Filloni këtu: Evolucioni nuk e ka përgatitur trurin tuaj për pornografinë e sotme

chart
Ky artikull është një i shkurtër përmbledhje e disa koncepteve kryesore për pornografinë dhe trurin tuaj. Për shkencën që qëndron pas saj, ju lutemi ndiqni të gjithë lidhjet dhe lexoni këtë faqe. Disa lidhje shkojnë në artikujt tonë, të cilat në anën tjetër lidhen me studimet. Për një kuptim më të thellë dhe dëshmi të mëtejshme shihni Faqe e Kërkimit. Për përmbajtjen specifike eksploroni Pyetjet për pornografi.

Çfarë ndodh kur lëshoni një mi mashkull në një kafaz me një miu femër të hapur? Së pari, ju shihni një valë të copulation. Pastaj, në mënyrë progresive, gomat mashkullore të asaj femre të veçantë. Edhe nëse dëshiron më shumë, ai ka pasur mjaft. Megjithatë, zëvendësoni femrën origjinale me një të freskët, dhe meshkujt ngjallin menjëherë dhe përpiqen me zell për të fekonduar të saj. Ju mund të përsërisni këtë proces me femra të freskëta derisa ai të fshihet tërësisht.

Kjo quhet Efekti Coolidge- përgjigja automatike ndaj shokëve të rinj. Interesante, burra nxisin spermë më të lëvizshme dhe e bëjnë më shpejt kur ata shikojnë një yll pornografi të ri. Ky reagim i fuqishëm automatik ndaj risi erotike është ajo që ju ka filluar rrugës për të marrë tëri në pornografi në internet.

Ashtu si rat laborator, ju keni një mekanizëm primitiv në trurin tuaj duke ju kërkuar që të fekondoni femrat dy-dimensionale, meshkujt (ose çfarëdo) në ekranin tuaj. (Shënim: Efekti Coolidge ndodh edhe tek femrat. Studimet tregojnë se, kur jepet mundësia, femrat gjahtar-grumbullues janë jo më pak promiscuous se meshkujt.)

Qarqet primitive në trurin tuaj qeverisin emocionet, disqet, impulset dhe vendimmarrjen nënndërgjegjeshëm. Ata bëjnë punën e tyre në mënyrë të efektshme sa evolucioni nuk e ka parë të nevojshme t'i ndryshojë ato shumë që para se njerëzit të ishin njerëz.

Më shumë dopamine, ju lutem

Për ju, rats, dhe të gjitha gjitarët, dëshira dhe motivimi për të ndjekur seksin lindin kryesisht nga një neurokimik i quajtur dopamine. Dopamina forcon pjesën kryesore të pjesës primitive të trurit - sistemi i shpërblimit. Shtë aty ku ne përjetojmë dëshirat dhe kënaqësinë, dhe ku jemi të varur.

me shume dopamine te lutem, porno

Të lashtë shpërblim ju detyron të bëni gjëra që më tej mbijetojnë dhe kalojnë në gjenet tuaja. Në krye të listës sonë të shpërblimit njerëzor janë ushqim, seks, dashuri, miqësinë, dhe risi. Këto quhen 'përforcues natyrorë', në krahasim me kimikatet e varësisë.

La qëllim evolucionar e dopaminës është për t'ju motivuar për të bërë atë që shërben gjenet tuaja. Sa më i madh shiringa, aq më shumë doni diçka. Asnjë dopamine dhe ju thjesht injoroni atë. Tortë me çokollatë dhe akullore-një shpërthim i madh. Selino - jo aq shumë. Stimulimi seksual ofron shpërthimin më të madh natyror të dopaminës në dispozicion të qarkut tuaj të shpërblimit. Një nga pseudonimet e dopaminës është “molekulë e varësisë”Sepse luan një rol qendror në të gjitha varësitë.

dopamine

Megjithëse dopamina shpesh referohet si një "molekulë kënaqësie", kjo është jo teknikisht të saktë. Dopamina është kryesisht rreth duke kërkuar dhe kërkuar për shpërblime, parashikim, i mangët. Dopamina siguron Motivimi dhe me makinë për të ndjekur potencial shpërblime ose qëllimet afatgjata. Edhe pse e diskutueshme larg nga zgjidhja, "shpërblimi" përfundimtar ose ndjenjat e mira lindin kryesisht nga Opioids (Dhe kanabinoidet) E thënë thjesht - dopamine është e dëshirueshme, opioidet janë të pëlqyera.

Si psikolog Shpjegoi Susan Weinschenk, neurotransmitter dopamine nuk shkakton njerëzit të përjetojnë kënaqësi, por më tepër shkakton një sjellje të kërkuar. "Dopamine na shkakton të duam, të kërkojmë, të kërkojmë dhe të kërkojmë", shkruante ajo. Është sistemi opioid që shkakton një të ndjehet kënaqësi. Megjithatë, "sistemi i dopaminës është më i fortë se sistemi opioid, "Shpjegoi ajo. "Ne kërkojmë më shumë se sa jemi të kënaqur." Mund të mendohet varësia i mangët drejtuar amok.

Risi, risi, më shumë risi

Dopamine surges për risi. Një makinë e re, film i sapo lëshuar, vegël e fundit ... ne të gjithë ndjekim hitet e dopamines. Ashtu si me çdo gjë të re, tronditja zhduket si plummets dopamine.

Porno romane i bëri më të fortë ereksionet e burrave (Wilson)

Ja se si Efekti Coolidge punon: Rrjeti i shpërblimit i miut është squirting gjithnjë e më pak dopamine në lidhje me femrën e tanishme, por prodhon një rritje të madhe dopamine për një femër të re. A tingëllon i njohur?

Nuk është e habitshme, minjtë dhe njerëzit nuk janë aq të ndryshme kur vjen to përgjigje ndaj stimujve të rinj seksualë. Për shembull, kur Studiues australianë (grafiku) shfaqi të njëjtin film erotik në mënyrë të përsëritur, peniset e subjekteve të provës dhe raportet subjektive zbuluan të dy një ulje progresive të zgjimit seksual. “i njëjti i vjetër i njëjtë”Thjesht bëhet e mërzitshme. Habitacioni tregon rënie të dopaminës.

Pas shikimeve të 18-së, ashtu si subjektet e testimit po anullonin jashtë studiuesve, futën erotika romane për 19th dhe 20th viewings. Bingo! Subjektet dhe peniset e tyre dolën në vëmendje. (Po, gratë treguan efekte të ngjashme.)

Duke klikuar për risi

Pornografia në internet është sidomos tërheqës për rrjetin e shpërblimit sepse risia është gjithmonë vetëm një klik larg. Mund të jetë një mik "roman", një skenë e pazakontë, një akt i çuditshëm seksual ose - ju plotësoni vendin bosh. Me skeda të shumta të hapura dhe klikime për orë të tëra, ju mund të përjetoni më shumë partnerë seksi të rinj çdo dhjetë minuta sesa paraardhësit tanë të gjahtarëve që kanë mbledhur gjatë gjithë jetës. Kërkimet konfirmojnë se pritje e shpërblimit dhe risi përforcohet njëri-tjetri për të rritur eksitim dhe për të rikrijuar trurin limbik. Pornografia në internet është ajo që shkencëtarët e quajnë a stimul supernormal. Këto janë stimuj që janë versione të ekzagjeruara (ndoshta sintetike) të stimujve normalë, të cilët ne i shohim si jashtëzakonisht të vlefshëm.

Stimul Supernormal

Ishte fitues i çmimit Nobel Nikolaas Tinbergen i cili vite më parë ka shpikur termin stimul supernormal (ose mbinormale). Ai zbuloi se zogjtë, fluturat dhe kafshët e tjera mund të mashtroheshin duke preferuar vezët dhe bashkëshortët e rremë. Zogjtë femra, për shembull, u përpoqën të uleshin në jetën më të madhe se Tinbergen, me vezët e llaçit të ndotura gjallërisht ndërsa vezët e tyre të zbehtë, të varura, u zhdukën pa u dashur.

evolucioni dhe stimulimi mbinormal

Njerëzit, si zogjtë, vlerësojnë vlerën e një stimulimi nëpërmjet aktivizimit të shpërblimit. Kjo është arsyeja pse eksitim seksual liron nivelet më të larta të dopamine dhe opioidët - riprodhimi është punë e parë për gjenet tuaja.

Me pornografinë në internet, nuk është vetëm seksi i pafund risi që zhurmon sistemin tonë të shpërblimit. Dopamine zjarret për të edhe emocione dhe stimuj të tjerë, të cilat shpesh shfaqen në mënyrë të dukshme kur përdorin pornografi në internet:

Risia e fuqishme

Fjalët erotike dhe fotografitë kanë qenë rreth një kohë të gjatë. Kështu që ka nxitojnë neurokiminë nga shokët e rinj. Megjithatë, risi e një herë-një-mujore Pleiboj zhduket sa më shpejt që të ktheni faqet. Do të thërrasë dikush Pleiboj ose video softcore "tronditëse" ose "duke prodhuar ankth?" A do të shkelte pritjet e një djali të njohur me kompjuter mbi moshën 12 vjeç? Asnjëra nuk krahasohet me "kërkimin dhe kërkimin" e një doktrinë pornografike me shumë skeda të Google. Ajo që e bën pornografinë në internet unike është se ju mund ta mbani dopaminën tuaj të ngrirë me një klik të miut ose të trokitni lehtë mbi një ekran.

Shumë prej këtyre shteteve të njëjta emocionale (ankthi, turpi, shoku, befasia) jo vetëm ngre dopamin, por secili gjithashtu mund të rrisë hormonet e stresit dhe neurotransmetuesit (norepinefrina, epinefrina, kortizoli). Këto neurokimikate stresi rrit eksitim ndërsa përforcimin e dopaminës efektet tashmë të fuqishme. Me kalimin e kohës truri i përdoruesit pornografik mund të gabojë me ndjenjat ankth ose frikë për të ndjenjat e zgjimit seksual. Kjo ndihmon në shpjegimin pse disa përdorues pornografikë përshkallërojnë gjithnjë e më shumë tronditës ose ankthi që kërkon pornografi - pasi ata kanë nevojë për atë goditje shtesë neuro-kimike për t'u bërë seksualisht të ngjallur, ose të orgazmës.

Çfarë e bën pornografinë në internet një stimul të veçantë?

Evidentshtë e qartë se pornografia e sotme është e lehtë për t'u përdorur, e disponueshme 24/7, falas dhe private. Ajo siguron risi të pakufizuar. Mënyra se si përdoret zakonisht e mban dopamine ngritur për periudha abnormale të gjata, duke e bërë pornografinë në internet në mënyrë unike imponuese dhe potencialisht Addictive. Ata që janë dakord se varësia pornografike shpesh e krahasojnë pornografinë në internet me ilaçe Addictive ose lojëra video. Ndërsa varësia e sjelljes dhe e substancave ndajnë disa ndryshime të trurit, analogji të tilla nuk arrijnë t’i drejtohen elefantit në dhomë: ne posedojmë qarqe të trurit për seks, dhe këto qarqe janë veçanërisht të pambrojtur gjatë adoleshencës (dhe disi të pambrojtur për sa kohë që jetojmë).

përvoja e shikimit pornografik shok dhe befasi, kërkim dhe kërkim i vazhdueshëm

Për ta thënë një mënyrë tjetër, nuk ka qarqe të lindura për alkoolin, kokainën ose personin që qëllon me personin e parë. Ndërsa të gjithë mund të lartësojnë dopaminën e qendrës së shpërblimit (kusht për ndryshimet e trurit në lidhje me varësinë), askush nuk ka fuqinë të formësojë modelin tonë të zgjimit seksual. Porno në internet mund të ndryshojë ose skalisë qarkun tonë të gjerë të trurit për seksualitet dhe riprodhim - veçanërisht gjatë adoleshencës kur truri është shumë i lakueshëm dhe programuar për të mësuar të gjithë rreth mjedisit të saj seksual (në mënyrë që të riprodhoni me sukses).

Fuqia e orgazmës

Meqenëse orgazma është përforcuesi ynë më i fuqishëm natyror dhe riprodhimi i punës kryesore të gjeneve tona, truri ynë përpiqet të kujtojë gjithçka që lidhet me këtë përvojë të fuqishme. E bën këtë duke lidhur shoqatat me Ngjarjen e Madhe (kulmin). Në rastin e përdorimit të pornografisë do të përfshihej: soditës, kërkimi / kërkimi dhe risi e pafund. Mund të përfshijë gjithashtu fetish, yje të shumta pornografike, skeda të shumta, veprime të çuditshme, tronditje, befasi, ankth, etj.

(Shënim: Ne nuk adresojmë adresën psikologjik mbi të rinjtë e përshkallëzimit të pornografisë hardcore të çdo lloji të imagjinueshëm dhe të paimagjinueshëm, ndërsa shumë të ngjallur - diçka që paraardhësit tanë nuk mund ta bënin.)

Cilësitë e tjera që vendosin pornografinë në internet përveç substancave dhe sjelljeve të tjera potencialisht problematike:
 1. Studimet tregojnë se pornografia video është shumë larg më shumë se arousing se porn statike.
 2. Për të rritur ngazëllimin seksual (dhe për të rritur dopaminin në rënie) mund të kaloni në çast zhanre gjatë një sesioni masturbimi. Nuk mund ta bëjë këtë përpara 2006 dhe ardhjes së faqet e tubave.
 3. Ndryshe nga fotografitë e njerëzve të zhveshur, videot zëvendësojnë imagjinatën tuaj dhe mund të formësojnë tuajin shijet seksuale, sjellje, ose trajektore (sidomos kështu për adoleshentët).
 4. Porno është ruajtur në trurin tuaj, i cili ju lejon të kujtoni atë në çdo kohë që ju nevojitet një "hit".
 5. Për ushqimin dhe ilaçet ekziston një kufi fizik i konsumit. Sidoqoftë, nuk ka kufizime fizike në konsumin e pornografisë në internet. Mekanizmat e ngopjes natyrore të trurit nuk aktivizohen, përveç nëse një kulm. Edhe atëherë, përdoruesi mund të klikojë në diçka më interesante për tu ngjallur përsëri.pornografia në internet ka ndryshuar absolutisht pritjet e gjeneratës time. Muzikant John Mayer
 6. Me ushqim dhe drogë mund të përshkallëzohet vetëm (një shënues i një procesi varësie) duke konsumuar më shumë. Me internet pornografi mund të përshkallëzohet si me më shumë romane "partnerë" duke parë zhanre të reja dhe të pazakonta. Quiteshtë mjaft e zakonshme për një përdorues të pornografisë për të kaluar në pornografinë e përjetshme. Një përdorues mund të përshkallëzohet duke shikuar videot e kompilimit ose duke përdorur pornografinë VR.
 7. La përdoruesit e moshës fillojnë shikuar çështjet e erotikës. A truri i adoleshencës është në kulmin e tij të prodhimit të dopaminës dhe neuroplasticitetit, duke e bërë atë shumë e ndjeshme ndaj varësisë kondicionimit seksual. Kafshët adoleshente prodhojnë nivele më të larta të DeltaFosB në përgjigje të drogës dhe shpërblimeve natyrore.

