Eksperimenti i Madh i Porno - Jepur në TEDx (Mars, 2012)


A kemi trurin tonë të evoluar për të trajtuar hiperstimulimin e joshjeve të sotme të internetit? Gary Wilson diskuton mbi shqetësimet shqetësuese që shfaqen në disa përdorues të rëndë të internetit, ndryshimin e habitshëm të këtyre simptomave dhe shkenca që qëndron pas këtyre fenomeneve.

Mbështetje empirike për "The Great Porn Experiment" (2012)

Për mbështetje gjithëpërfshirëse për kërkesat e paraqitura në secilën rrëshqitje shihni këto dy faqe:

Është e rëndësishme të theksohet se Eksperimenti i Madh Porno u përfundua dhe u dërgua në TEDx në Dhjetor 2011, ndërsa fjalimi u mbajt në Mars, 2012. Kjo bisedë TEDx ishte një përgjigje e drejtpërdrejtë e Philip Zimbardo "Vdekja e Djemve”Biseda TED, të cilën audienca e Glasgow-it e pa pak para fjalimit.

Që nga dhjetori 2011, një grup i madh hulumtimesh mbështetëse dhe evidencave klinike ka ardhur për të mbështetur Eksperimenti i Madh i Pornove tre pohime kryesore, të cilat ishin:

  1. Pornografi në Internet mund të shkaktojë disfunksione seksuale;
  2. Përdorimi i pornografisë në internet mund të çojë në ndryshimet e mëdha të trurit që lidhen me varësinë nga 3 të identifikuara në varësi të substancës; dhe
  3. Përdorimi pornografik në internet mund të përkeqësojë disa kushte mendore dhe emocionale (problemet e përqendrimit, ankthi social, depresioni, etj.).

Më poshtë është një përmbledhje e shkurtër e provave empirike dhe klinike që mbështesin pretendimet e bëra në Eksperimenti i Madh Porno

1) Përdorimi pornografik i internetit mund të shkaktojë disfunksionet seksuale:

2) Përdorimi pornografik në internet mund të çojë në ndryshimet e mëdha të trurit që lidhen me varësinë nga 3 të identifikuara në varësi të substancave:

Eksperimenti i Madh Porno renditi dhjetë varësi nga interneti “studime të trurit”, të cilat mbështesnin tezën time se varësia nga interneti (dhe nëntipet e varësisë nga interneti siç janë lojrat dhe pornografia) ekziston dhe përfshin të njëjtët mekanizma themelorë dhe ndryshime të trurit si varësitë e tjera. Kjo fushë e studimit po rritet në mënyrë eksponenciale. Që nga viti 2019, ka rreth 350 studime të varësisë në internet "studime të trurit". Të gjithë ata raportojnë zbulime neurologjike dhe ndryshime të trurit në varësit e internetit në përputhje me modelin e varësisë (lista e “Studime të trurit” nga varësia nga interneti). Përveç kësaj, hartimi i disa studimeve të varësisë në internet mbështet pohimin se përdorimi i internetit është duke shkaktuar (në disa) simptoma të tilla si depresioni, ADHD, ankthi etj Lista e studimeve të tilla: Studime që demonstrojnë përdorimin e internetit dhe përdorimin e pornografisë duke shkaktuar simptomat & ndryshimet e trurit.

Eksperimenti i Madh Porno përshkroi tre ndryshime të mëdha të trurit që ndodhin me varësinë e pornografisë: (1) Sensitization, (2) Desensitization, dhe (3) Qarqet pariferale jofunksionale (hypofrontaliteti). Që nga marsi, 2012, hulumtimi shumë neurologjik për përdoruesit e pornografisë dhe të pornografëve të pornografisë është publikuar. Të tre këto ndryshime të trurit janë identifikuar në mesin e 41 studime të bazuara në neuroshkenca mbi përdoruesit e shpeshtë pornografikë dhe të varur nga seksi:

  • Studimet e raportimit sensibilizimi (reagim dhe dëshirë për dëshmi) te përdoruesit e pornografisë / të varurit nga seksi: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24.
  • Studimet e raportimit desensitization ose habituation (duke rezultuar në tolerancë) në përdoruesit porn / varur seks: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
  • Studimet që raportojnë për funksionimin më të dobët ekzekutiv (hypofrontality) ose ndryshuar aktivitetin paraballor në përdoruesit e pornografisë / të varur nga seksi: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16.

La 44 studime të bazuara në neurozë (MRI, fMRI, EEG, neuropsikologjike, hormonale) ofrojnë mbështetje të fuqishme për modelin e varësisë, ashtu si dhe 25 rishikime dhe komente të kohëve të fundit të literaturës nga disa neuroscientistë të lartë në botë.

Unë gjithashtu përshkroi përshkallëzimin ose habitatin në fjalimin tim TEDx (i cili mund të jetë një tregues i varësisë). Pesë studime tani i kanë pyetur përdoruesit e pornografisë në mënyrë specifike për përshkallëzimin në zhanre të reja apo tolerancën, duke konfirmuar të dy (1, 2, 3, 4, 5) Duke përdorur metoda të ndryshme indirekte, ose llogari klinike, një studim shtesë të 40 kanë raportuar gjetje në përputhje me zakonet në "pornografi të rregullt" ose përshkallëzimin në zhanre më ekstreme dhe të pazakonta.

