Lajm i keq për Përdoruesit Porno: Atrofitë e Internetit varen nga truri (2011)

REJAT: Shumë studime janë botuar që kur ky shkrim është shkruar. Shikoje kete Lista e Lojërave në Internet dhe Video Tru Studim.


Nëse lojërat në internet krijojnë varur, si mund të mos pornografi në Internet?

Ja disa lajme kryesore për këdo që është trajnuar se përdorimi i pornografisë në internet është i padëmshëm: Provat fizike të proceseve të varësisë po shfaqen në trurin e lojtarëve të pasionuar të videove në internet. Për më tepër, përdorimi i erotikës në internet ka potencial më të madh për t'u bërë i sëmurë se lojrat në internet sipas studiuesve holandezë.

Sipas kreut të NIDA, Nora Volkow, MD, dhe ekipit të saj këto tri ndryshime fizike përcaktojnë varësinë: desensibilizimi (mpirja e përgjigjes së kënaqësisë së trurit), sensibilizimi dhe hipofronaliteti. Të njëjtat ndryshime të trurit (të cilat tani po shfaqen tek të varurit nga interneti) shfaqen gjithashtu në lojtarë patologjikë dhe abuzuesve të drogës.

Për shembull, përdorimi i kokainës përmbyt qarkun e shpërblimit të trurit me dopaminë. Qelizat nervore reagojnë, pak a shumë shpejt, duke ulur reagimin e tyre ndaj dopaminës. Si rezultat, disa përdorues ndihen "jashtë" (desensitization). Ata dëshirojnë stimulim më intensiv (tolerancë) dhe tentojnë të lënë pas dore interesat, stimujt dhe sjelljet që dikur ishin të rëndësishme për ta.

Në të njëjtën kohë, për shkak se truri i tyre ka regjistruar që përdorimi i kokainës ndihet mirë, ata rriten mbindjeshëm ndaj gjithçkaje që shoqërojnë me kokainën. Pluhur i bardhë, fjala "dëborë", lagjja ku ata pinin duhan, ose miqtë me të cilët ata përdorën të gjithë do të shkaktojnë breshëri të lartë dopamine në qarkun e shpërblimit, duke i shtyrë ata të përdorin (sensibilizimi). Gjithashtu, ΔFosB, një proteinë që ndihmon në ruajtjen e kujtimeve intensive dhe promovon rikthimin, grumbullohet në rajonet kryesore të trurit. Rastësisht, ΔFosB gjithashtu rritet me aktivitetin seksual. (ΔFosB është një faktor transkriptimi, që aktivizon dhe pengon disa gjene për të ndryshuar komunikimin synaptik)

Nëse përdorimi i rëndë i kokainës vazhdon, desensibilizimi i qarkut të shpërblimit zvogëlon aktivitetin përkatës në lobet frontale të trurit të tyre. Tani, aftësitë e përdoruesve për të kontrolluar impulset dhe për të bërë zgjedhje të shëndosha dobësohen, dhe lëvore e tyre ballore mund të atrofizohet (hypofrontality). Të marra së bashku, zvogëlimi i reagimit të kënaqësisë, dëshira e dukshme për t'u përdorur, dhe kontrolli i kompromentuar i impulsit ushqejnë ciklin vicioz të varësisë.

Varëshme sjelljes

Studimi i varësive nga jo-droga është akoma i ri. Megjithatë, tashmë ekspertët kanë zbuluar prova fizike vendimtare se versionet ekstreme të sotme të shpërblimeve natyrore mund të ndryshojnë trurin në mënyrat që bëjnë drogat. "Shpërblimet natyrore" janë aktivitete / substanca që na joshin sepse rritin mbijetesën e paraardhësve tanë, ose mbijetesën e gjeneve të tyre.

Për më tepër, nuk është vetëm një pakicë e vogël me çrregullime para-ekzistuese që janë në rrezik. Truri normal dhe i shëndetshëm gjithashtu mund të ndryshojë. Tha një 37-vjeçar i shëndetshëm, "Kur pashë për herë të parë pornografi në internet në moshën 35 vjeç, u ndjeva sikur do të kaloja një orgazmë pa ereksion. Ky është efekti sa i fuqishëm që pati tek unë. ”

Deri më tani, këtu është kartoni i rezultateve të hulumtimit. (Datat tregojnë kur hulumtimi i skanimit të trurit zbuloi prova të fundit nga tre ndryshimet kryesore të trurit të lidhura me varësinë.)