Zgjimi seksual dhe drogat e varësisë ndajnë mekanizma të ngjashëm të trurit

Zgjimi seksual dhe drogat Addictive aktivizojnë qelizat nervore të sakta të shpërblimit të njëjtë. Në të kundërt, ka vetëm një përqindje e vogël e aktivizimit të qelizave nervore mbivendosen midis tyreBrain. Aktivizimi i shtegut të shpërblimit nga ilaçet Addictiveen droga Addictive dhe shpërblime të tjera natyrore të tilla si ushqim ose ujë. Duke u kthyer në të njëjtat qeliza nervore që e bëjnë stimulimin seksual aq bindës, ndihmon të shpjegoni pse metoda, kokaina dhe heroina mund të jenë kaq varësuese.

Interesante, të varurit nga heroina shpesh pretendojnë se të shtënat në armë "ndihet si një orgazmë". Duke mbështetur përvojën e tyre, ejakulimi imiton efektet e varësisë nga heroina në të njëjtat qeliza nervore të qarkut të shpërblimit. Konkretisht, Ejakulacioni zvogëlohet nga qelizat nervore të njëjta dopamine që tkurren me përdorimin kronik të heroinës. Kjo nuk do të thotë se seksi është i keq. Thjesht na informon se ilaçet e varur rrëmbejnë mekanizmat e njëjtë që na shtyjnë të kthehemi në dhomën e gjumit.

Qendra e shpërblimit ndryshon

Ndryshe nga shpërblimet e tjera jo të drogës (ushqim i shijshëm ose sheqer), por të ngjashme me drogën e abuzimit, Përvoja seksuale çon në një ndryshim afatgjatë në numrat dhe llojet e receptorëve të glutamatit të qendrës së shpërblimit. Glutamat është neurotransmetuesi kryesor që transmeton informacion nga rajonet kryesore të trurit në qendrën e shpërblimit. Këto neuroadaptime e bëjnë qendrën e shpërblimit shumë më të ndjeshëm ndaj pamjeve, tingujve, mendimeve apo kujtimeve të lidhura me aktivitetin seksual të mundshëm.

Përveç kësaj, të dyja seks përdorimi i drogës të çojë në akumulimin e DeltaFosB, një proteinë që aktivizon gjene të përfshirë në varësi. Ndryshimet molekulare që gjeneron janë gati identike për kondicionimin seksual përdorimi kronik i drogave. Pavarësisht nëse është seks apo droga abuzimi, nivelet e larta të DeltaFosB rigjenerojnë trurin për të dëshiruar "IT", cilado qoftë "IT". Droga varësie jo vetëm rrëmbyen qelizat nervore të sakta të aktivizuara gjatë zgjimit seksual, ata bashkë-zgjedhin të njëjtat mekanizma të të mësuarit që evoluan për të na bërë të dëshirojmë aktivitet seksual.

Për më tepër, qendra shpërblimi nivelet e dopaminës për zgjimin seksual rivalizojnë ato që shihen me ilaçe të varësisë si morfina, alkooli dhe nikotina (shumë më e lartë se çdo shpërblim tjetër natyral). Nivelet e larta të dopaminës dhe opioidit janë një nga arsyet që mund të bëjmë dallimin midis ngrënies së një molle dhe orgazmës që i fryn mendjes.

A është pornografia në internet e varur?

Kështu, pikat e njohura të bisedimeve të tilla si ky koment komercial bien larg: "E pra, shumë aktivitete rrisin dopaminën, kështu që pornografia në internet nuk është më problematike se sa të shikosh sunsets ose të luash golf.”Ky është një citim nga një seksolog akademik (me një kuptim shumë sipërfaqësor). Në mënyrë të ngjashme, në përgjigjen e seksologut Marty Klein për a Artikull Zimbardo & Wilson ai pohoi se Përgjigja e trurit për të parë pornografinë nuk është ndryshe nga shikimi i një muzg:

"Për më tepër, truri ynë përgjigjet në të njëjtën mënyrë të vëzhgueshme kur përqafojmë një nip ose mbesë ose shijojmë një perëndim dielli."

Marty Klein pohoi se përgjigjja e trurit ndaj shikimit të pornos nuk është ndryshe nga sa të shikosh një muzgKërkesa Klein ishte testuar dhe debunked kohë më parë, në një studim 2000 fMRI: "Dëshira e kokainës e nxitur nga sugjerimi: specifika neuroanomatike për përdoruesit e drogës dhe stimujt e drogës. Studimi kishte të varur nga kokaina dhe kontrolle të shëndosha shikojnë filma të: 1) individë që pinë kokainë, 2) skena natyrore në natyrë, dhe 3) përmbajtje eksplicite seksuale. Rezultatet: përdoruesit e kokainës kishin pothuajse identike modele të aktivizimit të trurit kur shikojnë pornografi dhe shikojnë cues lidhur me varësinë e tyre. (Rastësisht, të dy duart e kokainës dhe kontrollet e shëndetshme kishin të njëjtat modele të aktivizimit të trurit për pornografi.) Megjithatë, për të dy të varur dhe kontrollet, modelet e aktivizimit të trurit kur shikonin skenat e natyrës ishin krejtësisht të ndryshme nga modelet kur shikoheshin për pornografi. Mirupafshim pikëpamje pa kuptim!

Koncepti i rëndësishëm i heqjes është se ilaçet mund të aktivizojnë neuronet "seksi" dhe të shkaktojnë një gumëzhitje pa seksi aktual. Po kështu edhe pornografia në internet. Golfi dhe perëndimet e diellit nuk munden. Për këtë çështje, as rock and roll i mirë i vjetër nuk mund të jetë.

Varësia nuk kërkohet për ndryshimet e trurit të shkaktuara nga pornografia ose efektet negative

OK e kuptoni: Porno në internet është një stimul supernormal unik dhe një "makinë prodhuese e dopaminës". Pyetja e zakonshme është:

"Cilat janë pasojat e mundshme të të gjithë kësaj dopamine"?

Megjithatë, pyetja më e saktë është:

"Cilat janë pasojat e mundshme të gjithë kësaj dopamine në përgjigje të një kombinimi të stimujve? (në këtë rast pornografi në internet dhe një ekran kompjuteri). ”

Ndërsa pasojat janë të shumta, ndryshimet në vijim të trurit luajnë një rol qendror në simptomat dhe kushtet e shumta:

1) Kushtëzimi seksual

Kjo manifestohet në dy mënyra të përgjithshme:

 • Një lloj i kushtëzimit seksual mund të përmblidhet si - "Kjo si njerëzit kanë seks, dhe kështu duhet ta bëj"Shumica hulumtim & popullore Artikujt përqëndrohet në këtë lloj kushti seksual, sidomos në adoleshentët. Edhe pse jashtëzakonisht e rëndësishme, YBOP fokusohet në llojin e dytë të kondicionimit seksual.
 • Një lloj i dytë mund të përmblidhet si - "Kjo është ajo që më kthehet."Kjo formë më e thellë, më e rrënjosur e të mësuarit mund të përfshijë: shikimi i pornos më interesant se seksi i vërtetë, ose nevoja për të klikuar nga video në video për të qëndruar të ngjallur seksualisht, ose lista e pafundme e fetish të shkaktuara nga pornografia raportuesit e përdoruesve.
2) Ndryshimet e trurit të lidhura me varësinë

Këto vijnë në shumë forma. Këto ndryshime komplekse të trurit janë në spektër dhe mund të ndodhin pa zhvilluar një varësi të plotë (si në ky studim mbi përdoruesit e pornografisë).

Ja një koncept i rëndësishëm: Si kondicionimi seksual dhe varësia ndani i njëjtë ndryshimi kryesor i trurit, që ndodh në i njëjtë strukturë, e cila është iniciuar nga i njëjtë sinjal biologjik.Ndjeshmëria e trurit ndaj pamjeve, tingujve, aromave dhe ndjesive gjatë shikimit të pornos

 • Ndryshimi i trurit quhet 'sensibilizimi'(por varësia e plotë e lulëzimit përfshin ndryshime të tjera të trurit)
 • Kjo strukturë është qendra e shpërblimit (bërthama akumulon).
 • Sinjali primar, është natyrisht, dopamine.

Ndjeshmëria ndodh kur truri bashkon pamjet, tingujt, aromat, ndjesitë, emocionet dhe kujtimet që lidhen me një shpërblim të madh, të tilla si masturbimi në pornografi - krijimi i një rruge që mund të shpërthejë qendrën tonë të shpërblimit në të ardhmen. Kur aktivizohet nga sugjerime ose shkaktarë, kjo rrugë krijon dëshira të fuqishme, të vështira për t'u injoruar.

Zhurmat në drogë ose shpërblime natyrore (pornografi, ushqim junk) nxisin nivele të larta dopamine, të cilat truri juaj primitiv interpretohet si: "Ky aktivitet është me të vërtetë, me të vërtetë i vlefshëm - dhe ju duhet ta bëni atë përsëri dhe përsëri" Sigurisht, asgjë nuk është më e rëndësishme për trurin tuaj primitiv sesa përhapja e gjeneve tuaja - edhe nëse truri juaj më i lartë e kupton se është thjesht një ekran. Dopamina na ndihmon të kujtojmë dhe përsërisim atë (supozon) se çon përpara mbijetesën e gjeneve tona. Ajo e realizon këtë përmes rimbushjes së trurit.

Mekanizmi juaj i rrëmbyeshëm i rrëmbyer: Dopamina shkakton DeltaFosB

A "Mekanizëm binge" është një avantazh evolucionar në situata kur mbijetesa rritet më tej nga ngopja normale. Mendoni për ujqërit, të cilët duhet të grumbullojnë deri në njëzet paund të një vrasjeje të vetme me një lëvizje. Ose paraardhësit tanë, të cilëve u duhej të ruanin kalori me cilësi të lartë si disa paund shtesë për transport të lehtë për të mbijetuar në kohë të vështira. Ose sezoni i çiftëzimit, kur ka një harem për të mbarsur. Në të kaluarën, mundësi të tilla ishin të rralla dhe kalonin shpejt. (Azhurnimi: gjetur qark i ngrënë compulsive.)

Mjediset tona kanë ndryshuar në mënyrë drastike. Interneti ofron mundësi të pafundme të çiftëzimit, të cilat truri juaj primitiv e percepton si të vërtetë, sepse ju i gjeni ato në mënyrë të mrekullueshme. Si çdo gjitar i mirë do, ju automatikisht përpjekje Dopamina rritet gjatë shikimit të pornografisë, pastaj DeltaFosB grumbullohet, pastaj e kthen trurin për ta dëshiruar "atë"për të përhapur gjenet tuaja larg dhe të gjerë, por nuk ka fund juaj sezonin e mating.

Kliko, kliko, kliko, masturbohem, kliko, kliko, kliko, masturbohe, kliko, kliko, kliko. Ditë në ditë, duke mos i dhënë kurrë trurit tuaj një pushim të merituar. Kjo mund ta fusë mekanizmin tuaj të tepruar në mbingarkesë. Evolucioni nuk e ka përgatitur trurin tuaj primitiv për këtë lloj stimulimi të papenguar.

Jackpot evolucionar

Konsumi i tepërt (ushqimi apo gjinia) është sinjal për trurin tuaj primitiv që keni goditi çmimin e evolucionit. Me vazhdimin e konsumit të përditshëm të tepërt, nivelet e larta të shkakton dopamine prodhimin e proteinave DeltaFosB. Vazhdimi i mbi-konsumimit të shpërblime natyrore (seks, sheqer, të lartë-yndyrë, stërvitje aerobike) ose administrimi kronik i pothuajse çdo droge të abuzimit shkakton DeltaFosB të ngadalë të grumbulluar në circuitry shpërblim. DeltaFosB aktivizon disa gjene që iniciojnë disa ndryshime të trurit, duke përfshirë sensibilizimi.

Supozonia kronike → Dopamine → DeltaFosB → Sensibilizimi

Importantshtë e rëndësishme të kuptohet që barnat e varësisë shkaktojnë varësi vetëm sepse ato zmadhojnë ose frenojnë mekanizmat tashmë në vend për shpërblime natyrore. Një nga DeltaFosB-së qëllimet evolucionare janë motivimi ne për të "marrë atë, ndërsa marrja është e mirë!" Shtë një mekanizëm i tepruar për ushqim riprodhim, e cila funksionoi mirë në kohë dhe mjedise të tjera. Me ardhjen e versioneve supernormale të shpërblimeve natyrore, sidoqoftë, kjo krijon varësi ndaj ushqim junk pornografi në internet aq e lehtë sa 1-2-3. Qelizat nervore që ndizen së bashku, tela së bashku. Kjo ndodh për shkak të shikimit të pornografisë, si dhe në të mësuarit e tjerë

Sensibilizimi: Formohet një super-kujtesë e Pavlovit

Të mësuarit, kujtesa dhe zakonet mund të përmblidhen në të vjetrat, por të vërteta, duke thënë - “Qelizat nervore që zjarri së bashku, tela së bashku".

La rrokje prapa varësisë lind pjesërisht nga DeltaFosB, e cila forcon lidhjet midis qelizave nervore, duke e bërë më të lehtë për ata të komunikojnë. Ndërsa DeltaFosB vepron në qarkun e shpërblimit, lidhjet e forta nervore janë prapa të gjitha të mësuarit. Ky proces është quajtur neuroplasticity. Sa më intensive përvoja, forcon lidhjet. Sa më i fortë lidhjet, aq më e lehtë është që impulset elektrike të udhëtojnë përgjatë kësaj rruge të re.

Nëse shikimi i zakonshëm i pornografisë ka shkaktuar ndryshime të trurit në lidhje me varësinë, ju keni falsifikuar një rutinë në trurin tuaj. Ashtu si uji rrjedh nëpër rrugën e rezistencës më të vogël, kështu bëjnë impulse, dhe kështu mendime. Ashtu si me çdo aftësi, sa më shumë që praktikoni aq më lehtë është të bëni. Së shpejti bëhet automatik, pa ndonjë mendim të vetëdijshëm. Ju keni formuar një tru të thellë pornografie në trurin tuaj të quajtur a shtegut nervor të ndjeshëm.

Pavlovian kushtëzuar

Rrugët e ndjeshme mund të mendohet si Pavlovian kushtëzuar në turbos. Kur aktivizohet nga mendimet ose shkaktarët, rrugët e ndjeshme shpërthejnë qarkun e shpërblimit, duke gjuajtur dëshirat e vështirë për t'u injoruar. Disa studime të kohëve të fundit mbi përdoruesit e pornografisë kanë vlerësuar ndjeshmërinë dhe të gjitha kanë raportuar përgjigjen e njëjtë të trurit siç shihet tek alkoolistët dhe të varurit nga droga (rreth studimeve 25 kanë raportuar sensibilizimin në përdoruesit e pornografisë / të varur nga seksi)

DeltaFosB degradon ngadalë dhe kthehet në nivelet normale rreth 2 muaj pasi përdor një i varur për herë të fundit. Edhe pse DeltaFosB nuk është më i pranishëm, rrugët e sensibilizuara mbeten, ndoshta për një jetë. Mos harroni, qëllimi i DeltaFosB është të promovojë rimbushjen e trurit, në mënyrë që të përjetoni një shpërthim më të madh nga çdo gjë që keni konsumuar tepër. Kjo kujtesë, ose të mësuarit thellësisht e rrënjosur, mbetet shumë pas ngjarjes. Varësia nuk është vërtet dëm - është kryesisht të mësuarit patologjik.