Sa i përket tërheqjes, çdo studim që u mor në pyetje ka raportuar simptoma tërheqjeje. aktualisht 10 studime raportojnë simptoma të tërheqjes në përdoruesit e pornos.

Po në lidhje me studimet neurologjike që keqësojnë varësinë nga pornografia? atje nuk janë asnjë. Ndërsa autori kryesor i Prause et al., 2015 pretendoi se studimi i saj i vetëm EEG falsifikoi varësinë e pornografisë, gazetat e shqyrtuara nga kolegët 9 nuk pajtohen: Kritikat e rishikuara nga kolegët e Prause et al., 2015. Neuroscientistët në këto dokumente 9 pohojnë se Prause et al. në të vërtetë gjetur desensitization / habituation (në përputhje me zhvillimin e varësisë), si më pak aktivizimi i trurit në vanilin pornografik (foto) ishte e lidhur me madhe pornografi. Pabesueshme, Prause et al. ekipi me guxim pretendonte se kishte falsifikuar modelin e varësisë pornografike me një paragraf të vetëm të marrë nga kjo 2016 "letër për redaktorin". Në të vërtetë letra Prause nuk falsifikonte asgjë, pasi kjo kritikë e gjerë zbulon: Letër për redaktorin "Prause et al. (2015) falsifikimi i fundit i parashikimeve të varësisë " (2016).

Por 'varësia nga pornografia' nuk është në APA DSM-5, apo jo? Kur APA e përditësoi manualin e fundit në 2013 (DSM-5), ai nuk mori në konsideratë formalisht "pornografinë në internet", duke zgjedhur në vend që të debatonte "çrregullime hiperseksuale". Termi i fundit i ombrellës për sjelljen problematike seksuale rekomandohej për përfshirje nga DSM-5 së Grupi i Punës për Seksualitetin pas viteve të shqyrtimit. Megjithatë, në një seancë të njëmbëdhjetë "yllore" (sipas një anëtari të grupit të punës), të tjera DSM-5 zyrtarët e refuzuan në mënyrë të njëanshme hiperseksualitetin, duke cituar arsyet që janë përshkruar si të palogjikshme.

Vetëm para DSM-5 së botim në 2013, Thomas Insel, atëherë Drejtor i Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor, paralajmëroi se ishte koha që fusha e shëndetit mendor të ndalonte duke u mbështetur në DSM. “Shtë "dobësia është mungesa e saj e vlefshmërisë, "Shpjegoi ai, dhe"nuk mund të kemi sukses nëse përdorim kategoritë DSM si “standardi i artë." Ai shtoi, "Kjo është arsyeja pse NIMH do të riorientojë hulumtimet e saj larg kategorisë DSMs. " Me fjalë të tjera, NIMH planifikoi të ndalojë financimin e kërkimit bazuar në etiketat e DSM (dhe mungesën e tyre).

Organizatat e mëdha mjekësore janë duke ecur përpara APA-së. Shoqëria Amerikane e Mjekësisë varësisë (ASAM) e kuptoi se çfarë duhet të ishte gozhda përfundimtare në arkivolin e debatit për pornografinë në muajin gusht, 2011, pak muaj para se të përgatisja fjalimin tim TEDx. Ekspertët më të lartë të varësisë në ASAM kanë lëshuar përcaktimi me kujdes i përkufizimit të varësisë. Përkufizimi i ri bën disa nga pikat kryesore Kam bërë në fjalimin tim. Para së gjithash, varësitë e sjelljes ndikojnë në tru në të njëjtat mënyra themelore si ato të drogës. Me fjale te tjera, varësia është në thelb një sëmundje (kusht), jo shumë. ASAM deklaroi në mënyrë eksplicite se varësia e sjelljes seksuale ekziston dhe domosdoshmërisht duhet të shkaktohen nga të njëjtat ndryshime themelore të trurit që gjenden në varësinë e substancave.

Organizata Botërore e Shëndetësisë duket e gatshme për të vendosur të drejtën e luftës politike të APA-së. Manuali mjekësor më i përdorur gjerësisht në botë, Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve (ICD-11), përmban një diagnozë e re i përshtatshëm për varësinë e pornografisë: "Çrregullimi i Sjelljes Seksuale Kompulsive. "ICD-11 gjithashtu përmban një diagnozë të re për varësinë nga video-lojë: Çrregullim i lojërave të internetit.

3) Përdorimi i pornografisë në Internet mund të përkeqësojë disa kushte mendore dhe emocionale

Eksperimenti i Madh Porno përshkruhet "Eksperimenti tjetër i pornografisë”Në të cilën të rinjtë që eliminuan pornografinë raportuan faljen e problemeve emocionale dhe njohëse. TGPE gjithashtu përshkroi "varësinë nga zgjimi" (varësia në internet dhe nëntipet e tij) duke përkeqësuar ose duke shkaktuar simptoma të tilla si mjegulla e trurit, problemi i përqendrimit, ankthi i përgjithshëm, depresioni dhe ankthi social. Që nga 2018 ekzistojnë qindra studime korrelative Studimet e shkaktuara nga 80 duke mbështetur këtë pohim.

Në 2016 Gary Wilson botoi dy dokumente të shqyrtuara në mënyrë të pavarur: