikës në Shoqatën Amerikane të Mjekësisë së Varësisë (ASAM) sapo kanë lëshuar gjithëpërfshirjen e tyre përkufizimi i ri i varësisë. Ky përkufizim i ri i jep fund debatit nëse varësitë nga seksi dhe pornografia janë "varësi të vërteta". Ata janë.

Nga Deklarata e shtypit ASAM:

Përkufizimi i ri rezultoi nga një proces intensiv, katër vjeçar me më shumë se 80 ekspertë që punojnë në mënyrë aktive mbi të, duke përfshirë autoritetet kryesore të varësisë, klinikët e mjekësisë së varësisë dhe studiuesit kryesorë të neuroshkencës nga i gjithë vendi. … Dy dekada përparimesh në neuroshkencat e bindën ASAM se varësia duhej të ripërcaktohej nga ajo që po ndodh në tru.

Ka të ngjarë që ASAM veproi, pjesërisht, sepse psikiatrit që po rishikojnë DSM (Shoqata Amerikane e Psikiatrisë Manual Diagnostik dhe Statistikor e çrregullimeve mendore) kam qenë duke zvarritur këmbët e tyre në sjelljen e ardhshme DSM-5 në përputhje me përparimet në hulumtimin e varësisë në sjellje. Tradicionalisht, DSM ofron diagnoza të bazuara jo në sëmundjen themelore, por në listat e sjelljeve. Meqenëse autorët e DSM nuk mund të bien dakord për një listë të sjelljeve seksuale që përbëjnë "Çrregullimin e Hiperseksualitetit" (i cili adreson përdorimin detyrueshëm të pornografisë), ata janë të dëmtuar. Në fakt, ata mund ta dëbojnë çrregullimin në shtojcën- Është e vërtetë që përdorimi i pornografisë në internet në mesin e djemve adoleshentë po bëhet gati universale. (SHENIM: Kjo ishte shkruar para se DSM-5 i ardhshëm të vendoste të krijonte një "beha"kategoria viorale e varësisë".)

Përkufizimi ASAM

Në të kundërt, përkufizimi ASAM, "Shikon rolin e trurit në etiologjinë e varësisë - çfarë po ndodh me funksionimin e trurit dhe qarqet specifike të trurit që mund të shpjegojnë sjelljet e jashtme që shihen në varësi". Anshtë një pranim që një sjellje seksuale (p.sh., shikimi i pornografisë në internet çdo ditë) mund të jetë dëshmi e patologjisë në trurin e një personi pa pasqyruar patologjinë në atë të tjetrit.

Hulumtimet tregojnë se të dy sjelljet dhe simptomat kimike sjellin të njëjtat ndryshime të mëdha në anatominë dhe fiziologjinë e trurit. një Zëdhënësi i ASAM shpjegoi:

Përkufizimi i ri nuk lë dyshim që të gjitha varësitë - qoftë alkooli, heroina apo seksi - janë në thelb të njëjtat. Dr. Raju Haleja, ish presidenti i Shoqatës Kanadeze për Mjekësinë e Varësisë dhe kryetari i komitetit ASAM që hartoi përkufizimin e ri, tha për The Fix, “Ne po shohim varësinë si një sëmundje, në krahasim me ata që i shohin ata si të veçantë sëmundjet Varësia është varësi. Nuk ka rëndësi se çfarë e çaktivizon trurin tuaj në atë drejtim, pasi të ketë ndryshuar drejtim, ju jeni të prekshëm nga të gjitha varësitë ”. … Seksi ose bixhozi ose varësia nga ushqimi [janë] të gjitha aq të vlefshme nga ana mjekësore sa varësia ndaj alkoolit ose heroinës ose metafit kristal.