Kur e kalon një vijë?

Shumë bëjnë pyetjen e qartë: «Sa është shumë? " Kjo pyetje supozon se Efektet e pornografisë janë binare. Kjo është, ju ose keni asnjë problem, ose jeni një pornografi. Megjithatë, ndryshimet e trurit të shkaktuara nga pornografia ndodhin në një spektër dhe nuk mund të klasifikohen si bardh e zi, ose /. Të pyesin se ku kalon linja injoron parimin e neuroplasticitetit: truri është gjithnjë duke mësuar, ndryshuar dhe adaptuar në përgjigje të mjedisit. Mos e kapërceni vijën. Sa porno është shumë?

Studimet tregojnë se edhe një sasi e vogël e stimulimit supernormal mund të ndryshojë shpejt trurin dhe të ndryshojë sjelljen.

Për shembull, u desh vetëm për ditë 5 nxisin sensibilizimin e shënuar për video lojëra në të rritur të rinj të shëndetshëm. Lojtarët nuk ishin të varur, por aktiviteti i trurit i ngritur në linjë me dëshirat subjektive për të luajtur. Në një tjetër eksperiment, pothuajse të gjithë minjve u është dhënë qasje e pakufizuar në "ushqimin e kafeterisë" deri në mbipesha. U deshën vetëm disa ditë grumbullimi të ushqimeve të hedhura për receptorët e dopaminës së minjve për të rënë (duke zvogëluar kënaqësinë e tyre). Më pak kënaqësi i shtyu minjtë të binte edhe më shumë.

Më shumë pornografi ka më shumë ndikim

Sa për pornografinë në Internet, kjo Studim gjerman mbi burrat nuk i varur nga pornografia ka gjetur ndryshime të trurit të lidhura me varësinë dhe më pak aktivizim të trurit në lidhje me pornografinë me më shumë pornografi të konsumuar. një Studimi italiane gjeti se 16% e të moshuarve të shkollave të mesme që konsumonin pornografi më shumë se një herë në javë përjetuan dëshirë seksuale anormale të ulëta. Krahasoni atë me 0% të përdoruesve jo-pornarë që raportojnë dëshirë seksuale të ulët. Për më tepër, çdo studim që përfshin meshkujt (mbi studimet e 70) ka raportuar më shumë përdorim pornografik të lidhur me të varfër kënaqësi seksuale ose marrëdhënie. Largimi është se varësia nuk kërkohet për ndryshime të konsiderueshme të trurit ose efekte negative.

kontrollimi i niveleve të dopaminës (dhe ngjallja seksuale) gjatë shikimit të pornografisë, me klikimet e një miuThënë thjesht, kondicionimi seksual, sensibilizimi, ose ndryshimet e tjera të trurit që lidhen me varësinë, ndodhin në një spektër. Gjithashtu kuptojeni se truri ynë është vazhdimisht duke mësuar dhe duke u përshtatur me mjedisin. Pornografia në internet, duke qenë një stimul supernormal që synon qarqet e lindura seksuale, formon trurin dhe ndryshon perceptimin.

Kjo është arsyeja pse parashtrimi i pyetjeve të tilla si "“Cili është përkufizimi i pornografisë? " ose “Sa përdorimi i pornografisë përbën një varësi? " janë çorientuese dhe të parëndësishme. E para është si të pyesësh nëse janë makinat e fatit apo shkop polici që çon në një varësi ndaj lojërave të fatit. Kjo e fundit është si të pyesësh një të varur nga ushqimi sa minuta kalon duke ngrënë.

Qendra e shpërblimit (bërthamë accumbens) nuk e di se çfarë është "pornografia". Regjistron vetëm nivelet e stimulimit përmes dopamine spikes. Kjo është fiziologjia, jo morali apo politika seksuale.

Varësia e drogës nuk është e vetmja varëshme

Knowledgeshtë dijeni e zakonshme që substancat që rrisin dopaminën, të tilla si alkooli ose kokaina, mund të krijojnë varësi. Megjithatë, vetëm rreth 10-20% e njerëzit or Kafshët që përdorin drogë të varur (përveç nikotinës) ndonjëherë bëhen të varur. A do të thotë kjo se ne jemi të sigurt nga varësia e drogës? Ndoshta. Kur është fjala për abuzimin e substancave, të dyja gjenetikë stresi i fëmijërisë luaj role të rëndësishme.

Megjithatë, kur bëhet fjalë për qasje të pakufizuar në versionet super-stimuluese të shpërblimeve natyrore, të tilla si ushqim junk, apo edhe video games, Përgjigja është jo, edhe pse sigurisht jo çdo përdorues merr tëri.

Ushqimi i papastër është i pasur me sheqer, kripë dhe yndyrëDisa studime të kafshëve kanë treguar se ushqimi i hedhurinë është më shumë problematike se kokaina, (minjtë preferojnë sheqer tek kokaina) dhe se mund të sjellë nganjezi në obezitet ndryshimet e trurit të varësisë. Në fakt, kur minjtë u jepet qasje e pakufizuar në "ushqimin e kafenesë", pothuajse 100% qetëson obezitetin. Truri dhe sjelljet e minjve të trashë pasqyrojnë ato të narkomanëve. Po këta minj nuk ushqehen me tepricë me zakon të zakonshëm të miut, ashtu si mbledhësit e gjuetarëve nuk shëndoshen në dietat e tyre amtare.

Fuqia e sheqerit dhe yndyrës

Kjo na ndihmon të shpjegojmë pse 39% e amerikanëve të rritur janë të trashë dhe 75% ose më shumë janë mbipeshë, edhe pse asnjëri prej tyre nuk dëshiron të jetë. Me ndezjen e qarkut të shpërblimit të trurit tonë, ne lehtë mund të godasim 1500 kalori në burger, skuqura dhe milkshakes. Provoni të përplasni 1500 kalori të mishit të mishit të tharë dhe rrënjëve të ziera në një ulje (ose në një ditë).

Sot ushqime të larta yndyre / sheqer pornografi në internet (ju jeni duke lexuar këtë) kanë potencial për të kapur edhe më shumë njerëz sesa droga. këto versionet supernormale e shpërblimeve natyrore mund të anashkalojë tonë mekanizmat e ngopjes së trurit- Ndjenja e "kam bërë", sepse kaloritë e përqendruara dhe mundësitë e fekondimit janë përparësitë kryesore të gjene tuaj. Arsyeja shumë stimulimin e versioneve të ushqimit dhe seksi mund të na lidhë - edhe nëse nuk jemi ndryshe të ndjeshëm ndaj varësisë - është se qarku ynë i shpërblimit ka evoluar na nxit drejt ushqimit seks, jo droga.

Për ta thënë këtë në një mënyrë tjetër, nuk ka qarqe të lindura për të kërkuar heroinë, alkool ose kokainë. Megjithatë ka qarqe të ndryshme të trurit të përkushtuar për të kërkuar dhe konsumuar si ushqimin ashtu edhe seksin. Dhe, ndërsa ne pëlqejmë një vakt të mirë, nxitje seksuale dhe orgazmë lironin nivelet më të larta të neurokimikateve shpërblyese (dopaminë dhe opioide). Kjo është ashtu siç duhet të jetë: riprodhimi është puna # 1 e gjeneve tona.

Varësia nga sjellja dhe kimia ndajnë shumë nga të njëjtët mekanizma themelorë dhe ndryshimet e trurit

Hulumtimet e fundit zbulojnë se varësia e sjelljes (varësia e ushqimit, kumar patologjik, video lojrave, Varësia e internetit varësisë pornografike) dhe varësia nga substancat ndajnë shumë nga të njëjtat mekanizma themelorë duke çuar në një mbledhja e ndryshimeve të përbashkëta në anatominë e trurit dhe në kimi.

Kjo nuk është e habitshme pasi që barnat mund të përmirësojnë ose pengojnë funksionet ekzistuese fiziologjike. Mënyra specifike që një drogë ndryshon funksionin qelizor quhet "mekanizmi i veprimit" të saj. Të gjitha medikamentet dhe sjelljet që mund të shkaktojnë varësinë ndajnë një mekanizëm të rëndësishëm veprimi: ngritja e dopaminës në bërthamë accumbens (i quajtur edhe qendra e shpërblimit).

Ndryshimet e lidhura me varësinë përfshijnë:

Në terma të thjeshtë dhe shumë të gjerë, ndryshimet kryesore të trurit të shkaktuara nga varësia janë: 1) Sensibilizimi, 2) desensitization, 3) Qarqet pariferale jofunksionale (hypofrontaliteti), 4) Qarqet e stresit jofunksional. Të gjitha 4 e këtyre ndryshimeve të trurit janë identifikuar në mesin e mbi 3 duzina studimesh të bazuara në neuroshkencë mbi përdoruesit e shpeshtë të pornografisë dhe të varur nga seksi:

1. Sensibilizimi (reaktivitet sugjerues dhe dëshira)

Qarqet e trurit të përfshirë në motivim dhe kërkim të shpërblimit bëhen hiper-ndjeshëm ndaj kujtimeve ose cues lidhur për sjelljen e varësisë. Kjo rezulton në rritet "dëshira" ose dëshira kur pëlqejnë ose kënaqen zvogëlohet. Shenjat, të tilla si ndezja e kompjuterit, të shihni një pop-up, ose të qenit vetëm, shkaktojnë dëshirat e mëdha për pornografi. Këto janë vështirë të injorohen. Disa përshkruajnë një përgjigje të sensibilizuar porno si 'hyrje në një tunel që ka vetëm një shpëtim: pornografi'. Ndoshta ju ndjeheni një rrahje të shpejtë të zemrës, madje edhe duke u dridhur. Gjithçka për të cilën mund të mendoni është hyrja në faqen tuaj të preferuar. Studime që raportojnë për sensibilizim ose reagim të rreptë në përdoruesit pornografikë / të varur nga seksi: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 , 23, 24, 25, 26, 27, 28.

2. desensitization (ndjeshmëri e ulët dhe tolerancë e shpërblimit)

Kjo përfshin ndryshime afatgjata kimike dhe strukturore që lënë individin më pak të ndjeshme ndaj kënaqësisë. Desensitizimi shpesh shfaqet si tolerancë, e cila është nevoja për një dozë më të lartë ose stimulim më të madh për të arritur të njëjtën përgjigje. Disa përdorues të pornografisë kalojnë më shumë kohë në internet, duke zgjatur seanca përmes bordurave, duke parë kur nuk masturbojnë ose duke kërkuar për videon perfekte me të cilën përfundojnë. Desensibilizimi mund të marrë gjithashtu formën e përshkallëzimit në zhanre të reja, nganjëherë më të vështira dhe të çuditshme, apo edhe shqetësuese. Kjo sepse shoku, befasia ose ankthi mund të ngrisin të gjithë dopaminën dhe zgjimin e ngacmimit seksual. Disa studime përdorin termin "zakon" - i cili mund të përfshijë mekanizma mësimi ose mekanizma varësie. Studimet që raportojnë desensibilizimin ose zakonimin në përdoruesit e pornografisë / të varur nga seksi: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

3. Qarqet pariferale jofunksionale (dobësuar vullnet + hiperreaktivitet ndaj shenjave)

Funksionimi jofunksional i korteksit prefrontal ose ndryshimet në lidhjet midis sistemit të shpërblimit dhe korteksit prefronal çojnë në ulje të kontrollit të impulsit, por dëshirat akoma më të mëdha për t'u përdorur. Këto qarqe parfunksionale jofunksionale manifestohen si ndjenja se dy pjesë të trurit tuaj janë të angazhuar në një luftë të fortë. Rrugët e varësisë të sensibilizuara po bërtasin 'Po!' ndërsa 'truri juaj më i lartë' po thotë: 'Jo, jo përsëri!' Ndërsa pjesët e kontrollit ekzekutiv të trurit tuaj janë në një gjendje të dobësuar, rrugët e varësisë zakonisht fitojnë. Studime që raportojnë funksionimin më të dobët ekzekutiv (hipofrontalitetin) ose aktivitetin parësor të ndryshuar në përdoruesit pornografikë / të varur nga seksi: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19.

4. Sistemi i stresit jofunksional (dëshira më të mëdha dhe simptoma tërheqjeje)

Disa ekspertë të varësisë e shohin varësinë si një çrregullim stresi, pasi përdorimi kronik shkakton ndryshime të shumta në sistemin e stresit të trurit, dhe gjithashtu ndikon në hormonet e stresit në qarkullim (kortizol dhe adrenalinë). Një sistem i mosfunksionimit të stresit rezulton në stres edhe më të vogël që çon në dëshira dhe rikthim sepse aktivizon rrugë të fuqishme të sensibilizuara. Përveç kësaj, lënia e një varësie aktivizon sistemet e stresit të trurit duke çuar në shumë simptoma të tërheqjes të zakonshme për të gjitha varësitë, duke përfshirë ankthin, depresionin, pagjumësinë, nervozizmin dhe ndryshimet e humorit. Më në fund, një përgjigje ndaj stresit tepër aktiv pengon lëvoren paraballore dhe funksionet ekzekutive, duke përfshirë kontrollin e impulsit dhe aftësinë për të kuptuar plotësisht pasojat e veprimeve tona. Studime që tregojnë një sistem stresi jofunksional në përdoruesit e pornografisë / të varur nga seksi: 1, 2, 3, 4, 5.

A janë këto ndryshimet e vetme të trurit? Secila prej këtyre treguesve të gjerë të furçave reflekton shumë më tepër ndryshime qelizore dhe kimike të varësisë- ashtu si skanimi i një tumori kanceri nuk do të tregonte ndryshime më të holla qelizore / kimike të shoqëruara. Shumica e ndryshimeve të hollë nuk mund të vlerësohen në modelet njerëzore për shkak të invazivitetit të teknologjive të kërkuara. Sidoqoftë, ato janë identifikuar në modelet e kafshëve. Shikoni këtë përmbledhje që përshkruan ndryshimet e trurit si në varësinë nga droga ashtu edhe nga sjellja: Shpërblime Natyrore, Neuroplasticitet dhe Varësia nga Jo-Drogat (2011)

Kërkimi më i kënaqshëm çon në pak kënaqësi (desensitization)

Mbivlerësimi çon në desensitizimin e neurotransmetuesve që udhëtojnë nëpër çarje sinaptikeNdërsa sensibilizimi dhe dëshirat ju detyrojnë të përdorni pornografi, stimulimi i tepërt i qarkut të shpërblimit çon në një rebelim të lokalizuar. Qelizat nervore të bombarduara nga dopamina thonë “mjaft më”. Nëse dikush vazhdon të bërtasë, ju mbuloni veshët. Kur qelizat nervore dërguese të dopaminës vazhdojnë të pompojnë dopaminën, qelizat nervore pritëse mbulojnë "veshët" e tyre reduktimin e receptorëve dopamine (D2). Për t'i bërë gjërat edhe më keq, receptorët e D2 ndihmojnë në frenimin e mbi-konsumit, kështu që humbja e tyre do të thotë dëshirat janë më të vështira për t'i rezistuar. Desensitization gjithashtu përfshin një rënie në të dy dopamine dhe opioids. Së fundi, a Studimi i trurit të 2014 në përdoruesit e pornografisë gjeti se përdorimi më i madh i pornografisë ishte i lidhur me desensitizim më të madh (humbja e shpërblimit të lëndës gri gri, më pak nxitje seksuale).

