Mbroni oreksin tuaj për kënaqësi (2010)

Hulumtimi i ri zbulon një spirale të pakënaqësisë nga mbi-stimulimi.

Recetë e ulur dopamine në striatum janë prapa varësisë pornografikeNë një postim të fundit (Sjelljet intriguese), Unë sugjerova që ushqimi i sotëm super-joshës i majmërisë dhe videot seksuale hiper-stimuluese mund të mpinë përgjigja e kënaqësisë së trurit nëse pronarët e tyre e teprojnë mjaftueshëm. Këtë javë të kaluar, kërkime të reja konfirmoi se stimulimi i tepërt me të vërtetë shuan në mënyrë progresive trurin e njerëzve që angazhohen në të, duke ulur kënaqësinë e tyre. Ajo gjithashtu tregon një rrugëdalje.

Mbi gjashtë muaj, trurin e grave që hëngrën më shumë ushqime të majmërisë ndryshuar. Ata treguan më pak përgjigje ndaj kënaqësisë (sesa ato që nuk fituan), gjë që i bëri gratë më të prirura për të ngrënë. Në fakt, ndryshimet e trurit gërryen vetëkontrollin e tyre, duke i vendosur ato në një spirale në rënie. Tha studiuesi kryesor Eric Stice,

Ky është fakti i parë i ardhshëm për të treguar se mbingarkesa e mëtejshme është më e keqe për rrjetin e çmimeve. Përgjegjësia e dobët e rrjetit të shpërblimit rrit rrezikun për fitimin e mëtejshëm të peshës në një mënyrë të avancuar.

Oreksi njerëzor për të dy ushqimet dhe seksin ndikohet shumë nga numri i receptorëve të dopaminës (D2) në striatumin e qarkut të shpërblimit. Kur receptorët bien pas një gjëje të mirë, truri nuk përgjigjet aq shumë dhe ne ndiejmë më pak shpërblim nga kënaqësia për një kohë. (Shih skanimet para dhe pas të receptorëve të dopaminës, më lart.) Kjo na shtyn të kërkojmë edhe më shumë për ndjenjat e kënaqësisë - për shembull, duke kërkuar ushqim më stimulues ose stimuj më ekstrem seksual, duke mpirë më tej trurin. Pasojat e kësaj ndjeshmërie në rënie shkojnë përtej kalorive dhe pikave kulmore, dhe shfaqen si të gjitha llojet e simptomave të padëshiruara:

Nëse kemi mjaft [neurotransmetues që rregullojnë qarkun e shpërblimit], emocionet tona janë të qëndrueshme. Kur ato shterojnë, ose janë jashtë ekuilibrit, ato që ne i quajmë "pseudo-emocione" mund të rezultojnë. Këto gjendje shpirtërore të rreme mund të jenë aq shqetësuese sa ato të shkaktuara nga abuzimi, humbja ose trauma. Ata mund të na çojnë në [qejf] .—Julia Ross, psikoterapist ushqyes

Spiralja natyrore në rënie e ndjeshmërisë së trurit në përgjigje të tepërt shpjegon pse patologjitë e oreksit zakonisht marrin një kurs kronik dhe janë rezistente ndaj trajtimit. Por kërkimi i ri gjithashtu indirekt lë të kuptohet se si të ndryshojë ndryshimet e padëshiruara të trurit: ndaloni sjelljen që po i shkakton ata sa më shpejt të jetë e mundur, pa pritur derisa të kalojë vijën në obezitet ose hiperseksualitet.

Nëse tejkalimi i vazhdueshëm ndryshon trurin, duke e bërë kontrollin gjithnjë e më të vështirë, atëherë duke lënë pas sjelljen problematike, gradualisht rikthen ndjeshmërinë e trurit, ose së paku përmirëson ndjeshëm atë. Shpesh e vëzhgoj këtë kthesë në përdoruesit e rëndë të pornografisë, të cilët i japin trurit një pushim, duke shmangur pornografinë dhe duke ulur rrugën për masturbim për një ose dy muaj.