  • Bixhozi patologjik - studiuar për 10 vjet, dhe shtuar në DSM-5 të ardhshëm si një varësi (2010)
  • Varësia ndaj ushqimit - (2010)
  • Varësia e lojrave video në internet - (2011)
  • Varësia nga pornografia në internet - akoma nuk studiohet nëpërmjet skanimit të trurit

Rastësisht, arsyeja që studimet e varësisë në Internet adresojnë varësinë ndaj lojërave, jo pornografi, është se ato janë bërë në vende që bllokojnë qasjen në faqet pornografike—Dhe për vite me radhë (Kinë, 2006 dhe Kore, 2007). Ndryshe nga vendet e tjera, ata nuk kanë shumë përdorues të pornografisë së rëndë.

Këtu janë studimet që tregojnë tri ndryshime kritike, fizike në trurin e të varurve nga Interneti (dy të lëshuara vetëm në qershor, 2011):

  • Përgjigja e kotë e kënaqur:  Një reduktim i receptorëve striatal D2 dopamine është shënuesi kryesor për desensitizimin e circuitry shpërblim, një shenjë dalluese të të gjitha varëshme. Në këtë studim u krahasuan PET-të e burrave me dhe pa varësi të internetit.

Reduktuar Striatal Dopamine D2 Receptors në Njerëzit me Varësisë Internet (2011)

"Një sasi në rritje e hulumtimeve ka sugjeruar që varësia nga interneti shoqërohet me anomali në sistemin dopaminergjik të trurit… [Në këtë studim] individët me varësi nga interneti treguan nivele të reduktuara të disponueshmërisë së receptorëve dopamine D2."

  • sensibilizimi: Në këtë studim, studentët e kolegjit luajtën video lojëra në internet për javë 6. Masat janë bërë para dhe pas. Ato subjekte me dëshirat më të larta gjithashtu kishin më shumë ndryshime në trurin e tyre që tregojnë procesin e varësisë së hershme. Grupi i kontrollit, i cili luajti një lojë më pak stimuluese, nuk kishte ndryshime të tilla të trurit.

Ndryshimet në veprimtarinë e veshkave prefrontale të nxitura nga koka me lojë me video lojë (2010)

"Këto ndryshime në aktivitetin e lobit frontal me lojë të zgjatur me video mund të jenë të ngjashme me ato të vëzhguara gjatë fazave të hershme të varësisë. "

  • Hypofrontality: Në këtë studim, hulumtuesit gjetën një reduktim 10-20% në lëndën gri të korteksit ballor në adoleshentët me varësi në internet. Hulumtimet mbi varësitë e tjera kanë vendosur tashmë se zvogëlimi i materies gri dhe funksionimit të frontit të lobës zvogëlon kontrollin e impulsit dhe aftësinë për të parashikuar pasojat.

Anomalitë e Mikrostrukturës në Adoleshentët me Çrregullim të Varësisë nga Interneti. (2011)

“Prania e kontrollit njohës relativisht të papjekur, e bën [adoleshencën] një kohë të cenueshmërisë dhe rregullimit, dhe mund të çojë në një incidencë më të lartë të çrregullimeve afektive dhe varësisë tek adoleshentët. Si një nga problemet e zakonshme të shëndetit mendor në mesin e adoleshentëve kinezë, çrregullimi i varësisë nga interneti (IAD) aktualisht po bëhet gjithnjë e më serioz. Rate Shkalla e incidencës së varësisë nga interneti tek të rinjtë urbanë kinezë është rreth 14%. … Këto rezultate demonstruan që ndërsa varësia nga interneti vazhdonte, atrofia e trurit… ishte më serioze. ” (Shikoni edhe këtë studimi më i hershëm kinez.)

Online pornografi dhe lojëra video stimulojnë trurin në mënyra të krahasueshme

Krahasoni këto dy citate. Cili ka të bëjë me varësinë e pornografisë dhe cila ka të bëjë me varësinë e lojrave?