Cikli i desensitizimit imiton varësitë e tjera:

bingeing ge dëshira response përgjigje e mpirë kënaqësie → dëshira → bingeing përshkallëzohet decline rënie të mëtejshme të dopaminës, opioideve dhe receptorëve të tyre des desensibilizim i mëtejshëm

Dhe së shpejti ju jeni i lidhur me pornografinë, sepse asgjë tjetër nuk është aq interesante për trurin tuaj. Nga këndvështrimi i gjeneve tuaja, është dizajni i përsosur - për t'ju mbajtur të fekondoni furishëm - para se të largohet kjo "mundësi e vlefshme çiftëzimi".

Desensitizimi kundrejt sensibilizimit

Desensitizimi ju mpreh ndaj kënaqësive të përditshme, ndërsa sensibilizimi e bën trurin tuaj hiper-reagues ndaj gjithçkaje që lidhet me varësinë tuaj nga pornografia. Me kalimin e kohës, ky mekanizëm i dyfishtë mund të ketë qark tuaj shpërblim gumëzhimë në aluzion e përdorimit pornografi, por më pak se entuziazmuar kur paraqitet me marrëveshjen e vërtetë. Desensibilizimi nuk është "dëm". Qelizat tuaja nervore mund të rindërtojnë dopaminën e humbur ose receptorët opioid në një çast. Përkundrazi, desensibilizimi përfaqëson një sistemi feedback negativ në mbingarkesë (ndoshta mbahen nga ndryshimet epigjenetike).

Nëse këto dy ndryshime neuroplastike mund të flasin, desensibilizimi do të ankohej, "Unë nuk mund të merrni asnjë kënaqësi” E gjitha ka të bëjë me sinjalizimin e ulët të dopaminës. Në të njëjtën kohë sensibilizimi do të të fuste në brinjë dhe do të thoshte, "Hej buddy, kam vetëm atë që keni nevojë, "E cila ndodh të jetë vetë gjëja që shkaktoi desensibilizimin.

Një reagim i dendur i kënaqësisë (desensitization), i kombinuar me një rrugë të thellë të trurit që çon në dëshirat dhe lehtësim afatshkurtër (sensibilizimi), është ajo që udhëheq shumica e varësive.

Shkallëzimi dhe rirregullimi

Zhvillimi tolerancë (përgjigje e mpirë e kënaqësisë) do të thotë që një i varur ka nevojë për më shumë nga "droga" e tij / saj për të marrë të njëjtin efekt. Përdoruesit e rëndë të pornografisë ndonjëherë vërejnë që ndërsa toleranca krijon për shijet e tyre të hershme, ata lëvizin në drejtime të reja në kërkimin e tyre për zgjim të fortë. Shumë kërkojnë çfarë tronditje ndoshta - sepse ndoshta "E ndaluar" dhe "Frika-prodhimin, "Plus zgjimin seksual, ofrojnë një goditje më të madhe kimike në tru ... të paktën për një kohë.

Pra, nuk është e pazakontë të fillosh karrierën tënde pornografike me një imazh të prapanicës së mirë të një hottie të famshëm. Dhe disa muaj më vonë zbuloni se keni "përparuar" në vajza me dhi ose skena të dhunshme përdhunimi. Mbani në mend Zhvillimi i tolerancës (përgjigje e kënaqur e mpirë) do të thotë që një i varur ka nevojë për më shumë nga "droga" e tij / saj për të marrë të njëjtin efekt. Kjo vlen edhe për pornografinë.se se kur një droguar eskalon në zhanre të reja ose shkrimet më shumë orë të përdorimit në kërkim të kënaqësisë, ai është i nxitur nga desensitizimi. Orientimi i tij themelor seksual nuk ka ndryshuar.

Ndryshimet e trurit ndryshojnë

Më në fund shkencëtarët kanë filluar të arrijnë përvojën e përdoruesve të sotëm të pornografisë. Kjo Studimi belg i 2016 zbuloi se gjysma e burrave të anketuar ishin përshkallëzuar në materiale që më parë i kishin gjetur "jo interesante ose të neveritshme". Cilat ndryshime në tru qëndrojnë në themel të përshkallëzimit kaq të përhapur? Në vitin 2014, a Ekipi i Kembrixhit përdorimi i skanimeve të trurit tregoi se përdoruesit problematik të pornografisë u përdorën me imazhe më shpejt se kontrollet dhe ishin më të vëmendshëm ndaj risi. Interesante, ata nuk ishin më të prirur për të kërkuar ndjesi se kontrollet, gjë që tregon se përdorimi i tyre i pornografisë mund të ketë qenë ndryshuesi kryesor.

Linja e poshtme: më intensive ngjarjet shoqëruese (orgazmë + video), ose më shumë ato përsëriten, aq më të forta janë instalimet elektrike. Çdo përvojë telat shijet e reja në tru. Nëse është seksi shijet kanë ndryshuar kështu që ka trurin tuaj. Deri më sot, mbi studimet e 45 kanë raportuar gjetjet në përputhje me përshkallëzimin (tolerancën) ose zakonin ndaj pornografisë aktuale.

Vlerësimi i varësisë

Disa akoma besojnë se vetëm kimikatet, jo sjelljet siç janë pornografi në internet përdorimi, mund të shkaktojë varësi. Sidoqoftë, neuroshkencëtarët që studiojnë efektet e varësisë në tru di ndryshe. Ekspertët e fushës e përkufizojnë varësinë në shumë mënyra. Një model i thjeshtë për të kuptuar varësinë është të zbatosh katër C:

 1. detyrim për të përdorur
 2. Vazhdoi përdorim përkundër pasojave të dëmshme
 3. Pamundësia për të Kontrolli përdorim
 4. dëshirë - psikologjike ose fizike

Kohët e fundit të varësisë nga pornografia shpallnin që mungesa e studimeve pornografike për simptomat e tërheqjes dhe tolerancën (nevoja për më shumë stimulim për të marrë të njëjtin efekt) do të thoshte se "varësia nga pornografia nuk ekziston". Në fakt, as toleranca dhe as simptomat e tërheqjes brutale nuk janë parakusht për varësi. Për shembull, të varur nga cigare dhe kokainë mund të fiksohen plotësisht. Sidoqoftë, përvoja e tyre për tërheqje është zakonisht e butë në krahasim me alkolikët ose varësit nga heroinat. (Sharefarë ndajnë të gjitha testet e vlerësimit të varësisë, "përdorim i vazhdueshëm pavarësisht pasojave negative". Evidenceshtë dëshmi e besueshme e varësisë.)

Simptoma të tërheqjes

Sidoqoftë, në forumet që monitoroj përdoruesit e ish-pornografëve raportojnë rregullisht çuditërisht të rënda simptoma të tërheqjes, që i kujton tërheqjet e drogës: pagjumësia, ankthi, nervozizmi, lëkundjet e disponimit, dhimbje koke, shqetësim, përqendrim i varfër, lodhje, depresion, paralizë sociale dhe humbje e papritur e dëshirës seksuale që djemtë e quajnë "flatline" . marr ky quiz për të parë nëse procesi i varësisë është duke u mbajtur në trurin tuaj.

Më në fund, vetëm 2017 nuk kaluan katër ekipe kërkimore që i kërkuan përdoruesit e pornografisë në internet drejtpërdrejt në lidhje me simptomat e tërheqjes. Të gjitha simptomat e raportuara të tërheqjes në "përdoruesit problematikë të pornos": 1, 2, 3. 4.

Gjithashtu, universitetet e Swansea dhe Milan raportuan se personat e varur nga interneti, shumica prej të cilëve kishin hyrë në pornografi ose lojëra të fatit, pësuan një formë të turqisë së ftohtë kur ata ndaluan të përdorin uebin, ashtu si njerëzit që vijnë nga droga.

Sa i përket tolerancës, studimet 4 tani i kanë pyetur drejtpërdrejt përdoruesit e pornos në mënyrë specifike për përshkallëzimin në zhanre të reja apo tolerancën, duke konfirmuar të dy (1, 2, 3, 4). Duke përdorur metoda të ndryshme indirekte, një studim shtesë të 45 kanë raportuar gjetje në përputhje me zakonet në "pornografi të rregullt" ose përshkallëzimin në zhanre më ekstreme dhe të pazakonta. Të gjitha shenjat e tolerancës.

La Shoqëria Amerikane e Mjekësisë varësisë (ASAM): 'Varësitë e sjelljes seksuale ekzistojnë!'

Ekspertët e vërtetë të varësisë, Shoqëria Amerikane për Mjekësinë e Varësisë, theksoj këtë koncept të thjeshtë bazuar në dekadat e hulumtimit: Ekspozimi i shenjave, simptomave dhe sjelljeve të lidhura me varësinë tregon ndryshimet themelore të trurit kanë ndodhur.

Logo ASAM. Shoqëria Amerikane e Mjekësisë së varësisëLa Shoqëria Amerikane e Mjekësisë varësisë (ASAM) arriti të kuptojë se çfarë duhet të ishte gozhda përfundimtare në arkivolin e debatit për pornografinë në gusht, 2011, dhjetë muaj pasi YBOP shkoi në internet. Ekspertët e lartë të varësisë amerikane në ASAM lanë të lirë përkufizimi i ri i varësisë. Përkufizimi i ri i bën jehonë pikat kryesore bërë në këtë faqe interneti. Para së gjithash, varësitë e sjelljes ndikojnë në tru në të njëjtat mënyra themelore si ato të drogës. Me fjale te tjera, varësia është një sëmundje (kusht), jo shumë.

Varësitë seksi dhe porno

Për të gjitha qëllimet praktike, ky përkufizim i ri i jep fund debatit nëse varësitë nga seksi dhe pornografia janë “varëshme të vërteta. "ASAM shpreh në mënyrë eksplicite atë varësia e sjelljes seksuale ekziston dhe duhet të shkaktohen nga të njëjtat ndryshime themelore të trurit që gjenden në varësinë e substancave. Nga FAQs ASAM:

PYETJE: Ky përkufizim i ri i varësisë i referohet varësisë që përfshin lojërat e fatit, ushqimin dhe sjelljet seksuale. A beson vërtet ASAM se ushqimi dhe seksi janë të varur?

P ANRGJIGJE: Përkufizimi i ri i ASAM bën një largim nga barazimi i varësisë me varësinë e drejtë nga substanca, duke përshkruar se si varësia lidhet gjithashtu me sjelljet që janë shpërblyese. Definition Ky përkufizim thotë se varësia ka të bëjë me funksionimin dhe qarkun e trurit dhe se si struktura dhe funksioni i trurit të personave me varësi ndryshon nga struktura dhe funksioni i trurit të personave që nuk kanë varësi. ... Ushqimi dhe sjelljet seksuale dhe sjelljet e lojërave të fatit mund të lidhen me "ndjekjen patologjike të shpërblimeve" të përshkruara në këtë përkufizim të ri të varësisë.

Por 'varësia nga pornografia' nuk është në DSM5 e APA-së, apo jo?

Shoqata Amerikane e Psikiatrisë (APA) deri më tani ka zvarritur këmbët për përfshirjen e përdorimit pornografik të varur / kompulsiv në manualin e saj diagnostikues. Kur e përditësoi atë në 2013 (DSM-5), nuk e konsideroi zyrtarisht "varësinë nga interneti nga pornografia". Në vend të kësaj ai vendosi të debatojë për "çrregullimin hiperseksual". Termi i fundit i ombrellës për sjellje seksuale problematike u rekomandua për përfshirje nga DSM-5 së Grupi i Punës për Seksualitetin pas viteve të shqyrtimit. Megjithatë, në një seancë të njëmbëdhjetë "yllore" (sipas një anëtari të grupit të punës), të tjera DSM-5 zyrtarët e refuzuan në mënyrë të njëanshme hiperseksualitetin, duke cituar arsyet që janë përshkruar si të palogjikshme.

Në arritjen e këtij pozicioni, DSM-5 raportet e përhapura të shenjave, simptomave dhe sjelljeve në përputhje me detyrimin dhe varësinë nga sufferers dhe klinikët e tyre, si dhe rekomandimin zyrtar të mijëra ekspertëve mjekësorë dhe hulumtues në Shoqërinë Amerikane të Mjekësisë së Varësisë.

Rastësisht, DSM ka fituar kritikët e shquar të cilët kundërshtojnë qasjen e saj të injorimit të fiziologjisë themelore dhe teorisë mjekësore për të diagnostikuar diagnozën e saj vetëm në simptoma. Kjo e fundit lejon vendime të çrregullta, politike që sfidojnë realitetin. Për shembull, DSM një herë e klasifikonte gabimisht homoseksualitetin si një çrregullim mendor.

Hulumtim NIMH

Vetëm para DSM-5 së botim në 2013, Thomas Insel, atëherë Drejtor i Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor, paralajmëroi se ishte koha që fusha e shëndetit mendor të ndalonte duke u mbështetur në DSM. “Shtë "dobësia është mungesa e saj e vlefshmërisë, ”Shpjegoi ai. Insel gjithashtu tha "nuk mund të kemi sukses nëse përdorim kategoritë DSM si “standardi i artë." Ai shtoi, "Kjo është arsyeja pse NIMH do të riorientojë hulumtimet e saj larg kategorisë DSMs ”. Me fjalë të tjera, NIMH do të ndalonte financimin e kërkimit bazuar në etiketat e DSM (dhe mungesën e tyre).

Që nga publikimi i DSM-5, qindra variacione në internet dhe studime të varësisë në internet, dhe dhjetëra studime neurologjike për përdoruesit pornografikë kanë dalë. Ata vazhdojnë të ulin pozicionin e DSM-5. Nga rruga, një e krijuar rishtazi kategoria e varësisë ndaj sjelljes shfaqet në ri DSM-5, me "çrregullim të lojrave në internet" të vendosur për përfshirje.

Rastësisht, përkundër vëmendjes së mediave ndaj qëndrimit të DSM-5, praktikuesit që punojnë me ata me sjellje seksuale problematike kanë vazhduar të diagnostikojnë probleme të tilla. Ata përdorin një diagnozë tjetër në DSM-5. Disa përdorin edhe një tjetër nga ICD-10 aktual. Ky është manuali i përdorur gjerësisht i diagnostikimit i Organizatës Botërore të Shëndetit, Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve. Siç është theksuar në ky artikull i ditarit 2016 nga Dr. Richard Krueger:

Diagnostifikimet që mund t'i referohen sjelljes seksuale të detyruar janë përfshirë në DSM dhe ICD për vite dhe tani mund të diagnostikohen ligjërisht në Shtetet e Bashkuara duke përdorur si DSM-5 ashtu edhe kodin e diagnostikimit ICD-10 të mandatuar kohët e fundit. Çrregullimi i sjelljes seksuale të pandreqshme është duke u konsideruar për ICD-11.

Krueger është një profesor i asociuar klinik i psikiatrisë në kolegjin e mjekëve dhe kirurgëve të Universitetit Columbia. Ai ndihmoi në rishikimin e seksionit të çrregullimeve seksuale të DSM-5.

KUSH

Por lajmi i madh është se në 2018 Organizata Botërore e Shëndetësisë ka vendosur të drejtën e kujdesit të tepërt të APA-s. Edicioni tjetër i manualit diagnostik mjekësor më të përdorur në botë, Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve (ICD-11), përmban një diagnozë të re i përshtatshëm për varësinë e pornografisë: "Çrregullimi i Sjelljes Seksuale Kompulsive".