Këtu është një përmbledhje e shkurtër e pikave kryesore të Shoqatës Amerikane të Mjekësisë së Varësisë:

  1. Varësia pasqyron ndryshimet e njëjta të trurit nëse lind në reagim ndaj kimikateve ose sjelljeve.
  2. Varësia është një sëmundje parësore. Kjo nuk është domosdoshmërisht e shkaktuar nga çështje të shëndetit mendor të tilla si disponimi ose çrregullimet e personalitetit. Kjo vë në qetësi nocionin popullor se sjelljet e varësisë janë gjithmonë një formë e "vetë-mjekimit" për të lehtësuar çrregullimet e tjera.
  3. Të dyja sjelljet dhe varësitë e substancës shkaktojnë të njëjtat ndryshime të mëdha në të njëjtin qark nervash: Hypofrontaliteti, sensibilizimi, desensitizimi, qarqet e stresit të ndryshuar etj.
  4. Angazhimi në "sjellje të varësisë" kronike tregon se kanë ndodhur ndryshimet e mësipërme të trurit. Sjelljet e varësisë pastaj bëhen të pavetëdijshme dhe të zakonshme.
  5. Përkufizimi i ri zhduk dallimin e vjetër "varësia vs detyrimit", i cili shpesh përdorej për të mohuar ekzistencën e varësive të sjelljes, përfshirë varësinë nga pornografia në internet.

Ndryshe nga truri i lojërave të fatit, ushqimit, videogameve, truri i të varurve nga seksi / pornografia ende nuk është skanuar. Megjithatë, mekanika e trurit e varësisë në sjellje është përcaktuar tashmë aq mirë, sa që ekspertët mund të thonë me besim se sjelljet seksuale janë gjithashtu potencialisht të varura. Me fjalë të tjera, nuk është forma ose sasia e një stimuli, por përkundrazi ndryshimet rezultuese të trurit, të cilat kanë rëndësi. Këto fragmente nga FAQ të ASAM shpjegojnë shkencën e zakonshme për të gjithë varësinë:

PYETJE: Çka është e ndryshme në lidhje me këtë përkufizim të ri?

PËRGJIGJE: Fokusi në të kaluarën ka qenë në përgjithësi në substancat që lidhen me varësinë, si alkooli, heroina, marihuana apo kokaina. Ky përkufizim i ri e bën të qartë se varësia nuk ka të bëjë me drogën, ka të bëjë me trurin. Nuk janë substancat që një person përdor që i bën ata të varur; nuk është as sasia apo frekuenca e përdorimit. Varësia ka të bëjë me atë që ndodh në trurin e një personi kur ai është i ekspozuar ndaj substancave shpërblyese ose sjelljeve shpërblyese, dhe ka të bëjë më shumë me qarqet e shpërblimit në tru dhe strukturat përkatëse të trurit sesa ka të bëjë me kimikatet ose sjelljen e jashtme që "ndezin" ato qarqe shpërblyese. (Theksimi i shtuar.)

Deputetët ndajnë ndryshime të zakonshme të trurit, të cilat shfaqen në sjellje si përpjekje të pasuksesshme për të kontrolluar përdorimin, dëshirat gjatë periudhave të abstinencës dhe simptomat e tërheqjes. Deri më sot, ndryshimet themelore të trurit të shikuara në të gjithë të varur (desensitization, sensibilizimi, dhe hypofrontality) kanë tashmë janë vërejtur në trurin e bixhozxhinjve të detyruar, overeaters, videogamers. Ka të ngjarë që ata të jenë të pranishëm edhe në përdoruesit e sotëm të pornografisë. Nëse ecën, flet dhe vepron si një rosë, është një rosë. (Azhurnimi: Universiteti i Cambridge: Skenat e trurit gjejnë varësinë e pornografisë)

Një implikim tjetër i deklaratës së ASAM është se nuk mund të përcaktohet "varësia nga pornografia" nga koha e kaluar në shikim ose zhanret e shikuara. Pvarësia ekziston vetëm nëse ndryshimet përkatëse të trurit kanë ndodhur në shikuesin. Meqenëse skanimet e trurit janë jopraktike, ASAM ka krijuar një vlerësim prej 5 pjesësh për të ndihmuar njerëzit të kuptojnë nëse trurin e tyre kanë ndryshuar. Kjo është e ngjashme me vlerësimin e treguesve të diabetit në pacientët që ankohen për simptoma të tregimeve.

Këto dy pyetje të ardhshme nga ASAM adresojnë seksin dhe varësinë nga ushqimi në mënyrë specifike:

PYETJE: Ky përkufizim i ri i varësisë i referohet varësisë që përfshin lojërat e fatit, ushqimin dhe sjelljet seksuale. A beson vërtet ASAM se ushqimi dhe seksi janë të varur?

PËRGJIGJE: Varësia ndaj lojërave të fatit është përshkruar mirë në literaturën shkencore për disa dekada. Në të vërtetë, edicioni i fundit i DSM-së (DSM-5) do të rendisë çrregullimin e lojërave të fatit në të njëjtën seksion me çrregullimet e përdorimit të substancave.

Përcaktimi i ri ASAM bën një largim nga barazimi i varësisë me varësinë vetëm të substancës, duke përshkruar se si varësia është e lidhur edhe me sjelljet që janë të dobishme. Kjo është hera e parë që ASAM ka marrë një pozicion zyrtar se varësia nuk është vetëm "varësi nga substanca".

Ky përkufizim thotë se varësia ka të bëjë me funksionimin dhe qarkullimin e trurit dhe si struktura dhe funksioni i trurit të personave me varësi ndryshojnë nga struktura dhe funksioni i trurit të personave që nuk kanë varësi. Ajo flet për rrjetin e shpërblimit në tru dhe qarkun e lidhur, por theksi nuk është në shpërblimet e jashtme që veprojnë në sistemin e shpërblimit. Ushqimi dhe sjelljet seksuale dhe sjelljet e lojërave të fatit mund të shoqërohen me "ndjekjen patologjike të shpërblimeve" të përshkruara në këtë përkufizim të ri të varësisë. (Theksi shtohet.)

PYETJE: Kush ka varësi ushqimore ose varësi seksi?

PËRGJIGJE: Ne të gjithë kemi qarkun e shpërblimit të trurit që e bën ushqimin dhe seksin të dobishëm. Ky është një mekanizëm mbijetese. Në një tru të shëndetshëm, këto shpërblime kanë mekanizma reagimesh për ngopje ose 'mjaftueshëm'. Për dikë me varësi, qarku bëhet jofunksional i tillë që mesazhi për individin bëhet 'më shumë', gjë që çon në ndjekjen patologjike të shpërblimeve dhe / ose lehtësimit përmes përdorimit të substancave dhe sjelljeve.

Shkurtimisht, varësia e seksit ekziston dhe shkaktohet nga të njëjtat ndryshime themelore në strukturën dhe fiziologjinë e trurit si varësia nga droga. Kjo ka kuptim të përsosur. Në fund të fundit, droga Addictive nuk bëjnë asgjë, por rritjen ose uljen e funksioneve normale biologjike. Ata rrëmbejnë qarqet nervore për shpërblime natyrore, kështu që duhet të jetë e qartë se versionet ekstreme të shpërblimeve natyrore (ushqim junk, pornografi në internet) gjithashtu mund të rrëmbej ato qarqe.

Po në lidhje me të varur pornografi?

Ofruesit e sotëm të kujdesit shëndetësor dhe kolumnistët e këshillave të njohura shpesh mashtrohen për rreziqet e përdorimit të pornografisë në Internet - pjesërisht sepse e dinë që masturbimi (pa pornografi) rrallë rezulton në varësi. Problem është, pornografia në internet është jo thjesht masturbim. Besimi se masturbimi dhe pornografia në Internet janë të njëjta tregojnë mungesë të kuptimit të efekteve potenciale të trurit të risi konstante. Zakonisht, masturbimi çon në ndjenjat e ngopjes. Në të kundërt, pornografia në internet mundet shkel ngopje natyrore. Në disa trurin, mbizotëron ngopje natyrore me stimulim ekstrem është shpat rrëshqitës për ndryshimet e trurit që lidhen me varësinë. Ky keqkuptim rezulton në këshilla të dobëta për pacientët / klientët / lexuesit.