La mjerimi i tërheqjes mund të jetë i zymtë, ndërsa truri i tyre është i dëshpëruar për stimulim, por është e qartë nga e tyre vetë-raporte se truri i tyre shpejt bëhet më i ndjeshëm. Ata vërejnë përmirësime në shumë fusha: përgjigjja seksuale, optimizmi, padurimi për t'u afruar me bashkëshortët e ardhshëm, ankthi i reduktuar, etj. Ata janë të habitur se sa të gjera janë ndryshimet që rrjedhin nga rivendosja e ndjeshmërisë natyrore të trurit të tyre.

Sapo të kuptojnë se rivendosja e ndjeshmërisë së shpërblimit-shpërnguljes është objektivi, ata fitojnë një ndjenjë ngushëlluese të drejtimit. Ata mund të përputhen me ndryshimet e humorit dhe simptomat e tjera me veprimet e tyre (ose mosveprimi). Ata fillojnë të njohin siklet dhe dëshirat që mund të presin pas stimulimit intensiv. Ata zbulojnë se çka lehtëson më mirë këtë siklet dhe sa kohë zakonisht i çon ata të kthehen në ekuilibër. Duke ditur shpenzimet e fshehura të stimulimit të tepërt, ata mund të zgjedhin të kënaqin me vetëdije ose të zgjedhin për përfitimet e stimulimit më pak intensiv.

Me pak fjalë, ata e kuptojnë plotësisht spiralen e varësisë dhe si ta menaxhojnë atë. Sapo të kthehen në vendin e shoferit, besimi dhe optimizmi i tyre kthehen. Tha një:

Duke marrë parasysh pamjen e madhe, në të vërtetë nuk po merrni aq shumë nga pornografia. Nuk është as lumturi. Somethingshtë diçka që mund të duket se ju duhet shumë, për të mos qenë në gjendje t'i rezistoni, por është e dëmshme. Truri racional mund të mbikëqyrë logjikisht sinjalet e qarkut të shpërblimit në mënyrë që kjo çështje të kapërcehet.

Do të ishte mirë nëse shkencëtarët do të bënin hulumtime që tregojnë se sa kohë truri duhet të kërcej prapa nga stimulimi i tepërt nëpërmjet ushqimit të majmërisë dhe stimulimeve ekstreme seksuale. Tashmë ne e dimë se është rreth 14 ditë para se receptorët e adenozinës të kthehen në numrin e tyre normal pas ndërprerjes së konsumit të kafeinës. Kur e dimë sa dëshirë dhe moodiness do të zgjasë, ne mund të mbledhim më lehtë vullnetin për t'i tejkaluar ato. Ndërkohë, ne mund të bëjmë eksperimentet tona për të zbuluar se çfarë duhet për të rivendosur ndjeshmërinë e trurit dhe për të shpëtuar spiralin në rënie.

Për të qenë të sigurt, ne jemi të gjithë në një vazhdimësi kur është fjala për ndjeshmërinë e trurit dhe kohën e shërimit. Disa truri arrijnë në planetin më të prekshëm për shkak të recetave më pak dopamine në pjesët kyçe të qarkut të shpërblimit. Trauma, stresi, vetmia ose farmaceutika nuk rregullojnë trurin e tjerë. Megjithatë, madje normal trurin janë në rrezik për pakënaqësi të shtuar nga mbi-stimulimi.

Në të vërtetë, dy të tretat e nesh janë tani mbipeshë dhe 17% e përdoruesve të pornografisë në Internet tashmë janë duke treguar shenja të sjelljes së sëmurë. Prirja për të kapur ushqime joshëse dhe shenja seksuale nuk është patologjike, madje as një pengesë. Eshte normale. Kjo ndoshta luajti një rol të madh në aftësimin e paraardhësve tanë për të prodhuar us. Mjerisht, është gjithashtu normale që spiralja të bjerë poshtë në përgjigje të hiper-stimulimit për shkak të mënyrës së evolimit të trurit tonë. Kjo do të thotë që ne jo vetëm jemi në një vazhdimësi, por edhe përballemi me një pjerrësi të rrëshqitshme.

mosbalancimi i trurit nxit varësinë nga pornografiaLajm i mirë është se ne mund të rrëshqasim lart e poshtë vazhdimësinë, të paktën deri në një farë mase, duke ndryshuar tonën sjellje. Sa më gjatë që ne kemi qenë binging, aq më shumë merr shumicën prej nesh për të rivendosur ndjeshmërinë normale të trurit. Megjithatë, shumë e arrijnë atë.