Studimet neurologjike konfirmojnë atë që ne tashmë e dinim

Ato të cilët proklamojnë “pseudoshkencë”Në përmendjen e varësisë nga pornografia në internet ose problemet seksuale të nxitura nga pornografia ose kanë një axhendë politike ose nuk janë në dijeni të kohëve të fundit përparime në neuroshkencën e varësisë. Këtu është një artikull i shkëlqyer i revistës i rishikuar nga kolegët se ku është neuroshkenca e varësisë në lidhje me varësinë ndaj pornografisë: Varësia e pornografisë - një stimul supranormal i konsideruar në kontekstin e neuroplasticitetit (2013). Studime të shumta të trurit mbi përdoruesit e pornografisë janë botuar që kur ky artikull "fillo këtu" u shfaq për herë të parë në janar 2011. Ata i japin mbështetje modelit të varësisë nga pornografia:

 1. Hetimi paraprak i karakteristikave impulsive dhe neuroanomatike të sjelljes seksuale të sëmurë (2009)
 2. Dallimet e vetë-raportuar mbi masat e funksionit ekzekutiv dhe sjelljes hiperseksuale në një mostër pacientësh dhe komuniteti të burrave (2010)
 3. Shikimi i fotografive pornografike në internet: Roli i vlerësimeve të ekspozimit seksual dhe simptomat psikologjike-psikiatrike për përdorimin e faqeve të internetit në mënyrë të tepruar (2011)
 4. Dëshira seksuale, jo hiperseksualiteti, është e lidhur me përgjigjet neurofiziologjike të shkaktuara nga imazhet seksuale (2013)
 5. Përpunimi i fotografive pornografike ndërhyn me performancën e kujtesës së punës (2013)
 6. Përpunimi seksual i imazhit ndërhyn me vendimmarrjen nën paqartësi (2013)
 7. Varësia Cybersex: Zgjimi seksuale me përvojë kur shikojnë pornografi dhe jo kontaktet seksuale të jetës reale bëjnë dallimin (2013)
 8. Struktura e trurit dhe lidhja funksionale e lidhur me konsumimin e pornografisë: Brain on Porn (2014)
 9. Korrelacione nervore të reagimit seksual të syve në individë me dhe pa sjellje seksuale të pandreqshme (2014)
 10. Dëshmitë empirike dhe konsideratat teorike mbi faktorët që kontribuojnë në varësinë e Cybersex-it nga një pikëpamje njohëse-sjellëse (2014)
 11. Varësia e Cybersex-it në përdoruesit heteroseksual të pornografisë në internet mund të shpjegohet me hipoteza të kënaqshmërisë (2014)
 12. Paragjykimi i Zmadhuar i Vëmendshëm ndaj Sjelljeve Seksualisht të Shprehura në Individë me dhe pa sjellje të pështirë seksuale (2014)
Letrat e vitit 2015
 1. Risia, kondicionimi dhe vëmendja e vëmendjes ndaj shpërblimeve seksuale (2015)
 2. Substratet nervore të dëshirës seksuale në individë me sjellje hiperseksuale problematike (2015)
 3. Modulimi i Potencialeve të Vona të Pozitive nga Imazhet Seksuale në Përdoruesit e Problemeve dhe Kontrollet në kundërshtim me "Varësinë nga Porno" (2015)
 4. Rregullimi i aksit HPA në meshkuj me çrregullime hiperseksuale (2015)
 5. Kontrolli paraballor dhe varësia në internet: një model teorik dhe rishikim i gjetjeve neuropsikologjike dhe neuroimaging (2015)
 6. Shoqatat e nënkuptuara në varësinë kibernetike: Adaptimi i një testimi të implicit të shoqërimit me fotografi pornografike. (2015)
 7. Simptomat e varësisë së cybersex mund të lidhen me afrimin dhe shmangien e stimujve pornografikë: rezultatet nga një mostër analoge e përdoruesve të rregullt cybersex (2015)
 8. Mbërthyer me pornografi? Përdorimi i tepruar ose neglizhimi i cybersex cues në një situatë multitasking është i lidhur me simptomat e varësisë cybersex (2015)
 9. Shpërblimet e mëvonshme tregtare për kënaqësinë e tanishme: Konsumi i pornografisë dhe zvarritja e vonesës (2015)
 10. Ndjeshmëria seksuale dhe përballimi jofunksional Përcaktojnë varësinë e cybersexit tek meshkujt homoseksualë (2015)
Letrat e vitit 2016
 1. Roli i neuroinflamimit në patofiziologji të çrregullimit hiperseksual (2016)
 2. Sjellja e pështirë seksuale: Vëllimi prefrontal dhe limbic dhe ndërveprimet (2016)
 3. Aktiviteti i striatumit të avullit gjatë shikimit të fotografive të preferuara pornografike lidhet me simptomat e varësisë së pornografisë në internet (2016)
 4. Kushtëzimi i ndryshuar dhe lidhja nervore në subjektet me sjelljen e pështirë seksuale (2016)
 5. Compulsivity nëpër abuzimin patologjik të shpërblime të drogës dhe jo-drogës (2016)
 6. Dëshira Subjektive për Pornografinë dhe Mësimin Shoqëror parashikojnë tendenca drejt varësisë Cybersex në një mostër të përdoruesve të rregullt të Cybersex (2016)
 7. Eksplorimi i lidhjes midis kompulsivitetit seksual dhe anshmërisë së vëmendjes ndaj fjalëve të lidhura me seksin në një bashkësi të individëve aktivë seksualë (2016)
 8. Ndryshimet e humorit pas shikimit të pornografisë në internet janë të lidhura me simptomat e çrregullimeve në Internet-pornografi (2016)
 9. Sjellja problematike seksuale në të rriturit e rinj: Shoqatat në të gjithë variablat klinikë, sjellës dhe neurokognitivë (2016)
Letrat e vitit 2017
 1. Metilimi i gjeneve të lidhura me aksin HPA në meshkuj me çrregullim hiperseksual (2017)
 2. Mund të jetë Pornografi Addictive? Një studim fMRI i burrave që kërkojnë trajtim për përdorimin e pornografisë problematike (2017)
 3. Funksionimi ekzekutiv i meshkujve të pështirë dhe jo seksualisht para dhe pas shikimit të një videoje erotike (2017)
 4. Masat e ndërgjegjshme dhe jo të ndërgjegjshme të emocioneve: A ndryshojnë ato me frekuencën e përdorimit të pornografisë? (2017)
 5. Ekspozimi ndaj stimuleve seksuale shkakton ulje më të madhe në përfshirjen e kompjuterëve në delikuencën kibernetike mes meshkujve (2017)
 6. Parashikuesit për (Problematik) Përdorimin e Materialit seksualisht eksplicit të internetit: Roli i Traitit Motivimi Seksual dhe Tendencat e Qasjes së Përcaktuar ndaj Materialit eksplicit seksual (2017)
Letrat e vitit 2018
 1. Zbulimi i varësisë nga pornografia bazuar në qasjen kompjuterike të neurofiziologjisë (2018)
 2. Deficiti i lëndës gri dhe ndryshimi i lidhjes së pushimit-shtetit në gyrus superiore të përkohshme midis individëve me sjellje problematike hiperseksuale (2018)
 3. Tendencat ndaj çrregullimit të përdorimit të pornografisë në internet: Dallimet në meshkujt dhe femrat në lidhje me paragjykimet e vëmendjes ndaj stimujve pornografikë (2018)
 4. Aktiviteti Paralelar Prefrontal dhe Pariferal i Ndryshuar gjatë një Aktiviteti Stroop në Individët me Sjellje Hyperseksuale Problematike (2018)
 5. Trajtimi dhe impulsiviteti shtetëror tek meshkujt me prirje ndaj çrregullimit të përdorimit të pornografisë në internet (2018)
Letrat e vitit 2019
 1. Sferat e impulzivitetit dhe aspektet e lidhura dallojnë midis përdorimit rekreativ dhe të parregulluar të pornografisë në Internet (2019)
 2. Paragjykimi i qasjes për stimujt erotik në studentët heteroseksualë të kolegjit meshkuj që përdorin pornografinë (2019)
 3. Parregullimi i lidhur me hipermetilimin e mikroRNA-4456 në çrregullimin hiperseksual me ndikim të rëndësishëm në sinjalizimin e oksitocinës: Një analizë e metilimit të ADN-së e gjeneve të miRNA (2019)
Letrat e vitit 2020
 1. Dallimet e vëllimit të lëndës gri në kontrollin e impulsit dhe çrregullimet e varësisë (2020)
 2. Nivele të larta të plazmave të oksitocinës në burra me çrregullim hiperseksual (2020)
 3. Testosterone normal, por nivele më të larta të plazmës hormonale luteinizuese te burrat me çrregullim hiperseksual (2020)
 4. Qasja e paragjykimeve për stimuj erotikë midis studentëve femër heteroseksualë të kolegjit që përdorin pornografi (2020)
 5. Kontrolli frenues dhe përdorimi problematik i pornografisë në internet - Roli i rëndësishëm balancues i insulinës (2020)
 6. Shenjat seksuale ndryshojnë performancën e kujtesës në punë dhe përpunimin e trurit te burrat me sjellje seksuale të detyrueshme (2020)
 7. Vlera e shpërblimit subjektiv të stimujve seksuale vizuale është e kodifikuar në striatumin njerëzor dhe korteksin orbitofronal (2020)
 8. Neuroshkencat e Komunikimit Shëndetësor: Një analizë e fNIRS e Korteksit Parafrontal dhe Konsumi i Pornove tek Gratë e Reja për Zhvillimin e Programeve Shëndetësore të Parandalimit (2020)
 9. Potencialet e lidhura me ngjarjet në një detyrë të çuditshme me dy zgjedhje të kontrollit të dëmtuar të frenimit të sjelljes midis meshkujve me tendenca drejt varësisë nga kiberneza (2020)
Letrat e vitit 2021
 1. Çrregullimi i sjelljeve seksuale mikrostrukturore dhe detyruese seksuale të çështjes së bardhë
Letrat e vitit 2022
 1. Korrelacionet nervore dhe të sjelljes të pritjes së stimujve seksualë tregojnë mekanizmat e ngjashëm me varësinë në çrregullimin e sjelljes seksuale kompulsive (2022)
Mbështetje për hipotezat YBOP

Studimet e mësipërme ofrojnë mbështetje shumë të fortë për hipotezat e paraqitura nga YBOP në 2011. Gjetjet e tyre përfshijnë:

 1. Ndryshimet e mëdha të trurit të lidhura me varësinë nga 3: sensibilizimi, desensitizationdhe hypofrontality.
 2. Më shumë përdorim pornografik lidhen me më pak lëndë gri në qarkun e shpërblimit (striatum dorsal).
 3. Përdorimi më i madh i pornos lidhet me aktivizimin më pak të shpërblimit kur shikoni shkurtimisht imazhet seksuale.
 4. Përdorimi më i pornografisë lidhet me lidhjet nervore të ndërprera midis qarkut të shpërblimit dhe korteksit paraballor.
 5. Të varurit kishin aktivitet më të madh paraballor ndaj cues seksual, por më pak aktivitet të trurit ndaj stimujve normalë (përputhet me varësinë e drogës).
 6. Përdorimi i pornografisë / ekspozimit ndaj pornografisë që lidhet me zbritjen e vonuar më të madhe (paaftësia për të vonuar kënaqësinë). Kjo është një shenjë e funksionimit më të varfër ekzekutiv.
 7. 60% e subjekteve të varur nga porno detyrueshëm në një studim kanë përjetuar ED ose dëshirë të ulët me partnerë, por jo me pornografi. Të gjithë thanë që përdorimi i pornos në internet shkaktoi ED / epsh të ulët.
 8. Paragjykim i rritur i vëmendshëm të krahasueshme me përdoruesit e drogës. Tregon sensibilizimin (një produkt i DeltaFosb).
 9. Dëshirë dhe dëshirë më e madhe për pornografi, por jo pëlqim më i madh. Kjo përputhet me modelin e pranuar të varësisë - sensibilizimi nxitës.
 10. Të varur nga pornoja kanë preferencë më të madhe për risi seksuale, por truri i tyre është habitur më shpejt për imazhet seksuale. Jo para-ekzistuese.
 11. Më të vegjlit përdoruesit e pornografisë kanë më shumë reaktivitet të nxitur nga sugjerimet në qendrën e shpërblimit.
 12. EEG (P300) më të larta kur përdoruesit e pornografisë ishin të ekspozuar ndaj cues pornografike (që ndodhin në varësi të tjera).
 13. Më pak dëshirë për seks me një person që korrespondon me reaksion më të madh ndaj imazheve pornografike.
 14. Më shumë përdorime pornografike lidhen me amplitudën më të ulët LPP kur shikojnë shkurtimisht fotot seksuale: tregon habitati ose desensitizimi.
 15. Boshti jofunksional HPA dhe qarqet e ndryshuara të stresit të trurit, të cilat paraqiten në varësitë e drogës. E njëjta vlen edhe për vëllimin më të madh të amigdalës, i cili shoqërohet me stres kronik shoqëror).
 16. Ndryshimet epigjenetike në gjenet qendrore ndaj reagimit të stresit njerëzor dhe të lidhura ngushtë me varësinë.
 17. Nivelet më të larta të Faktorit të Necrosis tumor (TNF) - i cili gjithashtu ndodh në abuzimin e drogës dhe varësisë.
 18. Një defiçit në lëndën gri të korteksit, gri; lidhja më e dobët ndërmjet korporatave të përkohshme dhe disa rajoneve të tjera.
 19. Impulsivitet më i madh shtetëror.
 20. Ulur korteksin prefrontal dhe lëndën e parë gyrus cingulare anterinale në krahasim me kontrollet e shëndetshme.
 21. Reduktimet në lëndën e bardhë në krahasim me kontrollet e shëndetshme.

Një dokument i rishikuar nga 2016 nga Gary Wilson: Eliminimi i përdorimit të pornografisë kronike në Internet për të zbuluar efektet e saj (2016)

Duke përmbledhur gjendjen aktuale të neurosciences:

Për arsye politike, hulumtimi i trurit izolimi të varur nga pornografia në internet nga varës të thjeshtë të vjetër të Internetit ka qenë shumë i ngadaltë në arritjen. Përveç studimeve të mësipërme të trurit mbi përdoruesit e pornos, gjatë 380 tru studime për të varurit në internet janë publikuar, dhe të gjithë kanë raportuar të njëjtat ndryshime themelore të trurit, siç shihet tek të varurit nga droga. Studimet nuk vlerësuan se sa përqind e subjekteve kërkimore ishin të varur nga pornografia në internet. Sidoqoftë, do të ishte e palogjikshme të konkludohet se nivelet e larta të përdorimit të pornografisë në internet nuk mund të ndryshojnë trurin, kur ushqimet e hedhura, lojërat video, lojërat e fatit dhe "Interneti”Tashmë është provuar ta bëjë këtë.