Nuk bëjmë më seks. Ne nuk shkojmë natën e takimeve ose ndonjë gjë së bashku. Ndihem shumë fajtor sepse thjesht nuk mund ta duroj më. Që prej 2 javësh nga martesa jonë po kërcënoja të divorcohesha nga ai.

Tre nga miqtë e mi e kuptuan se kishin një problem, por 2 prej tyre thanë se kishin bërë përpjekje për të lënë duhanin dhe ata fjalë për fjalë mendojnë se nuk mund të bëjnë asgjë për këtë. *

Karakteristikat që e bëjnë pornografinë në internet dhe lojrat e video-ve kaq popullore janë i njëjtë karakteristikat që i japin të dyja fuqitë për të rregulluar dopamin në disa trurin. Risi dhe 'stimuj që shkelin pritjet'të dy lëshojnë dopaminë, duke i dërguar trurit mesazhin se aktiviteti është më i vlefshëm se sa është. Lojërat e suksesshme video japin një zjarr të shpejtë si të risisë ashtu edhe të befasisë. Çdo brez i ri i lojërave tejkalon të fundit në këto aspekte.

Porno e sotme gjithashtu sjell të dy, dhe vazhdimisht i rrëmben ata. Ekziston një risi e pafund dhe diçka më befasuese gjithmonë bën thirrje përtej klikimit tjetër. Ekziston edhe dopamina e lëshuar nga "gjueti" për një goditje perfekte. Risi, tronditja dhe gjuetia thithin vëmendjen e përdoruesit sepse ato rrisin nivelet e dopaminës. Fokusi intensiv lejon përdoruesit të mbivendosin mekanizmat e tyre të ngopjes natyrore dhe, shpesh, të rilidhin trurin e tyre në mënyra që duan shumë përpjekje për t'u zhbërë. Varësia është "të mësuarit patologjik".

Lojtarët në internet quhen ndonjëherë "të paduruar të adrenalinës". Sidoqoftë, adrenalina (e cila lirohet në gjëndrat mbiveshkore) duket se ka pak efekt në proceset e varësisë. Dopamina, jo adrenalina, është në zemër të të gjitha varësive. Frika dhe ankthi mund të rrisin proceset e varësisë për shkak të neurokimikateve të lëshuara në tru (të tilla si norepinefrina), por ato nuk e bëjnë shkak ato procese.

Sjelljet seksuale mund të jenë më bindëse sesa aktivitetet e lojrave

Lufta tallëse dhe kërkimet e rrezikshme ishin pa dyshim përparësi të larta për paraardhësit tanë. Kjo është arsyeja pse ne e shohim lojën mjaft shpërblyese për tu fiksuar. Ende riprodhim është përparësia kryesore e gjeneve tona. Ashtu si ushqimi, seksi është thelbësor për suksesin gjenetik.

Përsa i përket efekteve në tru, përdorimi i pornografisë në internet kombinon elemente të konsumimit të ushqimit shumë të shijshëm stimulimi i vazhdueshëm i lojrave video. Ashtu si ushqimi junk, edhe erotika në internet është një version hiperstimulues i diçkaje që kemi evoluar për ta vlerësuar shumë. Erotika e sotme shpërndahet gjithashtu përmes një mediumi me zjarr të shpejtë, magjepsës, shumë i ngjashëm me video lojërat në internet. Një tronditje e dyfishtë për sa i përket varësisë.

Vlen të merret parasysh se çfarë kanë mësuar studiuesit e trurit për ushqimin. Kur minjtë kishin qasje të pakufizuar në ushqimin e kafeterisë, pothuajse të gjithë treguan një rënie të shpejtë të receptorëve D2 (dopamine) (përgjigje e mpirë e kënaqësisë), dhe më pas binged të trashje. Rënia e receptorit D2 me sa duket i motivon gjitarët kapuni sa më shumë që të jetë e mundur ndërkohë që marrja është e mirë-a janë ushqime me kalori ose një harem i gatshëm.

Mbani në mend se stimulimi i pakufizuar i llojit të kafenesë nuk ishte normë gjatë evolucionit tonë, deri vonë. Kjo është arsyeja pse qasja e pakufizuar në ushqimin e papërpunuar është e rrezikshme për minjtë dhe njerëzit. Klikimi pa mundim i qindra shokëve të rinj të nxehtë është gjithashtu një anomali evolucionare dhe 9 nga 10 burra të moshës kolegj ishin tashmë duke përdorur pornografinë në Internet tre vjet më parë. Rrezikshme, duke pasur parasysh varësinë e saj të brendshme. Gjithashtu, i kthyeshëm. Kur përdoruesit e rëndë heqin dorë nga pornografia, ata raportojnë rritur kënaqësinë nga të gjitha aspektet e jetës (shpesh pas një mjerimi tërheqje).

Kthehu te ushqimi. Në vitet e fundit, hulumtuesit e trurit kanë zbuluar gjithashtu të gjitha tri proceset kryesore të varësisë në trurin e overeaters:

  • Përgjigja e kotë e kënaqur: Një studim i 2010 tregoi që ngrënia e tepërt blunton qarkun e shpërblimit, duke rritur rrezikun për shtim në peshë në të ardhmen. Pas 6 muajsh, truri i atyre që kishin ngrënë ushqime më "të këndshme" (dmth., Më shumë majmëri) tregoi më pak përgjigje ndaj kënaqësisë sesa të tjerët.
  • sensibilizimi: Një studim i 2011 zbuloi se ata që shënojnë rezultate të larta në një test të varësisë ndaj ushqimit (aktivizimi i trurit në përgjigje të fotove të ushqimit) tregojnë përgjigje të trurit të ngjashme me përgjigjet e narkomanëve ndaj drogës.
  • Hypofrontality: Një studim i 2006 zbuloi se individët obezë kanë anomali të trurit në zonat e shoqëruara me shije, vetëkontroll dhe shpërblim - duke përfshirë një zvogëlim të lëndës gri në lobet ballore (atrofi). Likelyshtë e mundshme që ngrënia e tepërt të shkaktojë këto ndryshime, pasi studimi i përmendur më lart konfirmoi ndryshimet e trurit nga ngrënia e tepërt.

Nëse mbizotërimi me ushqim shumë të shijshëm mund të shkaktojë ndryshime të trurit në kaq shumë njerëz (30% e amerikanëve janë të trashë dhe vetëm rreth 10% për shkak të anomalive metabolike sipas neuroscientist David Linden), si është e mundur që mbi-stimulimi përmes aktivitetit seksual online shumë erotik nuk mund të ndryshojë trurin? Përdorimi i pornografisë në Internet / cybersex është me siguri jo më pak stimuluese sesa ushqimi joshëse.

A po përsëritet historia?

Historia është plot me shembuj të "njohurive të zakonshme" që dolën të gabuara pas hetimit. Konsideroni margarinë. Të gjithë "e dinin" se ishte më mirë për ju sesa gjalpi. Ekspertët ishin aq të sigurt për këtë "fakt", saqë as nuk e provuan për vite me radhë, dhe rregullisht këshilluan njerëzit të zëvendësonin margarinën me gjalpë.

Së fundmi, ekspertët testuan shëndetin e margaritës. Rezulton se acidet trans-yndyrore (të gjetura në margarinë) janë në mesin e më të rrezikshme yndyrna. Ata janë shumë më keq për njerëzit sesa gjalpë.

Kritikët mund të pretendojnë se është "joshkencore" të sugjerosh që pornografia në Internet mund të shkaktojë procese varësie në tru vetëm sepse varësia e Internetit në mënyrë të qartë bën. Në të vërtetë, është joshkencore të sugjerosh të kundërtën. të gjithë varësitë, përfshirë ato të sjelljes (bixhoz, ushqim, lojëra video) tregojnë hipofrontalitet (atrofi dhe mungesë e kontrollit të impulsit). Sinqerisht, ajo që kritikët tani duhet të sigurojnë është provë e fortë, shkencore që tregon se varësia nga pornografia në internet është një përjashtim nga rregulli. Të sugjerosh se ekziston ende dyshim i madh për varësinë e saj është më joshkencore, pasi supozon se duhet të ketë disa qark të tjerë të trurit për përdorimin e pornografisë që ende nuk janë zbuluar.

Seksi është i shëndetshëm, por supozimi se përdorimi i pornografisë në Internet është i sigurt është gjithnjë e më i dobët.

* Vërejtjet e para kanë të bëjnë me varësinë e lojrave, e dyta në lidhje me varësinë nga pornografi.