Sfidat e kërkimit

Kur hulumtuesit një ditë do të shikojnë në trurin e personave pornografikë të internetit, ata janë të sigurt për të parë ndryshimet e vërejtura në llojet e tjera të përdoruesve të internetit. Mjerisht, hulumtimi pornografik varet përballë sfidave të vështira:

1. Grupet e kontrollit të përdoruesve të pornografisë mashkullore, jo-në internet nuk mund të gjenden më, dhe edhe nëse do të mundeshin, bordet e rishikimit me siguri nuk do të miratonin protokollet që u kërkojnë atyre të shikojnë llojet e pornografisë për aq orë në ditë sa më shumë djemtë e rinj të sotëm po shikojnë.

2. Pyetësorët e paqartë (ndryshe nga skanimet e trurit) e bëjnë të vështirë për përdoruesit e pornografisë të lidhin problemet e performancës seksuale (ose ankthin social, depresionin ose problemet e përqendrimit) me përdorimin e pornografisë në internet. Mbi të gjitha, pornografia duket si afrodiziaku më i besueshëm në botë, dhe përdoruesit gjithmonë ndihen më mirë gjatë përdorimit. Si mund të jetë duke shkaktuar vetë problemet që kuron përkohësisht?

Vetëm me njohuri më të gjera të varësisë, simptomave të saj dhe etiologjisë së tij, hulumtuesit dhe subjektet e tyre mund ta lidhin me efekt. Deklarata ASAM mbështet studiuesit në hetimin e përdorimit të pornografisë përmes lenteve të ndryshimeve të trurit.

Terapeutët kanë përgjegjësi të reja

Deklarata e ASAM është një hap përpara për të ndihmuar në riedukimin e terapistëve dhe klientëve të tyre. Shumë u mësuan gabimisht se varësitë e sjelljes seksuale nuk mund të lindnin nga stimulimi i tepërt i trurit përmes sjelljes. Në vend të kësaj, ata u trajnuan për të siguruar klientët se varësia ndaj sjelljes seksuale nuk ishte kurrë një rrezik - përveç nëse klienti kishte çrregullime të tjera (shpesh gjenetike).

Megjithatë, autorët e ASAM-it vlerësojnë se gjenetika përbën vetëm gjysmën e shkakut të varësisë. Kjo do të thotë se varësia mund të zhvillohet në mungesë të kushteve ekzistuese. Me fjalë të tjera, simptomat që lidhen me pornografi të tilla si depresioni, ankthi social, çështjet e performancës seksuale të rinisë dhe problemet e përqendrimit duhet të shihen si të jetë e mundur Pasojat e varësisë, në vend që të supozohet të jetë gjithmonë e tyre shkak.

Deklarata e re për ilaçin e varësisë vendos kështu përgjegjësinë e terapistëve për të ndihmuar seksin dhe klientët e varur nga pornografia të bëjnë ndryshime thelbësore në sjelljen e tyre. Për momentin, shumë këshilltarë thjesht referojnë klientët te një mjek për ilaçe psikotrope dhe për përmirësimin e seksit. Në të njëjtën kohë ata po i sigurojnë ata se sjellja e tyre seksuale është tipike dhe e padëmshme.

Deklarata ASAM është një hap i madh në një drejtim të shëndoshë. Në këtë post, ne marrim parasysh raportet specifike të përdoruesve pornografikë, të cilët mund të tregojnë ndryshimet e trurit në lidhje me varësinë.