Ndërsa ngadalë për të arritur, çdo të vetme botuar studimin e bazuar në neuroscience (ose në shtyp) në përdoruesit e pornografisë në internet ose "të varur nga seksi" mbështet premisën që përdorimi i pornografisë në internet mund të shkaktojë ndryshime të trurit në lidhje me varësinë. Kështu bëjnë edhe rishikimet e fundit të literaturës të bazuara në neuroshkencë:

Sëmundja seksuale si një sëmundje: Dëshmi për vlerësim, diagnozë dhe përgjigje ndaj kritikëve (2015)
Kjo siguron një tabelë që merr kritika specifike dhe ofron citime që i kundërshtojnë ato.
Neuroscience e varësisë nga pornografia në internet: Një përmbledhje dhe përditësim (2015)

Kjo jep një përmbledhje të hollësishme të literaturës së neuroshkencës që lidhet me nëntipet e varësisë nga interneti, me fokus të veçantë në varësinë nga pornografia në internet, shih - Rishikimi gjithashtu kritikon dy studime të kohëve të fundit EEG tërheqëse me titull të cilat pretendojnë të kenë "prishur" varësinë e pornografisë.

Varësia e Cybersexit (2015)

Pjesë: Në artikujt e fundit, varësia cybersex konsiderohet një lloj i veçantë i varësisë në internet. Disa studime të tanishme studiuan paralele midis varësisë së cybersex dhe varësive të tjera të sjelljes, siç është çrregullimi i lojrave në Internet. Reaktiviteti i sinjalit dhe mallimi konsiderohet të luajë një rol të madh në varësinë e cybersex. Studimet neuroimaging mbështesin supozimin e ngjashmërive kuptimplote midis varësisë së cybersex dhe varësive tjera të sjelljes si dhe varësisë së substancave.

Neurobiologjia e Sjelljes Seksuale Kompulsive: Shkencat në Zhvillim (2016)

Fragmenti: "Duke pasur parasysh disa ngjashmëri në mes CSB dhe varësisë nga droga, ndërhyrjet efektive për varëshme mund të mbajnë premtimin për CSB, duke siguruar pasqyrë në drejtimet e hulumtimit në të ardhmen për të hetuar këtë mundësi direkt".

A duhet të konsiderohet sjellja seksuale e pandërprerë një varësi? (2016)

Fragmenti: "Karakteristikat e mbivendosjes ekzistojnë midis CSB dhe çrregullimeve të përdorimit të substancave. Sistemet e zakonshme të neurotransmetuesit mund të kontribuojnë në CSB dhe çrregullimet e përdorimit të substancave, dhe studimet e fundit të imazheve neurologjike nxjerrin në pah ngjashmëritë që lidhen me dëshirën dhe paragjykimet e vëmendjes. Trajtime të ngjashme farmakologjike dhe psikoterapeutike mund të jenë të zbatueshme për CSB dhe varësitë nga substancat "

Sjellja seksuale e pështirë si një varësi sjelljeje: Ndikimi i Internetit dhe Çështjeve të tjera (2016)

Fragmente: "më shumë theks duhet të nevojiten në karakteristikat e internetit, pasi këto mund të lehtësojnë sjelljen problematike seksuale."Dhe"dëshmi klinike nga ata që ndihmojnë dhe trajtojnë individë të tillë duhet t'u jepet besim më i madh nga bashkësia psikiatrike".

Bazat Neurobiologjike të Hiperseksualitetit (2016)

Fragmenti: "Të marra së bashku, provat tregojnë se ndryshimet në lobin frontal, amigdala, hipokampus, hipotalamus, septum dhe rajone të trurit që përpunojnë shpërblimin luajnë një rol të spikatur në shfaqjen e hiperseksualitetit. Studimet gjenetike dhe qasjet e trajtimit neurofarmakologjik tregojnë një përfshirje të sistemit dopaminergjik. "

Varësia e Cybersexit (2015)

Pjesë: “Në artikujt e fundit, varësia ndaj kibernetikës konsiderohet si një lloj specifik i varësisë nga interneti. SStudimet e tanishme ome kanë hetuar paralelet midis varësisë nga cybersex dhe varësive të tjera të sjelljes, të tilla si Çrregullimi i Lojërave në Internet. Reaktiviteti sugjerues dhe dëshira konsiderohen të luajnë një rol të madh në varësinë nga seksi kibernetik. Studimet e neuro-imazheve mbështesin supozimin e të përbashkëtave kuptimplota midis varësisë nga cybersex dhe varësive të tjera të sjelljes, si dhe varësisë nga substancat. "

Kërkimi për qartësi në ujë me baltë: konsideratat e ardhshme për klasifikimin e sjelljes seksuale të sëmurë si një varësi (2016)

Pjesë: We shqyrtuar kohët e fundit dëshmi për klasifikimin e sjelljes seksuale të sëmurë (CSB) si një varësi jo-substancë (sjellje). Shqyrtimi ynë gjeti që CSB ndan paralele klinike, neurobiologjike dhe fenomenologjike me çrregullime të përdorimit të substancave. Megjithëse Shoqata Amerikane e Psikiatrisë e refuzoi çrregullimin hiperseksual nga DSM-5, mund të bëhet diagnoza e CSB (makinë e tepruar e seksit) duke përdorur ICD-10. CSB po konsiderohet gjithashtu nga ICD-11.

A është Pornografia e Internetit Shkaktimi i Sëmundjeve Seksuale? Një përmbledhje me raportet klinike (2016)

Një përmbledhje e gjerë e literaturës në lidhje me problemet seksuale të shkaktuara nga pornografia. Përfshirja e mjekëve të marinës amerikane, përmbledhja ofron të dhënat e fundit që zbulojnë një rritje të jashtëzakonshme të problemeve seksuale rinore. Ai gjithashtu rishikon studimet neurologjike në lidhje me varësinë nga pornografia dhe kondicionimin seksual përmes pornos në internet. Mjekët japin 3 raporte klinike të burrave që zhvilluan mosfunksionime seksuale të shkaktuara nga pornografia.

Integrimi i konsideratave psikologjike dhe neurobiologjike në lidhje me zhvillimin dhe mirëmbajtjen e çrregullimeve të veçanta të përdorimit të internetit: Një ndërveprim i modelit të ekzekutimit të Personit me ndikim-njohje (2016)

Një përmbledhje e mekanizmave që qëndrojnë në themel të zhvillimit dhe mirëmbajtjes së çrregullimeve specifike të përdorimit të internetit, përfshirë "çrregullimin e shikimit të pornografisë në internet". Autorët sugjerojnë që varësia nga pornografia (dhe varësia ndaj seksit kibernetik) të klasifikohet si çrregullime të përdorimit të internetit dhe të vendoset me varësi të tjera të sjelljes nën çrregullime të përdorimit të substancave si sjellje të varësisë.

Kapitulli i varësisë seksuale nga Neurobiologjia e Varësisë, Oxford Press (2016)

fragment: Ne shqyrtojmë bazën neurobiologjike për varësinë, përfshirë varësinë natyrore ose të procesit dhe pastaj diskutojmë se si kjo lidhet me kuptimin tonë aktual të seksualitetit si një shpërblim natyror që mund të bëhet funksionalisht "i pakontrollueshëm" në jetën e një individi.

Qasjet neurologjike në varësinë e pornografisë në internet (2017)

fragment: Në dy dekadat e fundit, disa studime me qasje neuroshkencore, veçanërisht imazhe funksionale të rezonancës magnetike (fMRI), u kryen për të eksploruar korrelatet nervore të shikimit të pornografisë në kushte eksperimentale dhe lidhjeve nervore të përdorimit të tepërt të pornografisë. Duke pasur parasysh rezultatet e mëparshme, konsumi i tepërt i pornografisë mund të lidhet me mekanizmat tashmë të njohur neurobiologjikë që mbështesin zhvillimin e varësive të lidhura me substancat.

A është sjellja e tepërt seksuale një çrregullim i varësisë? (2017)

Pjesë: Hulumtimi në neurobiologjinë e sjelljes së sjelljes seksuale të sëmurë ka gjeneruar gjetje që lidhen me paragjykimet e vëmendshme, atributet e nxitjes së ndjeshmërisë dhe reaktivitetin e sugjerimeve në bazë të trurit që sugjerojnë ngjashmëri të konsiderueshme me varësitë. Ne besojmë se klasifikimi i çrregullimit të sjelljes seksuale të sëmurë si një çrregullim i varësisë është në përputhje me të dhënat e kohëve të fundit dhe mund të përfitojnë klinikat, studiuesit dhe individët që vuajnë dhe personalisht preken nga kjo çrregullim.

Dëshmi e buding është në provë: të dhënat janë të nevojshme për të testuar modele dhe hipoteza lidhur me sjelljet seksuale të pështirë (2018)

Pjesë: Midis fushave që mund të sugjerojnë ngjashmëritë midis CSB dhe çrregullimeve të varësisë janë studimet e neuroimaging, me disa studime të kohëve të fundit të marra nga Walton et al. (2017) Studimet fillestare shpesh ekzaminuan CSB në lidhje me modelet e varësisë (rishikuar në Gola, Wordecha, Marchewka, & Sescousse, 2016b; Kraus, Voon, & Potenza, 2016b).

Nxitja e edukimit, klasifikimit, trajtimit dhe iniciativave të politikave Komente mbi: Çrregullimi i sjelljes seksuale të pështirë në ICD-11 (Kraus etj., 2018)

Pjesë: Propozimi i tanishëm i klasifikimit të çrregullimeve të CSB-së si një çrregullim i kontrollit të impulsit është i diskutueshëm pasi janë propozuar modele alternative (Kor, Fogel, Reid, & Potenza, 2013). Ka të dhëna që sugjerojnë se CSB-ja ndan shumë karakteristika me varësi (Kraus et al., 2016), duke përfshirë të dhënat e fundit që tregojnë reaktivitet në rritje të rajoneve të trurit që lidhen me shpërblimin në përgjigje të cuesve të lidhura me stimuj erotik (Markë, Snagowski, Laier, & Maderwald, 2016; Gola, Wordecha, Marchewka, & Sescousse, 2016; Gola et al., 2017; Klucken, Wehrum-Osinsky, Schweckendiek, Kruse, & Stark, 2016; Voon et al., 2014

Sjellja Seksuale Kompulsive te Njerëzit dhe Modelet Preklinike (2018)

Pjesë: Sjellja e pështirë seksuale (CSB) konsiderohet gjerësisht si një "varësi sjelljeje" dhe është një kërcënim i madh për cilësinë e jetës dhe shëndetin fizik dhe mendor. Në përfundim, ky përmbledhje përmblodhi studimet e sjelljes dhe neuroimaging në CSB të njeriut dhe komorbiditetin me çrregullime të tjera, duke përfshirë abuzimin e substancave. Së bashku, këto studime tregojnë se CSB është e lidhur me ndryshime funksionale në cingulate anësore të para dorsale dhe korteksit prefrontal, amygdala, striatum dhe thalamus, përveç lidhjes së zvogëluar mes amygdala dhe korteksit paraballor.

Mekanizmat neurokognitive në çrregullimin e sjelljes seksuale të sëmurë (2018)

fragment: Deri më tani, shumica e hulumtimeve neuroimaging për sjelljen seksuale të detyrueshme kanë siguruar prova të mekanizmave të mbivendosura që lidhen me sjelljen seksuale të detyrueshme dhe varësitë jo seksuale. Sjellja kompulsive seksuale është e lidhur me funksionimin e ndryshuar në rajonet e trurit dhe rrjetet e implikuar në sensibilizimin, habitatin, dyskontrolin e impulsit dhe përpunimin e shpërblimeve në modele si substanca, kumari dhe varësia e lojrave. Rajonet kryesore të trurit të lidhura me veçoritë e CSB përfshijnë kortikat frontale dhe të përkohshme, amigdalën dhe striatumin, përfshirë bërthamat e akumuluara.

Një Kuptim aktual i Neurosciences Behavioral të Çrregullimit të Sjelljes Seksuale Kompulsive dhe Pornografi Problematike Përdorimi

fragment: Studimet neurobiologjike të kohëve të fundit kanë zbuluar se sjelljet seksuale të sëmura janë të lidhura me përpunimin e ndryshuar të materialit seksual dhe dallimet në strukturën dhe funksionin e trurit. Edhe pse disa studime neurobiologjike të CSBD janë kryer deri më sot, të dhënat ekzistuese sugjerojnë se anomalitë neurobiologjike ndajnë komunitetet me shtesa të tjera, si përdorimi i substancave dhe çrregullime të lojërave të fatit. Kështu, të dhënat ekzistuese sugjerojnë se klasifikimi i tij mund të përshtatet më mirë si një varësi e sjelljes sesa një çrregullim kontrolli impuls.

Reaktiviteti Striatral Ventral në Sjelljen Seksuale Kompulsive (2018)

fragment: Midis studimeve aktualisht në dispozicion, ne ishim në gjendje të gjejmë nëntë botime (Tabela 1) i cili përdorte imazhe funksionale rezonancë magnetike. Vetëm katër nga këto (36-39) hetuar drejtpërdrejt përpunimin e cues erotike dhe / ose shpërblime dhe gjetjet e raportuara në lidhje me aktivizimin striatum ventral. Tre studime tregojnë reaktivitet striatural të rritur të ventralit për stimuj erotik (36-39) ose cues që parashikojnë stimuj të tillë (36-39). Këto gjetje janë në përputhje me Teorinë e Përhapjes së Shpenzimeve (IST) (28), një nga kornizat më të spikatura që përshkruajnë funksionimin e trurit në varësi.

Addiction Online Porn: Ajo që ne e dimë dhe ajo që ne nuk e-Një Rishikimi Sistematik (2019)

fragment: Për sa kohë e dimë, një numër i studimeve të kohëve të fundit e mbështesin këtë entitet si një varësi me manifestime të rëndësishme klinike të tilla si mosfunksionimi seksual dhe pakënaqësia psiko-seksual. Pjesa më e madhe e punës ekzistuese bazohet në hulumtime të ngjashme të bëra për personat që varen nga substanca, bazuar në hipotezën e pornografisë në internet si një "stimul supranormal" i ngjashëm me një substancë që, nëpërmjet konsumit të vazhdueshëm, mund të shkaktojë një çrregullim të varur.

Ndodhja dhe zhvillimi i varësisë pornografike në internet: faktorët individual të ndjeshmërisë, mekanizmat forcues dhe mekanizmat nervorë (2019)

fragment: Përvoja afatgjatë e pornografisë në internet ka çuar në sensibilizimin e njerëzve të tillë në të dhëna të lidhura me pornografinë në internet, gjë që ka çuar në një ndjenjë në rritje të mallit, përdorimit të detyrueshëm të pornografisë në internet nën faktorët e dyfishtë të tundimit dhe dëmtimit funksional. Ndjesia e kënaqësisë e fituar prej saj po dobësohet dhe dobësohet, kështu që gjithnjë e më shumë pornografi në internet është e nevojshme për të ruajtur gjendjen e mëparshme emocionale dhe të bëhen të varur.

Teoritë, parandalimi dhe trajtimi i çrregullimit të përdorimit të pornografisë (2019)

fragment: Disorderrregullimi i sjelljes seksuale kompulsive, përfshirë përdorimin problematik të pornografisë, është përfshirë në ICD-11 si çrregullim i kontrollit të impulsit. Kriteret diagnostikuese për këtë çrregullim, sidoqoftë, janë shumë të ngjashme me kriteret e çrregullimeve për shkak të sjelljeve Addictive… Konsideratat teorike dhe provat empirike sugjerojnë që mekanizmat psikologjikë dhe neurobiologjikë të përfshirë në çrregullime të varësisë janë gjithashtu të vlefshme për çrregullimin e përdorimit të pornografisë.