Fatkeqësisht, funksionimi i këtij mekanizmi primitiv të oreksit në tru nuk është ende njohuri e zakonshme. Si pasojë, shumë prej nesh supozojnë se ne nuk mund të të jetë mbi-stimuluar nga versionet ekstreme të seksit ose ushqimit, dhe se vetëm njerëzit anormale bëhen të trashë ose hiperseksualë. Duke kuptuar se si sjellja dhe ndjeshmëria e trurit bashkëveprojnë, ne mund të jemi në gjendje të shmangim rrëshqitje në patologji.

Varet nga ne

Truri ynë përcaktohet nga përbërja jonë gjenetike. Mjedisi ynë është i përmbytur me gjëra të përmirësuara sintetikisht të tregtuara nga interesa të fuqishëm ekonomikë përtej kontrollit tonë. Kjo e lë sjelljen si opsionin tonë më të mirë për mbrojtjen (ose rivendosjen) e ndjeshmërisë dhe shëndetit të trurit tonë. Nëse nuk drejtojmë me vetëdije, shumë prej nesh janë të lidhur për t'u kapur në një spirale në rënie.

Për fat të mirë, ne njerëzit kemi shumë më tepër kontroll mbi ndjeshmërinë e trurit tonë sesa është pranuar. Ky hulumtim i ri e bën të qartë se sjellja ka rëndësi.

Update: Statistikat e vitit 2010 mbi vendet më të trasha të botës


Updates:

  1. Porn / varësia e seksit? Kjo faqe liston 39 studime të bazuara në neurozë (MRI, fMRI, EEG, neuropsikologjike, hormonale). Ata ofrojnë mbështetje të fuqishme për modelin e varësisë, pasi gjetjet e tyre pasqyrojnë gjetjet neurologjike të raportuara në studimet e varësisë në substancë.
  2. Mendimet e ekspertëve të vërtetë mbi pornografinë / varësinë e seksit? Kjo listë përmban 16 rishikime dhe komente të kohëve të fundit të literaturës nga disa neuroscientistë të lartë në botë. Të gjithë mbështesin modelin e varësisë.
  3. Shenjat e varësisë dhe përshkallëzimit të materialit më ekstrem? Mbi 30 studime që raportojnë gjetje në përputhje me përshkallëzimin e përdorimit të pornografisë (tolerancën), zakonet ndaj pornografisë dhe madje edhe simptomat e tërheqjes (të gjitha shenjat dhe simptomat që lidhen me varësinë).
  4. Një diagnozë zyrtare? Manuali mjekësor më i përdorur gjerësisht në botë, Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve (ICD-11), përmban një diagnozë të re i përshtatshëm për varësinë e pornografisë: "Çrregullimi i Sjelljes Seksuale Kompulsive".
  5. Duke debatuar për pikëpamjen e pambështetur që "dëshira e lartë seksuale" shpjegon pornografinë ose varësinë e seksit: Të paktën 25 studime falsifikojnë pretendimin se të varurit nga seksi dhe pornografia “thjesht kanë dëshirë të lartë seksuale”
  6. Porno dhe probleme seksuale? Kjo listë përmban studime 26 që lidhin përdorimin e pornografisë / varësisë pornografike me problemet seksuale dhe nxitje më të ulët ndaj stimujve seksualë. Fdemonstratat e parë të 5 në listë shkakut, pasi pjesëmarrësit eliminuan përdorimin e pornografisë dhe shëruan disfunksionet kronike seksuale.
  7. Efektet e pornografisë në marrëdhëniet? Pothuajse 60 studimet e lidhin pornografinë me pak kënaqësi seksuale dhe marrëdhënie. (Për aq sa dimë të gjithë studimet që përfshijnë meshkujt kanë raportuar më shumë përdorim pornografik lidhur me të varfër kënaqësi seksuale ose marrëdhënie.)