Varësia nga Cybersex: një përmbledhje e zhvillimit dhe trajtimit të një sëmundjeje të sapo shfaqur (2020)

Pjesë: Cvarësia ybersex është një varësi që nuk lidhet me substancat që përfshin veprimtari seksuale në internet në internet. Në ditët e sotme, lloje të ndryshme të gjërave që lidhen me seksin ose pornografinë janë lehtësisht të arritshme përmes mediave të internetit. Në Indonezi, seksualiteti zakonisht supozohet tabu, por shumica e të rinjve janë ekspozuar ndaj pornografisë. Mund të çojë në një varësi me shumë efekte negative tek përdoruesit, siç janë marrëdhëniet, paratë dhe problemet psikiatrike si depresioni i madh dhe çrregullimet e ankthit.

Cilat kushte duhet të konsiderohen si çrregullime në klasifikimin ndërkombëtar të sëmundjeve (ICD-11) Përcaktimi i "Çrregullimeve të tjera të specifikuara për shkak të sjelljeve të varësisë"? (2020)

Pjesë: Të dhënat nga studimet e vetë-raportimit, sjelljes, elektrofiziologjisë dhe neuroimazheve demonstrojnë një përfshirje të proceseve psikologjike dhe korrelacioneve themelore nervore që janë hetuar dhe vendosur në shkallë të ndryshme për çrregullimet e përdorimit të substancave dhe çrregullimet e lojërave të fatit / lojrave (kriteri 3). Komunalitetet e vërejtura në studimet e mëparshme përfshijnë reaktivitetin e sugjeruar dhe dëshirën e shoqëruar nga aktiviteti i shtuar në zonat e trurit të lidhura me shpërblimin, paragjykimet e vëmendjes, vendimmarrja e pafavorshme dhe kontrolli frenues (specifik për stimujt).

Natyra Addictive e Sjelljeve Seksuale të Detyrueshme dhe Konsumi Problematik i Pornografisë Online: Një përmbledhje (2020)

Pjesë: Gjetjet e disponueshme sugjerojnë se ekzistojnë disa tipare të CSBD dhe POPU që janë në përputhje me karakteristikat e varësisë dhe se ndërhyrjet e dobishme në shënjestrimin e varësive nga sjellja dhe substancat kërkojnë shqyrtimin e përshtatjes dhe përdorimit në mbështetjen e individëve me CSBD dhe POPU. Neurobiologjia e POPU dhe CSBD përfshin një numër korrelacionesh të përbashkëta neuroanatomike me çrregullime të përdorimit të substancave, mekanizma të ngjashëm neuropsikologjikë, si dhe ndryshime të zakonshme neurofiziologjike në sistemin e shpërblimit dopamine.

Sjelljet seksuale jofunksionale: përkufizimi, kontekstet klinike, profilet dhe trajtimet neurobiologjike (2020)

Pjesë: Varësia nga porno, megjithëse është e dallueshme neurobiologjikisht nga varësia seksuale, është ende një formë e varësisë në sjellje The. Pezullimi i papritur i varësisë nga pornografia shkakton efekte negative në humor, eksitim dhe kënaqësi relacionale dhe seksuale The. Përdorimi masiv i pornografisë lehtëson fillimin e psikosociale çrregullime dhe vështirësi në marrëdhënie

Çfarë duhet të përfshihet në kriteret për çrregullimin e sjelljes seksuale të detyruar? (2020)

Pjesë: Klasifikimi i CSBD si një çrregullim i kontrollit të impulsit gjithashtu kërkon shqyrtim. Research Hulumtimet shtesë mund të ndihmojnë në përsosjen e klasifikimit më të përshtatshëm të CSBD siç ka ndodhur me çrregullimin e bixhozit, i riklasifikuar nga kategoria e çrregullimeve të kontrollit të impulsit në varësi jo-substanciale ose të sjelljes në DSM-5 dhe ICD-11. … Impulsiviteti mund të mos kontribuojë aq fort në përdorimin problematik të pornografisë siç kanë propozuar disa (Bõthe et al., 2019).

Vendimmarrja në çrregullimin e bixhozit, përdorimin problematik të pornografisë dhe çrregullimin e ngrënies së tepërt: ngjashmëritë dhe ndryshimet (2021)

Pjesë: Ngjashmëritë midis CSBD dhe varësive janë përshkruar, dhe kontrolli i dëmtuar, përdorimi i vazhdueshëm përkundër pasojave të pafavorshme, dhe tendencat për t'u përfshirë në vendime të rrezikshme mund të jenë tipare të përbashkëta (37••, 40) Individët me këto çrregullime shpesh tregojnë kontroll të dobët njohës dhe vendimmarrje të pafavorshme [12, 15,16,17] Deficitet në proceset e vendimmarrjes dhe të mësuarit e drejtuar nga qëllimi janë gjetur nëpër çrregullime të shumta.

Proceset njohëse në lidhje me përdorimin problematik të pornografisë (PPU): Një përmbledhje sistematike e studimeve eksperimentale (2021)

Pjesë: Në punimin aktual, ne rishikojmë dhe përpilojmë provat e nxjerra nga 21 studime që hetojnë proceset njohëse që qëndrojnë në themel të PPU. Shkurtimisht, PPU ka të bëjë me: (a) paragjykime të vëmendjes ndaj stimujve seksualë, (b) kontroll të mangët frenues (në veçanti, me problemet me frenimin e përgjigjes motorike dhe për ta zhvendosur vëmendjen nga stimujt e parëndësishëm), (c) performancën më të keqe në detyra vlerësimin e kujtesës së punës, dhe (d) dëmtimet e vendimmarrjes.

Hulumtim kumulativ

Studimet, komentet dhe komentet e mësipërme janë mbështetur nga dekada të hulumtimit të gjerë të varësisë që ka gjetur:

 • Që të dyja sjelljet dhe kimikatet kimike ndajnë të njëjtat ndryshime themelore dhe mekanizma të trurit.
 • Se kur kafshët dhe njerëzit shfaqin shenjat, sjelljet dhe simptomat e varësisë, ndryshimet përkatëse të trurit janë gjithashtu të pranishme.
 • Ndryshimet e trurit të lidhura me varësinë (si sjellja ashtu edhe kimike) shkaktohen nga akumulimin e DeltaFosB.
 • Të gjitha këto hulumtimi i trurit bërë deri më tani Varësia e internetit (disa prej të cilave përfshijnë përdorimin e pornografisë) zbulojnë të njëjtat lloje të ndryshimeve të trurit siç shihet tek të varurit nga droga.
 • Kjo variacioni në internet dhe studimet e përdorimit të pornografisë kanë ka treguar shkakun e simptomave të ndryshme dhe ndryshimeve të trurit.
 • Ekziston mbështetje e mjaftueshme empirike për një diagnozë zyrtare si ICD-11 përmban një diagnozë të re i përshtatshëm për pornografinë dhe varësinë e seksit: "Çrregullimi i Sjelljes Seksuale Kompulsive".

Së fundi, mbi studimet e 110 kanë raportuar lidhje midis përdorimit të pornografisë ose varësisë nga pornografia dhe mosfunksionimeve seksuale, zgjimit më të ulët dhe kënaqësisë më të dobët seksuale dhe marrëdhënies. Gjatë studimeve të 60 që raportojnë gjetjet në përputhje me përshkallëzimin e përdorimit të pornografisë (tolerancës), zakonshmërisë ndaj pornografisë dhe madje edhe simptomave të tërheqjes (të gjitha shenjat dhe simptomat që lidhen me varësinë). dhe mbi 90 studime lidhin përdorimin e pornografisë me shëndetin më të dobët mendor-emocional dhe rezultate më të dobëta njohëse.

Po në lidhje me studimet që falsifikojnë varësinë nga pornografia? ("luftërat pornografike")

Nuk ka asnjë, përfshirë këtë “letër drejtuar redaktorit”Në një ditar akademik. Ndoshta keni lexuar artikuj që përshkruajnë studime që pretendojnë të falsifikojnë varësinë nga pornografia. Shikoni titullin dhe garantoj se do të gjeni një nga këto tre punime dhe dy doktoratura të drejtuara nga axhenda:

 1. Dëshira seksuale, jo hiperseksualiteti, është e lidhur me përgjigjet neurofiziologjike të shkaktuara nga imazhet seksuale (2013)
 2. Modulimi i potencialeve të vonshme pozitive nga imazhet seksuale në përdoruesit e problemeve dhe kontrollet që nuk përputhen me "varësinë nga porno" (2015)
 3. Perandori nuk ka rrobat: Një përmbledhje e modelit të 'varësisë nga pornografia' (2014)

Nicole Prause është autori kryesor në studimet 1 dhe 2 dhe është autori i dytë në letër # 3. Përkundër pretendimeve të autorëve, studimet një dhe dy në të vërtetë i japin mbështetje modelit të varësisë nga pornografia. Kjo faqe përmban analizën e YBOP së bashku me gjashtë kritika të shqyrtuara nga kolegët e studimit #1. Kjo faqe përmban analizën YBOP së bashku me shtatë analiza të rishikuara nga studimi # 2. Të gjitha analizat e vlerësuara nga bashkëmoshatarët janë në pajtim me kritikat e YBOP. Në këtë prezantim të vitit 2018 Gary Wilson ekspozon të vërtetën pas 5 studimeve të diskutueshme dhe mashtruese. Ato përfshinë dy studimet e EEG të Nicole Prause (Steele et al., 2013 dhe Prause et al., 2015): Hulumtimi i pornografisë: Fakt apo fiction?

Nicole Prause

Cfare po ndodh ketu? Nicole Prause është një ish akademike me një historinë e gjatë e autorëve, kërkuesve, terapistëve, gazetarëve dhe të tjerëve, që guxojnë të raportojnë prova të dëmeve nga përdorimi pornografik në internet. Ajo duket të jetë mjaft komode me industrinë e pornografisë, siç mund të shihet nga kjo imazhi i saj (në të djathtën e djathtë) në qilimin e kuq të Ceremonisë së Çmimeve të Organizatës së Kritikëve të X-të (XRCO). (Sipas Wikipedia, “La XRCO Awards janë dhënë nga amerikanët Organizimi i Kritikëve të Vlerësuar me X çdo vit për njerëzit që punojnë në argëtimin e të rriturve dhe është e vetmja çmim për industrinë e të rriturve të ekspozuar ekskluzivisht për anëtarët e industrisë.[1]").

Duket gjithashtu se Prause mund të ketë mori interpretues pornografi si subjekte përmes një grupi tjetër interesash të industrisë së pornografisë, Koalicioni i Falas (për më shumë shih: A është Nicole Prause ndikuar nga industria e pornografisë?). Subjektet e marra nga FSC thuhet se ishin përdorur në të studim me qira-armëi dëmtuar rëndë “Meditim Orgasmik” shumë komercial skema (tani duke qenë hetuar nga FBI).

Nicole Prause, me pranimin e saj, kundërshton me forcë konceptin e varësisë pornografike. Për shembull, një citim nga a Artikulli Martin Daubney rreth seksit / pornografisë addictions:

Dr Nicole Prause, hetuesi kryesor në Laboratorin e Psikofiziologjisë Seksuale dhe Neuroshkencën Afektive (Span) në Los Angeles, e quan veten një "debunkeri profesional”E varësisë nga seksi.

Nicole Prause në Twitter

Për më tepër, ish-Nicole Prause Slogani i Twitter zbulon se i mungon paanshmëria e kërkuar për kërkimin shkencor:

“Studimi pse njerëzit zgjedhin të përfshihen në sjellje seksuale pa u thirrur në mungesë të varësisë"

Në tetor, 2015 Llogaria origjinale e Prause në Twitter është pezulluar përgjithmonë për ngacmime. Kjo nuk e ngadalësoi atë. Në mbështetje e ashpër për industrinë e pornos, Prause atëherë krijoi të paktën dy faqe në internet me llogari në Twitter: (1) 2016 - PornHelps " e cila kishte llogarinë e vet në Twitter (@pornhelps), (2) 2019 - Twitter RealYBOP Uebfaqja e RealYBOP.

Duhet të theksohet se Nicole Prause ofroi (me një tarifë) dëshminë e saj "eksperte" kundër "varësisë seksi".

Liberos: liria për të dëshiruar

Duket sikur Prause ka shitur shërbimet e saj për të përfituar nga pretenduar konkluzionet e varësisë kundër pornografisë të dy studimeve të saj të EEG (1, 2), edhe pse kritika të shumta të shqyrtuara nga homologët thonë se të dy studimet mbështesin modelin e varësisë (Steele et al., 2013: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Prause et al., 2015: 1, 2, 3, 4. 5, 6, 7, 8, 9, 10.).

Nicole Prause dhe David Ley bashkëpunojnë

Sa për letrën e tretë (Ley et al., 2014) nuk është një studim. Në vend të kësaj, pretendon të jetë një "përmbledhje e literaturës" mbi varësinë nga pornografia dhe efektet e pornografisë. Asgjë nuk mund të ishte më larg së vërtetës. Autori kryesor, David Ley, është autori i Miti i varësisë së seksit. Nicole Prause është autorja e dytë. Ley & Prause jo vetëm që u bashkuan për të shkruar letër # 3, ata gjithashtu u bashkuan për të shkruar një Psikologji Sot postimi në blog për letrën # 1. blog post u shfaq 5 muaj para Gazeta e Prause u botua zyrtarisht (kështu që askush nuk mund ta hedhë poshtë atë). Ju mund të keni parë postimin e blogut të Ley me titullin oh-aq-tërheqës: "Brain juaj në Porno - Kjo nuk është Addictive" Lexoni më shumë rreth Ley dhe Prause dhe bashkëpunimet e tyre këtu.

Më poshtë është një analizë shumë e gjatë e letrës # 3, e cila shkon rresht për rresht, duke treguar të gjithë shenjtorët Ley & Prause të përfshirë në "rishikimin" e tyre: Perandori nuk ka rroba: Një Fairytale i thyer që paraqet si një rishikim. Ai çmonton plotësisht të ashtuquajturin përmbledhje dhe dokumenton dhjetëra keqpërfaqësime të hulumtimit që ata përmendën. Aspekti më tronditës i përmbledhjes së Ley është që ai anashkaloi çdo studim që raportoi efekte negative që lidhen me përdorimin e pornografisë ose gjetjen e varësisë nga pornografia! Po, e lexuat ashtu.

Ndërsa pretendonin të shkruanin një përmbledhje "objektive", këta dy seksologë justifikuan braktisjen e qindra studimeve. Ata i lanë ato jashtë me arsyetimin se këto ishin studime korrelacionale. Gjeje çfarë? Pothuajse të gjitha studimet mbi pornografinë janë korrelacionale. Ka, dhe shumë do të ketë, vetëm studime korrelacionale. Studiuesit nuk kanë asnjë mënyrë për të gjetur "virgjëresha pornografike" ose për t'i mbajtur subjektet jashtë pornografisë për periudha të gjata në mënyrë që të krahasojnë efektet. Mijëra djem po lënë porno vullnetarisht megjithatë në forume të ndryshme. Rezultatet e tyre sugjerojnë që heqja e pornos në internet është ndryshueshmëria kryesore në simptomat dhe rikuperimet e tyre.

Konflikte të shumta interesi (përfshirë bashkëpunimin me xHamster)

David Ley mohon me besim fetar si seksin ashtu edhe varësinë nga pornografia. Ai ka shkruar 30 postime në blog, duke sulmuar forume të rimëkëmbjes pornografike, dhe duke hedhur poshtë varësinë nga pornografia dhe ED të shkaktuara nga pornografia. Në një konflikt të ashpër financiar të interesave, David Ley është duke u kompensuar nga gjigandi i industrisë porno X-lloj brejtësi për të promovuar faqet e tyre të internetit dhe për të bindur përdoruesit se varësia nga pornografia dhe varësia nga seksi janë mite! Konkretisht, David Ley dhe i sapoformuari Aleanca e Shëndetit Seksual (SHA) kanë partnerizuar me një faqe në internet X-Hamster (Strip-Chat). Shiko “Stripchat përputhet me Aleancën e Shëndetit Seksual për të goditur trurin tuaj porno-centrik":

David Ley ishte punësuar nga ndërmarrja Webcam Stripchat për të diskutuar pornografinë

Konsulent i paguar i industrisë porno

Aleanca e Shëndetit Seksual i ri (SHA) Bordi Këshillimor përfshin David Ley dhe dy të tjerë "Ekspertë" të RealYourBrainOnPorn.com (Justin Lehmiller & Chris Donahue). RealYBOP është një grup i haptas pro-pornografisë, të vetë-shpallur "ekspertë" të kryesuar nga Nicole Prause. Ky grup është i angazhuar aktualisht shkelje të paligjshme të markës tregtare dhe mbledhje drejtuar drejt YBOP legjitime. E thënë thjesht, ata që përpiqen të heshtin YBOP po paguhen gjithashtu nga industria e pornos për të promovuar bizneset e tyre / tyre dhe sigurimin e përdoruesve që faqet pornografike dhe kamera nuk shkaktojnë probleme (shënim: Nicole Prause ka lidhje të ngushta, publike me industrinë e pornos si i dokumentuar plotësisht në këtë faqe).

In ky artikull, Ley hedh poshtë promovimin e tij të kompensuar të industrisë porno:

Dhënë, profesionistë të shëndetit seksual që drejtohen drejtpërdrejt me platforma tregtare porno përballen me disa dobësi të mundshme, veçanërisht për ata që dëshirojnë ta paraqesin veten si plotësisht të paanshëm. "Unë parashikoj plotësisht [avokatët anti-porn] për të gjithë bërtas," Oh, shiko, shiko, David Ley po punon për pornografi, "thotë Ley, të cilit emri përmendet në mënyrë rutinore me përçmim në komunitetet anti-masturbim si NoFap.

Por edhe nëse puna e tij me Stripchat padyshim që do të sigurojë ushqim për këdo që dëshiron ta shkruajë si njëanshëm ose në xhepin e hollit të pornos, për Ley, ajo tregtim ia vlen. "Nëse duam t'i ndihmojmë [konsumatorët me ankth porno], duhet të shkojmë tek ata," thotë ai. "Dhe kjo është se si ne e bëjmë atë."

Njëanshëm? Ley na kujton mjekët famëkeq të duhanitdhe Aleanca e Shëndetit Seksual, Instituti i Duhanit.

Më shumë mjekë pinë deve se çdo cigare tjetër!

Paguar për të mashtruar varësinë e pornos dhe seksit

Për më tepër, David Ley është duke u paguar për të debutuar varësinë e pornos dhe seksit. Në fund kjo Psikologji Sot blog post Ley thotë:

"Zbulimi: David Ley ka dhënë dëshminë në çështjet ligjore që përfshijnë pretendime për varësi seksi."

Në 2019 Uebfaqja e re e David Ley ofroi e tij shërbime të "kompensimit" të kompensuar mirë:

David J. Ley, Ph.D., është një psikolog klinik dhe mbikëqyrës i certifikuar nga AASECT i terapisë seksuale, me seli në Albuquerque, NM. Ai ka siguruar dëshmi eksperte dhe dëshmi mjeko-ligjore në një numër rastesh rreth Shteteve të Bashkuara. Dr Ley vlerësohet si një ekspert në debutimin e pretendimeve të varësisë seksuale. Ai është çertifikuar si dëshmitar ekspert për këtë temë. Ai ka dëshmuar në gjykatat shtetërore dhe federale.

Kontaktoni me të për të marrë orarin e tij të tarifave dhe caktoni një takim për të diskutuar interesin tuaj.

Pornhub dhe David Ley

Ley gjithashtu përfiton nga shitja e dy librave që mohojnë seksin dhe varësinë nga pornografia. Ata janë "Miti i varësisë së seksit, ”(2012) dhe“Porno Etike për Dicks,”(2016) Pornhub, në pronësi të gjigantit pornografik MindGeek është një nga pesë miratimet e pasme të listuara për librin e Ley's 2016:

Shqyrtime editoriale të Porno Etike për Dicks

Shënim: PornHub ishte llogaria e dytë në Twitter për të rikthyer tweet-in fillestar të RealYBOP duke shpallur uebfaqen e saj "ekspert", duke sugjeruar një përpjekje të koordinuar midis PornHub dhe Ekspertë të RealYBOP. Uau!

Më në fund, David Ley fiton para përmes Seminare të CEU, ku ai promovon ideologjinë e varësisë-varësit, të parashtruar në dy librat e tij (të cilat në mënyrë të pamatur injoron qindra studime dhe domethënia e së re Diagnostifikimi i sjelljes seksuale kompulsive në manualin diagnostikues të Organizatës Botërore të Shëndetit). Ley është kompensuar për bisedimet e tij të shumta që shfaqin pikëpamjet e tij të njëanshme të pornos. Në këtë prezantim 2019, Ley duket se mbështet dhe promovon përdorimin e porno adoleshencës: Zhvillimi i seksualitetit pozitiv dhe përdorimit të përgjegjshëm të pornografisë tek adoleshentët.

E mësipërm është vetëm maja e Falënderimi dhe Ley ajsbergu. Vendimet e gjykatës e ekspozoi plotësisht Nicole Prause si autore, jo si viktimë.

Për përgënjeshtrim të shpejtë të pseudoshkencës së ditëve të sotme, shikoni videon e Gabe Deem: PORN MITET - E vërteta prapa varësisë dhe mosfunksionime seksuale.

Varësia e pornografisë në internet nuk është varësia e seksit

Varësia seksuale kërkon njerëz të vërtetë; varësia nga pornografia kërkon një ekran dhe lidhje interneti. Shumica e djemve që ne shohim filluan në pornografi në internet shumë kohë përpara se të kishin ndonjë kontakt seksual. Ata janë djem të rinj që e ripunuan seksualitetin e tyre në adoleshencë tek klikimi, kërkimi, voyeurizmi, skedat e shumta, hardcore streaming streaming. Kjo ishte shumë kohë para puthjes së tyre të parë. A tingëllon kjo si një varësi e Tiger Woods-esque? Jo.

Çdo debat mbi varësinë nga pornografia duhet të përjashtojë të gjitha përmendjet e varësisë nga seksi. Nuk duhet të ketë të bëjë me mënyrën sesi patologjizohet "sjellja normale mashkullore". Kur ndodhi normal sjellja seksuale evoluon në shikimin e një ekrani? Kur u bë masturbim me dorën tuaj jo-dominante ndërsa klikoni skenë pas skene, duke kërkuar për "atë" për të përfunduar? Shikoni një fjalim të shkëlqyeshëm të mbajtur në 2015 Shoqëria për Avancimin e Shëndetit Seksual (SASH) konferencë vjetore: Varësia nga pornoja nuk është varësia ndaj seksit.

A mundet masturbimi të luajë një rol në këtë varësi?

Sigurisht, por masturbimi nuk është i nevojshëm. Kjo tha, derdhje e shpeshtë në kafshë çon në disa ndryshime truri që pengojnë dopamin, dhe kështu libido, për disa ditë. Në rrethana normale, ngopja seksuale (e përcaktuar ndryshe për secilën specie) çon tek meshkujt që marrin një kohë jashtë veprimtarisë seksuale. Përdoruesit e pornografisë të ngopur seksualisht mund të tejkalojnë këto mekanizma frenues duke u përshkallëzuar në pornografi më ekstreme, ose duke kaluar më shumë kohë duke parë. Të dy dopaminë pate. Shtytja e sinjaleve "Unë kam mbaruar" mund të çojë në akumulimin e DeltaFosB. Sigurisht, ngrënia ndaj mbipeshes shkakton akumulimin e DeltaFosB. Sidoqoftë, pa joshjen e pornografisë në internet, sa djem do t'i jepnin pushim? Më së shumti. Për më shumë, shih A shkakton një derdhje e shpeshtë?

Shënim: Shumë debate në lidhje me varësinë nga pornografia (ekzistenca ose efektet) unë kam parë të zhvendosen në debatet rreth masturbimit. Kjo është absurde dhe plotësisht muddies diskutim. YBOP ka të bëjë vetëm me përdorimin pornografik në internet, jo me pro, kundrat, ose me frekuencën e masturbimit.

Shumë simptoma, një shkak: ndryshimet neurologjike të trurit

Djalosh i zhurmshëm në shtrat. Shumë simptoma, një shkak: Truri neuroplastik ndryshon nga shikimi i pornosQë nga 2016, më shumë se një e katërta e përdoruesve pornografikë të anketuar po tregojnë shenja të përdorimit pornografik problematik. Në një studim, (27.6%) e një mostre të madhe frëngjisht-folëse vetë-vlerësoi konsumin e tyre të OSA si problematike. Ne nje Studimi Yale nga 1298 burra që kishin parë pornografi në 6 muajt e fundit, 28% shënuan në ose mbi ndërprerjen për çrregullimin e hiperseksualitetit. Pra, në mënyrë të qartë çarje po shfaqen tek përdoruesit e pornografisë së sotme. Sidoqoftë, njerëzit arrijnë këtu me shumë simptoma të ndryshme. Ata nuk janë gjithmonë i sigurt simptomat janë për shkak të përdorimit të rëndë të tyre pornografik.

Simptomat

Konfuzioni është i kuptueshëm sepse simptomat e përdorimit të tepërt të pornos duken kaq të ndryshme:

Ka një arsye të mirë për të besuar se këto simptoma shpesh mund të vijnë nga ndryshimet e trurit në lidhje me varësinë. Sistemi i shpërblimit përmban struktura që ndikojnë në emocione, gjendje shpirtërore dhe funksione njohëse. Ai gjithashtu ka struktura për reagimin ndaj stresit, sistemin nervor autonom dhe sistemin endokrin. Për shembull, shumë prej ankesave të mësipërme si p.sh. ankthi social, depresion, motivim i ulët, EDdhe problemet e përqendrimit, keni janë të lidhura me dopamine të ulët dhe receptorët e ulët ose të ndryshuar D2. Për neurobiologjinë e shumë përfitimeve që përjetojnë përdoruesit e pornografisë, shih Porno, Masturbim dhe Mojo: Një Perspektiva e Neurosciences.

"Rebooting"

Nëse përdorimi pornografik kronik është themelor juaj simptoma, ju duhet të rivendosni ndjeshmërinë e qarkut tuaj të shpërblimit. Ju duhet të wrrugët e varura të varura të sensibilizuara, forcon kontrollin ekzekutiv. Burrat në forumet e shërimit të pornografisë e quajnë këtë proces "rebooting". Mënyra më e mirë për të rihapur është t'i jepni trurit tuaj një pushim nga të gjitha intensive stimulimi artificial seksual- përfshirë pornografinë, fantazuar për pornografi, dhoma chat, tregime erotike, surfing për fotot-derisa të kthehet në reagim normal.

Ata që janë të varur nga pornografia shpesh e gjejnë më të lehtë dhe më të shpejtë procesin e rindezjes kur zvogëlojnë ose eleminojnë në mënyrë drastike masturbimin. Ky abstinim nga masturbimi dhe orgazma nuk është një mënyrë jetese; është një i përkohshëm metodë për thellimin e rimëkëmbjes dhe zvogëlimin e rikthimeve në pornografi. Padyshim, ky proces fillimisht është shumë e vështirë. Truri nuk mund të mbështetet më në "rregullimin" intensiv artificial të dopaminës (dhe kimikateve të tjerë neurokimikë) të lidhur me përdorimin e rëndë të pornografisë.

Përveç desensitizimit, përdorimi i pornografisë forcon lidhjet nervore që lidhin lehtësimin afatshkurtër të pornografisë në internet me ndonjë shkaktar që lidh truri me pornografinë (sensibilizimi). Triggers të tilla si të qenit vetëm në shtëpi, imazhe sexy, ose stresi dhe ankthi, mund aktivizoni rutinën pornografike të trurit tuaj. Mënyra e vetme për të dobësuar këto lidhje nënndërgjegjeshëm është ndalimi i përdorimit (përforcimit) të rrugës së trurit, dhe kërkoni mjekimin tuaj humor tjetërkund. Eliminimi i fantazisë së pornografisë dhe pornografisë çon në "mos-instalime elektrike" dhe dobësimi eventual e rrugëve të ndjeshme dhe dëshirave.

Rivlerësimi te njerëzit e vërtetë

Gjysma tjetër e procesit të rimbushjes përfshin kalimin e kohës me shokë të mundshëm të vërtetë. Kontakti i dashur është i shëndetshëm për të dy partnerët dhe mund t'ju ndihmojë të rilindni zgjimin tuaj tek njerëzit e vërtetë. Kur të bëjmë seks? Pas një kohe pushimi (gjatësia e së cilës ndryshon në varësi të rrethanave individuale), disa djem zbulojnë se rinisja e aktivitetit seksual me një partner të vërtetë është veçanërisht e dobishme, për sa kohë që ata (dhe partnerët e tyre) nuk përpiqen të detyrojnë derdhjen derisa të ndodh natyrshëm.

Zhdukja e përdorimit të pornos shpesh forcon kontrollin tuaj ekzekutiv, i cili banon në korteksin tuaj prefrontal (prapa ballit). Vlerësimi i rrezikut, bërja e planeve me rreze të gjatë dhe impulset kontrolluese janë nën kontrollin e korteksit frontal. Termi hypofrontality shpesh përdoret kur përshkruhen si varësitë dobësojnë dhe pengojnë këto qarqe vetëkontrolluese. Duhen kohë dhe qëndrueshmëri për t'i kthyer këto qarqe në rend të plotë pune.

Mos harroni: Liria juaj qëndron në ri-balancimin e trurit tuaj. Atëherë ju mund të zgjidhni nëse do të aktivizoni rrugën tuaj të zgjimit të pornografisë ose ndonjë rrugë që jep rezultate që preferoni. Eshtë e panevojshme të thuhet, rindezja nuk garanton se mund të përdorni në mënyrë të sigurt pornografinë në internet në të ardhmen. Truri i njeriut mbetet i prekshëm nga një spirale në rënie nga shumë stimulues intensiv. Truri juaj ka një rrugë të sensibilizuar pornografike, e cila gjithmonë mund të riaktivizohet.

Shumë prej tyre kanë ndaluar përdorimin e pornografisë dhe gjetën jetën e tyre. Kështu mundeni.


Për një kuptim më të thelluar të shkencës që qëndron pas varësisë nga pornografia në internet, lexoni në vazhdim këto artikuj: